fbpx Η μεταπολεμική οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας σε μία ξεχωριστή έκθεση [εικόνες] | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ

Η μεταπολεμική οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας σε μία ξεχωριστή έκθεση [εικόνες]

τυπογραφείο εργάτες
15|11|2019 | 09:46
«Έκδοσις Ανασυγκροτήσεως: μεταπολεμικές σειρές ελληνικών γραμματοσήμων για την ανάπτυξη» στο ΠΙΟΠ

Γραμματόσημα του Φιλοτελικού και Ταχυδρομικού Μουσείου και αρχειακά τεκμήρια από τις συλλογές του Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ παρουσιάζονται σε μία ξεχωριστή έκθεση.

Γραμματόσημα και ιστορικά τεκμήρια συνδέονται σε μία περιοδική έκθεση με θέμα τη μεταπολεμική οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας μέσα από την ανάδειξη βασικών παραγωγικών τομέων.

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και το Φιλοτελικό και Ταχυδρομικό Μουσείο συνδιοργανώνουν έκθεση με τίτλο «Έκδοσις Ανασυγκροτήσεως: μεταπολεμικές σειρές ελληνικών γραμματοσήμων για την ανάπτυξη», στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος, στον Ταύρο. Η έκθεση του ΠΙΟΠ εγκαινιάζεται την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου (ώρα 18:30) και συνδυάζεται με σχετική ημερίδα.

Γραμματόσημα του 1951 στο ΠΙΟΠ

Κεντρικός πυρήνας της έκθεσης είναι η σειρά γραμματοσήμων «Έκδοσις Ανασυγκροτήσεως», η οποία κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο 1951, σε σχεδίαση Ι. Κεφαλληνού, και αποτελεί την ελληνική εκδοχή ενός κύκλου εκδόσεων κι άλλων ευρωπαϊκών κρατών, με αρχικά E.R.P. (European Recovery Program, επίσημο τίτλο του Σχεδίου Μάρσαλ).

γραμματοσημο
Μακέτα από την τακτική σειρά γραμματοσήμων με θέματα τον εξηλεκτρισμό, την υφαντουργία, τη γεωργία, αναφερόμενη στην οικονομική ανασυγκρότηση της Ελλάδας από το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ευρώπη, «EUROPEAN RECOVERY PROGRAM»-«E.R.P.», επίσημου τίτλου του Αμερικανικού Σχεδίου Μάρσαλ (Marshall Plan).(Συλλογή Φιλοτελικού και Ταχυδρομικού Μουσείου)

Επίσης, περιλαμβάνονται ειδικές σειρές αφιερωμένες στην προβολή βασικών τομέων της ελληνικής οικονομίας, σε διάλογο με αρχειακά τεκμήρια σχετικά με την ανάπτυξη, ενώ αποκαλύπτονται βασικά στοιχεία για την τέχνη της εικαστικής σχεδίασης και την τεχνική της εκτύπωσης γραμματοσήμων.

γραμματοσημο
Μακέτα από την τακτική σειρά γραμματοσήμων με θέματα τον εξηλεκτρισμό, την υφαντουργία, τη γεωργία, αναφερόμενη στην οικονομική ανασυγκρότηση της Ελλάδας από το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ευρώπη

Η έκθεση θα πλαισιωθεί από εργαστήρια ενηλίκων και εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά σχετικά με την τεχνική της χαρακτικής, τα οποία θα ανακοινωθούν προσεχώς. Στο πλαίσιο των δράσεων του ΠΙΟΠ ακολουθεί στις 22 Νοεμβρίου ημερίδα για τις πρώτες απόπειρες εξορυκτικής δραστηριότητας στο ελληνικό κράτος τον 19ο αιώνα.

γραμματοσημο
Από την τακτική σειρά γραμματοσήμων με θέματα τον εξηλεκτρισμό, την υφαντουργία, τη γεωργία, αναφερόμενη στην οικονομική ανασυγκρότηση της Ελλάδας από το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ευρώπη

Το πρόγραμμα της σημερινής ημερίδας του ΠΙΟΠ

  • 18:30. Χαιρετισμοί
  • 18:45 Δρ Μυρσίνη Βαρδοπούλου, Ζωγράφος-Χαράκτης Γραμματοσήμων ΕΛΤΑ, Η παραγωγή γραμματοσήμων στην Ελλάδα-Από τη μεγάλη Κεφαλή του Ερμή έως την «Εμπορική Ναυτιλία» του Τάσσου
  • 19:00. Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου, Αν. Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής & Διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικής και Διεθνούς Ιστορίας (ΚΕΔΙΣ) Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, «Μια εικόνα χίλιες λέξεις: Η μεταπολεμική ανασυγκρότηση της Ελλάδας μέσα από την τέχνη των γραμματοσήμων».
  • 19:15. Ερωτήσεις-Συζήτηση
  • 19:30. Ξενάγηση στην έκθεση
  • 
χαρτης
Χάρτης καταστροφών των λιμανιών της Ελλάδας. Αι θυσίαι της Ελλάδος στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, λεύκωμα με στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής από το Γραφείο Χωροταξικών και Πολεοδομικών Μελετών και Ερευνών του Υπουργείου Δημοσίων έργων υπό τη διεύθυνση του αρχιτέκτονα Κ.Α. Δοξιάδη - Διαγράμματα / αποτυπώσεις από το μέρος IV. Οι καταστροφές των τεχνικών έργων. (Βιβλιοσυλλογή Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ)

Διάρκεια έκθεσης: 15 Νοεμβρίου 2019-14 Φεβρουαρίου 2020
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-17:00 /Είσοδος ελεύθερη
Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι δωρεάν. Για την εγγραφή των συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (τηλ. 210 3418011, Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00).

τυπογραφειο εργατες
Εργάτες της εταιρείας «Α. Ευγενιάδης και Θ. Πρωτόπαππας», μηχανουργικής βιομηχανίας κατασκευής ξυλουργικών μηχανημάτων, φωτογραφίζονται στον χώρο εργασίας τους, στον Πειραιά. Στο βάθος, διακρίνονται τα σήματα του Ελληνικού Προγράμματος Ανασυγκροτήσεως και του Σχεδίου Μάρσαλ, λόγω της δανειοδότησης της εταιρείας από την Κεντρική Επιτροπή Δανείων. (Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, Αρχείο Κεντρικής Επιτροπής Δανείων)

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, 17778, Ταύρος
Τηλ: 210 3418051

ΣΧΟΛΙΑ