Μενδώνη: Σε αξιοπρεπή κατάσταση, έτοιμος ο χώρος στο Τατόι -Το κοιμητήριο ανήκει στο ελληνικό κράτος - iefimerida.gr

Μενδώνη: Σε αξιοπρεπή κατάσταση, έτοιμος ο χώρος στο Τατόι -Το κοιμητήριο ανήκει στο ελληνικό κράτος

Προετοιμασίες στο Τατόι για την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου
Φωτογραφία: INTIMENEWS /ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Δεν κλείνει καμία συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα» ξεκαθάρισε για ακόμα μία φορά η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η Λίνα Μενδώνη μίλησε σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και σχολίασετη δήλωση της Βρετανίδας ομολόγου της ότι οι αρχαίοι ελληνικοί θησαυροί ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν υπάρχει καμία πρόθεση να αλλάξει ο νόμος που απαγορεύει την απομάκρυνσή τους από το Βρετανικό Μουσείο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να διεκδικεί την επιστροφή και την επανένωση των Γλυπτών, υπογράμμισε η Λίνα Μενδώνη.

Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας έθεσε το θέμα στη σωστή του διάσταση, ότι υπάρχουν επικοινωνία και επαφές, και ότι πρόκειται για μια δύσκολη, άλλα όχι αδύνατη, διαπραγμάτευση.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, δούλευαν συστηματικά ώστε να απομακρυνθούν τα καμένα δέντρα, είπε η Λίνα Μενδώνη
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, δούλευαν συστηματικά ώστε να απομακρυνθούν τα καμένα δέντρα, είπε η Λίνα Μενδώνη
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μενδώνη για Τατόι

Αναφερόμενη στο Τατόι με αφορμή την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου τη Δευτέρα και την έλευση μεγάλου αριθμού προσκεκλημένων, η υπουργός Πολιτισμού εξήγησε πως όλο το 2022 οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, δούλευαν συστηματικά ώστε να απομακρυνθούν τα καμένα δέντρα από την περιοχή μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2021.

Εξήγησε ότι η εκκλησία στο Τατόι είναι συντηρημένη, καθώς και έτοιμη να δεχθεί κόσμο. Παράλληλα, ο περιβάλλων χώρος θα είναι σε αξιοπρεπή κατάσταση και θα έχουν γίνει οι διαδικασίες διευθέτησης του χώρου ώστε να μπορεί κανείς να προσεγγίσει χωρίς να υπάρχουν προβλήματα. Η υπουργός Λίνα Μενδώνη διευκρίνισε ότι το κοιμητήριο ανήκει στο ελληνικό κράτος, επομένως η οποιαδήποτε μέριμνα ανήκει στο ελληνικό κράτος.

Μέχρι τη Δευτέρα θα πραγματοποιούνται εργασίες για την υποδοχή του κόσμου στο Τατόι
Μέχρι τη Δευτέρα θα πραγματοποιούνται εργασίες για την υποδοχή του κόσμου στο Τατόι
Οι βασιλικοί τάφοι στο Τατόι / Φωτογραφίες: (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Οι βασιλικοί τάφοι στο Τατόι / Φωτογραφίες: (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ανακτορα
Συνεχίζονται οι εργασίες και στα Βασιλικά Ανάκτορα / φωτογραφία ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τι είπε η Λίνα Μενδώνη για το Τατόι

«Η φωτιά στο Τατόι προκάλεσε στο φυσικό περιβάλλον μια μεγάλη καταστροφή. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο κάνει μια τιτάνια προσπάθεια απομάκρυνσης των χιλιάδων καμένων κορμών, δουλεύει όλο το 2022 συστηματικά και απομακρύνει όλη αυτή την ύλη και τους χιλιάδες κορμούς που πρέπει να απομακρυνθούν. Η διαδικασία αυτή είναι σε εξέλιξη. Βεβαίως, όταν ο τέως βασιλέας των Ελλήνων εισήχθη στο νοσοκομείο, επαναλαμβάνω το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, γιατί έχουμε διακριτούς ρόλους, όπως αντιλαμβάνεστε, κινήθηκε ώστε να επισπεύσει την απομάκρυνση αυτής της ύλης από τον χώρο του κοιμητηρίου.

Η εκκλησία είναι συντηρημένη, είναι απολύτως έτοιμη για να δεχθεί κόσμο ο οποίος θέλει να προσκυνήσει, και ο περιβάλλων χώρος, όπως σας είπα, μέχρι την Κυριακή το βράδυ, τη Δευτέρα το πρωί, θα είναι σε αξιοπρεπή κατάσταση ενός βουνού το οποίο έχει καεί. Έχουν γίνει όλες οι διαδικασίες διευθέτησης του χώρου, ώστε να μπορεί κανείς να προσεγγίσει τον χώρο της ταφής χωρίς να υπάρχουν προβλήματα. Επαναλαμβάνω ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος κάνει μια τιτάνια δουλειά απομάκρυνσης των δεκάδων χιλιάδων καμένων κορμών από όλο το κτήμα. Αυτό θέλει μια διαδικασία. Έπρεπε προηγουμένως να δουν ποια δέντρα θα έπρεπε να κοπούν, διότι υπήρχαν δέντρα που φαίνονταν καμένα αλλά έχουν όλους τους χυμούς τους και δεν θα έπρεπε να κοπούν. Δουλεύουν συστηματικά όλο το 2022.

Ερώτηση: Αυτό το κοιμητήριο, όπως όλα τα κοιμητήρια, λογικά, ανθρώπινα, με βάση τον ανθρώπινο πολιτισμό μας, πρέπει να προστατευτεί, κυρία υπουργέ…
Λίνα Μενδώνη (Λ.Μ.): Βεβαίως.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ερώτηση: Φαντάζομαι ότι δεν θα επιτραπεί σε επόμενη φάση να γίνει σύληση ή και σπάσιμο σταυρών κ.λπ. από εδώ και μετά, όπως όλα τα κοιμητήρια στον τόπο μας.
Λ.Μ.: …Όπως όλα τα κοιμητήρια στον τόπο μας. Κύριε Πορτοσάλτε, έχω πει πάρα πολλές φορές ότι το Τατόι ήταν θύμα ιδεοληψιών για δεκαετίες. Δεν έπρεπε, σε καμία περίπτωση, το πρώην βασιλικό κτήμα να βρεθεί στην κατάσταση στην οποία έφτασε, από βανδαλισμούς, από λεηλασίες, από προσπάθειες καταστροφής των κτιρίων του. Αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον, από το 2019 και μετά, οι προσπάθειες συστηματοποιήθηκαν και το κτήμα βρίσκεται υπό αποκατάσταση. Έχουμε όλο το μεγάλο πρόγραμμα του Τατοΐου, το οποίο μαζί έχουμε συζητήσει αρκετές φορές. Είναι σε πλήρη εξέλιξη οι διαδικασίες. Είναι προφανές ότι αφορούν και στο συγκεκριμένο κοιμητήριο, το οποίο έχει τύχει βανδαλισμών, πολλές φορές. Μόλις προχθές το υπουργείο Πολιτισμού αποκατέστησε, για πολλοστή φορά, σταυρό από μνήμα, ο οποίος είχε σπάσει, μόλις προχθές! Θα είδατε, ενδεχομένως, σε φωτογραφίες ότι ήταν με τον νάρθηκα προκειμένου ο σταυρός να στηθεί, όπως πρέπει να στηθεί. Θεωρώ ότι με την ολοκλήρωση των εργασιών στο Τατόι, είναι προφανές ότι και το κοιμητήριο θα προστατευτεί. Αλλά ήδη και η Αστυνομία έχει ενισχύσει, κατά πολύ, τον αστυνομικό σταθμό για να εμποδίσει τους βανδαλισμούς. Επαναλαμβάνω, όλη η εικόνα του κοιμητηρίου είναι υπό την αποκατάσταση όπως είναι όλο το κτήμα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος μεριμνά, η Ελληνική Αστυνομία μεριμνά και το υπουργείο Πολιτισμού στην αρμοδιότητά του, για την εκκλησία και για τους τάφους αυτούς καθαυτούς.

Ερώτηση: Επειδή, κυρία Μενδώνη, δεν ξέρουμε σε ποιον βαθμό οι συμπολίτες μας είναι ενημερωμένοι ως προς την κυριότητα, νομή, εκμετάλλευση κ.λπ. και έρχονται ερωτήματα, το κτήμα Τατοΐου είναι πια περιουσία του ελληνικού κράτους, έτσι δεν είναι;
Λ.Μ.: Το κτήμα Τατοΐου είναι περιουσία του ελληνικού κράτους στο σύνολό του. Το Κοιμητήριο είναι κυριότητα του ελληνικού κράτους. Είναι μέρος του π. βασιλικού κτήματος Τατοΐου, το οποίο ανήκει κατ’ απόλυτη κυριότητα και ιδιοκτησία στο ελληνικό κράτος.

Ερώτηση: Άρα η οικογένεια, τα τέκνα του εκλιπόντος τέως βασιλέως, μπορούσαν να πάνε να περιποιηθούν τον χώρο επειδή είναι θαμμένοι εκεί οι πρόγονοί τους;
Λ.Μ.: Όχι, δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.

Μενδώνη για νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Σχετικά με το Νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο που πρόκειται να δημιουργηθεί, εξήγησε ότι το σκεπτικό των αρχιτεκτόνων που κατέθεσαν την πρόταση θα παρουσιαστεί μέσα στον Φεβρουάριο ώστε να γίνει κατανοητό από όλους αυτό που πρόκειται να γίνει στην Πατησίων. Σημείωσε ότι στόχος είναι όλες οι μελέτες να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε ενάμιση χρόνο, και μετά να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανέφερε ότι στο νέο μουσείο θα εκτεθούν περισσότερα εκθέματα και θα αναδειχθεί η άξια των αρχαιολογικών θησαυρών, καθώς πολλά αριστουργήματα σήμερα «πνίγονται» από την έλλειψη χώρων, όπως για παράδειγμα ο «Tζόκεϋ του Αρτεμισίου».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ