Το Κέντρο Πολιτισμού γιορτάζει τα πέντε χρόνια του με ρεκόρ επισκεπτών -Νέα δωρεά 10.000.000 ευρώ από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος - iefimerida.gr

Το Κέντρο Πολιτισμού γιορτάζει τα πέντε χρόνια του με ρεκόρ επισκεπτών -Νέα δωρεά 10.000.000 ευρώ από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος

ΚΠΙΣΝ
Το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος μέσα από τον φακό του Γιώργη Γερόλυμπου

Τα γενέθλια είναι εποχή απολογισμού αλλά μερικές φορές και εκπλήξεων. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος που συμπληρώνει πέντε χρόνια πλήρους λειτουργίας, με το Ιδρυμα Νιάρχος να επιστρέφει με νέα δωρεά.

Οταν παραδόθηκε το ΚΠΙΣΝ στο ελληνικό Δημόσιο -συγκεκριμένα στο υπουργείο Οικονομικών- σε μια πανηγυρική τελετή, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, είχε ανακοινώσει μια νέα δωρεά. Μια προίκα από το Ιδρυμα Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ, ύψους 50.000.000 ευρώ για την επόμενη πενταετία. Περί τα 10.000.000 κάθε χρονιά για τα λειτουργικά έξοδα και τη διοργάνωση δράσεων πολιτισμού, ψυχαγωγίας, αθλητισμού, γνώσης, με δωρεάν πρόσβαση σε όλους. Χωρίς αυτά τα 50.000.000 το ΚΠΙΣΝ δεν θα είχε κατορθώσει να πετύχει όσα σημαντικά πέτυχε, σχεδόν ακαριαία από τις πρώτες μέρες της λειτουργίας του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τώρα, καθώς το ΚΠΙΣΝ γίνεται πέντε ετών, το Ιδρυμα είχε μια ενδιαφέρουσα ανακοίνωση να κάνει μαζί με τον απολογισμό.

Το πολύτιμο οικονομικό φιλί της ζωής θα συνεχίσει να δίνεται στο ΚΠΙΣΝ, όμως αυτή τη στιγμή αυτό έχει εξασφαλισθεί σε βάθος χρόνου ενός έτους. Δέκα εκατομμύρια ευρώ είναι η νέα δωρεά για την επόμενη χρονιά δράσης και λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ, που απέδειξε από το 2017 ότι κατόρθωσε να κερδίσει τους πολίτες όλου του οικονομικού, εκπαιδευτικού κοινωνικού φάσματος. Εχει ενδιαφέρον ότι στην σχετική ανακοίνωση η δωρεά αφορά πλέον ένα έτος και όχι μια δωρεά σε βάθος πενταετίας και πάλι. Δεν αποκλείεται φυσικά να επιστρέψει τις επόμενες χρονιές με ανάλογες κινήσεις, όμως είναι προφανές ότι πλέον ο πήχης της επιβίωσης και της αυτόνομης δράσης έχει ανέβει.

Oταν το 2018 είχα ρωτήσει τον Ανδρέα Δρακόπουλο αν θα συνεχίσει το Ιδρυμα να χρηματοδοτεί το ΚΠΙΣΝ πέραν του πεντεατούς προγράμματος, μου είχε απαντήσει: «Η πρόθεση είναι ''γιατί όχι;''. Ο κίνδυνος είναι πιο πολύ ''να το χάσουν'', παρά να σταματήσουμε εμείς. Αν τρέχει σωστά το Κέντρο, εμείς θα συνεχίσουμε. Μπορεί βέβαια να τρέξει πιο σωστά, αλλά αυτό χρειάζεται και περισσότερο χρόνο. Θα επαναλάβω, είμαστε ευχαριστημένοι από τη συνεργασία με τους φορείς που στεγάζονται, με τη διοίκηση και με την κυβέρνηση. Εχουμε μια καταπληκτική συνεργασία, σε σημείο που καμιά φορά παρεξηγούμαι. Σας διαβεβαιώ ότι δεν είμαι με καμία κυβέρνηση. Ή μάλλον είμαι με κάθε κυβέρνηση που στέκεται δίπλα στον πολίτη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πενταετία πέρασε λοιπόν με επιτυχία, το πρόγραμμα πήρε παράταση ενός έτους και η ομάδα του ΚΠΙΣΝ ήδη εργάζεται έχοντας στο μυαλό ότι η επόμενη πενταετία δεν αποκλείεται να είναι διαφορετική ως προς την οικονομική υποστήριξη.

«Η πιο σημαντική επιτυχία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι ο τρόπος με τον οποίο έχει αγκαλιαστεί από όλους τους ανθρώπους, δημιουργώντας, όπως είχαμε αρχικά οραματιστεί και σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Renzo Piano, έναν δημόσιο χώρο, ανοικτό και προσβάσιμο», αναφέρει σήμερα με αφορμή τα πέντε χρόνια του ΚΠΙΣΝ ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέας Δρακόπουλος.

«Χρειάστηκε πολύς κόπος, πολλή ενέργεια και πολλή δουλειά από πολλούς ανθρώπους και, επίσης, την εξαιρετική συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Ένα διεθνές τοπόσημο, που είναι, ταυτόχρονα, το σπίτι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, και όπου μαζί με το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος αποτελεί τον χώρο που χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά τον αγκαλιάζουν, διασκεδάζουν, εκφράζονται, συζητούν, συνευρίσκονται και απολαμβάνουν ποιοτικό χρόνο. Εμείς στο ΙΣΝ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το ΚΠΙΣΝ, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, συγχρόνως προσβλέποντας και ελπίζοντας ότι θα μπορέσει, στο εγγύς μέλλον, να στηρίζεται αποκλειστικά στις δυνάμεις του, για να συνεχίσει να επιτελεί τον ρόλο του ως ένα έργο φτιαγμένο από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι τελευταίες φράσεις στη δήλωση του Ανδρέα Δρακόπουλου είναι σαφείς. Το ΚΠΙΣΝ προχωρά στο μέλλον του με νέα δεδομένα και προκλήσεις. Σημειώνουμε ότι από τη σύλληψη της ιδέας δημιουργίας του ΚΠΙΣΝ έως σήμερα το Ιδρυμα Νιάρχος έχει διαθέσει μέσω δωρεών στο Κέντρο περί τα 608 εκατομμύρια ευρώ. Από τα κτίρια και το Πάρκο ως τον χορό των συντριβανιών, τις 16.000 ανοιχτές δράσεις, τη δυνατότητα πρακτικής εξάσκησης σε πλήθος ειδικοτήτων, το εστιατόριο Delta, ως και την ομιλία του Μπάρακ Ομπάμα, τα συνέδρια του ΙΣΝ και φυσικά το Nostos Festival που αγαπήθηκε παράφορα από τους πολίτες και μεταμόρφωνε τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου σε μια μητροπολιτική σκηνή σύγχρονου Πολιτισμού και συνάντησης.

Φέτος, το SNFConference 2022 θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Ιουνίου με θέμα την Υγεία, ενώ το SNF Nostos θα έχει διάρκεια δύο ημερών, συμπυκνωμένο σε χρόνο, αλλά ελπίζουμε όχι σε σπουδαιότητα γεγονότων -δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα οι δράσεις και τα ονόματα.

Το ΚΠΙΣΝ σε αριθμούς (2017 –2021)

•20 εκατομμύρια επισκέψεις

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

•Περισσότερες από 16.000 εκδηλώσεις

•Παραπάνω από 900 συμμετέχοντες σε 11 κύκλους του Προγράμματος Αμειβόμενης Πρακτικής Άσκησης

•110.000 συμμετέχοντες σε ξεναγήσεις

•Περισσότερες από 340.000 επισκέψεις μαθητών

•37 διαφορετικές χορογραφίες σιντριβανιών

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ