«Η αστική περιπλάνηση είναι πρωτίστως μια διαδικασία αυτογνωσίας» αναφέρει ο Νίκος Βατόπουλος, ο άνθρωπος που ανέδειξε την πολυπρισματική ταυτότητα της αθηναϊκής πολυκατοικίας.
Ο Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος, λάτρης της ζωής στον αστικό ιστό, έρχεται με το πρώτο μέρος της νέας του σειράς βιβλίων με τίτλο «Διαδρομές στην Αθήνα».
«Διαδρομές στην Αθήνα» από τον Ν. Βατόπουλο
Ηδη κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Νίκου Βατόπουλου με τίτλο «Από το Μουσείο στην Κυψέλη» από τη σειρά «Διαδρομές στην Αθήνα» των εκδόσεων Μεταίχμιο.
Η σειρά θα εμπλουτίζεται με αθηναϊκές διαδρομές με σκοπό να προσφέρει στοχασμό, γνώση και ερέθισμα για την αστική ιστορία της πρωτεύουσας.
Το βιβλίο, που αναμένεται να κυκλοφορήσει και στα αγγλικά, αποτελεί έναν ύμνο στη γειτονιά ως χώρο ελευθερίας, κοινωνικής επαφής και κοινής μνήμης.
Το Εθνικό Αρχαιολογικό, η Πατησίων, η Φωκίωνος
Στον πρώτο τίτλο της σειράς, ο Νίκος Βατόπουλος εστιάζει στην περιοχή της Πατησίων οργανώνοντας διαδρομές γύρω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την Πλατεία Αιγύπτου και την οδό Μαυρομματαίων καθώς και γύρω από τη Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη ως την πλατεία του Αγίου Γεωργίου.
Ενα ειδικό κεφάλαιο αναφέρεται στο ξεχωριστικό πολιτισμικό και κοινωνικό αποτύπωμα της οδού Πατησίων με έμφαση στην περίοδο της αστικής ακμής από το 1910 ως το 1980.
«Η αστική περιπλάνηση είναι πρωτίστως μια διαδικασία αυτογνωσίας»
«Σε αυτό το βιβλίο επιχείρησα να δώσω εναύσματα για μια βαθύτερη κατανόηση της πόλης και αφορμές για περαιτέρω εξερευνήσεις γράφει ο Νίκος Βατόπουλος.
«Σε κάθε περίπατό μου στην Αθήνα, σε οποιαδήποτε γειτονιά ή συνοικία, θα ανακαλύψω κάτι που ως τότε δεν γνώριζα, κάτι που θα με συγκινήσει, κάτι που θα επιβεβαιώσει αυτό που πίστευα ή που θα αμφισβητήσει μια βεβαιότητά μου.
Η αστική περιπλάνηση είναι πρωτίστως μια διαδικασία αυτογνωσίας. Απαιτεί μοναχικές ώρες και εσωτερικούς μονολόγους. Η περιοχή της Πατησίων με όλες τις διαφορετικές εκδοχές της είναι μια εξαιρετική αφετηρία για να εξερευνήσει κανείς την πολυπλοκότητα αλλά και τη διαχρονική γοητεία της Αθήνας» γράφει στο βιβλίο ο Νίκος Βατόπουλος.
Ακολουθώντας το γνώριμο ύφος από τα άρθρα του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», ο Νίκος Βατόπουλος προτείνει επί της ουσίας βιωματικούς περιπάτους στην ψυχογεωγραφία της Αθήνας.
Παρουσιάζεται στις 26 Νοεμβρίου στην Ελληνοαμερικανική Ενωση
Παρουσίαση του βιβλίου
Στην παρουσίαση του βιβλίου, που θα γίνει στις 26 Νοεμβρίου, ώρα 19.00, στην Ελληνοαμερικανική Ενωση (Μασσαλίας 22), ο Νίκος Βατόπουλος θα παρουσιάσει φωτογραφικό υλικό και θα μιλήσει για τη δική του μέθοδο ακτινογραφίας του αρχιτεκτονικού αποθέματος στην Αθήνα και εν προκειμένω στην Πατησίων και στην Κυψέλη.
Στην παρουσίαση, χαιρετισμό θα κάνει ο διευθυντής των εκδόσεων Μεταίχμιο, Νώντας Παπαγεωργίου. Θα προλογίσει η αρχαιολόγος και συντονίστρια της Monumenta, Ειρήνη Γρατσία.