Επέστρεψαν στις προθήκες τους στην Εθνική Πινακοθήκη τα έργα του Χριστόφορου Κατσαδιώτη που είχαν βανδαλιστεί πριν από λίγο καιρό.
Τα έργα του εικαστικού Χριστόφορου Κατσαδιώτη, τα οποία είχαν βανδαλιστεί κατά τη διάρκεια της έκθεσης «Η Σαγήνη του Αλλόκοτου» στην Εθνική Πινακοθήκη από τον βουλευτή Νίκο Παπαδόπουλο πριν από περίπου δύο μήνες -αναστάλθηκε προσωρινά η ιδιότητα μέλους από το κόμμα με απόφαση του προέδρου της Νίκης, Δημήτρη Νατσιού-, επέστρεψαν σήμερα στη θέση τους, όπως άλλωστε είχαν αναφέρει άνθρωποι της Εθνικής Πινακοθήκης.
Η έκθεση συνεχίζεται κανονικά, με αυξημένα μέτρα ασφαλείας τόσο για την προστασία των έργων όσο και για την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.
Μετά τον βανδαλισμό η διοίκηση της Εθνικής Πινακοθήκης, σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προσχώρησε σε ενίσχυση των μέτρων επιτήρησης, εγκαθιστώντας, εκτός από κάμερες, ειδική προθήκη-πλέξιγκλας για την προστασία των έργων, αλλά και ειδικό λέιζερ το οποίο ενεργοποιεί συναγερμό κάθε φορά που κάποιος επισκέπτης πλησιάσει αρκετά κοντά στα έργα.
Δρακόντεια μέτρα στην Πινακοθήκη για τα έργα Κατσαδιώτη
Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του iefimerida, εκτός από τα τεχνικά μέτρα ασφαλείας, στον χώρο της έκθεσης υπάρχουν και άνδρες της ασφάλειας της Εθνικής Πινακοθήκης οι οποίοι παρακολουθούν και συνοδεύουν από κοντινή απόσταση τους επισκέπτες της συγκεκριμένης έκθεσης. Υπενθυμίζεται πως μετά τον βανδαλισμό η Εθνική Πινακοθήκη αποφάσισε αρχικά να αφήσει τα έργα στο πάτωμα, για να θυμίζουν την πράξη βίας και σκοταδισμού του βουλευτή της Νίκης, ωστόσο λίγο αργότερα αποφασίστηκε η απομάκρυνση των έργων από τον χώρο.
Αύριο τα μέλη της διοίκησης της Εθνικής Πινακοθήκης ανοίγουν δημόσιο διάλογο σχετικά με την ελευθερία της τέχνης, διοργανώνοντας ημερίδα στο Αμφιθέατρο «Ίδρυμα Ωνάση», με τίτλο «Η ελευθερία της τέχνης: Δεδομένα και προκλήσεις», που θα πραγματοποιηθεί στον απόηχο των πρόσφατων βανδαλισμών. Ειδικοί επιστήμονες, νομικοί, ιστορικοί της τέχνης, διευθυντές πολιτιστικών οργανισμών και θεολόγοι θα τοποθετηθούν και θα συζητήσουν στη συνέχεια με το κοινό επί συγκεκριμένων προβληματισμών.
Να θυμίσουμε ότι το πρωί της 10ης Μαρτίου ο Νίκος Παπαδόπουλος με τη συνδρομή του συγγραφέα-θεολόγου Διονύση Μακρή επιτέθηκαν σε τέσσερα έργα τέχνης του Χριστόφορου Κατσαδιώτη, με τίτλους: ''Εικόνισμα 1ο'', ''Εικόνισμα 16ο'', ''Εικόνισμα 17ο'', ''Ο Άγιος Χριστόφορος''. Τα έργα εκτίθενται στο Μεσοπάτωμα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενδιάμεσος χώρος», στην έκθεση με τίτλο «Η Σαγήνη του Αλλόκοτου», η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Ο βουλευτής και ο συνεργός του απέσπασαν τα έργα βίαια από τον τοίχο και τα πέταξαν στο δάπεδο, με συνέπεια να σπάσουν οι προθήκες τους.
Μετά το συμβάν το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου συγκλήθηκε εκτάκτως και εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Ο θεσμικός ρόλος της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου συνίσταται στη συλλογή, στην προστασία, στην ανάδειξη και στην τεκμηρίωση της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Στο πλαίσιο αυτό και με σεβασμό στην ελεύθερη έκφραση της τέχνης, το Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζει την εμπιστοσύνη του στη Διεύθυνση και υποστηρίζει το εγκεκριμένο καλλιτεχνικό της πρόγραμμα, διασφαλίζοντας τον διάλογο μεταξύ διαφορετικών τάσεων, ρευμάτων και καλλιτεχνικών απόψεων. Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε πράξη βανδαλισμού, βίας και λογοκρισίας που πλήττει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης». Εκτός από τον χώρο της συγκεκριμένης έκθεσης, τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί σε όλους τους χώρους της Εθνικής Πινακοθήκης.




