Μαραθώνιος συναυλιών και κατάνυξης σε 17 ιστορικά σημεία της Πλάκας από τη Λυρική την Μεγάλη Εβδομάδα - iefimerida.gr

Μαραθώνιος συναυλιών και κατάνυξης σε 17 ιστορικά σημεία της Πλάκας από τη Λυρική την Μεγάλη Εβδομάδα

Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής
62 συναυλίες, σε τρεις μέρες, σε 17 τοπόσημα της Πλάκας από το Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το πρώτο φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής σε επιμέλεια Γιώργου Κουμεντάκη έρχεται αυτό το παράξενο Πάσχα, σε μια εποχή διαρκώς ματαιώσεων και τραγωδιών ανά τον κόσμο και μας οδηγεί σε μια μυστηριακή περιήγηση σε 17 σημεία της Πλάκας, με οδηγό την μουσική.

Μια περιήγηση στην Πλάκα στην καρδιά της Μεγάλης Εβδομάδας, μια περιήγηση τελικά στην τόσο εύθραυστη εσωτερική συναισθηματική γεωγραφία μας. Ανάμεσα σε εικόνες ακρωτηριασμένων νεκρών, φρικτές ειδήσεις γενοκτονίας, εικόνες δυστοπικές από την Σανγκάη, με τον ψυχισμό μας να καταρρέει, η εμπειρία της περιήγησης στην Πλάκα με οδηγό 400 καλλιτέχνες και όχημα την μουσική, μοιάζει λυτρωτικός αυτές τις μέρες. Αυτό θα συμβεί στο πλαίσιο του πρώτου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής με περισσότερους από 400 διακεκριμένους Έλληνες καλλιτέχνες, μουσικούς, χορωδούς, τραγουδιστές, ψάλτες, συνθέτες, ηθοποιούς, αρχιμουσικούς. Για τρεις συνεχόμενες ημέρες, από τις 18 έως τις 20 Απριλίου 2022, η μουσική σκυταλοδρομία του 1ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής θα φέρει σπουδαία έργα της παγκόσμιας μουσικής, της παράδοσης και της σύγχρονης δημιουργίας με θεματικό άξονα τη λατρεία. Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ έχει ο Γιώργος Κουμεντάκης, ενώ το διοργανώνουν το Υπουργείο Πολιτισμού, η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Eurolife FHH.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαπολιτισμική Ορχήστρα Εθνικής Λυρικής Σκηνής /φωτο Ιωάννης Καμπάνης
Διαπολιτισμική Ορχήστρα Εθνικής Λυρικής Σκηνής /φωτο Ιωάννης Καμπάνης

Ο χάρτης που μας καλεί να περπατήσουμε το Φεστιβάλ περιλαμβάνει το Μουσείο της Ακρόπολης, τη Μητρόπολη Αθηνών, το Φετιχιέ Τζαμί, το Λουτρό των Αέρηδων, το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» – Κέντρο Εθνομουσικολογίας, το Μετόχι του Παναγίου Τάφου, τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, το εκκλησάκι του Παπαδιαμάντη (Ναός Αγίου Ελισαίου), το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, τον Καθολικό Καθεδρικό Ναό Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, αλλά και σε τρεις διαδρομές με τις Μπάντες του Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού σε Διονυσίου Αρεοπαγίτου – Αποστόλου Παύλου – Πλατεία Καπνικαρέας, Περιφερειακό Ακρόπολης και Μητροπόλεως – Μοναστηράκι.

Οι Chores έρχονται στο Μουσείο της Ακρόπολης /φωτο Βαλέρια Ισάεβα
Οι Chores έρχονται στο Μουσείο της Ακρόπολης /φωτο Βαλέρια Ισάεβα

Το Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής απαρτίζεται από συναυλίες και εκδηλώσεις με κοινό θεματικό άξονα τη μουσική που επικαλείται ή γράφεται για θρησκευτική χρήση, αλλά με πολύ ευρείες αισθητικές και εννοιολογικές στοχεύσεις. Κατά την τριήμερη διάρκειά του, οι συναυλίες, παραστάσεις μουσικού θεάτρου και περφόρμανς θα έχουν στόχο να αναδείξουν την πολυδιάστατη συμβολή της λατρευτικής μουσικής στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του δυτικού πολιτισμού.Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ προτείνουν μια αδογμάτιστη προσέγγιση της λατρευτικής μουσικής: παραδοσιακή, εθνικές σχολές, κλασική, σύγχρονη, μπαρόκ, βυζαντινή σε εκκλησίες, μουσικό θέατρο, έντεχνη ελληνική μουσική, εικαστικές εγκαταστάσεις και περφόρμανς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι Ψαλμοί του Δαυίδ σε μετάφραση Α. Κάλβου και μουσική Φ. Τσαλαχούρη στο Φετιχιέ τζαμί/ φωτό  Ιωάννης Καμπάνης
Οι Ψαλμοί του Δαυίδ σε μετάφραση Α. Κάλβου και μουσική Φ. Τσαλαχούρη στο Φετιχιέ τζαμί/ φωτό Ιωάννης Καμπάνης

Από αρχαιολογικούς χώρους, εκκλησίες και μουσεία μικρής χωρητικότητας (30-100 θεατών) έως ανοιχτούς χώρους (πεζοδρόμους, πλατείες, αύλειους χώρους) που μπορούν να φιλοξενήσουν 1.500-2.000 θεατές, το 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής προτείνει μια μουσική περιφορά ως ένα δημόσιο γεγονός μεγάλης κλίμακας, που θα αναδείξει τη σημασία της μουσικής για την κοινότητα και το ειδικό βάρος της λατρευτικής μουσικής στη βιωμένη σχέση του κοινού με τη μουσική παράδοση.

Η Νατάσσα Μποφίλιου θα ερμηνεύσει τον Επιτάφιο του Μίκη Θεοδωράκη στο Μουσείο Ακρόπολης/ φωτό Κώστας Αυγούλης
Η Νατάσσα Μποφίλιου θα ερμηνεύσει τον Επιτάφιο του Μίκη Θεοδωράκη στο Μουσείο Ακρόπολης/ φωτό Κώστας Αυγούλης

Το 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής έρχεται να φωτίσει έννοιες και συναισθήματα όπως η μετάνοια, η ευλάβεια, η λύτρωση, η εξιλέωση, αλλά και η ανάσταση, με συνθέσεις Ροσσίνι, Σοπέν, Μέντελσον, Παλεστρίνα, Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, πιανιστικά των Μπαχ / Χάυντν, Μότσαρτ, Μπετόβεν, Ραβέλ, Μεσσιάν, Κούρταγκ κ.ά., καθώς και χορωδιακά των Βέρντι, Πουλένκ, Ντεμπυσσύ κ.ά. Το τριήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης γερμανικές θρηνωδίες, λατρευτικά τραγούδια και χορωδιακά της Μεσογείου, έργα του 20ού αιώνα που πραγματεύονται τον θρήνο, μουσικές των σούφι δερβίσηδων της Πόλης, μοιρολόγια της Παναγίας, εγκώμια του Επιταφίου και εκκλησιαστικούς ύμνους που συνδέονται με τη μορφή του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ηχητικές εγκαταστάσεις, νέα έργα Ελλήνων συνθετών και αναγνώσεις συνοδεία μουσικής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 62 συναυλίες το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει σπουδαία έργα της λατρευτικής μουσικής και έργα με αφορμή τη λατρεία και το θρησκευτικό συναίσθημα μέσα από καλλιτέχνες και σύνολα όπως, μεταξύ άλλων, οι Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Θεοδώρα Μπάκα, Δημήτρης Μπάκας, Σύνολο σαξοφώνων Sax Nouveau, Κλιμάκιο βυζαντινού χορού Ηδύμελον, Φίλιππος Τσαλαχούρης, Κυριάκος Καλαϊτζίδης, Γυναικείο φωνητικό σύνολο Equálibi, Αγαθάγγελος Γεωργακάτος, Στάθης Σούλης, Νατάσσα Μποφίλιου, chórεs, Σπύρος Καλλιβωκάς, Βυζαντινός Χορός Τρόπος, Κωνσταντίνος Αγγελίδης, Oros Ensemble, Αποστόλης Κουτσογιάννης, Sibílima Ensemble, Μάνια Παπαδημητρίου, Βασίλης Παπαβασιλείου, Χαράλαμπος Αγγελόπουλος, Νίκος Λαάρης, Στέφανος Νάσος, Απόστολος Παληός, Αριστοτέλης Παπαδημητρίου, Piano for two, Μελίνα Τσινάβου, Διαπολιτισμική Ορχήστρα ΕΛΣ, Χάρης Λαμπράκης, Γιάννης Μαραμαθάς, Ιάσων Μαρμαράς, Μαρίνα Σάττι, Μάρθα Μαυροειδή, Ερήνη, Δημήτρης Κούντουρας, Voci Contra Tempo, Σοφία Γιολδάση, Νίκος Βασιλείου, Χρύσα Μαλιαμάνη, ΜεῙΖοΝ Ensemble, καθώς και οι Μπάντες του Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού.

Δείτε το πρόγραμμα της Μεγάλης Δευτέρας εδώ

Δείτε το πρόγραμμα της Μεγάλης Τρίτης εδώ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε το πρόγραμμα της Μεγάλης Τετάρτης εδώ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ