Έτοιμο το πρώτο πιστό αντίγραφο γλυπτού του Παρθενώνα που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο -Πώς δημιουργήθηκε - iefimerida.gr

Έτοιμο το πρώτο πιστό αντίγραφο γλυπτού του Παρθενώνα που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο -Πώς δημιουργήθηκε

κεφάλι αλόγου, πιστό αντίγραφο γλυπτου
Το κεφάλι αλόγου, πιστό αντίγραφο γλυπτού που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα νέο γλυπτό κεφάλι αλόγου σκαλισμένο από ελληνικό μάρμαρο θα αποκαλυφθεί σήμερα στο Λονδίνο.

Το γλυπτό απεικονίζει το κεφάλι ενός αλόγου και σκαλίστηκε από ρομπότ σε μάρμαρο που παραχώρησε η Ελλάδα. Πρόκειται για αντίγραφο ενός από τα δεκάδες γλυπτά που κατέχει το Βρετανικό Μουσείο και ο λόρδος Έλγιν απέσπασε από τον Παρθενώνα στις αρχές του 19ου αιώνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Ινστιτούτο Ψηφιακής Αρχαιολογίας με έδρα την Οξφόρδη δημιούργησε το αντίγραφο αυτό με το κεφάλι του αλόγου, αφού σάρωσε κρυφά το πρωτότυπο που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο, χρησιμοποιώντας ειδικές κάμερες για να παράγει μετρήσεις με ακρίβεια κλάσματος του χιλιοστού.

Θα μπορούσε να εκτεθεί ένα αντίγραφο στο Βρετανικό Μουσείο

Στόχος του ιδρυτή του Ινστιτούτου IDA που εδρεύει στην Οξφόρδη, Ρότζερ Μάικλ, είναι να πείσει το Βρετανικό Μουσείο ότι τα αυθεντικά Γλυπτά θα μπορούσαν να επιστραφούν στην Αθήνα και να αντικατασταθούν από τα πανομοιότυπα αντίγραφα.

Πώς δημιουργήθηκε το αντίγραφο

Όπως γράφουν οι Times, ένα ρομπότ με διαμαντένιους περιστροφικούς κόφτες χρειάστηκε περίπου πέντε ημέρες για να σμιλέψει το αντίγραφο από ένα κομμάτι μαρμάρου ενός τόνου που εξασφάλισε το ινστιτούτο από το λατομείο του Πεντελικού όρους. Είναι το ίδιο λατομείο με εκείνο που χρησιμοποίησε ο Φειδίας τον 5ο αιώνα π.Χ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ρομποτ γλυπτο
Το ρομπότ με το οποίο δημιουργήθηκε η ρέπλικα της κεφαλής του αλόγου / Φωτογραφία: The Times/ EYEVINE

Παράλληλα, ακόμα ένα αντίγραφο ετοιμάζεται, μιας μετόπης του Παρθενώνα, όπου απεικονίζεται η μάχη μεταξύ ενός ανθρώπου και ενός κενταύρου.

Μιλώντας στους Times ο Ρότζερ Μάικλ αποκάλυψε ότι πρόσφατα μίλησε για το θέμα με τον πρόεδρο των επιτρόπων διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν. Το Μουσείο έχει αποκλείσει μια τέτοια ανταλλαγή, αλλά κατά τον Ροτζερ Μάικλ, ο Τζορτζ Όσμπορν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα αντίγραφα να εκτεθούν με κάποιον τρόπο στο Βρετανικό Μουσείο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, ο Ρότζερ Μάικλ επεσήμανε ότι θα πρέπει να επιστραφούν και τα γλυπτά της Καμπότζης, γιατί όταν κλέβεις πράγματα και τα εκθέτεις δημόσια, δεν θα πρέπει να εκπλαγείς εάν αργά ή γρήγορα έρθει κάποιος και πει «Μου το έκλεψες αυτό και το θέλω πίσω». Υπάρχει πλέον χαμηλή ανοχή στην πολιτιστική οικειοποίηση και το Βρετανικό Μουσείο είναι πίσω από την εποχή. «Αυτά τα γλυπτά ήταν σαν υπέροχα σταφύλια για τους Βρετανούς, που έχουν στύψει όλο το κρασί και έχουν εμποτίσει όσο περισσότερο ελληνικό πολιτισμό μπορεί να χωρέσει η κουλτούρα τους».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ