Ο Πέτρος Θέμελης και τα βατράχια στην Αρχαία Μεσσήνη -Ενα βράδυ στο χωριό της Μαρίας Κάλλας - iefimerida.gr

Ο Πέτρος Θέμελης και τα βατράχια στην Αρχαία Μεσσήνη -Ενα βράδυ στο χωριό της Μαρίας Κάλλας

 Αρχαία Μεσσήνη
Μία αξέχαστη εμπειρία στην Αρχαία Μεσσήνη / φωτογραφίες ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Το πνεύμα του Πέτρου Θέμελη, στην Αρχαία Μεσσήνη το αισθάνεσαι με τα πρώτα βήματα στον χώρο. Καθηλωτικός και εμβληματικός ο τόπος που ανέσκαψε και επέλεξε ως τελευταία κατοικία.

Κάτω από μία ελιά ο τάφος του, τρεμοπαίζουν φαναράκια και πάνω από 1000 επισκέπτες, ανηφορίζουν από το αρχαίο θέατρο προς το πάρκινγκ, σιωπηλά, σχεδόν μυσταγωγικά, είναι πια μεσάνυχτα.., ενσωματώνοντας όσα βίωσαν επί σχεδόν τρεις ώρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μία μυσταγωγική βραδιά στην Αρχαία Μεσσήνη

Σε αυτόν το τόπο, τόπο καταγωγής της Μαρίας Καλογεροπούλου (Κάλλας) πλάι στο μικρό χωριό Νεοχώρι της Ιθώμης στη Μεσσηνία, το Μέγαρο Μουσικής με την Καμεράτα, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, παρουσίασαν το περασμένο Σάββατο τη «Νόρμα» αποτίοντας φόρο τιμής στην Ελληνίδα σοπράνο που με την προσωπικότητά της και την τέχνη της συγκλόνισε τον κόσμο ολόκληρο και επαναπροσδιόρισε το είδος της όπερας.

Κορυφαίοι λυρικοί ερμηνευτές από Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, καθήλωσαν το κοινό. Μία συναυλία υπό τη μπαγκέτα και το βλέμμα του μαέστρου Γιώργου Πέτρου που είχε τα πάντα στον έλεγχό του, ...εκτός από τα βατράχια.

Μία ανήσυχη παρέα βατράχων που από τις πρώτες στιγμές της συναυλίας κόαζαν ακούραστα, κάτω από τις κερκίδες, μέχρι την τελευταία νότα, ρυθμικά, σαν να ήταν μέρος της βραδιάς.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην Αρχαία Μεσσήνη με την όπερα «Νόρμα»
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην Αρχαία Μεσσήνη με την όπερα «Νόρμα»
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Πέτρος Θέμελης και τα βατράχια στην Αρχαία Μεσσήνη

Τα βατράχια στην Αρχαία Μεσσήνη, όπως ακριβώς μας το μετέφερε ο Σταύρος Μπένος από το ΔΙΑΖΩΜΑ, (που συνεργάστηκε για την πραγματοποίηση της συναυλίας), είναι η τρανή απόδειξη της απόλυτης δουλειάς του Πέτρου Θέμελη.

Οπως ανέφερε ο Σταύρος Μπένος, ο Πέτρος Θέμελης επειδή ήταν ολιστικός αρχαιολόγος ήθελε να οργανώσει τον χώρο του ήσυχα για να μπορεί να κάνει απερίσπαστος το έργο του. Δούλευε μάλιστα με προοπτική πολλών ετών μπροστά. Ο Πέτρος στην Αρχαία Μεσσήνη δεν πήγε τιμώμενος, πήγε εξόριστος. Αλλά όπου πήγαινε, την εξορία την έκανε πατρίδα, έτσι έκανε πατρίδα του και την αρχαία Μεσσήνη. Πήγε λοιπόν στον έρημο αυτό τόπο, όπως είπαν οι ντόπιοι, και μετά από έρευνα έμαθε ότι κατεβαίνουν πάρα πολλά νερά από το βουνό που βρίσκεται πάνω από το χωριό της Ιθώμης και καταστρέφουν τον αρχαιολογικό χώρο.

Τι έκανε ο Θέμελης; Το πρώτο έργο που έκανε είναι να αναζητήσει το αρχαίο αποχετευτικό δίκτυο των όμβριων υδάτων, των βρόχινων νερών. Το εντόπισε και αυτό ήταν και το πρώτο έργο που έκανε. Ουσιαστικά το δίκτυο ήταν και αυτό αρχαίο μέρος της ανακάλυψης στην ανασκαφή.

Το αρχαίο αυτό σύστημα είχε και έναν αγωγό τον οποίο βρήκε, τον «θεράπευσε» και το νεράκι κυλάει πλέον κάτω από το θέατρο και κάτω από την ορχήστρα. Ετσι, από την περίοδο που ζούσε ο Πέτρος, ξαναγύρισαν τα βατραχάκια στην περιοχή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάποτε, αυτό που σας λέω τώρα είναι τόσο συγκινητικό, όταν βλέπαμε μια παράσταση μαζί, μου λέει «Σταύρο, θέλω να ζήσω τη στιγμή που τα βατραχάκια, θα κάνουν τη δική τους συναυλία δίπλα σε μια όπερα που θα έρθει κάποια στιγμή στην Αρχαία Μεσσήνη». Αυτό που έγινε στη συναυλία μού φάνηκε σαν να ήταν παρών το πνεύμα του Πέτρου Θέμελη!» κατέληξε η αφήγηση του Σταύρου Μπένου.

Οπερα στην Αρχαία Μεσσήνη, τον τόπο του Πέτρου Θέμελη και της Μαρίας Κάλλας
Οπερα στην Αρχαία Μεσσήνη, τον τόπο του Πέτρου Θέμελη και της Μαρίας Κάλλας

Χαριτολογώντας, οι άνθρωποι του Μεγάρου, αναφέρουν «πλέον το Μέγαρο όχι μόνο θεωρεί τα βατραχάκια προστατευόμενο είδος του χώρου, αλλά περιμένει του χρόνου να τα ακούσει στη δική τους συναυλία, ταυτόχρονη με αυτή των μουσικών, στην ερμηνεία κάποιου άλλου μεγαλειώδους έργου που θα παρουσιαστεί του χρόνου το καλοκαίρι στο Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης. Το πνεύμα του Θέμελη το έχουμε κοντά μας!»

Τα βατράχια, ακούραστα, κάτω από τις πρώτες θέσεις του θεάτρου κόαζαν ρυθμικά από την πρώτη ως την τελευταία νότα
Τα βατράχια, ακούραστα, κάτω από τις πρώτες θέσεις του θεάτρου κόαζαν ρυθμικά από την πρώτη ως την τελευταία νότα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Norma στον τόπο καταγωγής της Μαρίας Κάλλας

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών επέστρεψε και φέτος στην Αρχαία Μεσσήνη – τον τόπο καταγωγής της Μαρίας Κάλλας – όπου παρουσίασε το Σάββατο 12 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο, ένα από τα αριστουργήματα του ιταλικού λυρικού ρεπερτορίου, τη Norma του Vincenzo Bellini, σε συναυλιακή μορφή και μια διεθνώς διακεκριμένη διανομή.

Karine Deshayes, Moises Marin, Raffaela Lupinacci, Χριστόφορος Σταμπόγλης, Γιώργος Πέτρου
Karine Deshayes, Moises Marin, Raffaela Lupinacci, Χριστόφορος Σταμπόγλης, Γιώργος Πέτρου

Στον εμβληματικό ρόλο της Norma είδαμε τη Γαλλίδα μεσόφωνο Karine Deshayes. Τη μουσική διεύθυνση είχε ο καταξιωμένος Έλληνας μαέστρος Γιώργος Πέτρου, επικεφαλής της Καμεράτας – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, προσφέροντας στο ιστορικό σκηνικό της Αρχαίας Μεσσήνης μια σπάνια μουσική εμπειρία υψηλού κύρους. Μαζί τους ο Ισπανός τενόρος Moises Marin. H μεσόφωνος Raffaela Lupinacci μια από τις σημαντικότερες λυρικές τραγουδίστριες της νεότερης γενιάς, ο σπουδαίος Έλληνας μπάσος Χριστόφορος Σταμπόγλης, αλλά και το νεοσύστατο μεικτό φωνητικό σύνολο Χορωδία Δωματίου Αθηνών υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Αγαθάγγελου Γεωργακάτου.

Karine Deshayes, Moises Marin, Raffaela Lupinacci, Χριστόφορος Σταμπόγλης, μαέστρος Γιώργος Πέτρου
Karine Deshayes, Moises Marin, Raffaela Lupinacci, Χριστόφορος Σταμπόγλης, μαέστρος Γιώργος Πέτρου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η βραδιά έκλεισε με τοπικά εδέσματα, γουρουνοπούλα και ντόπια κρασιά!

Αρχαία Μεσσήνη
Αρχαία Μεσσήνη

Xορηγός της συναυλίας ήταν το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια,
καθώς και το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου. Για την πραγματοποίηση της συναυλίας βοήθησαν, ο Δήμος Μεσσήνης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας για την παραχώρηση του Θεάτρου της αρχαίας Μεσσήνης, το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ και η Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ