fbpx Τέσσερα αρχαιολογικά στοιχήματα στην Πελοπόννησο: Διρός, Μπούρτζι, Τίρυνθα, μουσείο Αργους [εικόνες] | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΠΟ

Τέσσερα αρχαιολογικά στοιχήματα στην Πελοπόννησο: Διρός, Μπούρτζι, Τίρυνθα, μουσείο Αργους [εικόνες]

Νέο Μουσείο Αργους
04|07|2019 | 11:35
Νέο Μουσείο Αργους

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτό το καλοκαίρι τέσσερα σημαντικά έργα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην περιοχή της Πελοποννήσου.

Οπως αναφέρει το ΥΠΠΟ τα τέσσερα έργα είναι συνολικού προϋπολογισμού 16.554.642,78€ και υλοποιούνται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Τα έργα αυτά χρηματοδοτούνται από Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 και στοχεύουν, κυρίως, στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και στην ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης, μέσω της αύξησης της επισκεψιμότητας αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων και της αναβάθμισης του επιπέδου των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το ΥΠΠΟΑ υλοποιεί τα κάτωθι έργα:

Διρός
Αποκατάσταση και Ανάδειξη των Σπηλαίων και των κτιριακών Εγκαταστάσεων Διρού Ν. Λακωνίας

Εργα στο σπήλαιο του Διρού

Αποκατάσταση και Ανάδειξη των Σπηλαίων και των κτιριακών Εγκαταστάσεων Διρού Ν. Λακωνίας – Φάση Β
Η πράξη «Αποκατάσταση και Ανάδειξη των Σπηλαίων και των Κτιριακών Εγκαταστάσεων Διρού Ν. Λακωνίας - Φάση Β» έχει ενταχθεί στο Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία» με προϋπολογισμό 8.499.933,91€, χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δικαιούχους την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας και την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.
Η παρούσα παρέμβαση αφορά στην ολοκλήρωση του τμηματοποιημένου έργου «Αποκατάσταση και Ανάδειξη των Σπηλαίων και των Κτηριακών Εγκαταστάσεων Σπηλαίων Διρού Ν. Λακωνίας», του οποίου η Α' Φάση υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το αντίστοιχο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΕΠΑΝ ΙΙ) της Προγραμματικής Περιόδου 2007 – 2013.
Τα Σπήλαια Διρού με τα σπουδαία ευρήματα βρίσκονται 5 χλμ. βόρεια του Πύργου Διρού Λακωνίας και αποτελούνται από τρία Σπήλαια, την Αλεπότρυπα, τη Βλυχάδα και το Καταφύγγι, τα οποία κατατάσσονται στα ομορφότερα του κόσμου και είναι χαρακτηρισμένα ως «εθνικό μνημείο».

σπήλαιο
Ο Διρός βρίσκεται 5 χλμ. βόρεια του Πύργου Διρού Λακωνίας και αποτελούνται από τρία Σπήλαια

Στο πλαίσιο του Έργου, θα πραγματοποιηθούν εργασίες αναβάθμισης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου των Σπηλαίων Αλεπότρυπας και Βλυχάδας ως μνημείων πολιτιστικού, ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, κατεδάφιση του υπάρχοντος Μουσείου και ανέγερση νέου κτιρίου για την στέγαση του Μουσείου Προϊστορίας Σπηλαίων Μάνης καθώς και ενέργειες εμπλουτισμού των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Παράλληλα επιδιώκεται η εφαρμογή των απαραίτητων ενεργειών / παρεμβάσεων με σκοπό τη διατήρηση, την προστασία και την αξιοποίηση της βιώσιμης ανάπτυξης του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής του Διρού.

Μπούρτζι
Στερέωση – Αποκατάσταση – Ανάδειξη και Επανάχρηση Φρουρίου Μπούρτζι

Το φρούριο στο Μπούρτζι

Στερέωση – Αποκατάσταση – Ανάδειξη και Επανάχρηση Φρουρίου Μπούρτζι στο Ναύπλιο
Η πράξη «Στερέωση- Αποκατάσταση- Ανάδειξη και Επανάχρηση Φρουρίου Μπούρτζι στο Ναύπλιο» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία» με προϋπολογισμό (ύστερα από τροποποίηση) 2.044.708,87€, χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας.
Το φρούριο στη μικρή νησίδα του λιμένος του Ναυπλίου, που είναι γνωστό με την ονομασία «Μπούρτζι», είναι ένα από τα σημαντικότερα τμήματα των οχυρώσεων της ιστορικής πόλης. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά τις πολιορκίες της πόλης στη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του και ιδιαίτερα κατά τον απελευθερωτικό αγώνα. Μετετράπη σε ξενοδοχείο κατά την εποχή του μεσοπολέμου και λειτούργησε με αυτή τη χρήση μέχρι τη δεκαετία του 1970, ενώ αργότερα κάποιοι χώροι του χρησιμοποιήθηκαν για τη λειτουργία μικρού εστιατορίου και αναψυκτηρίου.

Μπουρτζι
Το φρούριο στη μικρή νησίδα του λιμένος του Ναυπλίου, που είναι γνωστό με την ονομασία «Μπούρτζι», είναι ένα από τα σημαντικότερα τμήματα των οχυρώσεων της ιστορικής πόλης

Σήμερα λειτουργεί ως επισκέψιμο μνημείο και οι εσωτερικοί του χώροι παραμένουν χωρίς χρήση.
Παρουσιάζει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, λόγω της αρκετά καλής διατήρησής του και του ενιαίου σχεδιασμού του. Παράλληλα, λόγω της ιδιαίτερης θέσης του αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα μνημεία του Ναυπλίου, σύμβολο της πόλης και πόλο τουριστικής κίνησης. Το Μπούρτζι κατασκευάστηκε το 1471, από τους Ενετούς και συγκεκριμένα από τον Vittore Pasqualigo, που αρχικά του έδωσε και το όνομά του.

Με την παρούσα πράξη αντιμετωπίζονται συνολικά τα προβλήματα και επιτυγχάνονται οι ακόλουθοι στόχοι:

  • Η αντιμετώπιση των δομικών και οικοδομικών προβλημάτων του μνημείου, με τρόπο που να εξασφαλίζεται η προστασία του.
  • Η αισθητική αναβάθμιση του χώρου, με την απομάκρυνση των ακαλαίσθητων νεώτερων επεμβάσεων.
  • Η ανάδειξη της αρχαιολογικής αξίας του, η οποία υποβαθμίστηκε από την πολυετή εγκατάλειψη και τις νεώτερες επεμβάσεις.
  • Η απόδοσή του μνημείου στο κοινό και η λειτουργική αξιοποίησή του.
Τιρυνθα
Μυκηναϊκή ακρόπολη Τίρυνθας

Η Ακρόπολη της Τίρυνθας

Μυκηναϊκή ακρόπολη Τίρυνθας – Φάση Δ’
Η πράξη «Μυκηναϊκή Ακρόπολη Τίρυνθας – Φάση Δ’» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία», με προϋπολογισμό 1.010.000€, χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας.
Η ακρόπολη της Τίρυνθας είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία των μυκηναϊκών χρόνων και έχει ενταχθεί στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco από το 1999, ως ένας χώρος που διατηρεί τα κατάλοιπα ενός ακμαίου ανακτορικού κέντρου της Μυκηναϊκής εποχής σε ιδιαίτερα μεγάλη έκταση και βαθμό πληρότητας.
Με χρηματοδοτήσεις ήδη από το Β΄ και Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και από το ΕΣΠΑ 2007-2013, αποκαταστάθηκαν και αποδόθηκαν στους επισκέπτες μεγάλα τμήματα του αρχαιολογικού χώρου, που παρέμεναν επί έτη αποκλεισμένα λόγω επικινδυνότητας.

Με την παρούσα πράξη συνεχίζονται οι εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης στην ανατολική γαλαρία που αφορά σε ένα τμήμα της Μυκηναϊκής ακρόπολης της Τίρυνθας, το οποίο εμφανίζει εντυπωσιακή για την εποχή του κατασκευαστική περιπλοκότητα και σώζεται σε μεγάλο ποσοστό πληρότητας και αναγνωσιμότητας, διατηρώντας εντυπωσιακά την τρίτη του διάσταση. Ταυτόχρονα – πέρα από την αρχιτεκτονική του λειτουργία - παίζει ένα κρίσιμο ρόλο αναλήμματος για το άνδηρο της μεγάλης αυλής.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η άρση της ετοιμορροπίας του είναι κρίσιμη, τόσο για τη διάσωση της ίδιας της μνημειώδους κατασκευής της γαλαρίας, όσο και για τη συντήρηση σε βάθος χρόνου των υπερκείμενων κατασκευών της εξωτερικής αυλής και του μεγάλου προπύλου του ανακτόρου. Το δομικό σύνολο (διάδρομος, γαλαρία, εξωτερική αυλή και μεγάλο πρόπυλο), που εντάσσεται στο πρόγραμμα των επεμβάσεων, αφορά ένα μεγάλης σημασίας τμήμα της ακρόπολης της Τίρυνθας, νευραλγικό για την κατανόηση της λειτουργικής σύνδεσης του ανακτόρου, με το ευρύτερο δομικό συγκρότημα που το περιέβαλε.

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του έργου είναι σαφώς η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής που οδηγεί, μεταξύ άλλων, και στην ενίσχυση της πολιτισμικής ταυτότητας των κατοίκων. Επιπλέον, ο πληθυσμός των δύο γειτονικών πόλεων του Ναυπλίου και του Άργους, αλλά και πλήθους οικισμών και κοινοτήτων που βρίσκονται στην Αργολική πεδιάδα, γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Τίρυνθας, θα ωφεληθούν άμεσα, τόσο κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου, όσο και μετά την ολοκλήρωσή του.

Εκσυγχρονισμός Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους

Αρχαιολογικό Μουσείο Αργους

Εκσυγχρονισμός Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους
Η πράξη «Εκσυγχρονισμός Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους» έχει ενταχθεί στο Ε.Π «Πελοπόννησος 2014-2020» με προϋπολογισμό 5.000.000€, χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δικαιούχους την Δ/νση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων του ΥΠ.ΠΟ.Α. και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας.

Το έργο αφορά στην επέκταση, την επισκευή και τον εκσυγχρονισμό του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους, πυρήνας του οποίου είναι το Καλλέργειο, διατηρητέο κτίριο στο κέντρο της πόλης και εμβληματικό τοπόσημο του 19ου αιώνα. Οι συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν ορισμένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της προϊστορικής Αργολίδας, τα οποία θα εκτεθούν ξανά μετά την ολοκλήρωση των οικοδομικών εργασιών.

Η πράξη θα καλύψει την ανάγκη για επισκευή και εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων κτιριακών υποδομών του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους, προκειμένου να αποτελέσει εκσυγχρονισμένη και λειτουργική υποδομή σε εκθεσιακούς χώρους και χώρους εξυπηρέτησης κοινού προσβάσιμους σε ΑμεΑ, χώρους αποθήκευσης των αρχαιολογικών ευρημάτων και αναβαθμισμένες Η/Μ εγκαταστάσεις. Το νέο, βελτιωμένο κτίριο θα διαθέτει πλέον όλους τους απαραίτητους χώρους για τη λειτουργία του ως σύγχρονο μουσείο, ώστε να αποδοθεί ξανά εν λειτουργία στους κατοίκους του Άργους και τους επισκέπτες της πόλης.

Μουσείο
Το νέο, βελτιωμένο κτίριο θα διαθέτει πλέον όλους τους απαραίτητους χώρους για τη λειτουργία του ως σύγχρονο μουσείο

Στα αναμενόμενα οφέλη συμπεριλαμβάνεται η αύξηση της επισκεψιμότητας του μουσείου και η αποτελεσματικότερη προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επιπρόσθετα, θα αναβαθμιστεί η εικόνα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο τουρισμός και η τοπική οικονομική ανάπτυξη.
Ο εκπαιδευτικός ρόλος του μουσείου θα ενισχυθεί αφού θα υπάρχει η κατάλληλη υποδομή για διεξαγωγή κατάλληλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Ωφελούμενος πληθυσμός θα είναι η τοπική κοινωνία, οι επισκέπτες της περιοχής και γενικότερα το σύνολο της επικράτειας.

ΣΧΟΛΙΑ