To μανταρίνι Χίου μπήκε στο θρυλικό Fortnum & Mason του Λονδίνου – Προμηθεύει το Μπάκιγχαμ εδώ και 315 χρόνια [εικόνες] - iefimerida.gr

To μανταρίνι Χίου μπήκε στο θρυλικό Fortnum & Mason του Λονδίνου – Προμηθεύει το Μπάκιγχαμ εδώ και 315 χρόνια [εικόνες]

Fortnum & Mason
Στο Fortum & Mason με την ιστορία των 315 ετών μπήκε η χιώτικη μαρμελάδα μανταρινιού που παρασκευάζει η Citrus Αρωμα Μνήμης στον Κάμπο της Χίου

H ναυαρχίδα της γεύσης, το κατάστημα που ήδη από το 1707 προμηθεύει το Μπάκιγχαμ και όλο τον κόσμο, το περίφημο Fortnum & Mason έβαλε στα ράφια του μια νέα μαρμελάδα με βάση το χιώτικο μανταρίνι. Και έγινε ήδη περιζήτητη.

Kάθε επίσκεψη στο Λονδίνο, δεν είναι πλήρης αν δεν περιλαμβάνει ένα «προσκύνημα» στην 181 Picadilly, στο έξι ορόφων κτίριο που στεγάζει το κατάστημα Fortnum and Mason. Ένα ναό των γεύσεων, που έχει γίνει συνώνυμο της βρετανικής κουλτούρας και παράδοσης. Μέρος της βρετανικής κληρονομιάς. Από τη μοναδική συλλογή για τσάι και όσα μπορούν να συνοδεύουν την εμπειρία της απόλαυσής του, ως σερβίτσια, διακοσμητικά, τα hampers που έχουν γίνει σήμα κατατεθέν (καλάθια για πικ νικ), το Fortnum and Mason, με το που θα διαβείς το κατώφλι του σε βάζει σε αυτό που έχουμε μάθει ότι είναι αυθεντικά βρετανικό, μέσα από την κυρίαρχη φαντασίωση για το Λονδίνο που έχει καλλιεργήσει η μυθιστοριογραφία, ο κινηματογράφος, οι προφορικές αφηγήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκεί λοιπόν, στην καρδιά αυτής της βρετανικής παράδοσης, ανθεί ένα καθαρά ελληνικό προϊόν, η μαρμελάδα από χιώτικο μανταρίνι που παρασκευάζει η ελληνική «Citrus. Αρωμα Μνήμης». Και επιβεβαιώνει ότι η γαστρονομία, η παραγωγή της γης ενός τόπου, μπορεί να αποτελεί ένα από τα πιο πολύτιμα και πειστικά εργαλεία για την διαμόρφωση της ταυτότητας μιας χώρας και της εξωστρέφειάς της.

Mαρμελάδα με μανταρίνι Χίου. Ηδη μπήκε στα πιο ευπώλητα του είδους στο Fortnum & Mason
Mαρμελάδα με μανταρίνι Χίου. Ηδη μπήκε στα πιο ευπώλητα του είδους στο Fortnum & Mason

Επιστροφή στο ισόγειο της 181 Piccadilly. Πλάι στον άλλο «ναό» του Λονδίνου, το ιστορικό βιβλιοπωλείο  Hatchards που ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα. Στο Fortum & Hatson που φυσικά προμηθεύει και το Μπάκιγχαμ και σχεδιάζει κάθε τόσο γεύσεις και ποικιλίες για τους επόμενους βασιλιάδες, μπήκε πριν τις γιορτές και ένα προϊόν απολύτως ελληνικό, μοναδικό, αυθεντικό.

Ο λόγος για το μανταρίνι από τον Κάμπο της Χίου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την μαρμελάδα που παρασκευάζει η ελληνική εταιρεία «Citrus Aρωμα Μνήμης» που παράγει προϊόντα με βάση κυρίως τα εσπεριδοειδή του νησιού και εξάγει ανά τον κόσμο. Βαζάκια που μοιάζουν να περιέχουν χρυσό έχουν γεμίσει τα ράφια στο ισόγειο φέροντας την επιγραφή με το όνομα Fortnum & Mason και από κάτω την διευκρίνηση: Chios Mandarin Marmalade.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απλώστε την χαρά. Το μήνυμα της Fortnum & Mason για τις μαρμελάδες
Απλώστε την χαρά. Το μήνυμα της Fortnum & Mason για τις μαρμελάδες

Aπευθείας, η χιώτικη μαρμελάδα τράβηξε την προσοχή των Βρετανών και των τουριστών που βρέθηκαν στο Λονδίνο μέσα στις γιορτές. Ακόμα και των Financial Times αναφέρθηκαν σε αυτήν. Παραμονές Χριστουγέννων, η Sarah Metcalf, υπεύθυνη αγορών στο Fortnum & Mason, δήλωσε στην εφημερίδα ότι γίνονται ουρές στο κατάστημα από ανθρώπους που θέλουν να προμηθευτούν ένα βάζο με την κλασική αγγλική μαρμελάδα φράουλα αλλά για την μαρμελάδα μανταρίνι από τη Χίο! Το high end πολυκατάστημα δεν επέλεξε τυχαία τη Μαρμελάδα Χιώτικου Μανταρινιού CITRUS καθώς βασίζεται σε ένα ξεχωριστό προϊόν της ελληνικής γης, το χιώτικο μανταρίνι που από το 2012 έχει μπει στον κατάλογο των προϊόντων Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συγκεκριμένη μαρμελάδα έχει ακόμη αποσπάσει δύο χρυσά αστέρια στον διεθνή διαγωνισμό Great Taste Awards, τα λεγόμενα Όσκαρ της Γεύσης.

Η περιγραφή που δίνει το Fortnum & Mason στην μαρμελάδα είναι η ακόλουθη: « φτιαγμένη με μανταρίνι από τη Χίο, ένα ειδικό τύπο μανταρινιού που καλλιεργείται στο Βόρειο Αιγαίο, αυτή η μοναδική μαρμελάδα εσπεριδοειδών έχει την τέλεια ισορροπία μεταξύ γλυκού, πικρού, έντονου και άλλων γεύσεων. Απαλή στην υφή, είναι η τέλεια συνοδεία για ζεστό βουτυρωμένο ψωμί, για να ένα γιαούρτι ή πλάι σε τυριά».

Μπαίνοντας στο θρυλικό κατάστημα της 181 Piccadilly
Μπαίνοντας στο θρυλικό κατάστημα της 181 Piccadilly
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ταξίδι της είναι εντυπωσιακό. Φτάνει από τον Κάμπο ένα μοναδικό, νοητό κήπο εσπεριδοειδών στο κέντρο της Χίου, σε απόσταση μόλις έξι χιλιομέτρων από την πόλη κατά μήκος της ανατολικής ακτής του νησιού. Η εταιρεία Citrus που παράγει γεύσεις αποκλειστικά με βάση προϊόντα της Χίου, περιγράφει: «Μυροβόλα περιβόλια εσπεριδοειδών με τους χαρακτηριστικούς ψηλούς μανδρότοιχους από θυμιανούσικη πέτρα και σπάνια αρχοντικά ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού κάλλους και αισθητικής συγκροτούν ένα μοναδικό οικιστικό σύνολο. Η περιοχή αναπτύχθηκε ως περιαστική του Κάστρου της Χίου από τους Γενοβέζους, κατά τον 14ο αιώνα, χρονολογία που αποτέλεσε και το χρόνο άφιξης των εσπεριδοειδών στο νησί. Αρχικά στον Κάμπο καλλιεργήθηκε μετάξι και αργότερα εσπεριδοειδή που εξελίχθηκαν σε βασική πηγή πλούτου για τη Χίο και τους εμπόρους της. Η ανάπτυξη ενός δυναμικού τοπικού εμπορικού δικτύου μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα βασίζονταν σε ντόπιους οι οποίοι είχαν αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη, την Ασία αλλά και την Ινδία.

Mέρος του τοίχου που ειναι γεμάτος με τις μαρμελάδες Fortnum & Mason
Mέρος του τοίχου που ειναι γεμάτος με τις μαρμελάδες Fortnum & Mason

Όσα περιβόλια παραμένουν ενεργά ποτίζονται από πηγάδια με μάγγανο που στο παρελθόν γύριζαν με ζώα, ενώ τώρα η άρδευση γίνεται με σύγχρονα μέσα. Ευτυχώς πολλά από τα μοναδικά αρχοντικά της περιοχής επιβιώνουν.. Αψιδωτές πόρτες και παράθυρα, στοές από μαρμάρινα κολωνάκια, μπαλκόνια που υποστοιβάζονται από μικρές αψίδες και πελώριες αυλόπορτες, βοτσαλωτές αυλές και ζωγραφιστά ταβάνια χαρίζουν στον Κάμπο τον μοναδικό του χαρακτήρα. Κατά τη δεκαετία του 1960, ο Κάμπος άρχισε να παρακμάζει και οι καλλιέργειες σταδιακά μειώθηκαν χρόνο με το χρόνο, ενώ τα αρχοντικά σταδιακά ερήμωναν. Σήμερα ο Κάμπος έχει χαρακτηριστεί “ιστορικός τόπος” από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και παραμένει μια σημαντική αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά περιοχή όπου κυριαρχούν πλήθος δραστηριοτήτων.».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ