«Σινεμά, ο Παράδεισος» και Ένιο Μορικόνε σε κοινή θέα στα Άνω Λαδάδικα - iefimerida.gr

«Σινεμά, ο Παράδεισος» και Ένιο Μορικόνε σε κοινή θέα στα Άνω Λαδάδικα

Ενιο Μορικόνε
Ενιο Μορικόνε/ΑΠΕ-ΜΠΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά την αφιερωμένη στον Ένιο Μορικόνε τοιχογραφία (mural) στην οδό Βίκτωρος Ουγκώ 3, στα Άνω Λαδάδικα, με θεματική απεικόνιση από την ταινία «Σινεμά, ο παράδεισος», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος, αναζητά… τοίχους, για πέντε ακόμη δημιουργίες, ενώ σχεδιάζει και τη δημιουργία ενός ετήσιου φεστιβάλ που θα πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη προς τιμήν του μαέστρου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το mural, που δημιούργησε ο Λαρισαίος γραφίστας-εικονογράφος Γιάννης Πέτρου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στις αρχές του καλοκαιριού, είναι μόνο η αρχή μιας σειράς δράσεων που προγραμματίζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος, ο οποίος είναι αφιερωμένος αποκλειστικά στην προβολή του έργου του παγκοσμίου εμβέλειας Ιταλού σύνθετη.

Η τοιχογραφία (mural) στην οδό Βίκτωρος Ουγκώ 3, στα 'Ανω Λαδάδικα, με θεματική απεικόνιση από την ταινία «Σινεμά, ο παράδεισος»
Η τοιχογραφία (mural) στην οδό Βίκτωρος Ουγκώ 3, στα 'Ανω Λαδάδικα, με θεματική απεικόνιση από την ταινία «Σινεμά, ο παράδεισος»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντίνος Παπακώστας και η εικαστική ομάδα του συλλόγου "Ennio Morricone σε κοινή θέα", βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με φορείς και ιδιώτες στη Θεσσαλονίκη, ώστε να δημιουργήσουν πέντε ακόμη murals σε διάφορα σημεία της πόλης, με τους καλλιτέχνες Apset και Dimitris Taxis, να έχουν ήδη έτοιμα τα προσχέδιά τους.

Ο κ. Παπακώστας είναι επίσης, αποφασισμένος να δημιουργήσει, σε συνεργασία με την οικογένεια Μορικόνε, ένα ετήσιο φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, με σπάνιες ταινίες για τις οποίες έχει γράψει μουσική ο μαέστρος, το οποίο θα πλαισιωθεί και από άλλες δράσεις για τις οποίες θα συνεργαστούν και οι ομάδες του Συλλόγου, Ennio sketching (κόμικς) και Ennio formes (εικαστικά).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Κωνσταντίνος Παπακώστας, κτηνοτρόφος στο επάγγελμα, βλέπει την ενασχόλησή του με το Σύλλογο σαν ένα παιχνίδι, «με την παιδική, αθώα έννοια», λέει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι όλες οι δράσεις είναι μη κερδοσκοπικές.

Το παιχνίδι αυτό ξεκίνησε, επειδή είχε την τύχη, όπως λέει, να μεγαλώσει σε μια αστική οικογένεια της Λάρισας, με γονείς σινεφίλ, οπότε είχε δει από μικρή ηλικία τις περισσότερες από τις ταινίες που έχει ντύσει με μουσική ο Ένιο Μορικόνε.

Άκουσε πρώτη φορά ζωντανά τον μαέστρο το 2004 στη Ρώμη. «Δεν πίστευα αυτό που είχα ακούσει. Στη συνέχεια τον άκουγα όποτε και όπου μπορούσα».

Μετά από μία συναυλία του Μορικόνε στο Μιλάνο, ο κ. Παπακώστας αποφάσισε να δημιουργήσει το Σύλλογο, το μοναδικό στον κόσμο αφιερωμένο στο συνθέτη, που αριθμεί 5.500 μέλη από όλη την Ελλάδα, αλλά και από την Ιταλία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτός από αναρίθμητες μουσικές, κινηματογραφικές και εικαστικές δράσεις -πρωτίστως στην έδρα του Συλλόγου, τη Λάρισα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα- ο Σύλλογος κυκλοφορεί και το βιβλίο "Inseguendo quel suono", του βιογράφου του μαέστρου Αλεσάντρο Ντε Ρόσα, σε μετάφραση-επιμέλεια 'Αννας Νούσι.

Ο Κωνσταντίνος Παπακώστας με τη σύζυγο του Ennio Morricone, Maria Travia Morricone
Ο Κωνσταντίνος Παπακώστας με τη σύζυγο του Ennio Morricone, Maria Travia Morricone

Η οικογένεια Μορικόνε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα

Όλες οι κινήσεις του κ. Παπακώστα γίνονται πάντα σε συνεννόηση με τον γιο του μαέστρου, Μάρκο Μορικόνε. «Θα του αρέσει του Μάρκου», επαναλαμβάνει κάθε φορά που μιλάει για μια νέα δημιουργία ή νέα εκδήλωση που προγραμματίζει.

Αν και ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2011, αρκετά χρόνια πριν φύγει από τη ζωή( 2020) ο μεγάλος συνθέτης, ο Κωνσταντίνος Παπακώστας δεν τον είχε συναντήσει ποτέ από κοντά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχει όμως διαρκώς στενή επαφή και συνεργασία με την οικογένειά του, την οποία συνάντησε πέρυσι στο Φεστιβάλ Βενετίας στην προβολή του «Ennio: The Maestro», του ντοκιμαντέρ που δημιούργησε ο Τζουζέπε Τορνατόρε.

Συνεργείο του Τορνατόρε, είχε βρεθεί, εξάλλου στη Λάρισα, για πλάνα από τις αφιερωμένες στον μαέστρο τοιχογραφίες που έχει κάνει ο Σύλλογος.

Φέτος, στα τέλη του Σεπτεμβρίου, ο Μάρκο Μορικόνε και ο βιογράφος του μαέστρου θα βρεθούν στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα, όπου θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά εδώ, το ντοκιμαντέρ και η ελληνική έκδοση του βιβλίου με τίτλο «Αναζητώντας εκείνο τον ήχο».

Ο Κωνσταντίνος Παπακώστας με το γιο του Ennio Morricone, Marco Morricone
Ο Κωνσταντίνος Παπακώστας με το γιο του Ennio Morricone, Marco Morricone
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κωνσταντίνος Παπακώστας.
  • Φωτογραφία mural: Evangelos Krikonis
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Θεσσαλονίκη Λαδάδικα Ένιο Μορικόνε
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ