Ομάδα Θεάτρου Ελλήνων Γενεύης: Περιοδεία στην Ελλάδα με το έργο «Ιωάννης Καποδίστριας, δόξα και μοναξιά» - iefimerida.gr

Ομάδα Θεάτρου Ελλήνων Γενεύης: Περιοδεία στην Ελλάδα με το έργο «Ιωάννης Καποδίστριας, δόξα και μοναξιά»

Σκηνή του έργου «Ιωάννης Καποδίστριας, δόξα και μοναξιά» του Θεάτρου Ελλήνων Γενεύης
Σκηνή του έργου «Ιωάννης Καποδίστριας, δόξα και μοναξιά» του Θεάτρου Ελλήνων Γενεύης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το θεατρικό και ιστορικό έργο «Ιωάννης Καποδίστριας, δόξα και μοναξιά» του Θεάτρου Ελλήνων Γενεύης έρχεται πολύ σύντομα για πέντε μόνο παραστάσεις και στην Ελλάδα.

Μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία παρουσιάζει η ομάδα του Θεάτρου Ελλήνων Γενεύης σήμερα στην ομώνυμη πόλη της Ελβετίας, που εκτός από την επιτυχία που έχει ήδη σημειώσει, προσελκύει και ευρύτατο κοινό. Μάλιστα στην επόμενη παράσταση, σήμερα στη Γενεύη, έχει γεμίσει το θέατρο, γεγονός ενδεικτικό τόσο του φιλελληνισμού της ελβετικής πόλης, όσο και του διαρκούς ενδιαφέροντος που επιδεικνύουν οι Ελβετοί για τον σπουδαίο Κερκυραίο που συνέβαλε αποφασιστικά στην ενότητα και ανεξαρτησία της Ελβετίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σκηνή του έργου «Ιωάννης Καποδίστριας, δόξα και μοναξιά» του Θεάτρου Ελλήνων Γενεύης
Σκηνή του έργου «Ιωάννης Καποδίστριας, δόξα και μοναξιά» του Θεάτρου Ελλήνων Γενεύης

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο, το οποίο γράφτηκε επ' ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση και αναδεικνύει μεταξύ άλλων τους άρρηκτους ιστορικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ελβετίας. Έχει παρουσιαστεί ήδη οκτώ φορές στην Ελβετία (Γενεύη, Λωζάννη, Φριβούργο) και σήμερα είναι η ένατη παράσταση.

Αμέσως μετά, ξεκινά η περιοδεία του Θεάτρου Ελλήνων Γενεύης στην Ελλάδα με παραστάσεις του έργου στην Κέρκυρα, γενέτειρα του Καποδίστρια, την 1η Οκτωβρίου 2022. Έπειτα θα συνεχιστεί με δύο παραστάσεις στην Πάτρα στις 2 και 3 Οκτωβρίου και θα λήξει μετά από δύο παραστάσεις στην πρωτεύουσα, στο θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών στις 5 και 6 Οκτωβρίου.

Η αφίσα του έργου «Ιωάννης Καποδίστριας, δόξα και μοναξιά»
Η αφίσα του έργου «Ιωάννης Καποδίστριας, δόξα και μοναξιά» / Φωτογραφία: Θέατρο Ελλήνων Γενεύης
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα έργο θεατρικό, αλλά και επιστημονικό

Συγγραφέας και σκηνοθέτις του ιστορικού έργου είναι η Ιωάννα Παπανδροπούλου Berthoud, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Γενεύης κι επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών. Στόχος της συγγραφέως, η οποία είναι ενεργό μέλος του Θεάτρου Ελλήνων Γενεύης από το 2007, ήταν να αναδείξει το ρόλο του Καποδίστρια στην ευρωπαϊκή διπλωματία του 19ου αιώνα, την δράση του για την ανεξαρτησία και την διαρκή ουδετερότητα της Ελβετίας, καθώς και την αποτελεσματική συμβολή του στον Αγώνα των Ελλήνων κατά του οθωμανικού ζυγού και την μετέπειτα επανίδρυση του ελληνικού κράτους.

Το έργο είναι αποτέλεσμα λεπτομερούς έρευνας και δραματουργικής επεξεργασίας πάνω σε ιστορικές πηγές: επιστολές, αυτοβιογραφίες, ποιητικά εμβόλιμα του Ύμνου εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού, αυθεντικές συζητήσεις του Καποδίστρια με προσωπικότητες όπως ο τσάρος Αλέξανδρος Α’, η πριγκίπισσα Ρωξάνδρα Στούρτζα, ο Μέττερνιχ, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο φιλέλληνας Ελβετός τραπεζίτης Ιωάννης Γαβριήλ Εϋνάρδος, κ.α. Κατά συνέπεια, το έργο είναι διαπολιτισμικό και δίγλωσσο, ενώ στα σημεία όπου υπάρχουν γαλλικοί διάλογοι, αυτοί συνοδεύονται από την ταυτόχρονη μετάφραση και προβολή τους σε υπέρτιτλους στην ελληνική γλώσσα.

Σκηνή του έργου «Ιωάννης Καποδίστριας, δόξα και μοναξιά» του Θεάτρου Ελλήνων Γενεύης
Σκηνή του έργου «Ιωάννης Καποδίστριας, δόξα και μοναξιά» του Θεάτρου Ελλήνων Γενεύης

Είκοσι ηθοποιοί, Έλληνες και Ελβετοί, άνδρες και γυναίκες διαφόρων ηλικιών κι επαγγελμάτων, αναβιώνουν τις διεθνείς συναναστροφές και την πολύπλευρη προσωπικότητα του Καποδίστρια, από το 1811 όπου, απλός ακόλουθος της ρωσικής Πρεσβείας στη Βιέννη, εκθέτει τις εθνικές του ανησυχίες και βλέψεις στον Άνθιμο Γαζή, Αρχιμανδρίτη της ελληνικής παροικίας στη Βιέννη, μέχρι την αφήγηση της τραγικής δολοφονίας του το 1831: συνολικά 20 χρόνια αέναου αγώνα του Μεγάλου Κερκυραίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι τιμή μου να παίζω τον ρόλο του Καποδίστρια»

Υπεύθυνος για την παράσταση είναι ο κ. Δημήτρης Δημητριάδης, αρχιτέκτων στην πόλη της Γενεύης και πρόεδρος του Θεάτρου Ελλήνων Γενεύης, με πολυετή θεατρική εμπειρία, ο οποίος παράλληλα έχει και τον επιβλητικό ρόλο του Καποδίστρια στην παράσταση.

«Είναι πολύ συγκινητικό για εμένα να παίζω τον Καποδίστρια και να διευθύνω αυτήν την παράσταση», λέει στο iefimerida.gr ο κ. Δημητριάδης. «Αισθάνομαι περηφάνια, καθώς πρόκειται για έναν Έλληνα που έσωσε την Ελβετία και αυτό δεν διδάσκεται αρκετά. Δεν διδάσκεται αρκετά το πόσο μεγάλος Ευρωπαίος διπλωμάτης ήταν. Είναι πολύ συγκινητικό να μαθαίνουν οι Ελβετοί γι' αυτό», συνεχίζει.

Πέρα από την ιστορική του διάσταση, μακριά από κάθε πρόθεση φαντασιακής μυθοπλασίας, αν το έργο συγκινεί, είναι γιατί είναι όντως συγκλονιστική αυτή η μοναδική και συχνά μοναχική πορεία ενός ανθρώπου με το πρώιμο όραμα δημιουργίας, εκ του μηδενός, κράτους για την πατρίδα του. Το έργο «Ιωάννης Καποδίστριας, δόξα και μοναξιά» -και ιδιαίτερα η επί σκηνής ενσάρκωσή του από τον ελληνο-ελβετικό θίασο, ο οποίος πλησιάζει τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του- έχει επιπλέον και μια παιδαγωγική διάσταση, μέσα από την ψυχαγωγία αλλά και τον αναστοχασμό, τον οποίο φιλοδοξεί να προκαλέσει στους θεατές και ακροατές του.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του: https://www.theatregrec.ch

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ