Ανατροπή: Οι γερμανικοί αρχαίοι ρούνοι ήταν το πρώτο αλφάβητο των Σλάβων | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Ανατροπή: Οι γερμανικοί αρχαίοι ρούνοι ήταν το πρώτο αλφάβητο των Σλάβων

Ανατροπή: Οι γερμανικοί αρχαίοι ρούνοι ήταν το πρώτο αλφάβητο των Σλάβων
Ανατροπή: Οι γερμανικοί αρχαίοι ρούνοι ήταν το πρώτο αλφάβητο των Σλάβων
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα οστό αγελάδας, καλυμμένο με «σχέδια», που χρονολογείται από τον 7ο αιώνα, αποδεικνύει ότι οι γερμανικοί ρούνοι ήταν η παλαιότερη γραφή που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Σλάβοι, ανακοίνωσαν σήμερα Τσέχοι ερευνητές.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι το αρχαιότερο αλφάβητο των Σλάβων ήταν το γλαγολιτικό, που επινόησε ο Βυζαντινός μοναχός Άγιος Κύριλλος τον 9ο μ.Χ. αιώνα. Ο Άγιος Κύριλλος και ο αδελφός του, Άγιος Μεθόδιος, στάλθηκαν το 863 στη Μεγάλη Μοραβία για να εξαπλώσουν τον χριστιανισμό. Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει σήμερα τμήματα της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Ουκρανίας και των Βαλκανίων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σπασμένο οστό που βρέθηκε στη νότια Τσεχία το 2017 και εξετάστηκε από μια διεθνή ομάδα Τσέχων, Αυστριακών, Ελβετών και Αυστραλών επιστημόνων, αποδεικνύει ότι η υπόθεση για το πρώτο αλφάβητο που χρησιμοποίησαν οι Σλάβοι ήταν εσφαλμένη. Η ομάδα ανακάλυψε ότι τα σχέδια που είχαν χαραχθεί στο οστό ήταν στην πραγματικότητα «η παλαιότερη επιγραφή» του σλαβικού κόσμου, ανέφερε ο επικεφαλής της, Γίρι Μάκατσεκ, του Πανεπιστημίου Μάσαρικ, στο Μπρνο.

Από τις γενετικές αναλύσεις και τη ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα διαπιστώθηκε ότι το οστό προερχόταν από ένα οικόσιτο βοοειδές που έζησε γύρω στο έτος 600 μ.Χ., σύμφωνα με τη Ζουζάνα Χοφμανόβα, του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ.

Ο Ρόμπερτ Νεντόμα, από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στο οστό είναι χαραγμένα σύμβολα που σήμερα αποκαλούνται ρούνοι του αρχαίου Φούθαρκ. Το αλφάβητο αυτό το χρησιμοποιούσαν οι γερμανόφωνοι λαοί της κεντρικής Ευρώπης από τον 2ο μέχρι τον 7ο αιώνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αλφάβητο του αρχαίου Φούθαρκ αποτελείται από 24 γράμματα. Στο οστό είναι χαραγμένα τα τελευταία επτά από αυτά.

«Είναι πιθανόν το οστό να περιλάμβανε αρχικά όλο το ρουνικό αλφάβητο. Συνεπώς, δεν αναγράφεται κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα, αλλά μάλλον ήταν ένα παιδαγωγικό εργαλείο», εκτιμούν οι επιστήμονες.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ