Eνας νέος περίπατος στη σκιά της Ακρόπολης -Η δημιουργία του σπουδαίου Richard Long για τον ΝΕΟΝ [εικόνες]

Το Athens Slate Line του Richard Long για τον ΝΕΟΝ στο Ιερό Διονύσου / Φωτογραφία Φάνης Καφαντάρης

Η περιπατητική λειτουργία της αρχαιότητας συναντά το Walk the Line του Τζόνι Κας με έναν ιδιότυπο τρόπο, καθώς ο κορυφαίος Βρετανός εικαστικός Richard Long και ο ΝΕΟΝ μας καλούν σε μια νέα, πολλαπλών συμβολισμών διαδρομή στη Νότια Κλίτυ της Ακρόπολης, στο «Αthens Slate Line».

Ο επισκέπτης της έκθεσης «Αthens Slate Line», που από τις 21 Ιουλίου φέρνει για πρώτη φορά στην Ιστορία τη σύγχρονη Τέχνη μέσα στη Νότια Κλιτύ της Ακρόπολης, πρέπει να έχει στο νου του την ώρα που θα κινείται στον χώρο που ορίζει ο σπουδαίος Βρετανός εικαστικός Richard Long, μια σειρά πραγμάτων που για πρώτη φορά συναντιούνται με τέτοιο τρόπο, τόσο στην εμπειρία θέασης όσο και στο περπάτημά του στον χώρο: Η περιπατητική, διαλογική διαδικασία της αρχαιότητας μετενσαρκώνεται σε μια σύγχρονη εμπειρία έκθεσης, πάνω στους δρόμους της αρχαιότητας, πάνω στον δρόμο που κέντησε θαρρείς με σύγχρονα υλικά και σπαράγματα αρχαιότητας ο Πικιώνης. Η έννοια του περιπάτου στις πολλαπλές ερμηνείες και δονήσεις που δέχεται εσχάτως στη ζωή μας αποκτά δηλαδή ακαριαία πολλαπλές απολήξεις πηγαίνοντας ήδη προς το Athens Slate Lane, στο Ιερό Διονύσου Ελευθερέως στη Νότια Κλιτύ της Ακρόπολης.

O σπουδαίος Richard Long δημιούργησε το Athens Slate Line από 280 μεμονωμένα κομμάτια σχιστόλιθου, τα οποία συναρμολογούνται στο σχήμα μιας γραμμής / Φωτογραφία Steve Jackson

Ο Richard Long, γλύπτης και διεθνώς πρωτοπόρος αυτού που αποκαλούμε Land Art -θα έλεγε κανείς η τέχνη που διαμορφώνεται πάνω στο χώμα-, χαράσσει νέες μορφές στο τοπίο, αναπλάθει ένα μονοπάτι μέσα στον ιερό χώρο με σχιστόλιθους που μυσταγωγικά τοποθέτησε. Μια διονυσιακή διεργασία κάτω από την απολλώνια αίγλη του Παρθενώνα, εκεί που ένα αρχαίο θέατρο ήρθε να γίνει τόπος όχι τόσο ψυχαγωγίας, όσο κυρίως ίασης, θεραπείας για τους Αθηναίους, μετά τον λοιμό που στέρησε τη ζωή ακόμα και του Περικλή. Το μονοπάτι και η διαδικασία του βαδίσματος στη σκιά της Ιστορίας, μέσα από την εμπειρία της κοινωνικής απόστασης και της μοναχικότητας που εγκαθίδρυσε η πανδημία αποκτά υποσυνείδητα μία ακόμα βαρύτητα σε αυτή την εμπειρία.

Ο Οργανισμός ΝΕΟΝ, που έχει αποκτήσει μια μοναδική τεχνογνωσία και δυνατότητα στο να φέρνει τη σύγχρονη τέχνη όχι μόνο στον δημόσιο χώρο αλλά εντατικά πλέον μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους, πυροδοτώντας νέους σπινθήρες διαλόγου με το παρόν, έφερε τον Richard Long στον Ιερό Ναό του Διονύσου. Η έκθεση παρουσιάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος του υπουργείου Πολιτισμού «Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», που έχει στόχο να μη ζήσουμε ένα άνυδρο πολιτιστικά καλοκαίρι εξαιτίας της πανδημίας.

«Οι περίπατοι του Long αποτελούν έκφραση της ανθρώπινης σχέσης με τη φύση, ξεκινούν από την πρώιμη λειτουργία του ανθρώπου να βαδίζει», εξηγεί η Ελίνα Κουντούρη, διευθύντρια του ΝΕΟΝ και επιμελήτρια της έκθεσης. «Το έργο που παρουσιάζεται στον Περίπατο λειτουργεί σαν μια νοητή συνέχεια της διαδρομής, η οποία ανεβαίνει το λόφο της Ακρόπολης έως το Ιερό της Αθηνάς. Μεμονωμένα κομμάτια σχιστόλιθου σμίγουν μεταξύ τους και όλα μαζί δημιουργούν ένα μονοπάτι, μια γραμμή πολιτισμού από το Ιερό του Διονύσου στην Νότια Κλιτύ της Ακρόπολης. Η συνεύρεση αυτή είναι μια σύζευξη τέχνης και ζωής που καταγράφει την εφήμερη σχέση ανάμεσα στη φύση, τα υλικά, το χρόνο, την απόσταση, την τοπογεωγραφία. Συνδέει το τοπίο με το παρόν με το παρελθόν και τους διαχρονικούς περιπατητές, ενσωματώνοντας μια προσωπική, βιωματική και απελευθερωτική εμπειρία».

Εργο του Long στα Ιμαλάια

Τα έργα του Richard Long επιχειρούν να μιμηθούν την εμπειρία της φύσης. Το AthensSlateLine (1984) αποτελείται από 280 μεμονωμένα κομμάτια σχιστόλιθου τα οποία συναρμολογούνται στο σχήμα μιας γραμμής. Το γραμμικό σχήμα του λειτουργεί σαν ένα μονοπάτι, παραπέμποντας στη διαλογιστική φύση του βαδίσματος, ενώ η απλότητα της διάταξης αναφέρεται στη σημασία που δίνει ο Long στην ισορροπία και την αρμονία, τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Το AthensSlateLine είναι απόλυτα μοναδικό, καθώς στην εγκατάστασή του δημιουργείται εκ νέου κάθε φορά. Χρησιμοποιούνται οι σταθερές και συμπαγείς πέτρες για να ορίσουν το περίγραμμα και ο εσωτερικός χώρος γεμίζει με πέτρες τοποθετημένες σποραδικά και τυχαία, με αποτέλεσμα το έργο να έχει διαφορετική μορφή κάθε φορά, ενσωματώνοντας έτσι τη ρευστή φύση του φυσικού τοπίου μέσω της μορφής και του υλικού αλλά και μέσω της εγκατάστασής του.

Eργο του Richard Long στο Νόρφλοκ

Όπως σημειώνει η Ελένη Μπάνου, διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, «Στο ιερό του Διονύσου Ελευθερέως γεννήθηκε, τον 6ο αι. π.Χ, το δράμα και το θέατρο, ελληνική επινόηση και δώρο στην πανανθρώπινη κοινότητα, με χαρακτηριστικά στοιχεία την αυτοσχέδια διονυσιακή τελετουργία, τον χορό και το θρησκευτικό άσμα προς τιμή του θεού της γονιμότητας, της αναγέννησης της φύσης και της έκστασης. Εδώ φιλοξενείται για πρώτη φορά το έργο AthensSlateLineτου διάσημου Βρετανού RichardLong. Ένα έργο γραμμικό που σηματοδοτεί ως μονοπάτι, τη διαλογιστική φύση του περιπατητή, τη βιωματική εμπειρία της φύσης, τη διαδραστική σχέση σωματικού μόχθου και ιδέας. Στο σύγχρονο κόσμο του 21ου αιώνα με τους γρήγορους ρυθμούς, ο Long καλεί, μέσα από το "μοναχικό μονοπάτι" της ψυχικής και πνευματικής ενατένισης, να στραφεί ο επισκέπτης ως "διονυσιακός μύστης" πίσω στη μυθολογία και στη γενεσιουργό δύναμη της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση, από την οποία φύτρωσε το κορυφαίο δημιούργημα του θεάτρου. Λιτή αλλά δυνατή η ιδέα του Long, εγγράφεται αρμονικά στον χώρο του μοναδικού αυτού αθηναϊκού αρχαίου ιερού».

info:ΝΕΟΝ | Richard Long Athens Slate Line

Ιερό Διονύσου Ελευθερέως, Περίπατος, Νότια Κλιτύς Ακρόπολης

Διάρκεια: 21 Ιουλίου – 30 Σεπτεμβρίου 2020

Ώρες λειτουργίας:

Καθημερινά 8:00 – 20:00

Είσοδος ελεύθερη Δευτέρα, Τετάρτη & Παρασκευή 19:00-19:45.

Είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσης στοhttps://digitalculture.gov.gr/2020/05/ekthesi-tou-glipti-richard-long-sto-theatro-dionisou/

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ