Παρίσι: Η Μενδώνη απένειμε το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» της UNESCO [εικόνες] - iefimerida.gr

Παρίσι: Η Μενδώνη απένειμε το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» της UNESCO [εικόνες]

Μελίνα Μερκούρη σε γιγαντοοθόνη
Απονεμήθηκε ξανά το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» της UNESCO/ Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΥΠΠΟΑ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επειτα από χρόνια, το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» απονεμήθηκε ξανά- από την Λίνα Μενδώνη- σε μία λαμπρή τελετή στο εμβληματικό κτίριο της UNESCO στο Παρίσι, που ήταν κατάμεστη από μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών μελών, μέλη διπλωματικών αποστολών και επισήμους.

Το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» θεσπίστηκε το 1995 από την Ελλάδα και απονέμεται ανά διετία σε θεσμούς, ιδρύματα ή προσωπικότητες που διακρίνονται στην προστασία του πολιτιστικού τοπίου. Είναι το μοναδικό βραβείο σε αυτό τον τομέα, ενώ από το 2011 δεν είχε αποδοθεί. Φέτος, το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» επαναπροκηρύχθηκε και απονέμεται ανά διετία, έπειτα από ισχυρές παρεμβάσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας και σχετικής απόφασης του εκτελεστικού συμβουλίου της UNESCO. Το υπουργείο Πολιτισμού έχει αναλάβει εξολοκλήρου την κάλυψη της δαπάνης του βραβείου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φέτος, το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» απονεμήθηκε στην περιβαλλοντική οργάνωση Instituto do Patrimonio Cultural του Πράσινου Ακρωτηρίου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής, η Μελίνα Μερκούρη ήταν «παρούσα» στη γιγάντια οθόνη της αίθουσας, μιλώντας για «τα δικά της Γλυπτά του Παρθενώνα», για τη δική της Ελλάδα και για το όραμά της, της επανένωσης των Γλυπτών.

Λίνα Μενδώνη βραβείο
Η Λίνα Μενδώνη απένειμε το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» της UNESCO

Μενδώνη: Η Ελλάδα ισχυροποιεί τη θέση της στους διεθνείς οργανισμούς

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμένα να παρευρίσκομαι εδώ σήμερα, στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού της UNESCO, στο πλαίσιο των εργασιών της 40ης Γενικής Διάσκεψης του Οργανισμού, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας, για να απονείμω το Διεθνές Βραβείο UNESCO Μελίνα Μερκούρη. Αυτό το βραβείο αποτελεί, αφ’ ενός φόρο τιμής στην εξαίρετη προσωπικότητα διεθνούς ακτινοβολίας, στην Ελληνίδα πολιτικό και γυναίκα σύμβολο, την αγαπημένη μας Μελίνα, και αφ’ ετέρου ακόμα μία πτυχή της συνεισφοράς της Ελλάδας στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της επανεκκίνησης του συγκεκριμένου βραβείου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Ελλάδα με τη χρηματοδότηση του μεγάλου διεθνούς βραβείου Πολιτισμού ισχυροποιεί την θέση της στους μεγάλους διεθνείς Οργανισμούς και αναδεικνύει την πολύπλευρη δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού», ανέφερε σχετικά η κ. Μενδώνη. «Έπειτα από την εξέταση 50 υποψηφιοτήτων από όλο τον κόσμο, είμαστε στην ευχάριστη θέση να απονείμουμε το φετινό βραβείο σε μία εξαιρετική υποψηφιότητα: στο Instituto do Patrimonio Cultural, από το Πράσινο Ακρωτήρι. Είναι μία οργάνωση αναγνωρισμένη για την ξεχωριστή της συμβολή στην προστασία και τη διαχείριση του πολιτιστικού τοπίου στον εθνικό δρυμό Cova, Paul και Ribeira da Torre, καθώς και για τις προσπάθειες της στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης για τους ανθρώπους που ζουν εκεί», ανέφερε ακόμη η υπουργός Πολιτισμού.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του βραβευθέντος θεσμού Instituto do Patrimonio Cultural, Χάμιλτον Ζαΐρ Φερνάντεζ, που παρέλαβε το βραβείο από την κ. Μενδώνη εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Ελλάδα για την τιμή που κάνει στο Ινστιτούτο και στην πατρίδα του. Εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον ελληνικό πολιτισμό και διαβεβαίωσε για την πρόθεση της χώρας του να εφαρμόσει τις πολιτικές για την προστασία του οικοσυστήματος και την διασφάλιση της ποιότητας ζωής της μικρής χώρας του.

Λίνα Μενδώνη Οντρεϊ Αζουλέ
Η Λίνα Μενδώνη με τη γενική διευθύντρια της UNESCO

UNESCO: Σημαντική η κληρονομιά της Μελίνας Μερκούρη

Η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Οντρεϊ Αζουλέ στον χαιρετισμό της έκανε ειδική αναφορά στην ελληνική πρωτοβουλία για την προστασία των πολιτιστικών μνημείων από την κλιματική αλλαγή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα ήθελα καταρχήν να επαινέσω την πρωτοβουλία του ΥΠΠΟΑ στη σύνοδο του ΟΗΕ τον Σεπτέμβρη για την κλιματική αλλαγή αλλά και την δέσμευση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την κινητοποίηση των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη στη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά. Η UNESCO έχει επίγνωση αυτού του αντίκτυπου. Το βιώνουμε από πρώτο χέρι σε πολλές χώρες-μέλη μας, ήδη. Υποστηρίζουμε τα κράτη-μέλη, ώστε να τα στηρίξουμε σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα, στο πλαίσιο της πλήρους αποστολής μας - εκπαίδευση, επιστήμες, και πολιτισμός», είπε ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Μελίνα Μερκούρη.

«Θα ήθελα να ολοκληρώσω, με μια αναφορά σε μια εξαιρετική γυναίκα, τη Μελίνα Μερκούρη. Μιλώντας στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO το 1993, είχε πει ότι “για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σημερινού κόσμου, για να οικοδομήσουμε την ειρήνη, πρέπει όλοι, όπως ο Ηράκλειτος, να συνειδητοποιήσουμε το δύσκολο έργο της δημιουργίας αρμονίας από τα αντίθετα. Πού αλλού θα μπορούσε ένα τέτοιο σχέδιο να σχηματοποιηθεί αν όχι στην UNESCO;”. Και πράγματι, πού αλλού θα μπορούσαμε να υπερασπίσουμε και να αποτίσουμε φόρο τιμής στη σημαντική κληρονομιά της, αν όχι στην UNESCO;».

Φωτογραφίες: EUROKINISSI/ ΥΠΠΟΑ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ