«Πόλεμος ξαφνικά»: Η ηχητική εγκατάσταση της Βένιας Δημητρακοπούλου -Οσα θα συμβούν μέσα στο Μέγαρο Ησαϊα - iefimerida.gr

«Πόλεμος ξαφνικά»: Η ηχητική εγκατάσταση της Βένιας Δημητρακοπούλου -Οσα θα συμβούν μέσα στο Μέγαρο Ησαϊα

διάδρομος δωμάτιο
Back to Athens 2021 | Προέκταση στο Μέλλον: Μια αναζήτηση σχετικά με τα όρια του εφικτού
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Διακεκριμένοι καλλιτέχνες καταθέτουν την εμπειρία τους από την πανδημία σε μία ομαδική έκθεση τέχνης που διαρθρώνεται στους ορόφους του εμβληματικού Μεγάρου Ησαΐα στην Πατησίων.

Ειναι το φεστιβάλ «Back to Athens 2021» με ειδικό τίτλο «Προέκταση στο Μέλλον: Μια αναζήτηση σχετικά με τα όρια του εφικτού» (τίτλος δανεισμένος από το ομώνυμο βιβλίο του Sir Arthur Clarke, 1962), που θα συνοψίσει τις προτάσεις και τα συμπεράσματα του καλλιτεχνικού κόσμου όπως προκύπτουν από την πρόσφατη 12μηνη εμπειρία μίας πρωτόγνωρης και αντιφατικής κατάστασης τόσο σε προσωπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πόλεμος ξαφνικά 2020» από τη Βένια Δημητρακοπούλου

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες και η επιδραστική ματιά της Βένιας Δημητρακοπούλου που καταθέτει το δικό της ξεχωριστό έργο, στον 1ο όροφο του Μεγάρου, μια ξεχωριστή εγκατάσταση, με ήχο και μουσική από τον Παναγιώτη Καλατζόπουλο και τίτλο «Πόλεμος ξαφνικά 2020» που αντικατοπτρίζει και το αντικείμενο της έκθεσης.

Βένια Δημητρακοπούλου
Βένια Δημητρακοπούλου

«Στη διάρκεια του πρώτου εγκλεισμού θέλησα να κάνω κάτι με όλα όσα αναδύθηκαν απρόσμενα και συχνά βίαια ως προς την πρωτόγνωρη έντασή τους. Η ανάγκη αντίστασης στον υποχρεωτικό εγκλεισμό, μαζί και η ανάγκη της επικοινωνίας, μου έδωσαν την ώθηση» αναφέρει η Βενια Δημητρακοπούλου.

«Δούλεψα με ό,τι είχα στα χέρια μου. Με ένα χαρτί, με ένα μολύβι, με ένα κινητό τηλέφωνο για να ηχογραφώ αυτά που έγραφα. Ζήτησα από τον φίλο και συνθέτη Παναγιώτη Καλαντζόπουλο να δοκιμάσουμε κάτι. Να του στείλω ένα ηχογραφημένο κείμενό μου και να το ντύσει εκείνος μουσικά. Όταν άκουσα το αποτέλεσμα, ξαφνιάστηκα. Ήταν σαν εκείνη την ώρα, μέσα από την απόσταση, δύο κόσμοι διαφορετικοί να έδωσαν για λίγο τα χέρια. Ήταν σαν μια ζεστή χειραψία την ώρα που η αφή έλειπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλα, και κάπως έτσι προέκυψε ο Πόλεμος Ξαφνικά. Ένα έργο ηχητικό που αποτελείται από 12+1 αυτόνομα κομμάτια που μπορούν να ακουστούν είτε όλα μαζί είτε, όπως εδώ, στο φετινό Back to Athens 8, αποσπασματικά. Είναι ένα έργο που μιλά για μια απρόσμενη συνάντηση, για έναν ξένο, για μια ισχυρή σύνδεση και έναν πόλεμο ξαφνικά που ανέτρεψε τα πάντα. Μέσα μας υπάρχουν όλα. Φως και σκοτάδι. Δύναμη και αδυναμία. Θάρρος και φόβος. Ελπίδα και απελπισία. Πόσο χρόνο μας κρατούν δικούς τους τα μεν και πόσο τα δε;» καταλήγει η Βένια Δημητρακοπούλου

Απο την πλευρά του ο Παναγιώτης Καλατζόπουλος που συμμετέχει με τη μουσική του στο έργο της Βένιας Δημητρακοπουλου, τονίζει «Πόλεμος και Ειρήνη Ξαφνικά … με το τέλος της εποχής της χειραψίας, της αφής, επινοούμε τρόπους ίδιας έντασης και ουσίας για να αισθανθούμε, να καταλάβουμε, να αγγίξουμε ο ένας τον άλλον. Ένας τρόπος που μου έρχεται φυσικός είναι να δοκιμάσω με μουσική πρώτη φορά, να συνοδεύσω ποίηση, τον λόγο. Στην ποίηση η αλληλουχία των λέξεων δημιουργεί μια δόνηση. Όταν προστεθεί η μουσική, η δόνηση αυτή εντείνεται και πολλαπλασιάζεται. Μεταβάλλει το ποίημα το γυμνό σε νέο έργο. Δίνουν τα χέρια» καταλήγει ο Παναγιώτης Καλατζόπουλος.

μεγαρο
Back to Athens 2021 | Προέκταση στο Μέλλον: Μια αναζήτηση σχετικά με τα όρια του εφικτού, στο Μέγαρο Ησαϊα στην Πατησίων

Η Εκθεση στο Μέγαρο Ησαϊα στην Πατησίων

Με την αναμενόμενη λήξη της πανδημίας οι αλλαγές θα είναι ραγδαίες, δεν προβλέπεται να βρεθούμε σε μια προ κρίσης κατάσταση. Πολλά θα αλλάξουν και δεν διαφαίνεται ασφαλής πρόβλεψη. Τι πρόκειται να αλλάξει και σε ποιο βαθμό; Αυτό που σίγουρα αλλάζει είναι η συμπεριφορά μας προς το μέλλον. Η κεντρική ιδέα στηρίζεται στο ότι ο κάθε καλλιτέχνης, μέσα από το έργο του και την πρακτική του, είναι μια αυτόνομη «μηχανή» που μπορεί να πειραματιστεί και να παράξει και τη πιο απίθανη ερμηνεία σχετικά με τους προβληματισμούς της εποχής, και να την αποδώσει στο κοινό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν είναι τυχαίο που ο θεσμός Back to Athens γεννήθηκε στις απαρχές της κρίσης το 2012, γεγονός που το καθιστά ένα ζωντανό και επίκαιρο εργαλείο έρευνας και καταγραφής των συμπερασμάτων που προκύπτουν από τους προβληματισμούς των καλλιτεχνών και επιμελητών, αφήνοντας τα πάντα ανοιχτά προς ερμηνεία.

Ενα ξεχωριστό πρότζεκτ τέχνης 1 με 4 Ιουλίου

Το Back to Athens 2021 δίνει ραντεβού με το φιλότεχνο κοινό από 1-4 Ιουλίου στο εμβληματικό κτίριο νεότερων μνημείων, το Μέγαρο Ησαΐα. Παρουσιάζονται 16 επιμελητικές εκθέσεις και προτάσεις, με τη συμμετοχή 150+ καλλιτεχνών, επιμελητών ανεξάρτητων χώρων και πρωτοβουλιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Back to Athens 8 επιμελούνται οι Γιώργος Γεωργακόπουλος, Φωτεινή Καπίρη, Christian Rupp.

Το Back to Athens 8 / 2021 διοργανώνει η APART Art Research and Applications, υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, με την υποστήριξη της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα και του Υπουργείου Πολιτισμού της Αυστρίας, την εταιρεία Zoia, το Πολιτιστικό πρόγραμμα Athens intersection, την CHEAPART, και το πρόγραμμα Offspring Young Artists.

Ο θεσμός του Back to Athens σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε πρώτη φορά το 2012 στην ευρύτερη περιοχή της Πλατείας Κοτζιά όπου και παρέμεινε μέχρι το 2014. Το 2016 - 2017 πραγματοποιήθηκε στην ιστορική πλατεία και περιοχή των Εξαρχείων, το 2018 έδωσε ένα δυναμικό παρόν στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας, και το 2021 παρουσιάζεται στο εμβληματικό κτίριο του Μεγάρου Ησαΐα στην Πατησίων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εκδήλωση πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη όλα τα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας, στο πλαίσιο αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού (Sars-CoV-2).

BACK TO ATHENS 8 / 2021 Εκθέσεις

1ος Όροφος

«CC | Cinematic Cabinets»
Ομαδική έκθεση
Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Αργιανάς
Συμμετέχουν: Βασίλης Βλασταράς, Παναγιώτης Λεζές, Θάνος Μακρής, Βαγγέλης Πατσιαλός, Μαρία Τσάγκαρη, Γιώργος Τσεριώνης, Αλέξης Φιδετζής, Campus Novel.

«Ουτοπία-Δυστοπία-Ατοπία»
Ομαδική έκθεση
Επιμέλεια: Έφη Μιχάλαρου
Συμμετέχουν: Χρήστος Αθανασιάδης, Αντα Αναστασέα, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Θεόδουλος, Δημήτρης Λεμπέσης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Μανώλης Μπαμπούσης, Στέλλα Μουρκογιάννη, Μαργαρίτα Πέτροβα, Αρτεμις Ποταμιάνου, Παναγιώτης Ράππας, Κατερίνα Ριμπατσιού, Φανή Σοφολόγη, Ιφιγένεια Σδούκου, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Βούλα Φερεντίνου, Πάνος Χαραλάμπους και Μανταλίνα Ψωμά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ελέφαντας στο Δωμάτιο»
Ομαδική έκθεση
Επιμέλεια: Γιώργος Γεωργακόπουλος
Συμμετέχουν: Σπύρος Αγγελόπουλος, Δημήτρης Αντωνίτσης, Κωστής Βελώνης, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Μπάμπης Καραλής, Ioanna Lin, Μάρω Μιχαλακάκου, Κώστας Μπασάνος, Μαρία Παπαδημητρίου, Νίκος Παπαδημητρίου / Κώστας Τσώλης.

"Memory Vessel", Dimitri Yin, Phoenix Athens Gallery and Residency
Sculpture

«per austria ad aspera»
Ομαδική έκθεση
Επιμέλεια: Christian Rupp
Συμμετέχουν: Olga Georgieva, Robert Gschwantner, Claudia Mongini, Julian Palacz, karin maria pfeifer, Christian Rupp, Sula Zimmerberger.

«born with a 'leg up'»
Ομαδική έκθεση
Επιμέλεια: Θέμης Ραγιάς
Συμμετέχουν: Χαράλαμπος Κουρκούλης (Photoharrie), Κωνσταντίνος Κωτσής, Δημήτριος Μπαρούχος, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Νικόλας Σημαντηράκης, Κωστής Φωκάς.

"Γραφειοκρατία”, Τάσος Λιακόπουλος
Εγκατάσταση
Επιμέλεια: Εύα Νάθενα

"ΠΟΛΕΜΟΣ ΞΑΦΝΙΚΑ 2020", Βένια Δημητρακοπούλου
Ηχος - εγκατάσταση
Ιδέα, κείμενα, φωνή: Βένια Δημητρακοπούλου
Μουσική: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2ος Όροφος

"Keep breathing slowly"
Ομαδική έκθεση
Eπιμέλεια: Flat 1
Συμμετέχουν: Hannes Glaser, Ewa Kaja, karin maria pfeifer, Lola Pfeifer, Christiane Spatt, Johanna Tatzgern, Sula Zimmerberger.

«Sleeping Beauties»
Ομαδική έκθεση
Επιμέλεια: Γαληνή Λαζάνη
Συμμετέχουν: Δήμητρα Βάμιαλη, Παναγιώτης Κουλουράς, Αλκηστις Μαυροκεφάλου, Γιώργος Σταματάκης, Δημήτρης Φουτρής, Αλεξία Ψαραδέλη.

“Offspring Review [1+1], Αίσθηση 2-αίσθηση”
Ομαδική έκθεση
Συμμετέχουν: Βασίλης Γαλάνης - Μάρκελλος Κολοφωτιάς, Κώστας Λαλές - Χάρης Λαλές, Κατερίνα Μπότσαρη - Γιάννης Σκαλτσάς, Δημοσθένης Μπογιατζής - Danae Tzotzos, Σοφία Rose Κοσμίδου - Φώτης Στάθης, Ναταλία Μαντά - Μαρίνα Μαργέλου, Δημήτρης Κοντοδήμος - Θάνος Φούντας, Μαριλένα Κρανιώτη - Γιάννης Αυγουστής, Σωτήρης Φωκέας - Μιχάλης Τζέτζιας, Ελεάνα Μπαλέση - Αντώνης Καπνίσης, Κλεοπάτρα Τσαλή - Οδυσσέας Γλύκας, Ορέστης Καραλής - Ανδρέας Βέμπος

«Ελέφαντας στο Δωμάτιο»
Ομαδική έκθεση
Επιμέλεια: Γιώργος Γεωργακόπουλος
Συμμετέχουν: Σπύρος Αγγελόπουλος, Δημήτρης Αντωνίτσης, Κωστής Βελώνης, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Μπάμπης Καραλής, Ioanna Lin, Μάρω Μιχαλακάκου, Κώστας Μπασάνος, Μαρία Παπαδημητρίου, Νίκος Παπαδημητρίου / Κώστας Τσώλης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

"Πτήση 03-03", Θεόδουλος
Βίντεο-προβολή στην έκθεση Ουτοπία-Δυστοπία-Ατοπία»
Επιμέλεια: Έφη Μιχάλαρου

“Αόρατοι άνθρωποι”, Βίκη Μπέτσου
Βίντεο-προβολή

"Το δωμάτιο της απόστασης", Νίκος Γιαβρόπουλος
Βίντεο-εγκατάσταση

BACK TO ATHENS
BACK TO ATHENS

3ος Όροφος

«Day Wavers»
Ομαδική έκθεση
Επιμέλεια: Δώρα Βασιλάκου, Θεοδώρα Μαλάμου
Συμμετέχουν: Babak Ahteshamipour, Αγγελος κυρίου, Αντώνης Λάριος, Θεοδώρα Μαλάμου, Αγγελος Μεργές, Melina Mosland, Hannes Schumacher, Μυρτώ Ξανθοπούλου.

«Caliban in the Uk», Φίλιππος Τσιτσόπουλος
Performance & video reaction

“C'EST TOUT?”
Ομαδική έκθεση
Επιμέλεια: Jordanis Theodoridis, Werner Widmer, widmertheodoridis
Συμμετέχουν: Othmar Eder, Sandra Kühne, Victorine Müller, Elisabeth Nembrini, Ursula Palla, steffenschöni, Nicolas Vionnet, Werner Widmer.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

"Epic
-003-", Paolo Incarnato
Εγκατάσταση
Επιμέλεια: Στρατής Πανταζής

«In Slit» Ομαδική έκθεση
Επιμέλεια: Χαρά Πιπερίδου
Συμμετέχουν: Jacques Duboux, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Κωνσταντίνος Κωτσής, Άννα Λάσκαρη, Ανδρέας Λόλης, Γιώργος Μαραζιώτης, Ειρήνη Μίγα, Φωτεινή Παλπάνα, Βάλια Παπαστάμου, Γεωργία Σαγρή

«City Dwellers»
Ομαδική έκθεση, Kaktos Project
Επιμέλεια: Καρολίνα Μέη
Συμμετέχουν: Κωστής Βελώνης, Δήμητρα Ιωάννου, Σωτήρης Πανουσάκης, Λίλα Πολενάκη.

«Ελέφαντας στο Δωμάτιο»
Ομαδική έκθεση
Επιμέλεια: Γιώργος Γεωργακόπουλος
Συμμετέχουν: Σπύρος Αγγελόπουλος, Δημήτρης Αντωνίτσης, Κωστής Βελώνης, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Μπάμπης Καραλής, Ioanna Lin, Μάρω Μιχαλακάκου, Κώστας Μπασάνος, Μαρία Παπαδημητρίου, Νίκος Παπαδημητρίου / Κώστας Τσώλης.

«Natural equivalence», Πάνος Προφήτης, Μαρίνα Παπαδάκη
Εγκατάσταση

Back to Athens 8 International Arts Festival 2021
Μέγαρο Ησαΐα
Πατησίων 65 & Ιουλιανού, Αθήνα, 104 33

Έναρξη: Πέμπτη, 1 Ιουλίου
Διάρκεια: 1 – 4 Ιουλίου, 2021
Ώρες: Πέμπτη 1.7, Παρασκευή 2.7, 16:00 – 22:00, Σάββατο 3.7, Κυριακή 4.7, 12:00 – 22:00

Επιμέλεια Back to Athens 8: Γιώργος Γεωργακόπουλος, Φωτεινή Καπίρη, Christian Rupp

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ