Tα έργα αποκατάστασης του Ελληνικού Ωδείου: Βαυαρικής αρχιτεκτονικής του 1830, εδώ που φοίτησε η Κάλλας - iefimerida.gr

Tα έργα αποκατάστασης του Ελληνικού Ωδείου: Βαυαρικής αρχιτεκτονικής του 1830, εδώ που φοίτησε η Κάλλας

μπαζα μεσα σε ωδειο
Το προς αποκατάσταση κτίριο του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών (Μέγαρο Prokesch von Osten)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για τα έργα αποκατάστασης του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών, είναι το Μέγαρο Prokesch von Osten, στον οδό Φειδίου στο κέντρο της Αθήνας.

Το Ωδείο στεγάζονταν στο Μέγαρο Prokesch von Osten που αναγέρθηκε το 1836, ως ιδιοκτησία του Αυστριακού πρέσβη Άντον Πρόκες φον Όστεν.

Είναι έργο του Γερμανού αρχιτέκτονα Γουσταύου Αδόλφου Λούεντερς, σε σχέδια του Βιεννέζου Καρόλου Ρέσνερ και αποτελεί ένα από τα λίγα εναπομείναντα δείγματα ιδιωτικής αρχιτεκτονικής των Βαυαρών που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, μαζί με τον Οθωνα, τη δεκαετία του 1830. Χτίστηκε έξω από τα όρια της τότε πόλης και θεωρείται αρχετυπικά κλασσικιστικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1971 λειτούργησε ως έδρα του Ελληνικού Ωδείου

Το διάστημα 1837-1849 εκτός από μέγαρο της αυστριακής πρεσβείας, υπήρξε και το κέντρο συνάντησης της κοινωνικής, πολιτικής και καλλιτεχνικής αφρόκρεμας της νέας πρωτεύουσας, ένα πνευματικό και κοσμικό σαλόνι, εστία της πνευματικής ζωής της πόλης. Τα χρόνια που ακολούθησαν άλλαξε πολλές φορές ιδιοκτήτη και κατοικία επώνυμων οικογενειών (Prokesch von Osten, Τοσίτσα, Α. Schliemann-Μελά). Από το 1919 έως το 1971 λειτούργησε ως έδρα του Ελληνικού Ωδείου με διευθυντή τον μουσουργό Μανώλη Καλομοίρη. Ηταν μια εποχή που φοίτησαν στο Ελληνικό Ωδείο σημαντικές -μετέπειτα διεθνείς προσωπικότητες της μουσικής- όπως η Μαρία Κάλλας, η Νάνα Μούσχουρη και πολλοί άλλοι.

Αυτοψία Μενδώνη στο κτίριο του Ελληνικού Ωδείου

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, πραγματοποίησε αυτοψία στο κτίριο του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών (Μέγαρο Prokesch von Osten), στην οδό Φειδίου 3, σε μια περιοχή με μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον και έντονες χρήσεις.

Στόχος της αυτοψίας ήταν ο έλεγχος των εξελισσόμενων έργων επισκευής, συντήρησης και ανάδειξης του Οθωνικού Μεγάρου, που αποτελεί σπάνιο δείγμα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής της πρωτεύουσας, με μεγάλο και θετικό πολεοδομικό αντίκτυπο στο κέντρο της Αθήνας και υπερτοπική ακτινοβολία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Το κτίριο του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών -Μέγαρο Prokesch von Osten- διασώθηκε από την κατεδάφιση με την απόφαση του Υπουργείο Πολιτισμού, το 1996, η οποία το χαρακτήρισε ως διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης, με σπουδαία ιστορική και αρχιτεκτονική αξία.

Το προς αποκατάσταση κτίριο του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών (Μέγαρο Prokesch von Osten)
Το προς αποκατάσταση κτίριο του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών (Μέγαρο Prokesch von Osten)

Το μνημείο έμεινε κλειστό, χωρίς καμία φροντίδα και συντήρηση, για περίπου 50 χρόνια, παρουσιάζοντας εικόνα πλήρους εγκατάλειψης. Εκτός των φθορών του χρόνου, έχει υποστεί σοβαρές ζημίες από πυρκαγιά, ενώ τον Ιούλιο 2022 κατέρρευσε και μεγάλο τμήμα του νότιου τοίχου του. Το 2022, το κτίριο του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών ιδιοκτησίας του ΕΦΚΑ παραχωρήθηκε κατά χρήση στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Το μνημείο έμεινε κλειστό, χωρίς  καμία φροντίδα και συντήρηση, για περίπου 50 χρόνια, παρουσιάζοντας  εικόνα πλήρους εγκατάλειψης, αναφέρει η Λίνα Μένδωνη
Το μνημείο έμεινε κλειστό, χωρίς καμία φροντίδα και συντήρηση, για περίπου 50 χρόνια, παρουσιάζοντας εικόνα πλήρους εγκατάλειψης, αναφέρει η Λίνα Μένδωνη
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 5.712.000 €, εκτελείται από την Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων, και εντάσσεται στην πολιτική μας της αποκατάστασης κτηρίων -ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟ ή του Δημοσίου, που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και είναι σε κακή κατάσταση διατήρησης- και απόδοσής τους, με πολιτιστικές χρήσεις. Στόχος μας είναι η αναβάθμιση του αστικού ιστού της πρωτεύουσας, αποδίδοντας κτήρια-μνημεία ως πολιτιστικά τοπόσημα, ευρύτερης εμβέλειας και αναπτυξιακής σημασίας. Σήμερα, το κτήριο βρίσκεται σε εξαιρετικά κακή κατάσταση.

Το έργο αναμένεται να παραδοθεί ολοκληρωμένο στις 31/12/2025, θα φιλοξενηθούν το αρχείο της τέχνης του χορού στην Ελλάδα, η  Βιβλιοθήκη και επιλεγμένες δράσεις της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης
Το έργο αναμένεται να παραδοθεί ολοκληρωμένο στις 31/12/2025, θα φιλοξενηθούν το αρχείο της τέχνης του χορού στην Ελλάδα, η Βιβλιοθήκη και επιλεγμένες δράσεις της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης

Μετά την ολοκλήρωση του συνόλου των μελετών χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία της MRP GREECE IKE και την ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης, οι εργασίες της αποκατάστασης του κτηρίου προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς. Στο Μέγαρο του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών το οποίο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, αναμένεται να παραδοθεί ολοκληρωμένο στις 31/12/2025, θα φιλοξενηθούν το αρχείο της τέχνης του χορού στην Ελλάδα, η Βιβλιοθήκη και επιλεγμένες δράσεις της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης».

Αυτοψία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στο έργο αποκατάστασης του  Ελληνικού Ωδείου Αθηνών (Μέγαρο Prokesch von Osten)
Αυτοψία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στο έργο αποκατάστασης του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών (Μέγαρο Prokesch von Osten)
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ