Ο Στάθης Καλύβας στη Δίκη του Κολοκοτρώνη μέσα στο Βουλευτικό -Οσα περιλαμβάνει το φεστιβάλ Ναυπλίου - iefimerida.gr

Ο Στάθης Καλύβας στη Δίκη του Κολοκοτρώνη μέσα στο Βουλευτικό -Οσα περιλαμβάνει το φεστιβάλ Ναυπλίου

Σταθης Καλύβας πλαι χαμόγελο
Σταθης Καλύβας, 10 Ιουλίου στο Βουλευτικό Ναυπλίου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

31 Χρόνια Φεστιβάλ Ναυπλίου και το γιορτάζει με συναυλίες, παραστάσεις και συζητήσεις σε ιστορικά τοπόσημα της πόλης.

Το ιστορικό Φεστιβάλ Ναυπλίου, βραβευμένο από την Ένωση Μουσικών Κριτικών Ελλάδας, κλείνει 31 χρόνια παρουσίας και παραμένει πιστό και φέτος στο ετήσιο ραντεβού του με το κοινό.

Εκδηλώσεις σε τοπόσημα του Ναυπλίου

Δημιουργώντας υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Γιάννη Βακαρέλη ένα πανόραμα μουσικών και θεατρικών εκδηλώσεων διεθνούς εμβέλειας στα ομορφότερα σημεία της πόλης -όπως η πλατεία Αγίου Γεωργίου, το Παλαμήδι, η πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα, η Εθνική Πινακοθήκη Ναυπλίου και το Φουγάρο- το Φεστιβάλ αποτελεί, για άλλη μια χρονιά, μοναδική αφορμή για επισκέπτες από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο να καταφθάσουν στο μαγευτικό Ναύπλιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο Ναύπλιο, από 8 έως 16 Ιουλίου, με ελεύθερη είσοδο

Σημείωμα Καλλιτεχνικού Διευθυντή

«Για 31η χρονιά, το Φεστιβάλ είναι και πάλι εδώ, με πολλές και εξαιρετικές παραστάσεις. Αυτή τη σημαδιακή χρονιά, όπου συμπληρώνονται 200 χρόνια από την απελευθέρωση του Ναυπλίου μας, οργανώνονται όλο το χρόνο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την ιστορική αυτή πόλη.

Θα ήθελα ωστόσο να τονίσω μία, τόσο σημαντική: την αναπαράσταση της Δίκης του Κολοκοτρώνη, για την οποία επελέγη ο πιο «κατάλληλος», συμβολικός χώρος, η Πλατεία Συντάγματος. 35 δικηγόροι/ποινικολόγοι θα αναπαραστήσουν την ιστορική Δίκη, με μάρτυρες υπεράσπισης, κατηγορίας, δικαστές, προσωπικότητες της εποχής, ξαναζωντανεύοντας εκείνη την ταραγμένη περίοδο της Ιστορίας μας.

Κορωνίδα στην αναπαράσταση της Δίκης θα αποτελέσει η διάλεξη του διάσημου καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Στάθη Καλύβα, την επόμενη μέρα, Κυριακή 10 Ιουλίου, στις 12:00, στο Βουλευτικό, εκεί όπου τελέστηκε η πραγματική δίκη του σπουδαίου αγωνιστή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολλούς – φίλους, θεσμικά όργανα και αρωγούς του Φεστιβάλ Ναυπλίου: τον Δήμαρχο Ναυπλιέων, τον ΔΟΠΠΑΤ, την Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων, τον Δικηγορικό Σύλλογο Ναυπλίου, την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, την Πρεσβεία της Αυστρίας, την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου/Παράρτημα Ναυπλίου, και όλους τους στενούς μου συνεργάτες, των οποίων η συμβολή και στήριξη υπήρξε απαραίτητη για την επιτυχία του Φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια, σημειώνει ο Γιάννης Βακαρέλης
Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το ιστορικό Φεστιβάλ Ναυπλίου, βραβευμένο από την Ένωση Μουσικών Κριτικών Ελλάδας, κλείνει 31 χρόνια παρουσίας και παραμένει πιστό και φέτος στο ετήσιο ραντεβού του με το κοινό.
Το ιστορικό Φεστιβάλ Ναυπλίου, βραβευμένο από την Ένωση Μουσικών Κριτικών Ελλάδας, κλείνει 31 χρόνια παρουσίας και παραμένει πιστό και φέτος στο ετήσιο ραντεβού του με το κοινό.

Σημείωμα Δημάρχου
Αγαπητοί φίλοι, σας καλωσορίζουμε στο 31ο Φεστιβάλ Ναυπλίου. Το Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου, το οποίο εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 1991, επιστρέφει και φέτος δυναμικά με ένα πλούσιο πρόγραμμα καταξιωμένων καλλιτεχνών, παρουσιάζοντας ένα πανόραμα εκδηλώσεων στα πιο όμορφα σημεία της πόλης: στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, μπροστά από την ομώνυμη εκκλησία, το Παλαμήδι,  την πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα, την πλατεία Ευαγγελίστριας, την Εθνική Πινακοθήκη Ναυπλίου και το Φουγάρο.

Ένας συγκερασμός ποιοτικών εκδηλώσεων, με διαφορετική αφετηρία αλλά με κοινό προορισμό, θα πλουτίσει, για 10 ημέρες, τον πολιτιστικό μας βίο, με λυτρωτικές εμπειρίες συμπόρευσης, με δημιουργούς που θα εμπλουτίσουν την πολιτιστική παρακαταθήκη της πόλης. Εύχομαι αυτή η δημιουργική και ωφέλιμη αλληλεπίδραση της προσφοράς και της ανταπόδοσης που μοιραζόμαστε όλα αυτά τα χρόνια, να παραμείνει ισχυρή και να συνεχιστεί ανεμπόδιστη και δυνατή, καταλήγει ο Δημήτριος Ι. Κωστούρος, Δήμαρχος Ναυπλιέων

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβαλ Ναυπλίου

Παρασκευή 8 Ιουλίου, Πλατεία Αγίου Γεωργίου, ώρα 21.00
Selini Quartet

Dmitri Shostakovich (1906-1975)
Hugo Wolf (1860-1903)
Fanny Mendelssohn-Hensel (1805-1847)

Με καταγωγή από τη Ρωσία, τη Νορβηγία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα, οι τέσσερις μουσικοί δημιούργησαν, το 2017, στη Βιέννη, το κουαρτέτο Σελήνη. Έκτοτε, χάρη στην αφοσίωσή τους στη μουσική, τον εξαιρετικό ήχο και την ευρεία γκάμα του συναισθήματος στην ερμηνεία, έχουν περιοδεύσει σε όλη την Ευρώπη και τιμηθεί με σημαντικά βραβεία. Το 2019, το σύνολο έγινε δεκτό στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Μουσικής Δωματίου (ΕCMA), όπου εποπτεύεται από ειδήμονες της μουσικής δωματίου σε παγκόσμιο επίπεδο, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να εμφανίζεται σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών και φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο.

Selini Quartet
Liuba Kalmykova, βιολί
Nadia Kalmykova, βιολί
Loredana Apetrei, βιόλα
Λουκία Λουλάκη, βιολοντσέλο

Σάββατο 9 Ιουλίου, Πλατεία Συντάγματος, 21:00
Η δίκη του Κολοκοτρώνη

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για την πρώτη «μεγάλη» δίκη της νεότερης Ελλάδας που διεξήχθη στο Βουλευτικόν του Ναυπλίου και διήρκεσε έξι εβδομάδες. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η ανάδειξη της ιστορικής-πολιτικής και νομικής σημασίας της δίκης των Θ. Κολοκοτρώνη και Δ. Πλαπούτα, που κατηγορήθηκαν για συνωμοσία κατά του βασιλιά. Η δίκη προσφέρεται για διαχρονικό προβληματισμό σχετικά με τη φυσιογνωμία του νεωτερικού ελληνικού κράτους, τα κομματικά πάθη που διχάζουν, το ρόλο των ξένων δυνάμεων, αλλά και τις παρεμβάσεις της πολιτικής εξουσίας στην απονομή της δικαιοσύνης. Η θεατρική παράσταση αναδεικνύει τη δύναμη του δικανικού λόγου και της ελεύθερης συνείδησης, ενώ παράλληλα σημαίνει το μήνυμα της ενότητας στη μακρά πορεία του κράτους για την εθνική ολοκλήρωση.

Ένα θεατρικό έργο των Μ. Ρέππα & Θ. Παπαθανασίου
Σκηνοθεσία: Σταύρος Καραγιάννης
Σκηνογραφία-Επιμέλεια κίνησης: Σταύρος Λίτινας
Ενδυματολόγος: Ντένη Βαχλιώτη
Μουσική-Στίχοι: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Τραγούδι: Κώστας Μακεδόνας & Βερόνικα Δαβάκη

Τους ρόλους υποδύονται δικηγόροι.

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΙΝΙΚΟΛΟΓΩΝ - ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ e-ΘΕΜΙΣ HELLENIC

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κυριακή 10 Ιουλίου, Βουλευτικό, 12:00
«Η πρόκληση της πολιτικής μετάβασης»
Διάλεξη του Στάθη Καλύβα, Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Ο Στάθης N. Καλύβας είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου κατέχει την έδρα Gladstone, την αρχαιότερη έδρα πολιτικής επιστήμης στην Βρετανία. Στην Οξφόρδη είναι επίσης εταίρος (fellow) του Κολλεγίου All Souls. Έως το 2018 ήταν καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, στην έδρα Arnold Wolfers. Στο Γέιλ ίδρυσε και διηύθυνε το Πρόγραμμα για τη μελέτη της Τάξης, των συγκρούσεων και της βίας, ενώ συνδιηύθυνε το Πρόγραμμα ελληνικών σπουδών. Στην Οξφόρδη ίδρυσε και διευθύνει το Πρόγραμμα T. E. Lawrence για τη Μελέτη των Συγκρούσεων και της Βίας. Το βασικό του ερευνητικό αντικείμενο είναι οι εμφύλιοι πόλεμοι και η πολιτική βία εν γένει. Έχει δημοσιεύσει πάνω από πενήντα ερευνητικά άρθρα και συγγράψει αρκετά βιβλία.

Έχει τιμηθεί επανειλημμένως για το ερευνητικό του έργο. Το 2008, εξελέγη στην Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών και το 2020 στη Βρετανική Ακαδημία. Θέμα της ομιλίας είναι η ευρύτερη, συγκριτική και διαχρονική, διάσταση της μετεπαναστατικής πολιτικής διαδρομής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, όπου ξεχωρίζει η δίκη του. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο φαινόμενο των «πολιτικών μεταβάσεων» και ιδιαίτερα στις μεγάλες προκλήσεις που τις χαρακτηρίζουν. Στο πλαίσιο αυτό θα επιχειρηθεί μια ερμηνεία της δίκης του Κολοκοτρώνη, που ξεφεύγει από τα γνωστά μοτίβα του πολιτικού διχασμού, της προδοσίας ή της αδικίας που υπέστησαν οι αγωνιστές της Επανάστασης, και αναδεικνύει ορισμένες καίριες πτυχές στη διαδικασία της κρατικής συγκρότησης.

Κυριακή 10 Ιουλίου, Ανοιχτό θέατρο ΟΣΕ, 21:00
Sunrise, με τον Μάνο Κιτσικόπουλο

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τους πιο πολυδιάστατους σολίστ της γενιάς του, o Μάνος Κιτσικόπουλος, συνθέτει τη μουσική και αυτοσχεδιάζει συνοδεύοντας ζωντανά στο πιάνο μια ταινία-σταθμό στην ιστορία του σινεμά, συνθέτοντας μουσική και αυτοσχεδιάζοντας πάνω σε έργα μεγάλων συνθετών (Σοπέν, Πιατσόλλα, Κουρτ Βάιλ, Σατί κ.ά.). Aμερικανικής παραγωγής του 1927, η ταινία του Φρήντριχ Βίλχελμ Μούρναου  Sunrise: A Song of Two Humans [Η Αυγή] διαμόρφωσε το σύγχρονο σινεμά, καθώς ο γερμανός σκηνοθέτης ελευθέρωσε τη στατική έως τότε κάμερα, εφαρμόζοντας επαναστατικές τεχνικές στην κίνησή της. Θεωρείται από τους κριτικούς η καλύτερη ταινία του βωβού κινηματογράφου – σταθμός στην τέχνη της αφήγησης.

Δευτέρα 11 Ιουλίου, Πλατεία Αγίου Γεωργίου
Μουσικές Διασταυρώσεις

Keith Jarrett (1945-)
Περικλής Κούκος (1960-)
Χρίστος Παπαγεωργίου
Richard Rodney Bennett (1936-2012)
Χρίστος Παπαγεωργίου
Claude Bolling (1930-2020)
George Gershwin (1898-1937) / Aναστάσιος Πάππας

Μουσικές διασταυρώσεις
Χρίστος Παπαγεωργίου - Aναστάσιος Πάππας, πιάνο
Vilen Karapetyan, κοντραμπάσο
Παναγιώτης Θωίδης, κρουστά

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τρίτη 12 Ιουλίου, Πλατεία Ευαγγελίστριας, 21:00
Ο ήχος του νερού
Μαρίτα Παπαρίζου, μεσόφωνος / Φρίξος Μόρτζος, πιάνο

Οttorino Respighi (1879-1936)
Edward Elgar (1857-1934)
Μίκης Θεοδωράκης (1925-2021)

Τετάρτη 13 Ιουλίου, Πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα, 21:00
Σίμος Παπάνας, βιολί / Daniela Damianova, πιάνο

Γιάννης Κωνσταντινίδης (1903-1984)
Pancho Vladigerov (1899-1978)
Johannes Brahms (1833-1897)
Friedrich "Fritz" Kreisler (1875-1962)
Isaac Albéniz - Fritz Kreisler

δημητρης λάλος
Έκτορος Κάθαρσις με τον Δημήτρη Λάλο

Πέμπτη 14 Ιουλίου, Παλαμήδι, 21:00
Έκτορος Κάθαρσις

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια δραματουργική σύνθεση από αποσπάσματα της Ιλιάδας με θέμα τον ομηρικό ήρωα Έκτορα. Οι στίχοι αποδίδονται με τη μορφή ραψωδιακής αφήγησης και τη συνοδεία ζωντανής μουσικής. Το τέλος του Τρωικού πολέμου δεν συμπίπτει με το θάνατο του Αχιλλέα, αλλά με τον θάνατο του Έκτορα. Η μήνις του νικητή ή η ηρωική πορεία του ηττημένου; Η παράσταση πραγματεύεται την ανάδειξη της οπτικής του ηττημένου, του ατιμασμένου νεκρού, του υπερασπιστή της Τροίας, του αρνητή του πολέμου.

Σκηνοθεσία-Σύνθεση-Ερμηνεία: Δημήτρης Λάλος
Μετάφραση: Δημήτρης Μαρωνίτης
Δραματουργική επεξεργασία: Κατερίνα Διακουμοπούλου
Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Μουσική-Ερμηνεία: Αλέξης Κωτσόπουλος

Παρασκευή 15 Ιουλίου, Πλατεία Αγίου Γεωργίου, 21:00
Κουαρτέτο Εγχόρδων Αέναον
Μυρσίνη Κάγκαρλη, πιάνο

Θεόδωρος Στάθης (1937-)
Robert Schumann (1810-1856)
Antonín Dvořák (1841-1904)

Αέναον
Γιώργος Μάνδυλας βιολί
Βασίλης Σούκας βιολί
Αντίλοχος Τρανός βιόλα
Αστέριος Πούφτης βιολοντσέλο

Μυρσίνη Κάγκαρλη πιάνο

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σάββατο 16 Ιουλίου, Χώρος Τεχνών Φουγάρο, 21:00
Christina Psycha 4tet
“Violetera”

Τα τραγούδια της Χριστίνας Ψύχα χαρακτηρίζονται από λάτιν ρυθμούς και τζαζ στοιχεία. Το μελωδικό της τραγούδισμα είναι επηρεασμένο από την αναγεννησιακή και τη βυζαντινή μουσική και της αρέσει να αναμιγνύει τα στοιχεία αυτά στις συνθέσεις της. Οι στίχοι της είναι γραμμένοι στα ελληνικά και συνήθως μιλούν για τους ανθρώπους και τη φύση. Το πρώτο της άλμπουμ με τον τίτλο «Βιολετέρα» (όπως ονομάζονταν παλιά τα κορίτσια που μοίραζαν λουλούδια στους δρόμους) κυκλοφόρησε το 2021 με 11 προσωπικές της συνθέσεις. Το 2019, δημιούργησε την πενταμελή μπάντα της, με την οποία παρουσιάζουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό νέες συνθέσεις όπως και τραγούδια από το ελληνικό και το διεθνές ρεπερτόριο.

Χριστίνα Ψύχα, φωνή
Νικόλας Ανδολής, πιάνο, φωνητικά
Παναγιώτης Μπουραζάνης, μπάσο, φωνητικά
Ντέμιαν Γκόμεζ, κρουστά, φωνητικά

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στους δρόμους της παλιάς πόλης
Παρασκευή 8 Ιουλίου, 20:30
Η Φιλαρμονική του ΔΟΠΠΑΤ Ναυπλίου αναγγέλλει μουσικά το 31ο Φεστιβάλ Ναυπλίου Κλασικής Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Θεοδόση Αντωνιάδη.

Προμαχώνας Επαμεινώνδα
Πέμπτη 14 Ιουλίου, 20:30
Μουσική εκδήλωση από το Χορωδιακό Εργαστήρι Ναυπλίου υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Νικολόπουλου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Όλες οι εκδηλώσεις του 31ου Φεστιβάλ Ναυπλίου έχουν ελεύθερη είσοδο.
Για διαθεσιμότητα και κρατήσεις θέσεων τηλεφωνικά στα γραφεία του ΔΟΠΠΑΤ.

Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ Λεωφόρος Ασκληπιού (Βίλα Ζυμβρακάκη)
Phone: 2752027153 / Fax: 2752099085 / Οργάνωση παραγωγής 31ου Φεστιβάλ Ναυπλίου / Εταιρεία Συναυλιών Φόρμιγξ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ