Τα τυπογραφεία της Ελληνικής Επανάστασης στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος -Σπάνια βιβλία και εφημερίδες στο ΚΠΙΣΝ - iefimerida.gr

Τα τυπογραφεία της Ελληνικής Επανάστασης στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος -Σπάνια βιβλία και εφημερίδες στο ΚΠΙΣΝ

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο ΚΠΙΣΝ
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο ΚΠΙΣΝ, φωτογραφία Menelaos Myrillas / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με το ΚΠΙΣΝ, παρουσιάζει την έκθεση «Τα τυπογραφεία της Ελληνικής Επανάστασης».

Ποια είναι τα τυπογραφεία της Ελληνικής Επανάστασης; Πότε ξεκινά και ποια είναι η διάρκεια της λειτουργίας τους; Ποιοι παράγοντες επηρέασαν τη λειτουργία τους; Ποια είναι η συμβολή τους στην Ελληνική Επανάσταση;

Η εγκατάσταση και λειτουργία τυπογραφείων στον επαναστατημένο ελλαδικό χώρο ξεκινά λίγους μόλις μήνες μετά την έναρξη του Αγώνα. Καθώς πρόκειται για -σχεδόν στο σύνολό τους- βραχύβια εγχειρήματα, τα τυπογραφεία γίνονται γνωστά και καθιερώνονται ιστορικά από τους τόπους όπου λειτουργούν: Καλαμάτα, Κόρινθος, Ύδρα, Μεσολόγγι, Αθήνα, Ψαρά, Ναύπλιο, Αίγινα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι θα δούμε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας

Τα τυπογραφεία από το 1821 έως το 1827 υπηρετούν ποικιλοτρόπως τους σκοπούς της Επανάστασης παρά τις δυσκολίες σε θέματα τόσο τεχνικού εξοπλισμού όσο και ανθρώπινου δυναμικού. Σαράντα τέσσερα μικρά κατά το μάλλον ή ήττον βιβλία, επτά εφημερίδες και τουλάχιστον διακόσια είκοσι μονόφυλλα αποτελούν την παραγωγή των τυπογραφείων αυτών.

Αντιπροσωπευτικά δείγματά τους, προερχόμενα από τις συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, παρουσιάζονται σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αναδεικνύοντας τον ρόλο που διαδραματίζει η τυπογραφία στα κρίσιμα εκείνα χρόνια.

σελιδα
Η σελίδα τίτλου της έκδοσης του Ύμνου εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού.
Εκδόθηκε για πρώτη φορά στον επαναστατημένο ελλαδικό χώρο στο Μεσολόγγι το
1825, ενώ είχε ήδη εκδοθεί δύο φορές στη Γαλλία, το 1824 και το 1825

Η έκθεση υλοποιείται με χρηματοδότηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Παράλληλα, διοργανώνεται έκθεση με τίτλο «Η επιρροή του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού στη διαμόρφωση του νέου Ελληνικού Κράτους».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έργα επιφανών στοχαστών του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού (Λοκ, Βολταίρος, Εγκυκλοπαιδιστές, 2 / 2 Μπεκαρία, κ.ά.) παρουσιάζονται συνδυαστικά με τις μεταφράσεις τους στα ελληνικά από εξίσου σημαντικούς εκπροσώπους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού (Ευγένιος Βούλγαρης, Ρήγας Βελεστινλής και Αδαμάντιος Κοραής).

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Το μέλλον της πολιτιστικής κληρονομιάς στη Νεότερη Ευρώπη». INFO Είσοδος ελεύθερη Καθημερινά: 09:30-20:00

Τα τυπογραφεία της Ελληνικής Επανάστασης
Διάρκεια έκθεσης: 29/12/2021 - 27/02/2022 / Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά, 09.30 - 20.00 / Αίθριο 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, ΚΠΙΣΝ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ