Νικόλας Παπαχρυσοστόμου: Από τα χρηματοοικονομικά, επικεφαλής αποστολών των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» - iefimerida.gr

Νικόλας Παπαχρυσοστόμου: Από τα χρηματοοικονομικά, επικεφαλής αποστολών των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα»

Ο Νικόλας Παπαχρυσοστόμου στο Μπαγκλαντέζ
Ο Νικόλας Παπαχρυσοστόμου στο Μπαγκλαντέζ, φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Νικόλας Παπαχρυσοστόμου άφησε μια πολλά υποσχόμενη καριέρα στο χρηματοοικονομικό τομέα, αρχικά για να γνωρίσει τον κόσμο, και στη συνέχεια για να συμμετέχει σε επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες με τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα».

Έπειτα από 2.520 ημέρες ταξιδιών ως περιηγητής, με στόχο «να τολμήσει να ζήσει - να ερευνήσει, να αποκτήσει εμπειρίες, να μάθει, να κατανοήσει και να συμβάλει» και άλλες εννιά αποστολές με τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» σε ανθρωπιστικές κρίσεις όλου του πλανήτη, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις εμπειρίες του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ντοκιμαντέρ των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα»

Αφορμή για τη συνομιλία μας αποτέλεσε το ντοκιμαντέρ των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» με τίτλο «Ημερολόγια Αποστολής», στο επίκεντρο του οποίου είναι οι αφηγήσεις του Νικόλα Παπαχρυσοστόμου. Στα 27 λεπτά της διάρκειάς του και έχοντας ως φόντο την ανθρωπιστική κρίση των Ροχίνγκια στο νοτιοανατολικό Μπανγκλαντές, το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τον κεντρικό του ήρωα στο ρόλο του ως επικεφαλής της επείγουσας παρέμβασης των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα».
Με άξονα τις προσωπικές του σκέψεις, όπως ο ίδιος τις καταγράφει και τις αφηγείται μέσα από τα ημερολόγιά του, ο κ. Παπαχρυσοστόμου επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τις προσωπικές επιλογές που τον οδήγησαν από τον κόσμο των πολυεθνικών εταιριών στην επείγουσα ανθρωπιστική δράση με τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα».
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ περιγράφει την απόφασή του να πραγματοποιήσει «μια ριζική αλλαγή πλεύσης» και να αφήσει το χρηματοοικονομικό τομέα για να ακολουθήσει το όνειρό του: να κάνει το γύρο του κόσμου σε επτά χρόνια, συγκεκριμένα σε 2.520 ημέρες.
«Η ρότα αρχικά διαμορφώθηκε από τις κοινωνικές επιταγές του συνόλου που μας περιβάλλει και για αυτό προέκυψε η κατεύθυνση του χρηματοοικονομικού τομέα. Η αλήθεια όμως είναι ότι πάντα ήξερα ότι ο χώρος αυτός δεν ήταν δικός μου. Με συνόδευε, υποσυνείδητα ίσως, αυτό το αίσθημα που νιώθει κανείς όταν δεν ανήκει στο χώρο που βρίσκεται», παραδέχεται.

Από τον χρηματοοικονομικό τομέα στη ζούγκλα και στο Θιβέτ

Ο στόχος του ήταν να κάνει το γύρο του κόσμου «βιώνοντας το ταξίδι ως καθημερινότητα και όχι ως είδος αναψυχής ή μέσο εργασίας». Στο διάστημα αυτό εργάστηκε σε πλήθος τομέων: από σύμβουλος τοπικών ΜΚΟ και υπεύθυνος ξενοδοχείων μέχρι ξεναγός στη ζούγκλα και πεζοπόρος στο Θιβέτ, δάσκαλος γαλλικών, κηπουρός, βιβλιοθηκονόμος και σερβιτόρος.
Όταν επέστρεψε στην Αθήνα, θυμάται, «βρέθηκα αντιμέτωπος με έναν άλλο εαυτό μου. Είχα πλέον αλλάξει τόσο, που νομίζω ότι δεν θα έβρισκα ποτέ ξανά το μονοπάτι πίσω προς τον χρηματοοικονομικό τομέα».

αντρας σε καταυλισμό
Ο Νικόλας Παπαχρυσοστόμου περιγράφει την απόφασή του να πραγματοποιήσει «μια ριζική αλλαγή πλεύσης» και να αφήσει το χρηματοοικονομικό τομέα για να ακολουθήσει το όνειρό του: να κάνει το γύρο του κόσμου σε επτά χρόνια, συγκεκριμένα σε 2.520 ημέρες

Στη συνέχεια ήρθε η δεύτερη αλλαγή στη ζωή του: η γνωριμία του με τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα». Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «σε αντίθεση με άλλους εργοδότες, είδαν να καθρεφτίζονται στο ταξίδι μου χαρακτηριστικά που έκριναν ότι απαντούσαν στις ανάγκες τους. Ένιωσα κι εγώ το ίδιο κι έτσι χάραξα αυτή τη νέα ρότα ταξιδεύοντας πλέον με σκοπό να εστιάζω μέσα από το έργο των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα" στους ανθρώπους αυτούς που υστερούν σε ό,τι αφορά θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως είναι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η τροφή και η κατοικία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα επικεφαλής των «Γιατρών του Κόσμου»

Σήμερα, ο Νικόλας Παπαχρυσοστόμου συνεργάζεται με τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» (με τον έλληνα πλέον καρδιοχειρουργο πρόεδρο Χρήστο Χρήστου) ως επικεφαλής στις επείγουσες παρεμβάσεις που πραγματοποιούν σε όλο τον κόσμο. Τον ρωτάμε αν η απόφασή του να αλλάξει επαγγελματική κατεύθυνση, τον δικαίωσε. Απαντάει καταφατικά. «Θεωρώ ότι η απόφασή μου να φύγω από το χώρο που δεν επέλεξα, έχει δικαιωθεί. Βρίσκομαι πλέον σε αρμονία με το αιώνιο ερώτημα του προς τα πού οδεύει ο άνθρωπος όχι γιατί έχω απάντηση αλλά γιατί η καθημερινότητά μου στις αποστολές προσανατολίζεται στο να δώσει επιλογές εκεί όπου δεν υπάρχουν και αυτό μου φτάνει και μου περισσεύει ως σκοπός».

Μαζί με τους πρόσφυγες της Μιανμάρ

Το 2018 ο Ν. Παπαχρυσοστόμου βρέθηκε για έξι μήνες στο Μπανγκλαντές, που αντιμετωπίζει μεγάλες προσφυγικές ροές από τους Ροχίνγκια, οι οποίοι διώκονται από τη Μιανμάρ. Στο Μπανγκλαντές φιλοξενούνται σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, με τον καταυλισμό του Κουτουπαλόνγκ να είναι ο μεγαλύτερος καταυλισμός στον κόσμο με πληθυσμό μεγαλύτερο του μισού εκατομμυρίου ανθρώπων. Όπως εξηγεί ο κ. Παπαχρυσοστόμου, «συνολικά ένα εκατομμύριο άνθρωποι έμαθαν να ζουν σε μια μικρή χερσόνησο, όπου οι πρόσφυγες ξεπερνούν κατά πολύ τους ντόπιους ανατρέποντας τη δημογραφική δυναμική με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Γι' αυτό η κρίση του Μπανγκλαντές παραμένει μοναδική δύο χρόνια μετά την έλευσή της, ως μία κρίση που διογκώθηκε τόσο πολύ αλλά και τόσο ραγδαία».

Τον προκαλούμε να μας απαντήσει γιατί η κατάσταση στο Μπανγκλαντές πρέπει να αφορά τον υπόλοιπο πλανήτη: «Η κατάσταση στο Μπανγκλαντές αλλά και σε κάθε Μπανγκλαντές αφορά σε κάθε άνθρωπο που δεν χαρακτηρίζεται από εσωστρέφεια και αδιαφορία. Η καταπάτηση του δικαιώματος της ελευθερίας δεν νομίζω ότι πρέπει να αφήνει κανένα αδιάφορο», τονίζει. Προσθέτει δε ότι «ως κοινωνία έχουμε την υποχρέωση να καταγγείλουμε αυτό που δεν είναι σωστό ηθικά και που δεν θα θέλαμε να συμβεί σε εμάς ή την οικογένειά μας». Υπενθυμίζει, εξάλλου, ότι «η προσφυγοποίηση δεν είναι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της κρίσης των Ροχίνγκια. Υπάρχουν πάνω από 70 εκατομμύρια εκτοπισμένοι άνθρωποι δια της βίας στον κόσμο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και στα σκάφη διάσωσης στη Μεσόγειο

Μία από τις αποστολές στις οποίες συμμετείχε ο Νικόλας Παπαχρυσοστόμου ήταν και στα σκάφη έρευνας και διάσωσης προσφύγων στην κεντρική Μεσόγειο. Σε ερώτηση για το προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα, ο λόγος του είναι αιχμηρός για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αυτό που είναι σαφές αφορά την αδιαφορία που διακατέχει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο να αναγνωρίσει τις βασικές αιτίες που εξωθούν το μεταναστευτικό κύμα από τις χώρες γέννησης των ανθρώπων αυτών προς την Ευρώπη. Κανείς δεν αφήνει την οικογένειά του και σίγουρα καμία μητέρα δεν βάζει τα παιδιά της σ' ένα φουσκωτό μέσα σε μια απέραντη θάλασσα έχοντας ακούσει για τις χιλιάδες απώλειες κατά το ταξίδι αυτό. Αυτό και μόνο σημαίνει ότι είναι καλύτερη λύση το υψηλό ρίσκο της διάσχισης της Μεσογείου από την παραμονή σε μια χώρα με αυξημένη επικινδυνότητα».

Την Κυριακή η προβολή του ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ των Γιατρών Χωρίς Σύνορα «Ημερολόγια Αποστολής» θα παρουσιαστεί στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», την ερχόμενη Κυριακή, στις 4 μ.μ., στον κινηματογράφο Δαναό 1 (Λεωφόρος Κηφισίας 109). Η είσοδος είναι ελεύθερη αλλά θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Κρατήσεις θέσεων γίνονται στο τηλ. 2105200500. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Νικόλα Παπαχρυσοστόμου.

Μία ιδέα από το ντοκιμαντέρ στο παρακάτω βίντεο

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ