ΚΠΙΣΝ: Αυτή την εβδομάδα στο διαδίκτυο -Πιατάς, Κουρής, Παυλίδης -Γιόγκα και παραμύθια [πρόγραμμα] - iefimerida.gr

ΚΠΙΣΝ: Αυτή την εβδομάδα στο διαδίκτυο -Πιατάς, Κουρής, Παυλίδης -Γιόγκα και παραμύθια [πρόγραμμα]

τραπεζακια φαρος
ΚΠΙΣΝ, φωτογραφία shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ΚΠΙΣΝ συνεχίζει το πρόγραμμα εκδηλώσεων στο διαδικτυακό του κανάλι με καθημερινές δράσεις για όλες τις ηλικίες.

Αναγνώσεις από αγαπημένους ηθοποιούς, live συναυλίες χωρίς την παρουσία κοινού, αλλά και γυμναστική με καθημερινά ραντεβού. Ολες οι εκδηλώσεις του ΚΠΙΣΝ είναι διαθέσιμες ΕΔΩ.

Το πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ για την εβδομάδα

αφισα
Από την Τρίτη 26 Μαΐου στις 18.00, ο αγαπημένος ηθοποιός Δημήτρης Πιατάς διαβάζει το κλασικό παιδικό μυθιστόρημα της Πηνελόπης Σ. Δέλτα Τρελαντώνης
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναγνώσεις: παιδικό βιβλίο  Πηνελόπη Σ. Δέλτα - Τρελαντώνης
Από την Τρίτη 26 Μαΐου στις 18.00, ο αγαπημένος ηθοποιός Δημήτρης Πιατάς διαβάζει το κλασικό παιδικό μυθιστόρημα της Πηνελόπης Σ. Δέλτα Τρελαντώνης σε σκηνοθετική επιμέλεια του Βίκτωρα Αρδίττη. Την ανάγνωση θα συνοδεύσουν ζωγραφικά έργα που δημιούργησε, ειδικά για τη σειρά, ο εικαστικός Αλέκος Λεβίδης, καθώς και πρωτότυπη μουσική του συνθέτη Κώστα Βόμβολου.

Όπως γράφει η Άλκη Ζέη, που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας: «Αληθινά παιδιά, αυτή είναι η μεγάλη κληρονομιά που άφησε η Δέλτα στα παιδιά με τα μυθιστορήματά της, και σε μας τους συγγραφείς να γράφουμε παιδικά βιβλία με παιδιά τόσο αληθινά σαν να έχουνε υπάρξει στ’ αλήθεια».

δημητρης πιατας
Ο αγαπημένος ηθοποιός Δημήτρης Πιατάς διαβάζει το κλασικό παιδικό μυθιστόρημα της Πηνελόπης Σ. Δέλτα Τρελαντώνης σε σκηνοθετική επιμέλεια του Βίκτωρα Αρδίττη

Εδώ και έναν αιώνα περίπου, ο Τρελαντώνης παραμένει ένα από τα δημοφιλέστερα μυθιστορήματα του νεανικού αναγνωστικού κοινού. Πρωτοκυκλοφόρησε το 1932, επανεκδόθηκε επανειλημμένα και αγαπήθηκε από πολλές γενιές παιδιών. Μυθιστόρημα της ωριμότητας της Πηνελόπης Σ. Δέλτα, εμποτισμένο από προσωπικές μνήμες και βιώματα της παιδικής της ηλικίας, το βιβλίο περιγράφει τις συναρπαστικές περιπέτειες, το καλοκαίρι του 1879, των τεσσάρων αδελφών της οικογένειας Μπενάκη –η Δέλτα ήταν κόρη του εθνικού ευεργέτη Εμμανουήλ Μπενάκη– στον Πειραιά, που αφήνουν την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για να περάσουν ανέμελα τις διακοπές τους στο αρχοντικό των θείων τους στον λόφο της Καστέλλας. Εκεί, η Αλεξάνδρα, η Πουλουδιά (Πηνελόπη), ο Αλέξανδρος και ο Αντώνης –που τον φωνάζουν Τρελαντώνη γιατί είναι «σκάνταλος και πολύ άτακτος, και κάθε λίγο έβρισκε τον μπελά του»– θα έρθουν αντιμέτωποι με τη νέα τους ζωή αλλά και με τον κόσμο των μεγάλων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Δημήτρης Πιατάς, ο σπουδαίος μας ηθοποιός, έμπειρος στις παραγωγές για παιδιά αφού είχε δανείσει τη φωνή του στον χαρακτήρα Πίκο Απίκο στην εμβληματική Φρουτοπία του Ευγένιου Τριβιζά, ηχογράφησε τον Τρελαντώνη την περίοδο της καραντίνας στο σπίτι του στην Αθήνα. Η σειρά μεταδίδεται κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη στις 18:00

γυμναστικη
Το ΚΠΙΣΝ διοργανώνει ένα νέο διαδικτυακό πρόγραμμα άσκησης σχεδιασμένο για ενήλικες και άτομα 65+, με σκοπό να αναδείξει τα οφέλη της άσκησης στην πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας. Μέσα από ένα ειδικά διαμορφωμένο ασκησιολόγιο και με την καθοδήγηση εξειδικευμένων καθηγητών φυσικής αγωγής του τμήματος «Αθλητικής Αριστείας» Sports Excellence, οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες βελτιώνουν τη φυσική τους κατάσταση, την κίνηση και τη σωματική λειτουργικότητά τους, ενώ παράλληλα, περιορίζουν συμπτώματα, όπως ο πόνος, το μη φυσιολογικό εύρος κίνησης, η δυσκολία και ανισορροπία στις κινήσεις

Άθληση στο σπίτι από το ΚΠΙΣΝ

  • Mat Pilates: Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη & Παρασκευή στις 08.30 
  • Yoga: Κάθε Τρίτη & Πέμπτη στις 08.30
  • Tai Chi: Κάθε Σάββατο στις 08.30
  • Άσκηση & Υγεία: Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη & Παρασκευή στις 10.00
  • Fit Kids: Κάθε Τρίτη, Πέμπτη & Σάββατο στις 10.00 

Σχεδιασμός-υλοποίηση: Αναγέννηση & Πρόοδος

νικος κουρης
Η Ιογενής πνευμονία αποτελεί το μοναδικό αφήγημα που επιχείρησε να γράψει ο Ζήσιμος Λορεντζάτος, μολονότι ο ίδιος δεν θεωρούσε τον εαυτό του πεζογράφο. Στο σύντομο κείμενό του, αν και απέφευγε συνειδητά τις αυτοαναφορικές εξομολογήσεις, μιλά σε τρίτο πρόσωπο για τη μοναξιά του αρρώστου και για την περιπέτεια υγείας που έζησε τον Αύγουστο του 1981, η οποία άρχισε στην Κεφαλονιά και συνεχίστηκε στην Αθήνα με τη νοσηλεία του στο νοσοκομείο Σωτηρία, έχοντας διαγνωστεί με ιογενή πνευμονία. Αυτο το κέιμενο θα διαβάσει ο Νίκος Κουρής
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναγνώσεις: Ιογενής Πνευμονία
Ο Νίκος Κουρής, ένας από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές του θεάτρου μας, διαβάζει την Ιογενή πνευμονία, το μοναδικό αφήγημα που επιχείρησε να γράψει ο Ζήσιμος Λορεντζάτος. Προσηλωμένος στην πνευματικότητα, εμμονικός αναζητητής λέξεων, κοσμοπολίτης με ευρύ πεδίο γνώσεων και βαθιά αγάπη και γνώση της ελληνικής παράδοσης, ο Ζήσιμος Λορεντζάτος (1915–2004) είναι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες λόγιους. Γιος του δημοτικιστή πανεπιστημιακού καθηγητή της κλασικής φιλολογίας Παναγή Λορεντζάτου, καταπιάστηκε κυρίως με το δοκίμιο εκπονώντας μελέτες για σπουδαίους Έλληνες και ξένους συγγραφείς (Καβάφης, Κάλβος, Παπαδιαμάντης, Σεφέρης, Σολωμός, Σαραντάρης, Έλιοτ, Ζιντ, Βίτγκενσταϊν, Πάουντ κ.ά.). Τα Γράμματα Σεφέρη–Λορεντζάτου είναι μια από τις σπουδαιότερες ελληνικές αλληλογραφίες. Το 2001 τιμήθηκε με το Βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη για το σύνολο του έργου του, ενώ το 1988 του απονεμήθηκε το Α΄ Κρατικό Βραβείο Κριτικής-Δοκιμίου, το οποίο όμως δεν αποδέχτηκε, καθώς ήταν ένας σεμνός και εσωστρεφής άνθρωπος που αγαπούσε την απλότητα και δεν επιδίωκε τίτλους, αξιώματα και δημοσιότητα. Όπως έλεγε: «Τη ζωή τη ζούμε. Ο καρπός της τρώγεται, και το πολύ που κάνεις με το γράψιμο αναμασάς τα φλούδια της. Παίρνω το γράψιμο σαν μια τέχνη που πασχίζω να την κάνω όσο μπορώ σωστά, ώστε να χρησιμέψει σε κάτι στη ζωή μας […]».
Τετάρτη 27/05 | 19.00

Jazz Chronicles: Billy Pod
Στην πρώτη του σόλο δισκογραφική δουλειά, ο Billy Pod αναμειγνύει σύγχρονη τζαζ με pop-electronica, ροκ, αλλά και με στοιχεία ελεύθερου αυτοσχεδιασμού, δημιουργώντας έναν ήχο πολυμορφικό που αντικατοπτρίζει την ανθρώπινη εμπειρία στη σύγχρονη κοινωνία.
Η ηχογραφημένη συναυλία θα είναι διαθέσιμη την Πέμπτη 28/05 | 20.00 

αφισα
Ο Παύλος Παυλίδης LIVE την Παρασκευη
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Παύλος Παυλίδης LIVE από τα Νότια Μονοπάτια του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος
Ο Παύλος Παυλίδης, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής ροκ σκηνής, επιστρέφει στο ΚΠΙΣΝ για να παρουσιάσει ένα ιδιαίτερο project που ετοίμασε την περίοδο της καραντίνας ειδικά για αυτή τη διαδικτυακή συναυλία. 
Παρασκευή 29/05 | 21.00 

αφισα
Η Σαβίνα Γιαννάτου LIVE από τον Φάρο του ΚΠΙΣΝ Σαββατο 30 Μαϊου

Η Σαβίνα Γιαννάτου LIVE από τον Φάρο του ΚΠΙΣΝ
Με τη Σαβίνα Γιαννάτου συνεχίζεται η διαδικτυακή σειρά #snfccAtHome: music. Τη συνοδεύει στο πιάνο ο εξαιρετικός πιανίστας της τζαζ Σπύρος Μάνεσης, ο οποίος έχει διασκευάσει και τα τραγούδια της συναυλίας και πρόσφατα εμφανίστηκε μαζί με τη Δήμητρα Γαλάνη στην ίδια σειρά συναυλιών.
Σάββατο 30/05 | 21.00  

Τον Φεβρουάριο του 2019 οι Παραβάσεις, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Αργυρώς Χιώτη και με την ερμηνεία των Μανώλη Μαυροματάκη και Ηρώς Μπέζου, παρουσίασαν τον «Άι Γιώργη», ένα από τα κορυφαία διηγήματα του Δημήτρη Χατζή.
Τον Φεβρουάριο του 2019 οι Παραβάσεις, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Αργυρώς Χιώτη και με την ερμηνεία των Μανώλη Μαυροματάκη και Ηρώς Μπέζου, παρουσίασαν τον «Άι Γιώργη», ένα από τα κορυφαία διηγήματα του Δημήτρη Χατζή.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παραβάσεις - Δημήτρης Χατζής: Άι-Γιώργης
Οι Παραβάσεις, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Αργυρώς Χιώτη και με την ερμηνεία των Μανώλη Μαυροματάκη και Ηρώς Μπέζου παρουσιάζουν τον Άι-Γιώργη, ένα από τα κορυφαία διηγήματα του Δημήτρη Χατζή. Στο πλαίσιο της ιστορίας, εισχωρούμε στο φιλόξενο και ήσυχο σπίτι του Σταμάτη και της Κατερίνας, σε μια απόμερη γειτονιά της Αθήνας. Ένα νέο και όμορφο ζευγάρι που έρχεται για να εγκατασταθεί δίπλα τους απελπίζει, τελικά, με τη φιλία του το δύσμορφο αντρόγυνο που είχε για χρόνια συνηθίσει την περιορισμένη του ζωή «η Ιφιγένεια έφυγε – η απολύτρωση δεν ήρθε. Ποτέ δεν θα 'ρχότανε. Πέρασε ο Άι Γιώργης εκεί – θα περνούσε κάποτε – έγινε φως, πολύ φως».

Ο Δημήτρης Χατζής ανήκει στους νεωτεριστές ρεαλιστές συγγραφείς της μεταπολεμικής ελληνικής πεζογραφίας με κυρίαρχο στοιχείο της γραφής του τον κοινωνικό προβληματισμό. Με συχνά έντονη λυρική διάσταση στο λόγο του, παραμένει τόσο επίκαιρος όσο και βαθιά ανθρώπινος. Μέσα από τα διηγήματά του αποτυπώνονται αρχετυπικές φιγούρες του ανθρώπου που παλεύουν για καλύτερες συνθήκες στη ζωή τους, που ταλαιπωρούνται, τραυματίζονται, και που τα πάθη τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα κοινωνικά συμβάντα και την Ιστορία η οποία, ωστόσο, συνεχίζει να γράφεται ερήμην τους.
Η ηχογραφημένη ανάγνωση θα είναι διαθέσιμη την Κυριακή 31/05 | 20.30 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ