ΚΘΒΕ: Mία παράσταση-ντοκιμαντέρ για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης, σε συνομιλία με το κοινό - iefimerida.gr

ΚΘΒΕ: Mία παράσταση-ντοκιμαντέρ για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης, σε συνομιλία με το κοινό

παρασταση ηθοποιοι παραθυρο
H παράσταση- ντοκιμαντέρ «96%» στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, σε κείμενο- σκηνοθεσία Πρόδρομου Τσινικόρη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια έρευνα σε εξέλιξη, στη σκηνή του Μικρού Θεάτρου της Μονής Λαζαριστών, αποτελεί η lecture performance «96%» του Πρόδρομου Τσινικόρη και της ομάδας του στο ΚΘΒΕ που βάζουν στο «μικροσκόπιο» τους η Θεσσαλονίκη του 1943.

Το κοινό, στην πρεμιέρα της παράσταση, την περασμένη Παρασκευή, παρακολουθούσε με μεγάλο ενδιαφέρον και κάποιες φορές, με κομμένη την ανάσα τη… χορογραφία στοιχείων, μύθων και προκαταλήψεων, για τα χρόνια της κατοχής και τη συλλογική κρίση αμνησίας που ακολούθησε στην πόλη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ερευνα πραγματοποιείται παρουσία θεατών του ΚΘΒΕ

Η πρωτότυπη παράσταση, στην οποία τον πρώτο λόγο έχει η έρευνα, συγκίνησε καθώς «αναβίωσαν» γεγονότα που για άλλους αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους, άλλοι τα αγνοούν επιδεικτικά ενώ υπάρχουν και αυτοί που κάνουν ότι δεν συνέβησαν ποτέ. Που τελικά βρίσκεται η αλήθεια; Η έρευνα πραγματοποιείται επί σκηνής, παρουσία των θεατών, με ντοκουμέντα και τεκμήρια τα οποία συναντάει κανείς καθημερινά στη Θεσσαλονίκη του σήμερα.

Αφηγείται μια ιστορία σκοτεινή και λησμονημένη, τα ίχνη της οποίας όμως είναι ακόμα εδώ. Η παράσταση - ντοκιμαντέρ, επιχειρώντας μια αρχαιολογία του παρόντος, τα αναζητά, όχι μόνο σε μελέτες, αρχεία και μαρτυρίες, αλλά και με επιτόπια έρευνα στη σημερινή πόλη, στους δρόμους, στα κλειστά μαγαζιά, στα παλιά και τα καινούργια κτίρια, ακόμα και στο ίδιο το Κρατικό Θέατρο.

Το project «96%» αποτελεί τμήμα του Ευρωπαϊκού θεατρικού και παιδαγωγικού προγράμματος "Landscapes of Devastation" (Τοπία Καταστροφής) που πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε τρεις πόλεις: Θεσσαλονίκη- Μαδρίτη- Βερολίνο.

Πρόκειται για μια συνεργασία του ΚΘΒΕ με τη Schaubühne (Βερολίνο) και το La Joven (Μαδρίτη), που χρηματοδοτείται από το γερμανικό Ίδρυμα EVZ (Μνήμη, Ευθύνη, Μέλλον), σε συμπαραγωγή με την εταιρεία TooFarEast Productions.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος έγιναν εργαστήρια όπου οι συντελεστές της παράστασης συζήτησαν με μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και τον αντισημιτισμό.

Η παράσταση
Τον Μάρτιο του 1943 αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη το πρώτο τρένο για το Άουσβιτς. Μέχρι τον Αύγουστο θα εκτοπιστούν εκεί 50.000 Εβραίοι, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν θα επιστρέψουν ποτέ. Το 96% της εβραϊκής κοινότητας της πόλης εξολοθρεύεται στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Οι περιουσίες που αφήνουν πίσω τους περνούν σε χέρια μεσεγγυούχων, έπιπλα και σκεύη καταλήγουν σε χριστιανικά σπίτια και εμπορικά καταστήματα, οι μαρμάρινες πλάκες του παλιού νεκροταφείου τοποθετούνται στα πιο απίθανα σημεία της πόλης. Η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα των Βαλκανίων, που έδωσε κάποτε στην πόλη τον τίτλο “Μητέρα του Ισραήλ”, σβήνεται από τον χάρτη ενώ μια νέα κοινωνική και οικονομική ελίτ αναδύεται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιοι αντιστάθηκαν και ποιοι συντάχθηκαν με τη βία; Πως κατασκευάστηκαν οι μηχανισμοί μνημοκτονίας και αποσιώπησης και ποιος είναι άραγε ο ρόλος ενός θεάτρου; Γιατί η παλιά αυτή ιστορία μας ενδιαφέρει και πως αφορά το δικό μας μέλλον;

Σε μια προσπάθεια κριτικής προσέγγισης μιας περασμένης εποχής, η καλλιτεχνική ομάδα επί σκηνής, συνομιλεί με καλεσμένους από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Θεσσαλονίκης και καταθέτει τα ευρήματα της έρευνάς της για να συνθέσει μια νέα ιστορική και κοινωνική τοιχογραφία της “πόλης των φαντασμάτων”.

Ο Πρόδρομος Τσινικόρης μαζί με τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές στο τέλος της παράστασης
Ο Πρόδρομος Τσινικόρης μαζί με τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές στο τέλος της παράστασης

*Μόνο για δέκα παραστάσεις

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την Παρασκευή 29/03 μετά το τέλος της παράστασης θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με τους συντελεστές και την ομάδα εργασίας και τους εκπροσώπους του φορέα χρηματοδότησης και των συνεργαζόμενων θεάτρων του προγράμματος "Lanscapes of Devastation".

Κείμενο και σκηνοθεσία: Πρόδρομος Τσινικόρης
Σκηνικά και κοστούμια: Ελένη Στρούλια
Μουσική - ηχητικός σχεδιασμός: Παναγιώτης Μανουηλίδης
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου / Βίντεο: Χάρης Πεχλιβανίδης - Ελένη Στρούλια / Ομάδα επιτόπιας έρευνας: Ελένη Στρούλια, Έλλη Ναλμπάντη, Μάιρα Κωνσταντινίδου, Λουίζα - Μαρία Χαραλάμπους 
Επιστημονική σύμβουλος / Υπεύθυνη εκπαιδευτικών εργαστηρίων: Τατιάνα Λιάνη
Δραματουργικός σύμβουλος: Martín Valdés-Stauber
Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσσα Δαλιάκα / Βοηθός σκηνογράφου: Έλλη Ναλμπάντη
Οργάνωση παραγωγής ΤοοFarEast: Νίκος Μαυράκης
Οργάνωση παραγωγής ΚΘΒΕ: Μαρία Λαζαρίδου

Επί σκηνής: Αλεξάνδρα Χατζοπούλου-Σαΐας, Νατάσσα Δαλιάκα, Παναγιώτης Μανουηλίδης, Πρόδρομος Τσινικόρης

Βοηθός σκηνοθέτη στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης: Φωτεινή Χατζηκαμάρη
Βοηθοί σκηνογράφου στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης: Μάιρα Κωνσταντινίδου, Λουίζα - Μαρία Χαραλάμπους

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

*Ευχαριστίες: Ανέστης Αζάς, Βίκτωρ Αρδίττης, Αλίκη Αρούχ, Ιωσήφ Βαένα, Αμαλία Βαλαβανίδου, Στέφανος Διαμαντής, Ξένια Ελευθερίου, Μαρία Καβαλιώτη, Άρης Καλόγηρος, Ακύλλας Καραζήσης, Γιάννης Καρατζόγλου, Γιάννης Κατρανίτσας, Βίκυ Κερτεμελίδου, Beate Koehler, Γιάννης Κωνσταντίνου, Αιμιλία Κούφα, Άντα Λιάκου, Κατερίνα Λιάκου, Λεονάρδος Μπατής, Μαρία Μπελιβάνη, Βίκτωρ Μπενουζίλιο, Ανδρέας Μπουρούτης, Λέων Ναρ, Λούση Ναχμία, Αγγέλικα Παναγιωτίδου, Ιωάννα Παπακώστα, Βικτώρια Παπαμιχαήλ, Σπύρος Πέγκας, Παναγιώτης Πετρόγιαννης, Γκαλ Ραμπίσα, Δημήτρης Σαλπιστής, Ηλίας Στρούλιας, Γιώργος Τούλας, Μαρσέλ Χασσίδ, Νίκος Χατζόπουλος, Gary Solomon. Τη Βασιλική Καλέα, τον Αντρέα Γαλανό και τις τάξεις Γ2 και Γ3 του Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Την Έλσα Μυρίδου, την Ευτυχία Ντάσιου και όλα τα παιδιά των 6 τάξεων του 13ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης. Την Άννα Σγουρού, την Τίνα Πλατσή, τον Αντώνη Νεονάκη και τα παιδιά της τάξης Β4 του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης. Τη Χριστίνα Πρεφτίτση, τη Μαρία Ανθοπούλου και τα παιδιά του Ομίλου Κουλτούρας Μνήμης της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Την Ιωάννα Τσιτσικλή, την Λαμπρινή Κουφάκη, τον Θανάση Φωτιάδη και τις τάξεις 1Α/Β και 5-2 C/B του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ανατόλια.

Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών: Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη
Υπέρτιτλοι στα αγγλικά: 29/03, 30/03 (στις 21:00), 31/03 (στις 21:00))
Προπώληση: ntng.gr |more.com | 2117700000|
Πληροφορίες- κρατήσεις στο Τ. 2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ

Ώρες παραστάσεων

  • Σάββατο 23/3: 21:00
  • Κυριακή 24/3: 18:00 & 20:00
  • Τετάρτη 27/3: 19:00
  • Πέμπτη 28/3: 21:00
  • Παρασκευή 29/3: 21:00
  • Σάββατο 30/3: 18:00 & 21:00
  • Κυριακή 31/3: 18:00 & 20:00

Ωράριο Ταμείων:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βασιλικό Θέατρο: Τρίτη 08:30 - 16:00 / Τετάρτη έως Κυριακή 08:30- 21:30 Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών: Τετάρτη έως Κυριακή 14:00 - 21:30
Θέατρο Μονής Λαζαριστών: Τετάρτη έως Κυριακή 14:00 - 21:30 (τις ημέρες που θα πραγματοποιούνται πρωινές παραστάσεις το ωράριο των ταμείων θα είναι 8:30 - 15:30 για την Τρίτη και 8.30 - 21:30 για τις ημέρες Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή)
Πλατεία Αριστοτέλους: Το εκδοτήριο θα παραμείνει κλειστό

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ