Ο Μύρωνας Μιχαηλίδης στο iefimerida για τον «Ιδομενέα» -Πώς συγκέντρωσε κορυφαίους λυρικούς από όλο τον κόσμο στην Κρήτη | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Ο Μύρωνας Μιχαηλίδης στο iefimerida για τον «Ιδομενέα» -Πώς συγκέντρωσε κορυφαίους λυρικούς από όλο τον κόσμο στην Κρήτη

Μύρωνας Μιχαηλίδης
Μύρωνας Μιχαηλίδης

Με μια ζηλευτή πορεία στη διεύθυνση ορχήστρας, μακρά θητεία σε ορχήστρες της Γερμανίας και φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, ο διεθνούς φήμης μαέστρος Μύρωνας Μιχαηλίδης έχει πολλούς λόγους να είναι περήφανος για το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου.

Αυτό το καλοκαίρι το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου παρουσιάζει την παράσταση «ΙΔΟΜΕΝΕΑΣ alla breve, Βασιλιάς της Κρήτης», του Wolfgang Amadeus Mozart, μια συμπαραγωγή του ΠΣΚΗ με το Λυρικό Θέατρο Teatro Grattacielo της Νέας Υόρκης, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης.

Ο γενικός μουσικός διευθυντής στην ιστορική όπερα της Ερφούρτης στη Γερμανία και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΠΣΚΗ, Μύρωνας Μιχαηλίδης, μιλά στο iefimerida με καμάρι για την όπερα Ιδομενέας, που θα παρουσιαστεί, αυτό το καλοκαίρι, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σπουδαία όπερα θα παρουσιαστεί σε πλήρη μορφή την ερχόμενη χειμερινή καλλιτεχνική περίοδο 2021-2022, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου.

Η υπέροχη όπερα αντλεί το θέμα της από την ιστορία του νησιού και παρουσιάζεται με ένα διεθνές καστ βραβευμένων νέων λυρικών τραγουδιστών από όλο τον κόσμο, σε επτά συνεχείς παραστάσεις σε εμβληματικούς ανοιχτούς χώρους της Κρήτης.

«Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου εισέρχεται δυναμικά στα καλλιτεχνικά δρώμενα με μία παραγωγή που θα ταξιδέψει για μία εβδομάδα σε όλη την Κρήτη και θα προσφέρει δωρεάν υψηλού επιπέδου πρωτότυπες παραστάσεις, πάντοτε σε ανοιχτούς χώρους. Πρόκειται για τον Ιδομενέα…alla breve (εν συντομία), μία παραγωγή που ουσιαστικά εξελίσσει την Όπερα της Βαλίτσας, ένα, πιστεύω, επιτυχημένο καλλιτεχνικό σχέδιο που είχα οραματιστεί και υλοποιήσει παλαιότερα» αναφέρει, μιλώντας στο iefimerida, ο Μύρωνας Μιχαηλίδης.

«Ένα από τα έργα τα οποία, ακόμη και μία πρώτου μεγέθους ιδιοφυΐα όπως ο Μότσαρτ, επιτυγχάνει μόνο μια φορά στη ζωή του», έτσι χαρακτηρίζει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν τον Ιδομενέα, Βασιλιά της Κρήτης, το τόλμημα του Μότσαρτ, στην «Opera seria», ένα σημείο καμπής στη σταδιοδρομία του κορυφαίου μουσουργού, ένα αποφασιστικό βήμα μακριά από το νεανικό έργο του. Η δράση επί της σκηνής είναι διαρκής και η αφηγηματική πλοκή, πλούσια από εσωτερική μουσική, είναι τόσο τρυφερή όσο και η τραγική Ίλια, τόσο υστερική όπως η αμετανόητη Ηλέκτρα και τόσο τρομακτική όπως το θαλάσσιο τέρας του Ποσειδώνα.

Μιχαηλίδης: Μία όπερα στον φυσικό της χώρο

Οπως αναφέρει μιλώντας στο iefimerida ο Μύρωνας Μιχαηλίδης, οι ομορφότερες σκηνές αυτής της όπερας θα παρουσιαστούν με σκηνικά, κοστούμια, φωτισμούς και υπέρτιτλους, κάτι σαν μινιατούρα της μεγάλης παραγωγής. Επτά καλλιτέχνες επί σκηνής, με συνοδεία πιάνου, θα ξετυλίγουν κάθε βράδυ, από τις 19 έως και τις 25 Ιουλίου, την υπόθεση του Ιδομενέα, του Βασιλιά της Κρήτης, μέσα από την υπέροχη μουσική που έγραψε ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, σε αυτή την πρώτη του όπερα σέρια (σοβαρή).

Τι καλύτερο από μερικές υπέροχες εμβληματικές τοποθεσίες στο Ηράκλειο, στα Χανιά, στο Ρέθυμνο, στον Άγιο Νικόλαο, στις Αρχάνες και τη Χερσόνησο για να κοσμήσουν το φυσικό σκηνικό μίας ιστορίας, η πλοκή της οποίας εκτυλίσσεται στο νησί της Κρήτης, λίγο μετά τον Τρωικό Πόλεμο;

Μύρωνας Μιχαηλίδης
«Είμαστε ευτυχείς που σε αυτή την επίθεση της ''μετα-κορωνοϊό εξωστρέφειας'' έχουμε τη στενή συνεργασία με το Λυρικό Θέατρο Grattacielo της Νέας Υόρκης», τονίζει ο Μύρωνας Μιχαηλίδης
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είμαστε ευτυχείς που σε αυτή την επίθεση της ''μετα-κορωνοϊό εξωστρέφειας'' έχουμε τη στενή συνεργασία με το Λυρικό Θέατρο Grattacielo της Νέας Υόρκης», τονίζει ο Μύρωνας Μιχαηλίδης. «Επιλεγμένοι, εξαιρετικά ταλαντούχοι, νεότατοι τραγουδιστές από όλο τον κόσμο, υποστηρίζονται και διαγράφουν λαμπρές καλλιτεχνικές πορείες μέσα από το Teatro Grattacielo. Στη δική μας παραγωγή θα συμμετέχουν καλλιτέχνες από την Αμερική, τη Βραζιλία, τη Δανία, τη Ρουμανία, το Χονγκ Κονγκ, την Ολλανδία, το Ισραήλ αλλά και την Ελλάδα. Θα σταθώ και στην εξαιρετική δημιουργική ομάδα, μέσα στην οποία κάποιοι καταξιωμένοι καλλιτέχνες συνδέονται επίσης, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, με τη χώρα μας».

Η πολυποίκιλη δράση του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου

Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, δραστήριο και δημιουργικό on line την εποχή του εγκλεισμού, παρουσίασε ζωντανές εκδηλώσεις για όλα τα γούστα.

«Ο Ιδομενέας… alla breve είναι προπομπός για δύο σημαντικά επόμενα βήματα εξωστρέφειας του ΠΣΚΗ: πρώτον, της μεγάλης παραγωγής του Ιδομενέα που θα ανεβάσουμε σε πλήρη σκηνική μορφή, τον ερχόμενο Νοέμβριο στην Αίθουσα ''Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού''. Η παραγωγή αυτή θα υποστηριχθεί από ορχήστρα και χορωδία. Θα είναι μία πολύ συγκινητική στιγμή, όταν, σε λίγους μήνες, το κοινό της Κρήτης θα ακούει τις πρώτες συγχορδίες αυτής της όπερας, μέσα σε ιδανικές εγκαταστάσεις, όπως ακριβώς αξίζει στους κατοίκους του νησιού αλλά και όπως αξίζει στο ίδιο το έργο. Ο Ιδομενέας αποτελεί όμως και προπομπό πολλών επόμενων ανοιχτών δράσεων που θα στοχεύσουν να φέρουν το κοινό κοντά στην τέχνη, κάτι που τόσο λείπει σήμερα» σημειώνει ο Μύρωνας Μιχαηλίδης.

«Η προηγούμενη περίοδος της πανδημίας, παρά τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε στον πολιτισμό, μας έδωσε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε σε σταθερή βάση το live streaming, με υψηλά καλλιτεχνικά κριτήρια αλλά και με παράλληλη στήριξη πολλών καλλιτεχνών. Από τον περασμένο Νοέμβριο ως τον Μάιο, το ΠΣΚΗ κάθε εβδομάδα, αδιαλείπτως, προσέφερε βραδιές μουσικής δωματίου, ρεσιτάλ, τραγούδι, χορό, τζαζ, παραδοσιακή και έθνικ μουσική αλλά και σπουδαία θεατρικά έργα. Καταξιωμένοι καλλιτέχνες βρήκαν μέσα στις δύσκολες στιγμές βήμα έκφρασης. Ελπίζουμε να τους ξαναέχουμε κοντά μας, αυτούς και πολλούς άλλους, με φυσική παρουσία κοινού από κάτω, στην πλατεία και τα θεωρεία. Διότι, για να μη γελιόμαστε, ούτε η καλύτερη τεχνολογία δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη φυσική επαφή των ανθρώπων!

«Είμαστε ευγνώμονες που έχουμε την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, της Aegean, του μεγάλου αποκλειστικού χορηγού των αερομεταφορών μας, καθώς και του Metaxa Hospitality Group. Ουσιαστικά, κάτι καινούριο θέλουμε να γεννηθεί: να συμπράττουν οι θεσμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης με τη μεγάλη ιδιωτική χορηγία προς όφελος της τέχνης και του πολιτισμού. Και σε αυτό στοχεύουμε από την αρχή ως Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. Το ΠΣΚΗ είναι η νέα πρόταση πολιτισμού στην Κρήτη και θεωρούμε τεράστια την ευθύνη να δικαιώσουμε, τώρα που ουσιαστικά ξεκινάμε, τις προσδοκίες όλων», καταλήγει ο Μύρωνας Μιχαηλίδης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παράσταση θα παρουσιαστεί σε επτά συνεχείς παραστάσεις σε εμβληματικούς ανοιχτούς χώρους της Κρήτης:
• Δευτέρα 19 Ιουλίου, στο Ηράκλειο, στον Κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου.
• Τρίτη 20, στις Αρχάνες, στην αυλή του παλιού δημοτικού σχολείου.
• Τετάρτη 21, στο Ρέθυμνο, στον αύλειο χώρο του Παλαιοντολογικού Μουσείου.
• Πέμπτη 22, στα Χανιά, στο Ενετικό Λιμάνι.
• Παρασκευή 23, στον Άγιο Νικόλαο, στο θερινό κινηματογράφο «Χριστίνα».
• Σάββατο 24, στη Χερσόνησο, στον κινηματογράφο «Creta Maris».
• Κυριακή 25, στο Ηράκλειο, στον Αίθριο χώρο του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.

ΙΔΟΜΕΝΕΑΣ alla breve, Βασιλιάς της Κρήτης, του Wolfgang Amadeus Mozart

Κύκλος | Όπερα / Σκηνοθεσία: Στέφανος Κορωναίος / Σχεδιασμός Φωτισμού και 3d Προβολών: Jon DeGaetano / Κοστούμια: Κώστας Τζανιδάκης

Ερμηνεύουν: Ίλια: Carla Cottini / Ιδομενέας: Thomas Massey / Ηλέκτρα: Kristel Vinter / Ιδαμάντης: Kirsten Scott / Αρμπάτσε: Μάριος Μανιατόπουλος / Φωνή: Rick Agster / Μάνος Χριστοφακάκης / Πιάνο: Δημήτρης Βεζύρογλου

Ο Ιδομενέας σε πλήρη μορφή τον χειμώνα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φημισμένη όπερα «Ιδομενέας, Βασιλιάς της Κρήτης», του Wolfgang Amadeus Mozart, θα παρουσιαστεί σε πλήρη μορφή την ερχόμενη χειμερινή καλλιτεχνική περίοδο 2021-2022, στην Αίθουσα Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού, του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη.

Διάθεση δωρεάν δελτίων εισόδου • Από το βιβλιοπωλείο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 09:00 - 15:00 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:00 - 14:00 & 17:30 - 21:00.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ΙΔΟΜΕΝΕΑΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ! Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΠΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΣΚΗ ΞΕΚΙΝΑΕΙ / ΜΕ ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κρήτη όπερα Μύρωνας Μιχαηλίδης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ