Πρωτοποριακή ανακάλυψη στην Τροία μπορεί να αποδείξει την αλήθεια για τον θρυλικό Τρωικό Πόλεμο - iefimerida.gr

Πρωτοποριακή ανακάλυψη στην Τροία μπορεί να αποδείξει την αλήθεια για τον θρυλικό Τρωικό Πόλεμο

Τροία
Αμφορέας του 550-540 π.Χ. που απεικονίζει τον θάνατο του Πριάμου, βασιλιά της Τροίας © AP Photo/Matt Dunham/File
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ΕΛΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ

Αρχαιολόγοι που πραγματοποιούν ανασκαφές στην αρχαία Τροία έφεραν στο φως νέα στοιχεία για μια βίαιη σύρραξη της Εποχής του Χαλκού που παραπέμπουν έντονα στην επική αφήγηση του Ομήρου στην Ιλιάδα.

Μια τουρκική ερευνητική ομάδα, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Ρουστέμ Ασλάν του Πανεπιστημίου Canakkale Onsekiz Mart, αποκάλυψε εντυπωσιακά στοιχεία που παραπέμπουν σε μάχες σώμα με σώμα και μιας αιφνίδιας, καταστροφικής πτώσης ακριβώς όπως την περιέγραψαν οι αρχαίοι Έλληνες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνονται δεκάδες πέτρες από πηλό και ποταμίσιες πέτρες για σφεντόνες, θαμμένες λίγο έξω από αυτό που θεωρείται ότι ήταν τα τείχη του ανακτόρου. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αυτές οι πέτρες, που είχαν λειανθεί για να έχουν τέλεια αεροδυναμική, ήταν πολύ θανατηφόρα όπλα της Εποχής του Χαλκού και μπορούσαν να συνθλίψουν κρανία από μεγάλη απόσταση όταν εκτοξεύονταν με σφενδόνες από δέρμα.

Οι πέτρες χρονολογούνται πριν από περίπου 3.200 έως 3.600 χρόνια, δηλαδή ακριβώς στην περίοδο κατά την οποία πιστεύεται ότι διεξήχθη ο Τρωικός Πόλεμος, ο οποίος, σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες ιστορικούς, τοποθετείται γύρω στο 1184 π.Χ. «Αυτή η συγκέντρωση λίθων σφεντόνας σε μια τόσο μικρή περιοχή υποδηλώνει έντονες μάχες, είτε μια απεγνωσμένη άμυνα είτε μια επίθεση πλήρους κλίμακας», δήλωσε ο καθηγητής Ρουστέμ Ασλάν.

Επιπλέον, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν αιχμές βελών, καμένα κτίρια και σκελετούς που είχαν ταφεί βιαστικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανασκαφική περίοδος του καλοκαιριού 2024 πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Κληρονομιά για το μέλλον», που υποστηρίζεται από το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Το επίκεντρο των ερευνών ήταν το παλάτι, η αγορά και τα οχυρωματικά τείχη της Τροίας - μιας πόλης γνωστής στην αρχαιότητα ως Wilusa, σύμφωνα με τις Χεττιτικές πηγές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα οστό αστραγάλου που φαίνεται πως χρησιμοποιούνταν ως ζάρι σε παιχνίδια και αποτελεί ένδειξη για το πώς περνούσαν τον χρόνο τους οι στρατιώτες περιμένοντας τη μάχη.

Απότομη η πτώση της Τροίας, δεν ήταν σταδιακή η παρακμή της

Αυτό, όμως, που έχει συγκλονίσει τους αρχαιολόγους είναι ότι τα ευρήματα αποκαλύπτουν σε ακόμα μεγαλύτερη έκταση μια απότομη, βίαιη πτώση της πόλης, και όχι μια σταδιακή παρακμή. Τα ευρήματα αυτά, σε συνδυασμό με αιχμές βελών που είχαν βρεθεί σε προηγούμενες ανασκαφές, υποδεικνύουν ότι ξέσπασε μάχη σώμα με σώμα σε αυτό το σημείο της πόλης - πιθανότατα ένα από τα τελευταία πεδία άμυνας, όπου οι υπερασπιστές της έδωσαν μια ύστατη μάχη.

Το εύρημα συμφωνεί εντυπωσιακά με αρχαία κείμενα. Οι ιστορικοί Ηρόδοτος και Ερατοσθένης υποστήριξαν αιώνες αργότερα ότι ο Τρωικός Πόλεμος ήταν πραγματικό ιστορικό γεγονός. Εν συνεχεία και ο Ρωμαίος ποιητής Βιργίλιος απαθανάτισε τις συνέπειες του πολέμου στην «Αινειάδα», περιγράφοντας την απόδραση των επιζώντων από τη φλεγόμενη Τροία.

Σημειώνεται, πάντως, ότι δεν έχει βρεθεί κανένα φυσικό αποδεικτικό στοιχείο του Δούρειου Ίππου για τον οποίο οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ενδέχεται να πρόκειται για ποιητικό σύμβολο, μια μεταφορά για εξαπάτηση ή προδοσία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τροία ανασκαφή ανακάλυψη αρχαιολόγοι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ