Μάνος Λοϊζος 40 χρόνια μετά- Μεγάλες εκδηλώσεις σήμερα στη μνήμη του και ένας αφιερωματικός δίσκος - iefimerida.gr

Μάνος Λοϊζος 40 χρόνια μετά- Μεγάλες εκδηλώσεις σήμερα στη μνήμη του και ένας αφιερωματικός δίσκος

Μάνος Λοϊζος 40 χρόνια μετά
Μάνος Λοϊζος 40 χρόνια μετά

Σήμερα, Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022, συμπληρώνονται 40 χρόνια από τον θάνατο του Μάνου Λοΐζου.

Πέθανε νεότατος, πριν συμπληρώσει τα 45 του χρόνια. Το Δεύτερο Πρόγραμμα ΕΡΤ 103,7 αφιερώνει σήμερα το πρόγραμμά του στον μεγάλο δημιουργό, και σήμερα επίσης, κυκλοφορεί από την ΜΙΝΟΣ, ο δίσκος ΜΑΝΟΣ ΛΟΙΖΟΣ – ΜΕΤΑ, όπου τραγουδοποιοί - από τους καλύτερους της νέας γενιάς - διασκευάζουν 32 τραγούδια του καλλιτέχνη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το νέο αίμα, εμπνέεται και τιμά τον αξέχαστο συνθέτη. Χθες, Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, ο Αθήνα 9,84 διοργάνωσε μεγάλη συναυλία για τον Μάνο Λοϊζο στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, όπου και παρουσιάστηκαν από τους νέους καλλιτέχνες, όλα τα διασκευασμένα τραγούδια.

Μετά τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη, ο Μάνος Λοΐζος είναι ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες που αποτύπωσαν μουσικά, πολλά από τα όνειρα και τις ελπίδες του λαού μας. Άγγιξε και εξακολουθεί να αγγίζει την καρδιά κάθε γενιάς. Τραγουδήθηκε από φοιτητές, εργάτες, σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και συναυλίες. Και έρχεται τώρα, 40 χρόνια μετά τον θάνατό του, να μετασχηματιστεί στο δημιουργικό πνεύμα νεότατων καλλιτεχνών. Δεν είναι τυχαίο που το έργο του, εμπνέει ακόμα. Ο Μάνος Λοΐζος, ήταν, είναι και θα είναι ένας από τους κορυφαίους.

Ο Μάνος Λοΐζος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια, στις 22 Οκτωβρίου 1937. Από την ηλικία των 14 χρόνων, εκδήλωσε την αγάπη του για την μουσική. Ο πατέρας του, του έκανε τότε δώρο ένα βιολί και τον έγραψε στο Ωδείο. Το 1955, ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στην Φαρμακευτική Σχολή. Τα παράτησε όμως, και τον επόμενο χρόνο γράφτηκε στην Εμπορική, την οποία επίσης δεν τελείωσε αφού τον κυριαρχούσε το πάθος για την μουσική. Για βιοποριστικούς λόγους, εργάστηκε ως σερβιτόρος και γραφίστας. Το πρώτο τραγούδι του, κυκλοφόρησε το 1962, ήταν το μελοποιημένο ποίημα του Λόρκα «Το τραγούδι του δρόμου» σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου, και σε ερμηνεία Γιώργου Μούτσιου. Το 1964 (εμφανιζόταν στην Στοά στο Κολωνάκι, με τον Διονύση Σαββόπουλο και την Μαρία Φαραντούρη) γνωρίστηκε με την Κωστούλα Μητροπούλου, και μαζί της θα γράψει δύο από τα καλύτερά του τραγούδια, τα «Ο Δρόμος» και «Ο Στρατιώτης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1967, έγραψε την μουσική για τα «Νέγρικα» σε στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη. Αυτά τα τραγούδια, τα παρουσίασε τότε και στις δύο ιστορικές συναυλίες της ΕΦΕΕ, που έδωσε με τον Σαββόπουλο, στο Θέατρο Διονύσια και στο Θέατρο Κεντρικό, λίγες μέρες πριν το πραξικόπημα των συνταγματαρχών.

Το 1968, κυκλοφόρησε τον πρώτο μεγάλο δίσκο του, με τίτλο «Σταθμός» σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου. Το 1970, ακολουθούν οι «Θαλασσογραφίες» σε στίχους επίσης Λευτέρη Παπαδόπουλου, και το 1971 γράφει τη μουσική για την Ευδοκίας του Αλέξη Δαμιανού, όπου παρουσιάζει το εκπληκτικό «Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας».

Το 1972, τυπώνεται ο τέταρτος δίσκος «Να’ χαμε τι να’ χαμε» σε στίχους πάλι Λευτέρη Παπαδόπουλου. Το 1973, συνεργάζεται με τον ποιητή Δημήτρη Χριστοδούλου και το Πάσχα του 1974, κυκλοφορεί το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους, ο δίσκος «Καλημέρα Ήλιε».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια χρονιά, κυκλοφορούν «Τα τραγούδια του Δρόμου» που γράφτηκαν πριν και στην διάρκεια της δικτατορίας. Σε αυτόν τον δίσκο, ο Μάνος Λοΐζος, ερμηνεύει πέντε τραγούδια που έγιναν εμβληματικά : τον Δρόμο, το Ακορντεόν, το Τσε, το Μη με Ρωτάς και τον Μέρμηγκα.

Το 1976, σε στίχους Φώντα Λάδη, κυκλοφορεί τα «Τραγούδια μας».

Το 1979, συνεργάζεται με τον Πυθαγόρα και τον Μανώλη Ρασούλη στα «Τραγούδια της Χαρούλας», με ερμηνεύτρια βέβαια την Χαρούλα Αλεξίου. Το 1980, κυκλοφορεί ο τελευταίος του δίσκος «Για μια μέρα Ζωής».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον Οκτώβριο του 1981 μπήκε στο Γενικό Κρατικό νοσοκομείο με περικαρδίτιδα και νεφρική ανεπάρκεια. Στις 8 Ιουνίου υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και στις 16 Αυγούστου αναχωρεί για την Μόσχα, για νοσηλεία σε νοσοκομείο. Στις 7 Σεπτεμβρίου υπέστη δεύτερο εγκεφαλικό και πεθαίνει στις 17 Σεπτεμβρίου 1982.

Ένα χρόνο μετά τον θάνατό του, κυκλοφόρησαν τα «Γράμματα στην αγαπημένη» και το 1995 τα παιδικά τραγούδια που έγραψε με τον Νεγρεπόντη «Κάτω από ένα κουνουπίδι».

Το αφιέρωμα του Δεύτερου Προγράμματος

Το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 αφιερώνει σήμερα το πρόγραμμά του στον Μάνο Λοΐζο με ειδικές εκπομπές που περιλαμβάνουν ηχητικά που ακούγονται για πρώτη φορά, ντοκουμέντα από το πλούσιο αρχείο του Δεύτερου, συνεντεύξεις με τους συνοδοιπόρους του και παρεμβάσεις από ανθρώπους που συμπορεύτηκαν με τον Λοΐζο καθώς και ένα απογευματινό live concERT, από το Studio E σε επιμέλεια Στάθη Δρογώση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο ακριβώς της ώρας, από τις 9 το πρωί, μιλούν για τον Μάνο Λοΐζο καλλιτέχνες που τον γνώρισαν ή εμπνεύστηκαν από το έργο του. Ακούγονται η Δήμητρα Γαλάνη (09:00), η Χάρις Αλεξίου (10:00), ο Γιώργος Νταλάρας (11:00), ο Φοίβος Δεληβοριάς (12:00), η Μαρία Παπαγεωργίου (16:00), ο Απόστολος Ρίζος (19:00), η Μαρία Φαραντούρη (21:00), σε μια σειρά ενθέτων που επιμελήθηαν ο Μιχάλης Γελασάκης και η Ελένη Γιαννοπούλου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ