Διεθνής Ημέρα Μουσείων την Κυριακή με ελεύθερη είσοδο, ξεναγήσεις και πολλές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα το Σαββατοκύριακο.
Κεντρικό θέμα του εορτασμού «Μουσεία και κοινωνίες σε διαρκή αλλαγή».
«Μουσεία και κοινωνίες σε διαρκή αλλαγή»
Το ελληνικό τμήμα του ICOM επέλεξε ως τιμώμενο φορέα για το έτος 2025 το Μουσείο Ηρακλειδών, καθώς συνδυάζει την επιστήμη με την τέχνη, την ιστορική διάσταση με την καινοτομία, προσφέροντας γνώση και ψυχαγωγία με απήχηση σε όλες τις ηλικίες. Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Μαΐου, ώρα 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Ηρακλειδών, οδός Ηρακλειδών 16, Θησείο, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Εντοπίσαμε ενδιαφέρουσες δράσεις και εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ ακολουθεί και ο «χάρτης» των μουσείων σε όλη την Ελλάδα που συμμετέχουν στον εορτασμό.
Διήμερο δράσεων στο Μουσείο Ακρόπολης
Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με θέμα «Το μέλλον των μουσείων σε κοινωνίες διαρκών αλλαγών» το Σάββατο 17 Μαΐου και την Κυριακή 18 Μαΐου, με τις εξής δράσεις για τους επισκέπτες:
Σάββατο 17 Μαΐου: Το μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με κανονικό εισιτήριο γενικής εισόδου. Το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου θα είναι ανοιχτό ως τα μεσάνυχτα (τηλεφωνικές κρατήσεις 210 9000915). Όπως κάθε Σάββατο στις 11 π.μ., οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν τη θεματική παρουσίαση «Υδάτινες Διαδρομές: το νερό από τη φύση στον μύθο και την πόλη». Με την καθοδήγηση αρχαιολόγου, οι επισκέπτες αναζητούν την αποτύπωση της αρχαίας αντίληψης για το νερό στα εκθέματα του μουσείου που εκτίθενται στις μόνιμες συλλογές του, τόσο στο κτίριο όσο και στο «Μουσείο της Ανασκαφής» του. Απαραίτητη ηλεκτρονική κράτηση (https://events.theacropolismuseum.gr/) και προμήθεια εισιτηρίου ημέρας από τα ταμεία του μουσείου την ημέρα της δράσης.
Το ίδιο απόγευμα, στις 6:30 μ.μ., στο πλαίσιο της νέας έκθεσης Allspice | Michael Rakowitz & Ancient Cultures που παρουσιάζεται από τις 13/5 έως τις 31/10/2025 στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων, σε συν-διοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, το μουσείο φιλοξενεί στο Αμφιθέατρο «Δημήτριος Παντερμαλής» συζήτηση του καλλιτέχνη Michael Rakowitz με τη μία εκ των δύο επιμελητών της έκθεσης, Ελίνα Κουντούρη, διευθύντρια του ΝΕΟΝ. Είσοδος ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας.
Κυριακή 18 Μαΐου: Το μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί και το εστιατόριο.
Την ημέρα αυτή το μουσείο θα εγκαινιάσει τις παρουσιάσεις της νέας περιοδικής έκθεσης Allspice | Michael Rakowitz & Ancient Cultures. Οι αρχαιολόγοι του μουσείου θα παρουσιάσουν πρωτότυπα αρχαία αντικείμενα από τη Μεσοποταμία και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, σε έναν διάλογο με μια σειρά σύγχρονων έργων του διεθνώς αναγνωρισμένου Ιρακινοαμερικανού καλλιτέχνη Michael Rakowitz. Μέσα από την περιήγησή τους στην έκθεση, οι επισκέπτες θα «βιώσουν» ζητήματα απώλειας, λεηλασίας, βίαιου διωγμού ανθρώπων και πολιτιστικών αγαθών λόγω πολέμου, αποικιοκρατίας ή αναγκαστικής μετανάστευσης και θα αναλογιστούν τον ρόλο των μουσείων ως κιβωτών της ανθρώπινης Ιστορίας, πηγής κατανόησης του παρελθόντος και παράγοντα διαμόρφωσης του μέλλοντος.
Πληροφορίες: Κυριακή 18/5, στις 10 π.μ. στα αγγλικά και στις 1 μ.μ. στα ελληνικά, διάρκεια: 45 λεπτά. Έως 30 επισκέπτες ανά παρουσίαση. Απαραίτητη ηλεκτρονική κράτηση (https://events.theacropolismuseum.gr/).
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2025 με τις παρακάτω δράσεις:
1) Θεματικές περιηγήσεις από αρχαιολόγους του μουσείου την Παρασκευή 16 Μαΐου:
1) Ώρα 10:00 -11:00: Ελένη Κωνσταντινίδη, «Καλλυντικά και αρώματα της Μυκηναϊκής εποχής: τόσο κοντά, τόσο μακριά»,
2) Ώρα 11:15 -12:15: Κάτια Μαντέλη, «Νεολιθική κοινωνία: νέα οπτική, νέα μουσειολογική προσέγγιση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο»,
3) Ώρα 12:30 -13:30: Ευανθία Παπαευθυμίου, «Οι Ξένοι στην αρχαία Αθήνα»,
4) Ώρα 13:45 -14:30: Χριστίνα Αβρονιδάκη και Γιώργος Καββαδίας «Διασχίζοντας τους αιώνες. Η ζωή και ο θάνατος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».
Για τη συμμετοχή στις θεματικές περιηγήσεις είναι απαραίτητη η ηλεκτρονική κράτηση. Για να κάνετε κράτηση, πατήστε https://ds.namuseumlive.gr/el/hmerologio-drasthriothtwn/
2) Εκπαιδευτικό πρόγραμμα την Παρασκευή 16 Μαΐου και ώρα 10:00:
Θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνοδευόμενο από εικαστικό εργαστήριο για μαθητές Α΄/Θμιας Εκπαίδευσης με τίτλο «Όσα κι αν έζησα, όσα κι αν άκουσα… μέσα στο Μουσείο τα είδα!» από τις αρχαιολόγους του Τμήματος Εκπαίδευσης του ΕΑΜ, Παναγιώτα Κουτσιανά και Μαρία Σελέκου.
3) Εικονική περιήγηση στην ιστοσελίδα του μουσείου για ΑμεΑ
Η υφιστάμενη εικονική περιήγηση από τις 18/5/2025 εμπλουτίζεται με ηχητικό περιεχόμενο. Υπεύθυνη αρχαιολόγος: Μαρία Τερζούδη ΕΔΩ
4) Μουσικές εκδηλώσεις την Κυριακή 18 Μαΐου:
1) στην Αίθουσα του Βωμού του Μουσείου
Ώρα 17:00: Καμεράτα του Μουσικού Σχολείου Αθήνας
Ώρα 17:30: Σύνολο αρχαίας ελληνικής λύρας Μουσικού Σχολείου Αθήνας
2) Στο Αίθριο του Μουσείου:
Ώρα 18:00: Σύνολο πνευστών Μουσικού Σχολείου Αθήνας
Η είσοδος στο μουσείο την Κυριακή 18 Μαΐου είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες του μουσείου και στους συμμετέχοντες στις παραπάνω δράσεις
EΜΣΤ | Διεθνής Ημέρα Μουσείων
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το ΕΜΣΤ συμμετέχει στον φετινό εορτασμό με δύο ξεχωριστές δράσεις που αναδεικνύουν τον ρόλο του μουσείου ως ζωντανού χώρου συνάντησης, δημιουργίας και ανταλλαγής.
Την Κυριακή 18 Μαΐου, από τις 11:30 έως τις 13:00, το ΕΜΣΤ γίνεται σημείο συνάντησης, συμπερίληψης και συνδημιουργίας σε συνεργασία με την Off Stream. Ενήλικο κοινό, με και χωρίς αισθητηριακές βλάβες, καλείται να ανακαλύψει πολυαισθητηριακά ένα επιλεγμένο έργο τέχνης του μουσείου και να συν-δημιουργήσει την περιγραφή του.
Η δράση είναι δωρεάν και απαιτείται δήλωση συμμετοχής. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Στο πλαίσιο των δράσεων γύρω από τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, την Πέμπτη 22 Μαΐου το ΕΜΣΤ ανοίγει για το κοινό τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Μεσοπάτωμα του Μουσείου για δωρεάν πρόσβαση στο SAVE THE DATES: ένα οπτικοακουστικό αρχείο για τη σύγχρονη τέχνη.
Το SAVE THE DATES αποτελεί τη μοναδική πλατφόρμα στην Ελλάδα για τη διεθνή και ελληνική σύγχρονη τέχνη με περιεχόμενο 776 τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών αρχείων πλήρως τεκμηριωμένων και κατηγοριοποιημένων, που σχεδίασε, επιμελήθηκε και παρουσίασε η εικαστικός Κατερίνα Ζαχαροπούλου από το 1995 - 2025. Η πλατφόρμα είναι αποκλειστικά διαθέσιμη στο ΕΜΣΤ και στη Βιβλιοθήκη της ΑΣΚΤ. Μέγας Χορηγός του προγράμματος είναι ο οργανισμός ΝΕΟΝ. Η εκπαιδευτική, ερευνητική και δημόσια χρήση του υποστηρίζεται από τη Δωρεά της Συλλογής Δημήτρη Δασκαλόπουλου.
Στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού
Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού την Κυριακή 18 Μαΐου συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2025 με θέμα «Μουσεία και κοινωνίες σε διαρκή αλλαγή».
Στο πλαίσιο αυτό φιλοξενεί την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην πρώτη παρουσία του κύκλου συναυλιών «Μουσικοί Περίπατοι».
Πρόκειται για την εκδήλωση με τίτλο «Πέρασμα στον Παράδεισο», από τριμελές σύνολο που απαρτίζεται από βιολί, κόρνο και πιάνο και το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής έργα: ΓΙΟΧΑΝΕΣ ΜΠΡΑΜΣ (1833-1897) Τρίο για βιολί, κόρνο και πιάνο σε μι ύφεση μείζονα, έργο 40. ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΣ (γεν. 1953) Τρίο για βιολί, κόρνο και πιάνο
Συμμετέχουν:Δήμητρα Τριανταφύλλου | βιολί, Κώστας Σίσκος | κόρνο, Μαρία Φωτιά | πιάνο
Το Τρίο του Μπραμς που θα ακουστεί στο πρώτο μέρος της συναυλίας αφιερώθηκε από τον συνθέτη στη μνήμη της μητέρας του, που είχε φύγει από τη ζωή λίγο καιρό πριν τη σύνθεσή του. Το Τρίο του Χρήστου Χατζή είναι εμπνευσμένο από το μεταναστευτικό κύμα των Σύριων προσφύγων στην Ευρώπη. Στην πρώτη περίπτωση λοιπόν, η μουσική σχετίζεται με την πορεία προς τον μεταφυσικό Παράδεισο ενώ στη δεύτερη, με ανθρώπους που προσδοκούν να βρεθούν σε έναν επίγειο Παράδεισο, μακριά από την Κόλαση που έχουν βιώσει στα πατρογονικά τους εδάφη.
Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, Άρεως 10, Μοναστηράκι, στις 19:00
Επιγραφικό Μουσείο
Το Επιγραφικό Μουσείο, όπως κάθε χρόνο, συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι Μουσεία και Κοινωνίες σε διαρκή αλλαγή και στο πλαίσιο αυτό το Επιγραφικό Μουσείο διοργανώνει τις ακόλουθες δράσεις:
Σάββατο 17 Μαΐου 2025, Ώρα : 20:30 – 21:30
Μουσική εκδήλωση του συγκροτήματος De Profundis Ensemble με έργα των Vivaldi -Bach - Handel. Τρεις από τους σημαντικότερους συνθέτες όλων των εποχών, οι οποίοι ποτέ δεν συναντήθηκαν αλλά «βρέθηκαν» μέσα από τη μουσική γραφή. Συναυλία γεμάτη από τα αριστουργήματα της μουσικής τέχνης τριών ιδιοφυών συνθετών.
Η εκδήλωση αποτελεί συνδιοργάνωση με το This is Athens City Festival του Δήμου Αθηναίων και θα πραγματοποιηθεί στον εσωτερικό κήπο (αίθριο) του Επιγραφικού Μουσείου.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν είναι δυνατό να υπερβαίνει τα 100 άτομα.
Δηλώσεις συμμετοχής στην πλατφόρμα This is Athens City Festival του Δήμου Αθηναίων (https://cityfestival.thisisathens.org/events/2025-05-17/)
Κυριακή 18 Μαΐου 2025, Ώρα: 11:00 – 12:30
«Η μικρή Τιμοθέα στα εν Άστει Διονύσια»: Εκπαιδευτική δράση και καλλιτεχνικό εργαστήρι για παιδιά Δημοτικού. Αριθμός συμμετεχόντων έως 25 παιδιά.
Η δράση είναι εμπνευσμένη από επιγραφή με δύο τιμητικά ψηφίσματα της Εκκλησίας του Δήμου και θα πραγματοποιηθεί από αρχαιολόγο και εικαστικό του Επιγραφικού Μουσείου στον χώρο περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου.
Παράλληλα με την εκπαιδευτική δράση θα προβληθούν οι τρεις ταινίες της σειράς ντοκιμαντέρ βιωματικής διδασκαλίας «Ομιλούντες Λίθοι», η οποία με αφετηρία επιγραφές που εκτίθενται στο Μουσείο, εξιστορεί και δραματοποιεί σημαντικά γεγονότα της αρχαίας ελληνικής ιστορίας:
«Το Ψήφισμα του Θεμιστοκλή»: Η ταινία στηρίζεται στο γνωστό ψήφισμα του Θεμιστοκλή και περιγράφει την κινητοποίηση των Αθηναίων για τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, καθώς επίσης και την προσωπικότητα του Θεμιστοκλή.
«Η Γέννηση του Θεάτρου»: Με βάση επιγραφές που έχουν σχέση με το αρχαίο θέατρο εξιστορείται η γέννηση και η εξέλιξη του αρχαίου ελληνικού θεάτρου.
«Ο λοιμός στην Αθήνα»: Σύμφωνα με δύο επιγραφές του Μουσείου και τις περιγραφές του Θουκυδίδη και του Πλούταρχου παρουσιάζεται ο λοιμός στην Αθήνα στην αρχή του Πελοποννησιακού πολέμου.
Αριθμός συμμετεχόντων έως 20 άτομα
Για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και την προβολή του ντοκιμαντέρ είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα του Επιγραφικού Μουσείου 210 88 47 576 και 210 82 32 950 (εσωτ: 203, 209 και 205) και ώρες 08:00 – 14:00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

VR εμπειρία στο «Εργαστήρι του Φειδία»
Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» τιμά την Κυριακή 18 Μαΐου τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, προσφέροντας μία μοναδική εμπειρία Εικονικής Πραγματικότητας στο «Εργαστήρι του Φειδία». Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν εικονικά στο Εργαστήριο του διάσημου Αθηναίου γλύπτη, Φειδία, στην Αρχαία Ολυμπία και να θαυμάσουν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, χρησιμοποιώντας VR κάσκες τελευταίας τεχνολογίας αλλά και με την έμπειρη καθοδήγηση των Μουσειοπαιδαγωγών του «Ελληνικού Κόσμου».
Η Διεθνής Ημέρας Μουσείων 2025 με θέμα «Μουσεία και κοινωνίες σε διαρκή αλλαγή» επικεντρώνεται σε τρεις πυλώνες: την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, τη δύναμη των νέων και τις νέες τεχνολογίες. Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» αξιοποιώντας την Εικονική Πραγματικότητα και τις νέες τεχνολογίες δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του να βιώσουν διαδραστικές εμπειρίες σε σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και πόλεις της αρχαιότητας με στόχο την προώθηση της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού.
Ώρα: 15:00 & 16:00. Με ελεύθερη είσοδο. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων, καθώς ο αριθμός θέσεων είναι περιορισμένος (10 άτομα ανά ώρα):
• Τηλεφωνικά στο 212 254 0000
• Στην υποδοχή του μουσείου (Πειραιώς 254, Ταύρος)
Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στην Τεχνόπολη γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το φετινό θέμα εορτασμού "Μουσεία και κοινωνίες σε διαρκή αλλαγή" γίνεται έμπνευση για τη δημιουργία ξεχωριστών εκπαιδευτικών δράσεων, με δωρεάν είσοδο, για μικρούς και μεγάλους.
Το εικαστικό εργαστήριο "Από το Γκάζι στο Άπειρο" για οικογένειες με παιδιά από 6 ετών κι άνω και μία special θεατρική διαδρομή στο Γκαζοχώρι από την ομάδα θεάτρου Ανεμόμυλοι θα δώσουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας και τη γειτονιά του Γκαζιού μέσα στο χρόνο.

Eκδηλώσεις στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει την Κυριακή 18 Μαϊου στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με μια σειρά δράσεων για παιδιά και ενήλικες, με ελεύθερη είσοδο.
Mε θέμα «Μουσεία και κοινωνίες σε διαρκή αλλαγή», η φετινή ημέρα Μουσείων επικεντρώνεται σε τρεις θεματικούς άξονες: την άϋλη πολιτιστική κληρονομιά, τη δύναμη των νέων και τις νέες τεχνολογίες.
Με αφορμή τη φετινή θεματική, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να επισκεφθούν τις μόνιμες εκθέσεις και να γνωρίσουν τα αντικείμενα μέσα από ξεχωριστές δράσεις και αφηγήσεις. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν παραδοσιακές μορφές τέχνης όπως η καλαθοπλεκτική και η ύφανση σε κάθετο αργαλειό, που θα παρουσιάζονται ζωντανά στους χώρους του μουσείου. Επίσης θα συμμετέχουν σε αφήγησεις ιστοριών αφιερωμένες στον πολιτισμό και την προφορική ιστορία των Κυκλάδων και θα παρακολουθήσουν προβολές που αφορούν την Πρωτοβουλία Cycladic Identity του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για την διαφύλαξη της πολιτιστικής κυκλαδικής κληρονομιάς.
To αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων του Μουσείου για τις 18 Μαΐου είναι το εξής:
Ask Me Κυριακή 18 Μαϊου ώρα 11:00-17:00
Οι ξεναγοί Ask Me του Μουσείου θα είναι διαθέσιμοι καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας στις μόνιμες εκθέσεις, παρέχοντας σε μικρούς και μεγάλους πληροφορίες για τα εκθέματα. 18 Μαϊου, ώρα 11:00-17:00 Δωρεάν είσοδος Πληροφορίες: www.cycladic.gr
«Λέξεις που ζωντανεύουν. Ένα μαγικό ταξίδι» Κυριακή 18 Μαΐου 11:30-11:50, 12:10-12:30, 12:50-13:10
Μέσα από ένα μαγικό παραμύθι μικροί και μεγάλοι θα γνωρίσουν την πορεία του προφορικού λόγου μέχρι να γίνει βιβλίο. Η αφήγηση απευθύνεται σε οικογένειες, σε παιδιά από 5 ετών και πάνω, σε εφήβους και σε ενήλικες.
Γιώργος Ευγενικός – Αφηγητής, ιστορητής Κυριακή 18 Μαΐου, ώρα 11:30-13:10
*Θα πραγματοποιηθούν 3 αφηγήσεις διάρκειας 20 λεπτών με ενδιάμεσα διαλείμματα
Δωρεάν συμμετοχή. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας Πληροφορίες: www.cycladic.gr
«Γνωριμία με την τέχνη της καλαθοπλεκτικής» Κυριακή 18 Μαΐου 12:00-13:00
Μέσα από τη δράση αυτή, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την κατασκευή ενός πανεριού με την παραδοσιακή τεχνική της καλαθοπλεκτικής στο χωριό Βωλάξ της Τήνου. Μέσα από τη διαδικασία της κατασκευής,που θα παρακολουθήσουν, θα ανακαλύψουν τα υλικά και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται, τα προϊόντα που δημιουργούνται, καθώς και την ιστορία αυτής της τέχνης.
Νίκος Ξενόπουλος – Καλαθοπλέκτης / Φωτεινή Ξενοπούλου – Υπεύθυνη Δράσεων Λαογραφικού Μουσείου Βωλάξ
18 Μαΐου, ώρα 12:00-13:00 Δωρεάν είσοδος. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας Πληροφορίες: www.cycladic.gr
«Αρχαία υφαντική: Η μαγεία του όρθιου αργαλειού» Κυριακή 18 Μαϊου 14:30-16:00
Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδικασία της ύφανσης σε χειροποίητο κάθετο αργαλειό φυσικών διαστάσεων και να γνωρίσουν τις αρχαίες τεχνικές ύφανσης που χρησιμοποιούνταν στις Κυκλάδες και στον αρχαίο ελληνικό κόσμο.
Φαίη Χατζή- Kαλλιτέχνιδα της Αρχέγονης Υφαντικής Τέχνης
18 Μαϊου, ώρα 14:30-16:00 Δωρεάν είσοδος. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας Πληροφορίες: www.cycladic.gr
Cycladic Identity: Video προβολές
Από την Πρωτοβουλία Cycladic Identity του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στις Κυκλάδες Κυριακή 18 Μαϊου 13:30-17:00 με συνεχή ροή
Το Μουσείο θα προβάλλει μία σειρά από βίντεο αφιερωμένα στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των Κυκλάδων και την ανάδειξη σημαντικών τοπικών δράσεων που ενισχύονται από την Πρωτοβουλία Cycladic Identity. Οι προβολές έχουν στόχο να αναδείξουν ενέργειες, όπως η καταγραφή μαρτυριών των γηραιών κατοίκων της Αμοργού, η τεκμηρίωση των πατροπαράδοτων πρακτικών διαχείρισης νερού στην Άνδρο και η καταγραφή των παραδοσιακών οργανοπαιχτών και μουσικών της Κέας.
Το Cycladic Identity είναι η Πρωτοβουλία του Μουσείου Κυκλαδική Τέχνης που ξεκίνησε το 2023, με στόχο την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των Κυκλάδων και τη διατήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη της μοναδικής τους ταυτότητας. Με άξονες προτεραιότητας τον Πολιτισμό, τη Βιοποικιλότητα και την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, η Πρωτοβουλία λειτουργεί ως πλατφόρμα προσέλκυσης και κατανομής πόρων σε προγράμματα τα οποία υλοποιούνται από φορείς που δραστηριοποιούνται στα νησιά.
18 Μαϊου, ώρα 13:30-17:00 με συνεχή ροή Δωρεάν είσοδος Πληροφορίες: www.cycladic.gr

Μουσεία του MOMus, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα
Με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων γιορτάζουμε μαζί και φέτος στα Μουσεία του MOMus, στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, με κεντρικό θέμα «Μουσεία και κοινωνίες σε διαρκή αλλαγή», όπως αυτό ορίζεται κάθε χρόνο από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων – ICOM.
Το πρόγραμμα ξεκινάει με τα Open Studios ΙΙ και τα καλλιτεχνικά εργαστήρια της πόλης να ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό από την Παρασκευή 16 Μαΐου και για τρεις ολόκληρες μέρες. Τo Σάββατο 17 Μαΐου στις 19:00, συναντιόμαστε στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo) για την τιμητική εκδήλωση προς ένα ιδιαίτερα αγαπητό πρόσωπο του χώρου της τέχνης και της οικογένειας του MOMus, τη Μάρω Λάγια, με ανοιχτή πρόσκληση προς όλους! Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται την Κυριακή 18 Μαΐου, με ελεύθερη είσοδο σε όλα τα μουσεία, εναλλακτικές ξεναγήσεις στις τρέχουσες εκθέσεις και πρωτότυπες εκπαιδευτικές προτάσεις-καλέσματα για μικρά παιδιά και ενήλικες.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα, ανά μουσείο:
MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη)
Κυριακή 18 Μαΐου, 12:00
Εκδήλωση «A Place of Their Own 3 – Staging Changes»
Στο νεανικό αυτό κάλεσμα, φοιτητές και φοιτήτριες του 1ου και του 5ου Εργαστηρίου του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ παρουσιάζουν τα έργα που προέκυψαν από τη δημιουργική τους «συνομιλία» με τα έργα του Απόστολου Βέττα, ομότιμου καθηγητή σκηνογραφίας του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, στην τρέχουσα έκθεση στο μουσείο με τίτλο «Σκηνές από χαρτί». Η φθορά, η μνήμη και η σκηνογραφία του χρόνου χαρακτηρίζουν τα έργα των φοιτητών/φοιτητριών, ενώ οι ίδιοι μελετούν τη διαδικασία στησίματος ενός συνολικού concept σε μουσειακό πλαίσιο.
Τα έργα τους εκτίθενται στο μουσείο, σε δημιουργικό διάλογο με αυτά του Απόστολου Βέττα, 16, 17 και 18 Μαΐου.
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo, Θεσσαλονίκη)
Παρασκευή 16 - Σάββατο 17 - Κυριακή 18 Μαΐου
Τριήμερο πρόγραμμα επισκέψεων «Open Studios 2025» σε καλλιτεχνικά εργαστήρια της πόλης.
Καλλιτεχνικά εργαστήρια στην πόλη «ανοίγουν» τις πόρτες τους, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να έρθουν σε άμεση επαφή με τους καλλιτέχνες και να γνωρίσουν δημιουργικούς κόσμους στον χώρο και τη στιγμή της διαμόρφωσής τους. Για τρεις μέρες, τα εργαστήρια μένουν ανοιχτά για το κοινό, σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες, ενώ επιμελητές & επιμελήτριες του MOMus συνοδεύουν τις προτεινόμενες διαδρομές.
Σκοπός της δράσης είναι να προβληθεί και να υποστηριχθεί το ανεξάρτητο καλλιτεχνικό έργο, η καλλιτεχνική έρευνα και ο πειραματισμός, να ενισχυθεί η ανταλλαγή ιδεών, η ελευθερία της έκφρασης και ο διάλογος με τους εικαστικούς δημιουργούς.
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo, Θεσσαλονίκη)
Σάββατο 17 Μαΐου, 19:00
Τιμητική εκδήλωση για την Μάρω Λάγια
Εκδήλωση προς τιμήν της Μάρως Λάγια, συνιδιοκτήτριας της ιστορικής γκαλερί της Θεσσαλονίκης 'Ζήτα-Μι' και πολύτιμου μέλους της πρώτης ομάδας του Μακεδονικού Κέντρου (και μετέπειτα Μουσείου) Σύγχρονης Τέχνης και του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης σήμερα.
Ο ρόλος της Μάρως Λάγια στη θεμελίωση της προοπτικής για την ίδρυση του πρώτου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Ελλάδα, καθώς και στη συγκρότηση της μόνιμης συλλογής του υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικός. Σε στενή επαφή με τον καλλιτεχνικό κόσμο της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, η Μάρω Λάγια προσφέρει μέχρι σήμερα εποικοδομητικά το ενδιαφέρον της για το Μουσείο και τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus).
Κατά την εκδήλωση, θα ανακοινωθεί η μετονομασία της αίθουσας «Αλέξανδρος Ιόλας» σε «Αίθουσα Αλέξανδρου Ιόλα και Μάρως Λάγια».
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo, Θεσσαλονίκη)
Κυριακή 18 Μαΐου, 11:00-13:00
Δημιουργικό εργαστήριο για παιδιά με συνοδό «Flower Power: η δύναμη των νέων/ η δύναμη των λουλουδιών»
Πώς θα είναι ένα ανοιξιάτικο στεφάνι μέσα στη πόλη αφού δεν υπάρχουν αγροί για να κόψουμε αγριολούλουδα; Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης βρίσκεται μέσα στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο κέντρο της πόλης, άμεσα συνδεδεμένο με το περιβάλλον, την αστική αρχιτεκτονική και την καθημερινή ζωή. Σε μια προσπάθεια να συνδέσουμε την τέχνη με την πόλη που διαρκώς αλλάζει, κάνουμε έναν δημιουργικό περίπατο στη ΔΕΘ, δημιουργούμε το προσωπικό μας ημερολόγιο’ εικόνων και σκέψεων, καθόμαστε στην αυλή του Μουσείου, δίπλα -και πάνω!- στα γλυπτά του Φιλόλαου και του Κουλεντιανού, συζητάμε για τα έργα και δημιουργούμε δικά μας ανοιξιάτικα στεφάνια, ακούγοντας μουσική και τρώγοντας το κολατσιό μας!
Συστήνεται η δήλωση συμμετοχής (τηλ. 2310 240002, εσωτ.1).
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo, Θεσσαλονίκη)
Κυριακή 18 Μαΐου, 11:00-13:00
Βιωματικό εργαστήριο για ενήλικες «Εν κινήσει: Τέχνη και μετατόπιση»
Στο διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο που ζούμε, τα μουσεία ως δυναμικοί χώροι που ερμηνεύουν και επαναπροσδιορίζουν τις σχέσεις μεταξύ διαφορετικών πολιτισμικών εμπειριών, καλούνται να λειτουργήσουν ως γέφυρες κατανόησης και χώροι όπου οι αφηγήσεις της μετακίνησης καταγράφονται, εκτίθενται και γίνονται εργαλεία διαλόγου.
Το εργαστήριο προσεγγίζει βιωματικά την έννοια της κίνησης, προσκαλώντας το κοινό να εμπνευστεί από έργα σύγχρονων καλλιτεχνών και να αξιοποιήσει προφορικές μαρτυρίες και επιλεγμένα αντικείμενα, ώστε να αφηγηθεί εικαστικά προσωπικές εμπειρίες μετακίνησης, μετάβασης, μετατόπισης και επιστροφής, αναδεικνύοντας μέσα από μία ομαδική εγκατάσταση τη δυναμική σχέση μεταξύ τέχνης, ταυτότητας, μνήμης και μεταβολής.
Συστήνεται η δήλωση συμμετοχής (τηλ. 2310 240002, εσωτ.1).
MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, Λιμάνι, Θεσσαλονίκη)
Κυριακή 18 Μαΐου, 11:00-13:00
Μια παραδοσιακή ξενάγηση με σύγχρονα ψηφιακά μέσα στην έκθεση «Περί ανθρώπων».
Στην έκθεση «Περί ανθρώπων» παρουσιάζονται 107 έργα από τον 20ό αιώνα έως σήμερα, τα οποία μπορούν να εξερευνηθούν τόσο φυσικά όσο και μέσω εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας. Με τη χρήση τρισδιάστατων ψηφιακών τεχνολογιών, οι επισκέπτες θα βιώσουν τα έργα με αλληλεπιδραστικό τρόπο, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία. Η σύζευξη παραδοσιακής τέχνης και νέας τεχνολογίας ενισχύει την κατανόηση του πολιτιστικού μας παρελθόντος και ανοίγει νέους ορίζοντες για την αλληλεπίδραση με την τέχνη. Πόσο διαφορετική μπορεί να είναι η αντίληψη ενός έργου τέχνης όταν συνυπάρχει και στον φυσικό χώρο του μουσείου, αλλά και στον ψηφιακό κόσμο μέσω εικονικής πραγματικότητας;
Συστήνεται η δήλωση συμμετοχής (τηλ. 2310 566716, εσωτ. 1)
MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α’, Λιμάνι, Θεσσαλονίκη)
Κυριακή 18 Μαΐου, 12:00
Ξενάγηση στην έκθεση «Τεχνοφετιχισμός: Whip it into Shape»
Στις μέρες μας συζητούμε τις συνέπειες της αλληλεπίδρασης και της συμβίωσής μας με την τεχνολογία. Μέσα από τα έργα τους, οι καλλιτέχνες και οι καλλιτέχνιδες που συμμετέχουν στην έκθεση θέτουν το ερώτημα: Ζούμε, άραγε, την απόλυτη ικανοποίηση μιας τεχνoφετιχιστικής κοινωνίας; Στην ξενάγηση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες/ιδες Ζήσης Μπλιάτκας, Μαρία Βοζαλή και Super G.
Συστήνεται η δήλωση συμμετοχής (τηλ. 2310 593270).
MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο)
Κυριακή 18 Μαΐου 2025, 12:00
Ξενάγηση στην έκθεση «a Cabinet of Curiosities»
Το απροσδόκητο, το αμφίσημο και το αινιγματικό, το φανταστικό και το γκροτέσκο λειτουργούν ως εννοιολογικό και χωροταξικό πλέγμα για τους 78 εικαστικούς που συμμετέχουν στην έκθεση με ζωγραφικές και χαρακτικές συνθέσεις, γλυπτά, κατασκευές και βίντεο –έργα εξαιρετικά ποικίλα ως προς το ύφος, τα υλικά, τις ποιότητες, την ευαισθησία, τις εικαστικές τους αξίες και την αισθητική που προκρίνουν.
Συστήνεται η δήλωση συμμετοχής (τηλ. 210 3215717)
Δείτε παρακάτω τις δράσεις σε όλα τα μουσεία της χώρας που συμμετέχουν στον εορτασμό