«Μετασχηματισμοί ΙΙ», 9ο Tinos World Music Festival: Το πάντρεμα της παραδοσιακής μουσικής με τη σύγχρονη - iefimerida.gr

«Μετασχηματισμοί ΙΙ», 9ο Tinos World Music Festival: Το πάντρεμα της παραδοσιακής μουσικής με τη σύγχρονη

Τήνος/ Shutterstock
Τήνος / Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Tinos World Music Festival επιδιώκει να αναδείξει τη νέα μουσική κοινότητα που αναπτύσσεται γύρω από τις παραδοσιακές μουσικές της Ελλάδας και γενικότερα της Ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβάνοντας συναυλίες και εκπαιδευτικές δράσεις σε διάφορες τοποθεσίες της Τήνου.

Το φεστιβάλ παρουσιάζει στην Τήνο για δεύτερη χρονιά τον κύκλο μουσικής δημιουργίας με τον τίτλο «Μετασχηματισμοί», από 3 έως 5 Νοεμβρίου, με σκοπό να διερευνήσει τη σχέση των διαφόρων εκφάνσεων του λαϊκού μουσικού πολιτισμού με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Tinos World Music Festival εγκαινιάστηκε το 2013 στην Τήνο και συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού και το Δημιουργικό Μουσικό Νησί. Έχει φιλοξενήσει πάνω από 100 μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό και το έχουν παρακολουθήσει εκατοντάδες θεατές από διάφορα μέρη. Καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ είναι η Μάρθα Μαυροειδή.

Με τον κύκλο εκδηλώσεων «Μετασχηματισμοί», το φεστιβάλ επιδιώκει να αναδείξει τη νέα μουσική κοινότητα που αναπτύσσεται γύρω από τις παραδοσιακές μουσικές της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου και που αναζητεί νέους τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης.

Δεξιοτέχνες παραδοσιακών οργάνων που εξελίσσουν τις τεχνικές των οργάνων τους, μετασχηματίζουν τα παραδοσιακά μουσικά ιδιώματα δημιουργώντας νέα μουσικά είδη, σφραγίζοντας το αποτέλεσμα ο καθένας με την ιδιαίτερη καλλιτεχνική του ταυτότητα. Οι μουσικοί αυτής της κοινότητας σπανίως έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε έναν θεσμό αφιερωμένο σε αυτά τα είδη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κύκλος «Μετασχηματισμοί» αποτελείται από τρεις διαφορετικές εκδόσεις του φεστιβάλ (Μετασχηματισμοί Ι, ΙΙ, ΙΙΙ), σε τρεις διαδοχικές χρονιές (2022, 2023, 2024) και περιλαμβάνει συναυλίες και εκπαιδευτικές δράσεις σε διάφορες τοποθεσίες της Τήνου. Στόχος του τριετούς κύκλου είναι να αποτελέσει μια πλατφόρμα στην οποία νέες μουσικές τάσεις θα συνομιλήσουν μεταξύ τους μέσα από μουσικές συμπράξεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αλλά και θα συναντηθούν με ένα ευρύ κοινό, δημιουργώντας ένα μουσικό δίκτυο το οποίο περιλαμβάνει τόσο την τοπική κοινωνία της Τήνου και των κοντινών νησιών, όσο και ένα διαρκώς αυξανόμενο κοινό από άλλα μέρη της Ελλάδας και από το εξωτερικό.

Δύο εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Tinos World Music Festival διοργανώνει λοιπόν για τρίτη χρονιά δύο εκπαιδευτικά προγράμματα, με δύο σπουδαίους μουσικούς: ένα εργαστήριο για το μπουζούκι, με τον Φώτη Βεργόπουλο, έναν από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες της γενιάς του, και ένα εργαστήριο για το αρμένικο τραγούδι, με τη Shushan Kerovpyan, μια εξαίρετη μουσικό που προέρχεται από αρμένικη μουσική οικογένεια. Τα εργαστήρια θα διεξαχθούν στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού το Σάββατο 4 Νοεμβρίου και ώρα 12:30 - 14:30. Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν και η δήλωση συμμετοχής γίνεται στο contact@tinosworldmusicfestival.com.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το https://tinosworldmusicfestival.com/

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, ώρα 20:00
Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Μουσαφεράτ

Ελευθερία Δαουλτζή | Γιάννης Ριζόπουλος| Κώστας Τσαρούχης

Οι Μουσαφεράτ παρουσιάζουν ένα μουσικό ταξίδι σε χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και νέες συνθέσεις που έχουν βασιστεί σε αυτές τις πανάρχαιες μουσικές παραδόσεις με νέες προσεγγίσεις και αυτοσχεδιαστική διάθεση. Το όνομά τους είναι εμπνευσμένο από τον τίτλο του βιβλίου του πατρινού συγγραφέα Βασίλη Λαδά, και στα Φαρσί σημαίνει «ταξίδι». Μουσαφερίμ είναι οι ταξιδιώτες, οι επισκέπτες.

Ελευθερία Δαουλτζή: κανονάκι
Γιάννης Ριζόπουλος: κρουστά
Κώστας Τσαρούχης: ούτι

Μάνος Αχαλινωτόπουλος | Μάρθα Μαυροειδή 

Ο κορυφαίος δεξιοτέχνης του κλαρίνου Μάνος Αχαλινωτόπουλος μοιράζεται τη σκηνή του Tinos World Music Festival με τη Μάρθα Μαυροειδή, τον Γιάννη Παπαδόπουλο, τον Γιώργο Βεντουρή και τον Βαγγέλη Καρίπη, σε μια συναυλία με συνθέσεις από τον δίσκο «Υάκινθος» -που φέτος κλείνει 25 χρόνια από την κυκλοφορία του-, αλλά και νέες συνθέσεις που ψάχνουν τη θέση της παραδοσιακής μουσικής στο σήμερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μάνος Αχαλινωτόπουλος
Μάνος Αχαλινωτόπουλος

Μάνος Αχαλινωτόπουλος: κλαρίνο
Μάρθα Μαυροειδή: ηλεκτρική λάφτα, φωνή
Γιάννης Παπαδόπουλος: πιάνο
Γιώργος Βεντουρής: κοντραμπάσο
Βαγγέλης Καρίπης: κρουστά

Σάββατο 4 Νοεμβρίου, ώρα 20:00
Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Ταξιάρχης Γεωργούλης | Νικόλας Παλαιολόγος | Βαγγέλης Καρίπης

Δύο Έλληνες δεξιοτέχνες του ουτιού συμπράττουν σε μια μοναδική συναυλία, η οποία στόχο έχει να αναδείξει τις δυνατότητες του οργάνου, αλλά και τη συνάφειά του με άλλα έγχορδα της Ανατολικής Μεσογείου όπως το ραμπάμπ και το σάζι. Ο Ταξιάρχης Γεωργούλης και ο Νικόλας Παλαιολόγος συναντούν τον Βαγγέλη Καρίπη στα κρουστά, σε ένα πρόγραμμα που περιέχει δικές τους συνθέσεις, αλλά και παραδοσιακά κομμάτια από τον ελλαδικό, τουρκικό και αραβικό χώρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ταξιάρχης Γεωργούλης
Ταξιάρχης Γεωργούλης

Ταξιάρχης Γεωργούλης: ούτι
Νικόλας Παλαιολόγος: ούτι, ραμπάμπ, σάζι
Βαγγέλης Καρίπης: κρουστά
Μανώλης Χριστοδούλου Quintet

Το κουιντέτο δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ήταν, ουσιαστικά, η αφορμή για δημιουργία σε μια σκοτεινή περίοδο για την ανθρωπότητα. Τα μέλη του τα ενώνει η κοινή αγάπη για τις παραδόσεις τόσο της Ελλάδας όσο και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Στις συνθέσεις υπάρχουν, επίσης, σαφείς επιρροές και στοιχεία της δυτικής μουσικής και αρμονίας. Αποτέλεσμα των ηχογραφήσεων και των πρώτων συνθέσεων του κουιντέτου είναι η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά με μουσικές που αποτελούν ξεχωριστή ιστορία την οποία ο κάθε ακροατής μπορεί να φανταστεί διαφορετικά. Η έλλειψη του στίχου δίνει τη δυνατότητα στον καθέναν να πλάσει μια δική του ιστορία ακούγοντας το κάθε κομμάτι.

Μανώλης Χριστοδούλου: κανονάκι
Νίκος Κόχιλας: βιολί
Πτολεμαίος Αρμάος: κιθάρα
Γιώργος Βεντουρής: κοντραμπάσο
Βαγγέλης Καρίπης: κρουστά

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κυριακή 5 Νοεμβρίου, ώρα 18:00
Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, Πύργος Τήνου

Η τρίτη μέρα του φεστιβάλ διεξάγεται για τρίτη χρονιά σε συνεργασία με το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς στον Πύργο της Τήνου.

Γιώργος Παπαϊωάννου | Νίκος Παπαϊωάννου

Ο Γιώργος Παπαϊωάννου (βιολί, βιόλα και λάφτα) και ο Νίκος Παπαϊωάννου (τσέλο και λάφτα) θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα από δικές τους κυρίως συνθέσεις, αλλά και έργα άλλων συνθετών που τους έχουν εμπνεύσει, με βασικό άξονα τις τροπικές μουσικές παραδόσεις της περιοχής της Μεσογείου.

Γιώργος Παπαϊωάννου: βιολί, βιόλα, λάφτα
Νίκος Παπαϊωάννου: τσέλο, λάφτα

Φώτης Βεργόπουλος | Shushan Kerovpyan | «Από την Ελλάδα ως την Αρμενία»

Ένα εξάχορδο μπουζούκι, ένα κοντραμπάσο και δύο φωνές μάς παρασύρουν σε ένα ταξίδι μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας, με μερικές ενδιαφέρουσες παρακάμψεις, σε άλλα γεωγραφικά μήκη και πλάτη. Η μίνιμαλ ενορχήστρωση του σχήματος συμβάλλει σε μια αυθεντική προσέγγιση αυτών των ρεπερτορίων, πάντα μέσα από μια σύγχρονη οπτική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φώτης Βεργόπουλος: μπουζούκι, φωνή
Shushan Kerovpyan: κοντραμπάσο, φωνή

-H είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τήνος φεστιβάλ Μουσική
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ