Financial Times: Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη-Όσμπορν για τα Γλυπτά του Παρθενώνα - iefimerida.gr

Financial Times: Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη-Όσμπορν για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Γλυπτά Παρθενώνα επιστροφή
Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο / AP Photo/Matt Dunham
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Financial Times αποκαλύπτουν το παρασκήνιο της μυστικής συνάντησης ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τζορτζ Όσμπορν, προσφάτως διορισμένου στη θέση του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, με θέμα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Μπορούμε να γράψουμε Ιστορία;»: Αυτό διερωτώνται δύο άνδρες περίπου στα 50 (σ.σ.: οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζορτζ Όσμπορν), αναφέρουν στο άρθρο τους οι FT με αφορμή τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μητσοτάκης: Ήθελα τα Γλυπτά πίσω από την πρώτη στιγμή που τα είδα - Με εξόργισε πως το μνημείο είναι κατακερματισμένο, σαν να έχεις κόψει τη Μόνα Λίζα στο μισό

Ο Μητσοτάκης είχε καλέσει τον Όσμπορν με στόχο μια συμφωνία για τη μοίρα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Δύο αιώνες μετά τη «μεταφορά» τους από τον λόρδο Έλγιν, αποτελούν από τα σημαντικότερα εκθέματα του Βρετανικού Μουσείου, αναφέρει το δημοσίευμα. Η Ελλάδα τα θέλει πίσω. «Είναι το πάθος μου», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους FT, ενθυμούμενος την πρώτη συνάντηση με τον Όσμπορν τον Νοέμβριο του 2021 στο ξενοδοχείο Berkeley: «Τα ήθελα τόσο πολύ από την πρώτη στιγμή που είδα τη ζωφόρο, όταν ήμουν 18 ετών και επισκέφθηκα το Βρετανικό Μουσείο. Αυτό που με εξόργισε ήταν πως το μνημείο ήταν κατακερματισμένο, σαν να έχεις πάρει τη Μόνα Λίζα να την κόψεις στο μισό». Ο Όσμπορν τον άκουγε με προσοχή, δεν είχε άλλωστε σκεφτεί ιδιαίτερα μέχρι τότε το ζήτημα. Γνωστός ως «ο υπουργός Οικονομικών της λιτότητας» μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, είδε την ευκαιρία να εμφανιστεί ως επικεφαλής ενός «πεφωτισμένου» θεσμού έτοιμου να συζητήσει τον επαναπατρισμό των Γλυπτών. Είδε απέναντί του έναν άνδρα με τον οποίο μπορούσε να κάνει δουλειά: «Κανείς δεν είχε προσπαθήσει ουδέποτε», είπε ο Όσμπορν, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

«Νομίζω το κλίμα είναι καλύτερο από ποτέ αυτά τα 200 χρόνια για να επιλυθεί το ζήτημα»

Ο λόρδος Ed Vaizey, πρώην υπουργός Πολιτισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο που είναι επικεφαλής μιας εκστρατείας της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, είπε για το σχέδιο του Όσμπορν: «Νομίζω το κλίμα είναι καλύτερο από ποτέ αυτά τα 200 χρόνια για να επιλυθεί το ζήτημα». Σε μια περίοδο που οι χώρες της Δύσης «παλεύουν» με το αποικιοκρατικό παρελθόν τους, οι διαπραγματεύσεις αυτές σίγουρα τραβούν την προσοχή. Είναι μια πρόκληση στρατηγικής σημασίας για το Βρετανικό Μουσείο, ο κόσμος θα παρακολουθεί, είπε στους FT μια σημαίνουσα μορφή των τεχνών στη Βρετανία.

«Ο Ρίσι Σούνακ της Ελλάδας»

«Λίγα πράγματα υπάρχουν για τα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά με πάθος. Μετά από 3,5 χρόνια στο τιμόνι της χώρας του, είναι γνωστός για την αποτελεσματικότητά του, τις οργανωτικές του ικανότητες και τις μεταρρυθμίσεις υπέρ των επιχειρήσεων [...]. Ο Όσμπορν δεν γνώριζε σχεδόν καθόλου τον Μητσοτάκη πριν από τη συνάντησή τους. Αλλά οι δυο τους το πέτυχαν. Ο Μητσοτάκης είπε στους συναδέλφους του στη συνέχεια ότι υπήρχε "εμπιστοσύνη και σεβασμός", ενώ ο Όσμπορν είδε τον Έλληνα πρωθυπουργό ως έναν αποτελεσματικό τεχνοκράτη, αστειευόμενος μάλιστα σε συναδέλφους του ότι ο Μητσοτάκης, ένας αγγλόφιλος, είναι "ο Ρίσι Σουνάκ της Ελλάδας"», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Είχες δύο λογικούς ανθρώπους σε ένα δωμάτιο χωρίς βαρίδια»

Ο Όσμπορν αρνήθηκε να μιλήσει δημόσια για τις συνομιλίες του με τον Μητσοτάκη, φοβούμενος ότι οτιδήποτε πει θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον του πρωθυπουργού, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με εκλογές τους επόμενους μήνες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά συνάδελφοί του είπαν πως πίστεψε αμέσως ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία.

«Ουσιαστικά, είχες δύο λογικούς ανθρώπους σε ένα δωμάτιο χωρίς βαρίδια ή προϊστορία», είπε πηγή από το Βρετανικό Μουσείο. «Θα μπορούσατε να καταλήξετε σε μια συμφωνία όπου κάποια από τα Γλυπτά ανά πάσα στιγμή θα βρίσκονται στο Λονδίνο και μερικά από αυτά στην Αθήνα».

Μπορεί η πρόταση να ακούγεται λογική, όμως η Ελλάδα πιστεύει ότι τα Γλυπτά εκλάπησαν από τον Έλγιν, ανήκουν στον ελληνικό λαό και πρέπει να επιστραφούν άμεσα στο υπέροχο νέο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα. Ο Όσμπορν, εν τω μεταξύ, περιορίζεται από την Πράξη του 1963 του Κοινοβουλίου, η οποία απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει οριστικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Η βρετανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τον νόμο, παρά τις εκκλήσεις να το πράξει από επιτροπή της UNESCO το 2021. Η αποτυχία εξεύρεσης συμφωνίας είναι μια πολύ σημαντική πιθανότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρόταση του Όσμπορν: Τα μισά Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα και τα άλλα μισά στο Λονδίνο ανά πάσα στιγμή

Η πρόταση του Όσμπορν χρησιμοποιεί μια σειρά από στρατηγικές για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των πλευρών, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής. Σύμφωνα με άτομα που ενημερώθηκαν για το σχέδιο, θα προέβλεπε μια σειρά συμφωνιών δανεισμού που θα αφορούσαν τα Γλυπτά, οι οποίες σταδιακά θα χτίσουν εμπιστοσύνη.

Η Ελλάδα δεν θα απαρνηθεί την αξίωσή της -θα ήταν μεγάλο πρόβλημα για τον Μητσοτάκη να δεχτεί ένα «δάνειο» αυτού που θεωρείται ελληνική περιουσία- αλλά το Βρετανικό Μουσείο θα συμφωνούσε να στείλει στην Αθήνα το ένα τρίτο ή περισσότερα από τα Γλυπτά για καθορισμένο χρονικό διάστημα, όπως 10 χρόνια.

Υπάρχει μάλιστα και προηγούμενο. Ένα από τα Γλυπτά -ο ημίθεος Ιλισσός- είχε δανειστεί στον Βλαντίμιρ Πούτιν, για να εκτεθεί στο μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης το 2014.

Ένα προφανές πρόβλημα είναι αν οι Έλληνες θα τα επέστρεφαν στο τέλος της περιόδου. Ο Ρίτσαρντ Λάμπερτ, προκάτοχος του Όσμπορν στο Βρετανικό Μουσείο και πρώην συντάκτης των FT, λέει: «Υπέθεσα ότι αν τα δανείζαμε, δεν θα επέστρεφαν».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πηγή του Βρετανικού Μουσείου παραδέχεται: «Η κατοχή είναι τα εννέα δέκατα του νόμου όσον αφορά τα αρκετά μεγάλα μαρμάρινα Γλυπτά».

Το σχέδιο Όσμπορν περιλάμβανε ότι σε αντάλλαγμα για μερικά από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η Αθήνα θα δάνειζε ελληνικούς θησαυρούς στο Λονδίνο ως «αντιστάθμισμα». Οι εντυπωσιακές τοιχογραφίες της Σαντορίνης, που χρονολογούνται από το 1700 π.Χ., έχουν αναφερθεί στην Αθήνα ως μεταξύ των πιθανών υποψηφίων για μια τέτοια ανταλλαγή.

Το δεύτερο στοιχείο του σχεδίου Όσμπορν θα ήταν ότι, όταν έληγε το δάνειο, τα Γλυπτά θα επέστρεφαν στο Λονδίνο, αλλά ένα μεγαλύτερο μέρος θα πήγαινε ταυτόχρονα στην Αθήνα ως κίνητρο, καθιστώντας την Ελλάδα μόνιμο σπίτι για τα Γλυπτά ανά πάσα στιγμή.

Υπεύθυνοι του Βρετανικού Μουσείου οραματίζονται μια κατάσταση κατά την οποία τα μισά Γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούσαν να βρίσκονται στο Λονδίνο και τα άλλα μισά στην Αθήνα ανά πάσα στιγμή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνομιλίες βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη για μια νομική συμφωνία, η οποία θα προβλέπει ότι μια συμφωνία της Ελλάδας με το Βρετανικό Μουσείο δεν θα εξανάγκαζε την Αθήνα να αποδεχθεί κατ' αρχήν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Γλυπτών.

Σε μια δήλωσή του, το Βρετανικό Μουσείο ανέφερε πως δεν θα «διαλύσει» τη συλλογή του. «Είμαστε, ωστόσο, σε αναζήτηση μακροπρόσθεσμων συνεργασιών, που θα επέτρεπαν ορισμένα από τα σημαντικότερα αντικείμενά μας να εκτεθούν σε κοινό από ολόκληρο τον κόσμο», προσέθετε. Για την ώρα, είναι ένα σθεναρό «όχι, δεν υπάρχει συμφωνία» από τον Μητσοτάκη, σημειώνει το δημοσίευμα, που προσθέτει πως σε μια δεύτερη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, ο Μητσοτάκης ζήτησε πίσω μόνιμα τη ζωφόρο του Παρθενώνα, όχι υπό τη μορφή δανείου και όχι σε «μερίδες». Όμως, το deal είναι ακόμα εφικτό, γράφουν οι FT, που κάνουν αναφορά και σε δήλωση που έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός τον Ιανουάριο: «Αν οι Έλληνες μάς εμπιστευτούν ξανά, πιστεύω θα πετύχουμε τον στόχο της επιστροφής των Γλυπτών».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ