Στη Γενεύη έκθεση για τον Καποδίστρια -Μενδώνη: Οργάνωσε σε σύγχρονες ευρωπαϊκές βάσεις την Ελλάδα - iefimerida.gr

Στη Γενεύη έκθεση για τον Καποδίστρια -Μενδώνη: Οργάνωσε σε σύγχρονες ευρωπαϊκές βάσεις την Ελλάδα

Paschal Couchepin, Λίνα Μενδώνη και οι απόγονοι των Καποδίστρια και Εϊνάρ
Paschal Couchepin, Λίνα Μενδώνη και οι απόγονοι των Καποδίστρια και Εϊνάρ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις εορταστικές εκδηλώσεις, που διοργανώθηκαν στην Γενεύη, προς τιμήν του Ιωάννη Καποδίστρια στο πλαίσιο των πολιτιστικών γεγονότων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, παρευρέθηκε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις 13-15 Οκτωβρίου, από τις αρχές της πόλης και τo Ιδρυμα Hardt για την μελέτη της κλασικής αρχαιότητας, και η Λίνα Μενδώνη παραβρέθηκε ως επίσημη προσκεκλημένη του Ελβετικού Κράτους και της Fondation Hardt.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Συλλόγου Ελληνίδων Κυριών Γενεύης, τον παλαιότερη ομογενειακή οργάνωση της Ελβετίας, η Υπουργός παρέστη στην επίσημη παγκόσμια πρεμιέρα του δημιουργικού ντοκιμαντέρ του Γιάννη Σμαραγδή «Αναφορά στον Ιωάννη Καποδίστρια», στην κατάμεστη αίθουσα του ιστορικού Palais de l’Athénée. Η Λίνα Μενδώνη στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Καποδίστρια και στην καθοριστική συμβολή του στην διαμόρφωση τόσο του Ελληνικού, όσο και του Ελβετικού Κράτους, στην προσφορά του Συλλόγου Κυριών στην συνεχή παρουσία του ελληνικού πολιτισμού στη Γενεύη, αλλά και στην ποιότητα των δημιουργιών του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, ο οποίος τα τελευταία χρόνια μελετά συστηματικά τον Καποδίστρια, καθώς ετοιμάζει την ομώνυμη ταινία του.

λινα μενδωνη
Paschal Couchepin, Λίνα Μενδώνη και οι απόγονοι των Καποδίστρια και Εϊνάρ

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Γενεύη και Ελλάδα. Μια φιλία στην υπηρεσία της ανεξαρτησίας”, η οποία διοργανώθηκε από το Ιδρυμα Hardt σε συνεργασία με το Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας της Γενεύης, ήταν το μείζον γεγονός των εορταστικών εκδηλώσεων. Μία έκθεση με πλούσια και σημαντικά εκθέματα από τις Συλλογές του Μουσείου της Γενεύης και άλλων ελβετικών μουσείων και ιδρυμάτων, που συμπληρώνονται με αντικείμενα προερχόμενα από την Ελλάδα, από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Μουσείο Φιλελληνισμού, το Μουσείο Καποδίστρια, καθώς και ιδιωτικές συλλογές. Παράλληλα, για πρώτη φορά εξετέθη η Συλλογή Αρχαιοτήτων της Αννας και του Ζαν Γκαμπριέλ Εϊνάρ, προκειμένου να γίνει απολύτως σαφής η σχέση του φιλελληνικού κινήματος με την Ελλάδα μήτρα της κλασικής αρχαιότητος. Παρουσιάζονται δύο εξαιρετικές εκθέσεις με σημαντικά, και εν πολλοίς, άγνωστα στοιχεία για τη φιλία που συνέδεε τον Ιωάννη Καποδίστρια με τον εξέχοντα τραπεζίτη Ευνάρ και τον βαρόνο, εκπρόσωπο της Γενεύης, στο Συνέδριο της Βιέννης, Charles Pictet de Rochemont, καθώς και την ουσιαστική συμβολή τους στη στήριξη της νεότευκτης Ελληνικής Δημοκρατίας, αναδεικνύοντας τις στενές ιστορικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελβετία και στην Ελλάδα.

λινα μενδωνη
Στολές του Εϊνάρ και του βαρόνου ντε Ροσμόν στην έκθεση
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίνα Μενδώνη για τον Καποδίστρια

Οπως ανέφερε η Λίνα Μενδώνη στην ομιλία της στην τελετή των εγκαινίων, «οι τρεις αυτές εξέχουσες ευρωπαϊκές φυσιογνωμίες, που ασπάζονταν κοινές πρωτοποριακές ιδέες και διαπνέονταν από τις ίδιες αξίες, διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη σύσταση των σύγχρονων κρατών της Ελβετίας και της Ελλάδας και δημιούργησαν μια σημαντική ιστορική παρακαταθήκη, θέτοντας ταυτόχρονα τα θεμέλια μιας ειλικρινούς φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς, η οποία διατηρείται ισχυρή και αναλλοίωτη έως σήμερα…

εκθεση
Προσωπικά αντικείμενα του Καποδίστρια

«Ο Καποδίστριας στήριξε σθεναρά και αποτελεσματικά την ανεξαρτησία και την ουδετερότητα της Ελβετίας, και ο Pictet de Rochemont συνέβαλε καίρια, ώστε η Ελβετία να μετατραπεί σε φιλόξενο έδαφος για τον ίδιο τον Καποδίστρια, αλλά και σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα φιλελληνισμού και στήριξης του ελληνικού απελευθερωτικού αγώνα, με πολυάριθμες φιλελληνικές επιτροπές να ιδρύονται σε πολλά καντόνια… O τραπεζίτης της Γενεύης Jean-Gabriel Eynard αναδείχθηκε σε ηγετική μορφή του διεθνούς φιλελληνικού κινήματος, δια της συμμετοχής του στην ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, σε υποστηρικτή της οργάνωσης του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους. Ενός Κράτους, το οποίο ο Ιωάννης Καποδίστριας στη βραχύχρονη θητεία του ως πρώτος Κυβερνήτης -προτού πέσει θύμα του έντονου ιδεολογικοπολιτικού αναβρασμού της περιόδου- ανέλαβε, παρά τις εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες, και πέτυχε να εδραιώσει και να επεκτείνει εδαφικά, αλλά και να οργανώσει σε σύγχρονες ευρωπαϊκές βάσεις με μία ευρεία σειρά μέτρων στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της στρατιωτικής οργάνωσης, της οικονομίας, της δικαιοσύνης, της παιδείας, της γεωργίας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα εγκαίνια, στα οποία τηρήθηκαν απολύτως όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τίμησαν με την παρουσία τους η Διευθύντρια του Ομοσπονδιακού Γραφείου Πολιτισμού της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Isabelle Chassot, τo μέλος του Conseil d'État της Δημοκρατίας και του Καντονίου της Γενεύης Thierry Apothèloz, ο Διοικητικός Σύμβουλος της Γενεύης και Δήμαρχος της Πόλης Sami Kanaan, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Hardt και πρώην Πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Paschal Couchepin, o διευθυντής του Ιδρύματος Hardt καθηγητής Pierre Ducrey, ο Μητροπολίτης Ελβετίας Μάξιμος. Παρεύθηκαν, επίσης, απόγονοι των Εϋνάρ, Πικτέ και Καποδίστρια, μέλη της ελληνικής παροικίας και πολλοί προσκεκλημένοι από την Ελλάδα και την Ελβετία.

εκθεση
Στα εγκαίνια της εκθεσης

Ανάλογης θεματικής και με έμφαση στο φαινόμενο του Φιλελληνισμού ήταν και η ημερίδα που διοργανώθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας της Γενεύης από το Μουσείο και το Ιδρυμα Hardt, με την συμμετοχή πολλών και διακεκριμένων ομιλητών, και την οποία προλόγισε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Λίνα Μενδώνη, καθηγητής Πιερ Ντικρέ
Λίνα Μενδώνη, καθηγητής Πιερ Ντικρέ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Γενεύη η Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζί. Την Υπουργό Πολιτισμού υποδέχθηκε και ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου ο Προϊστάμενος του Μητροπολίτης Μάξιμος και οι συνεργάτες του. Στη συζήτηση που ακολούθησε εξετάστηκαν οι δυνατότητες εμπλουτισμού του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και η παροχή τεχνογνωσίας σε θέματα συντήρησης και τεκμηρίωσης των εκθεμάτων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ