«Καπετάν Μιχάλης»: Αυθεντικά τουφέκια, κρητικές στολές, ρέπλικες, κανόνια -Πότε κάνει πρεμιέρα η ταινία - iefimerida.gr

«Καπετάν Μιχάλης»: Αυθεντικά τουφέκια, κρητικές στολές, ρέπλικες, κανόνια -Πότε κάνει πρεμιέρα η ταινία

 Αιμίλιος Χειλάκης στον ρόλο του Καπετάν Μιχάλη
O Αιμίλιος Χειλάκης στον ρόλο του Καπετάν Μιχάλη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κρήτη 1889, η χρονιά της επανάστασης. Κεντρικός ήρωας της ταινίας είναι ο Καπετάν Μιχάλης, ένας ασυμβίβαστος Κρητικός, μαυροντυμένος και αξύριστος ωσότου ελευθερωθεί η Κρήτη.

Τη στιγμή όμως που συναντά την Εμινέ, γυναίκα του αδελφοποιητού του, Νουρήμπεη, τον κυριεύει ένας δαίμονας. Ο πειρασμός δεν τον αφήνει σε ησυχία και τον αποσπά από αυτό που θεωρεί ιερό καθήκον, την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Τούρκους. Γρήγορα τα πράγματα περιπλέκονται και μια νέα εξέγερση ξεσπά, η οποία θα αλλάξει για πάντα τις ζωές όλων των ηρώων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς γυρίστηκε η ταινία για τον Καπετάν Μιχάλη

Ο «Καπετάν Μιχάλης» σε σενάριο και σκηνοθεσία Κώστα Χαραλάμπους κάνει την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου πρεμιέρα στους κινηματογράφους.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Καπετάν Μιχάλη ζωντανεύει από τον Αιμίλιο Χειλάκη και μαζί του σημαντικοί ηθοποιοί, Αλέκος Συσσοβίτης, Λουκία Μιχαλοπούλου, Τζένη Καζάκου, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Σπύρος Μπιμπίλας, Γιώργος Γεροντιδάκης κ.ά.

Ο «Καπετάν Μιχάλης», σε σενάριο και σκηνοθεσία Κώστα Χαραλάμπους, κάνει την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου πρεμιέρα στους κινηματογράφους
Ο «Καπετάν Μιχάλης», σε σενάριο και σκηνοθεσία Κώστα Χαραλάμπους, κάνει την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου πρεμιέρα στους κινηματογράφους

Ο Αιμίλιος Χελάκης ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη σε ηλικία 16 ετών και, όπως δηλώνει ο ίδιος, μαγεύτηκε από την αίσθηση καθήκοντος του ομώνυμου χαρακτήρα, από τον διχασμό του ανάμεσα στον έρωτα και τον αγώνα των Κρητικών για απελευθέρωση. Πρόσφατα ανέλαβε την ηχογράφηση του βιβλίου για τη μετατροπή του σε audiobook, και λίγο αργότερα, τον Μάρτιο του 2022, δέχτηκε την πρόταση για τον ρόλο από τον σκηνοθέτη της ταινίας Κώστα Χαραλάμπους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον ρόλο της Εμινέ, της γυναίκας που κλέβει την καρδιά του Καπετάν Μιχάλη, ερμηνεύει η Τζένη Καζάκου, στον πρώτο κινηματογραφικό της ρόλο. Μιλώντας για τον χαρακτήρα της Εμινέ, η νεαρή ηθοποιός την περιγράφει ως επαναστάτρια, πολύ πιο μπροστά από την εποχή της, μια γυναίκα δυναμική που αναζητά τρόπο επιβίωσης σε μια κοινωνία όπου οι γυναίκες δεν είχαν τα δικαιώματα που έχουν σήμερα.

Μια φιλόδοξη κινηματογραφική παραγωγή

Τα γυρίσματα έγιναν εξ ολοκλήρου στην Κρήτη και μάλιστα σε όλο το εύρος της κρητικής τοπιογραφίας, αφού γυρίστηκαν σκηνές σε περισσότερες από 40 περιοχές, οι οποίες βρίσκονται από τη μία ως την άλλη άκρη του νησιού και στους τέσσερις νομούς της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τις ανάγκες της φιλόδοξης παραγωγής, που αναπαριστά πιστά την εποχή, κατασκευάστηκαν σκηνικά σε τέσσερις περιοχές της Κρήτης, ράφτηκαν περισσότερες από 200 στολές, νοικιάστηκαν 1.000 φορεσιές, ανδρικές και γυναικείες, και δημιουργήθηκαν εκ του μηδενός 180 όπλα, σπαθιά και κανόνια της εποχής. Όπως σημειώνει ο δημιουργός των όπλων, Νίκος Βλαχόπουλος, η εύρεση των όπλων δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Παναγιώτης Μπουγιούρης
Παναγιώτης Μπουγιούρης

Στις αμερικάνικες παραγωγές είναι εύκολο να βρεθούν όπλα για γύρισμα, αλλά στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα η κατάσταση είναι δαιδαλώδης. Για τις ανάγκες της ταινίας κατασκεύασε 60 αντίγραφα τουφεκιών τύπου Peabody Martini, 20 σπαθιά (γιαταγάνια), 20 κρητικά μαχαίρια, 20 φυσιγγιοθήκες και 1.000 φυσίγγια, ενώ, ύστερα από ασταμάτητη εργασία 6 μηνών, προμήθευσε την παραγωγή με περισσότερα από 20 αυθεντικά τουφέκια, καθώς και άλλα εμπροσθογεμή του 19ου αιώνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επί έναν χρόνο ο σκηνογράφος και ενδυματολόγος της ταινίας Σάββας Πασχαλίδης, με ειδικό συνεργείο, μάζεψε 700 ρούχα και σκηνογραφικά υλικά από τους Κρητικούς που συγκέντρωσε σε ορισμένους ανά περιοχή χώρους, τους οποίους είχε παραχωρήσει η Περιφέρεια Κρήτης και οι δήμοι για τις ανάγκες της παραγωγής.

Για τις σκηνές μαχών, οι οποίες αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ταινίας, δόθηκε ιδιαίτερη μέριμνα και ακρίβεια στη λεπτομέρεια του πολέμου της εποχής, των όπλων και των πρακτικών που χρησιμοποιούσαν οι αντίπαλοι, Έλληνες ή Τούρκοι. Στόχος, να προσεγγιστούν η μεγαλοπρέπεια και η αληθοφάνεια ανάλογων παραγωγών του εξωτερικού και η ταινία να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις εγχώριες παραγωγές και σε αυτόν τον τομέα.

Αιμίλιος Χειλάκης
Αιμίλιος Χειλάκης
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκινητική ήταν και η συμμετοχή των ντόπιων στην παραγωγή. Η συμβολή και το πάθος των συνολικά 1.800 Κρητικών που συμμετείχαν σε πρώτους και δεύτερους ρόλους αποδείχθηκαν καταλυτικής σημασίας για την άψογη κινηματογράφηση του σεναρίου και την τελική εικόνα της ταινίας.

Αλέκος Συσσοβίτης
Αλέκος Συσσοβίτης

Ηθοποιοί: Αιμίλιος Χειλάκης, Αλέκος Συσσοβίτης, Λουκία Μιχαλοπούλου, Τζένη Καζάκου, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Σπύρος Μπιμπίλας, Γιώργος Γεροντιδάκης, Γιάννης Συλιγνάκης, Μάνος Ιωάννου, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Γεράσιμος Σοφιανός, Στράτος Χρήστου, Κυριακή Γάσπαρη, Γιώργος Γαρνάβος, Δημήτρης Χαβρές, Νίκος Αναστασόπουλος, Χρήστος Χαλβατζάρας, Νίκος Τσιμάρας, Αλέξανδρος Ιωαννίδης, Κορίνα Αλεξανδρίδου, Σταύρος Καλιγάς, Ελένη Βουτυρά, Γιάννης Τσαγκαράκης, Έλενα Γαβρά, Αλέξανδρος Τρανουλίδης, Βασίλης Χρηστίδης, Βασίλης Μπούτσικος, Κώστας Καραθωμάς, Δημήτρης Καλογεράκης, Ορφέας-Νικόλαος Χαραλάμπους ο μικρός Στέλιος Παπαδάκης, η Δάφνη Βάρδα κ.ά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημείωμα του Κώστα Χαραλάμπους, σκηνοθέτη και σεναριογράφου της ταινίας

Κάθε λαός έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη δική του ταυτότητα. Αυτό το ιδιαίτερο κυτταρικό αποτύπωμα αναδύεται και καθίσταται ανάγλυφο μέσα από τα πνευματικά έργα μεγάλων δημιουργών, οι οποίοι έχουν τη χάρη να το αποτυπώσουν και να το αναδείξουν. Αναμφισβήτητα και πέρα από κάθε διαφωνία, ο Καζαντζάκης υπήρξε εκείνος ο οικουμενικός δημιουργός ο οποίος έντυσε με λέξεις την ελληνική μας ταυτότητα. Εκείνη την ιδιαιτερότητα που αναδύεται μέσα από τα κύτταρά μας και μας κάνει ξεχωριστούς και μοναδικούς στα Βαλκάνια και στον κόσμο. Αυτή η ταυτότητα βρίσκει την πιο εμπεριστατωμένη και πληρέστερη αποτύπωσή της στον Καπετάν Μιχάλη. Και εδώ έγκειται η διαχρονικότητα του βιβλίου: Αυτός ο ήρωας του ομώνυμου καζαντζακικού έργου κουβαλάει όλα τα θετικά και τα αρνητικά μας γνωρίσματα. Όλη τη δόξα και την παραφροσύνη που μας περιβάλλει. Ο Καπετάν Μιχάλης είναι ένα βιβλίο που μιλάει για το μοναδικό DNA μας, το οποίο είναι ικανό να μας οδηγήσει τόσο στην υψηλότερη κατάκτηση, όσο και στην πεισματική μας καταστροφή.

-Από Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ