Τη μεγάλη δραστηριότητα του υπουργείου Πολιτισμού σε επίπεδο έργων υποδομής, ανέπτυξε η υπουργός Λίνα Μενδώνη.
«Αυτή τη στιγμή στο ΥΠΠΟ γίνεται το μεγαλύτερο έργο υποδομών που έχει γίνει ποτέ. Έχουμε γύρω στα 850 έργα, σε όλη την Ελλάδα, τα οποία σταδιακά ολοκληρώνονται, εντάσσονται νέα τώρα». Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στον ρ/σ «Παραπολιτικά FM» η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και συμπλήρωσε:
«Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 1,2 δισ., είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια επένδυση στον Πολιτισμό. Όλα αυτά αφορούν συγκεκριμένα έργα, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και προϋπολογισμούς. Προχθές, την Κυριακή, με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων έκανα μία ανασκόπηση. Στα έξι αυτά χρόνια, από το 2019 μέχρι σήμερα, έχουν αποδοθεί 26 καινούρια ή πλήρως αποκατεστημένα Μουσεία στην Ελλάδα. Και μέχρι το 2028, έχουμε την απόδοση άλλων 28».
Όπως επεσήμανε η υπουργός, «το 2026 θα αποδώσουμε στο κοινό το Παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης, επί του Βράχου, το οποίο είναι κλειστό από το 2007, όταν έγινε η μεταφορά και η ίδρυση του Νέου Μουσείου. Ένα έργο, το οποίο είναι απολύτως εμβληματικό, όπως αντιλαμβάνεστε γιατί είναι το μοναδικό κτήριο, νεώτερο, το οποίο είναι στη γειτνίαση με τον Παρθενώνα, επί του Βράχου».
Η κα. Μενδώνη δήλωσε πως «το 2026 θα αποδώσουμε τους μουσειακούς χώρους, τρία Μουσεία, στο Τατόι, το π. βασιλικό κτήμα. Το 2026 ολοκληρώνεται το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά. Το 2026, ίσως και στο τέλος του 2025, θα αποδώσουμε το Μουσείο των Ευρημάτων του Μετρό στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά. Είναι ένα μουσείο περίπου 3.500 τ.μ. Είναι πολλά».
Αναφερόμενη στο ζήτημα με τα τροχοφόρα στην Ύδρα, η Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Το Υπουργείο Πολιτισμού, δεκαετίες τώρα είναι απολύτως σαφές και ξεκάθαρο -δηλαδή ήδη από το 1982- απαγορεύει την κυκλοφορία παντός τροχοφόρου συμπεριλαμβανομένων και των ποδηλάτων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων για την εξυπηρέτηση απολύτως απαραίτητων αναγκών των κατοίκων. Και μιλάω για ένα απορριμματοφόρο, ένα νοσοκομειακό, μιλάω για ένα πυροσβεστικό, για τέτοιου είδους αιτήματα. Από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού λοιπόν, υπάρχει πλήρης απαγόρευση των τροχοφόρων».
Πρόσθεσε ωστόσο ότι «το υπουργείο Πολιτισμού και οι υπηρεσίες του δεν μπορεί να ασκούν το ρόλο του αστυνόμου ή του τροχονόμου. Όταν εκεί υπάρχουν τοπικές αρχές, υπάρχει ο Δήμος, υπάρχει αστυνομική αρχή που πρέπει να ελέγχουν αυτούς που κυκλοφορούν και γιατί κυκλοφορούν. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Επιτρέπεται ας πούμε για κάποια διαστήματα τον χειμώνα να δοθούν άδειες, και δίνονται, για οχήματα που εξυπηρετούν έργα και έργα κοινής ωφελείας κυρίως. Αυτό έχει γίνει για να μην επιβαρύνονται τα ιπποειδή του νησιού. Ξέρετε για τα γαϊδουράκια τα οποία είναι εκεί. Για κάποιο διάστημα, λοιπόν, το χειμώνα, από τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο, επιτρέπεται, για ένα μικρό διάστημα, η κυκλοφορία κάποιων τροχοφόρων που εξυπηρετούν τέτοιου είδους έργα. Από κει και πέρα, εάν αυτά τα τροχοφόρα εκμεταλλεύονται την άδεια αυτή και κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα, υπάρχουν οι τοπικές αρχές, υπάρχει ο Δήμος ο οποίος θα πρέπει να έχει μια συνεχή επαγρύπνηση για να προστατεύσει το βασικό πολιτιστικό του αγαθό».