Μιχάλης Χατζηγιάννης στο iefimerida.gr: «Σε κάθε επιθετική κορώνα της Τουρκίας αναδύονται επώδυνες μνήμες» - iefimerida.gr

Μιχάλης Χατζηγιάννης στο iefimerida.gr: «Σε κάθε επιθετική κορώνα της Τουρκίας αναδύονται επώδυνες μνήμες»

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης κρατά μικρόφωνο
Φωτογραφία: NDP Photo Agency

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης θυμάται ακόμα και σήμερα τη συναυλία του Paul McCartney που είχε παρακολουθήσει στο Λονδίνο.

Τη δυναμική των συναυλιών τη μετρά και ο ίδιος όντας περιοδεία. Τις απολαμβάνει και αναμένει την επαφή του με το κοινό.

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης προγραμματίζει μία μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με σκοπό κάθε βράδυ να γίνεται και μία διαφορετική παρέα με το κοινό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν είναι αιθεροβάμων, η σκιά του πολέμου είναι βαριά και ο Μιχάλης Χατζηγιάννης με την οικογένειά του στην Κύπρο γνωρίζουν από πόλεμο.

«Κάνουμε συναυλίες χωρίς μέτρα και περιορισμούς, αλλά κάτω από την σκιά ενός αδυσώπητου πολέμου» είναι η πρώτη του φράση, όταν μιλάμε εν μέσω των προβών του. Οταν η επικαιρότητα φέρνει στην κουβέντα μας το Κυπριακό, ο πόνος είναι βαθύτερος. «Μεγάλωσα και έβλεπα παντού τις πληγές που δημιούργησε η τουρκική εισβολή», αναφέρει ο Μιχάλης Χατζηγιάννης.

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ένας από τους πιο εμπνευσμένους και επιτυχημένους δημιουργούς και ερμηνευτές της γενιάς του, ξεκινά την καλοκαιρινή περιοδεία του.

Με αφορμή την πρεμιέρα του στις 23 Ιουνίου από το θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», ο Μιχάλης Χατζηγιάννης μιλά στο iefimerida.gr για τα τραγούδια του, τη συναυλία που δεν θα ξεχάσει ποτέ και την καθημερινότητά του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
μιχαλης χατζηγιάννης
Μιχάλης Χατζηγιάννης, Πέμπτη 23 Ιουνίου Θέατρο Βράχων
 • Πέμπτη 23 Ιουνίου θέατρο Βράχων Βύρωνας, τι έχετε επιλέξει για το πρόγραμμά σας;

«Προσπαθήσαμε να εντάξουμε όσα περισσότερα τραγούδια μπορούσαν να μπουν, σε ένα πρόγραμμα που διαρκεί 2.20’. Είναι μια σύνθεση εικόνων και συναισθημάτων. Αυτο το μουσικό ταξίδι, - με συνοδοιπόρο μου την Μελίνα Μακρή - ξεκινά με κομμάτια από την “Παράξενη γιορτή” (2000), όπως το “Μόνο στα όνειρα”, έχει πολλές ενδιάμεσες δισκογραφικές στάσεις, “Κρυφό φιλί”, “Ακατάλληλη στιγμή”, “Φίλοι και εχθροί”, “Το καλύτερο ψέμα”, “Πάρτυ” - κ.α - και φτάνει στο σήμερα: “Χορεύω” , “Κανένας μόνος”, “Μην αργείς”, “Σαϊτιά” αλλά και το πρόσφατο ριμέικ της “Εκδρομής” που κάναμε με την Τάμτα».

Χατζηγιάννης: «Απολαμβάνω τις περιοδείες»

 • Καλοκαίρι με περιοδείες, τις απολαμβάνετε, ποια περιοδεία θυμάστε έντονα και γιατί;

«Ένα σημαντικό κομμάτι σε αυτή τη δουλειά που αγαπώ πολύ, είναι οι περιοδείες τις οποίες πραγματικά τις απολαμβάνω. Εχω ζήσω απίστευτες στιγμές. Δεν είναι στις προτεραιότητές μου οι καλοκαιρινές περιοδείες να συνδυαστούν με μπάνια. Η μεγάλη χαρά έρχεται μέσα από την επαφή μου με το κοινό , από τη σχέση που δημιουργείται σε μία συναυλία.

Η περιοδεία που έχει αποτυπωθεί στη μνήμη μου είναι εκείνη που έκανα το 2002 , αμέσως μετά την κυκλοφορία του δίσκου “Κρυφό φιλί”. Ενιωσα έκπληξη διότι όλο το κοινό στις συναυλίες γνώριζε τα τραγούδια και τα τραγουδούσε, τα οποία είχαν κυκλοφορήσει λίγους μήνες πριν. Αυτή η περιοδεία είχε περίπου 50 σταθμούς, μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω πολλές περιοχές και μέρη της Ελλάδας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 • Ποια συναυλία που έχετε παρακολουθήσει ως κοινό στο παρελθόν σας έμεινε αξέχαστη;

«Αν δεν με απατά η μνήμη στo 2010 πήγα με φίλους στο Hyde Park για να παρακολουθήσουμε την συναυλία του Paul McCartney. Ηταν χρονιά του Μουντιάλ και την ίδια μέρα έπαιζε η Αγγλία με την Γερμανία . Μέσα στον χώρο υπήρχαν οθόνες που πρόβαλαν τον αγώνα. Ακόμη θυμάμαι την εντυπωσιακή αντίδραση των Αγγλων, παρόλο που η Αγγλία εκείνο το βράδυ ηττήθηκε από την Γερμανία , αλλά μετά το πρώτο σοκ, οι θεατές μπήκαν αμέσως στο πνεύμα της συναυλία. Οταν εμφανίστηκε στην σκηνή ο Paul McCartney αποτυπώθηκε η σχέση αλληλοεκτίμησης που υπάρχει ανάμεσα σε αυτόν τον σπουδαίο καλλιτέχνη και το κοινό του».

«Αγνοούμενοι, πρόσφυγες, ξεριζωμός. Δεν είναι άγνωστες λέξεις για μένα. Τις ζήσαμε έντονα στην Κύπρο»

 • Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, και εν μέσω πολέμου, ποια είναι τα συναισθήματα για αυτό το καλοκαίρι;

«Είναι ανάμεικτα. Σαφώς υπάρχει μεγάλη χαρά αλλά και μεγάλη αμηχανία για ότι συμβαίνει γύρω μας. Το φετινό καλοκαίρι είναι το πρώτο που μετά από δύο χρόνια δοκιμασίας λόγω κορωνοϊού, άρχισε να διαφαίνεται ένα φως. Δόθηκε η δυνατότητα σε όλους τους καλλιτέχνες να στηθούμε ξανά , να κάνουμε συναυλίες χωρίς με μέτρα και περιορισμούς, αλλά κάτω από την σκιά ενός αδυσώπητου πολέμου, με δυσβάσταχτες συνέπειες , ο οποίος μαίνεται σχεδόν τέσσερις μήνες . Αγνοούμενοι , πρόσφυγες, ξεριζωμός. Δεν είναι άγνωστες λέξεις για μένα. Τις ζήσαμε έντονα στην Κύπρο».

«Πώς μπορώ να αισθανθώ όταν η μισή Κύπρος είναι ακόμη υπό τουρκική κατοχή;»

Η κουβέντα μας δεν θα μπορούσε να μην πάει στις επιθετικές κορώνες του Ερνογάν και τα βιώματα που έχει ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ως ένα παιδί που γεννήθηκε λίγο μετά το πραξικόπημα.

 • Σας ανησυχεί, πώς αντιμετωπίζετε τη ρητορική πολέμου από πλευράς Τουρκίας που παρακολουθούμε καθημερινά;

Σε κάθε επιθετική κορώνα από την πλευρά της Τουρκίας αναδύονται επώδυνες μνήμες. Πώς μπορώ να αισθανθώ όταν η μισή Κύπρος είναι ακόμη υπό Τουρκική κατοχή; Δεν είχα γεννηθεί όταν έγινε το πραξικόπημα, αλλά μεγάλωσα και έβλεπα γύρω μου παντού τα σημάδια και τις πληγές που δημιούργησε η Τουρκική εισβολή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 • Καλοκαίρι, ξορκίζει για κάποιο λόγο τις αρνητικές σκέψεις, μας κάνει λίγο αισιόδοξους;

Οι καλοκαιρινές εμφανίσεις μού δίνουν την δυνατότητα να συναντιόμαστε με το κοινό και να σμίγουν οι ανάσες μας στα τραγούδια. Ετσι κάθε συναυλία γίνεται γιορτή και αυτό είναι ένα δώρο.

 • Ποια είναι η αγαπημένη καλοκαιρινή εικόνα; Ποια η καλύτερη παραλία στην Κύπρο και ποια στην Ελλάδα;

«Αναντίρρητα ξεχωρίζω τις φημισμένες παραλίες με την χρυσή άμμο, στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων - συνέπεια της τουρκικής εισβολής - αλλά και τη μεγάλη ακτογραμμή που συνεχίζει στην ελεύθερη Αμμόχωστο . Δεν είναι τυχαίο που ο Γιώργος Σεφέρης , ο οποίος αγαπούσε πολύ την Κύπρο, στους στίχους της “Αρνησης” (Στο περιγιάλι το κρυφό) , “πάνω στην άμμο την χρυσή / γράψαμε τ όνομά της” αναφέρεται στην παραλία της περιοχής και το όνομα ήταν η Αμμόχωστος. Η Ελλάδα είναι γεμάτη από πολλές και πανέμορφες παραλίες. Συγχωρέστε με αλλά είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποια».

 • Τα ραδιόφωνα παίζουν τη ‘νέα’ Εκδρομή με την Τάμτα, από πλευράς δημιουργίας τι περιμένουμε, νέες συνεργασίες/τραγούδια;

«Η περίοδος του εγκλεισμού ήταν δημιουργική για μένα. Έγραψα αρκετά τραγούδια , τα οποία έχουν ολοκληρωθεί και θα κυκλοφορούν σιγά σιγά».

 • Εάν δεν είχαμε ασχοληθεί με τη μουσική, το τραγούδι, τι θα θέλατε/μπορούσατε ιδανικά να κάνετε σήμερα κ. Χατζηγιάννη;

«Δύσκολα μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνει κάτι άλλο. Αν υποθετικά - αν - είχα αυτή την επιλογή θα επέλεγα ένα επάγγελμα το οποίο θα μου έδινε την δυνατότητα της κοινωνικής προσφοράς».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χατζηγιάννης για τη δύναμη της τέχνης

 • Ενα μήνυμα για του φίλους που θέλουν να έρθουν την Πέμπτη στο θέατρο Βράχων ή σε κάποια από τις επόμενες συναυλίες σας;

«Ας συναντηθούμε ξανά για να νιώσουμε την παρηγοριά, το τρυφερό χάδι της τέχνης. Αυτή είναι η δύναμή της και το δικό μας καταφύγιο».

Μιχάλης Χατζηγιάννης Πέμπτη 23 Ιουνίου στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη

Την Πέμπτη 23 Ιουνίου στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη με τραγούδια που έχουν χαραχθεί βαθιά στην ψυχή μας , θα μας γεμίσει με όμορφα συναισθήματα, μοναδικές μελωδίες και καλή διάθεση για να συνεχίσουμε όλοι με σθένος το καλοκαίρι μας!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για φέτος ,το δίωρο πρόγραμμα που έχει ετοιμάσει μαζί με την ομάδα των εξαιρετικών μουσικών και συνεργατών του, μας ταξιδεύει από τα διαχρονικά «Άγγιγμα Ψυχής» και «Πάρτι», μέχρι τα απόλυτα αγαπημένα «Δεν Φεύγω» και «Βυθός» και από τα ξεσηκωτικά «Για Σένα», «Χωρίς Αναπνοή» και «Χέρια Ψηλά» μέχρι το «Όλα ή Τίποτα», «το Καλοκαίρι μου» και το «Κομμένα τα πρέπει». Την υπέροχη «Σαϊτιά» και τη μοναδική «Εκδρομή» μέχρι και τα άλλα πρόσφατα αγαπημένα τραγούδια «Χορεύω», «Μην αργείς» και «Κανένας μόνος»!

Μαζί του μια σταθερή τα τελευταία χρόνια συνεργάτης και εξαιρετική τραγουδίστρια Μελίνα Μακρή. Η Μελίνα Μακρή έγινε γνωστή με το συγκρότημά της , τους Vegas και που ακολουθεί πια την προσωπική της πορεία στο χώρο του τραγουδιού..
Αυτό το καλοκαίρι επιστρέφει στην μουσική σκηνή πλάι στον Μιχάλη Χατζηγιάννη.

Τους συνοδεύουν υπέροχοι συνεργάτες, φίλοι και μουσικοί.

 • Σόλωνας Αποστολάκης : πλήκτρα , ενορχηστρώσεις
 • Ιάσων Μαυρογεώργος: κιθάρες
 • Σπύρος Μάζης : μπάσο
 • Ιάκωβος Αλεφραγκής: τύμπανα
 • Κυριάκος Πέτρου: βιολί
 • Τεχνικοί ήχου: Μωραΐτης Αντώνης και Σταύρος Συκιανάκης

Παραγωγή: 4Seasons

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 16€ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ / 14€ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ - ΑΝΕΡΓΩΝ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: Viva.gr
https://www.viva.gr/tickets/music/mixalis-xatzigiannis-ekdromi-2022/

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ