Η «Θελεστίνα» του ΚΘΒΕ με Ελ. Κωνσταντινίδου-Χρ. Ρώπα από 22 Μαΐου στο θέατρο ΗΒΗ - iefimerida.gr

Η «Θελεστίνα» του ΚΘΒΕ με Ελ. Κωνσταντινίδου-Χρ. Ρώπα από 22 Μαΐου στο θέατρο ΗΒΗ

Η «Θελεστίνα» του ΚΘΒΕ με Ελ. Κωνσταντινίδου-Χρ. Ρώπα από 22 Μαΐου στο θέατρο ΗΒΗ
Η «Θελεστίνα» του ΚΘΒΕ με Ελ. Κωνσταντινίδου-Χρ. Ρώπα από 22 Μαΐου στο θέατρο ΗΒΗ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η «Θελεστίνα» η παράσταση που παρακολούθησαν 14.000 θεατές στη Θεσσαλονίκη και απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια από κοινό και κριτικούς, έρχεται στην Αθήνα.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε συμπαραγωγή με τα Αθηναϊκά Θέατρα, παρουσιάζει από τις 22 Μαΐου την «Θελεστίνα» του Φερνάντο ντε Ρόχας.

Μία παράσταση σε απόδοση κειμένου & σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ, Αστέριου Πελτέκη, με ένα δυνατό σύνολο ταλαντούχων συντελεστών και πρωταγωνιστών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο ρόλο της Θελεστίνας, η Ελισάβετ Κωνσταντιντίδου.
Πρωταγωνιστούν: Χρύσα Ρώπα, Ταξιάρχης Χάνος, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Γιώργος Κολοβός, Τατιάνα Μελίδου

Μια «ιλαροτραγωδία» γεμάτη αλχημείες, εξαπατήσεις, δυνατά πάθη

Η «Θελεστίνα», ένα έργο πρωτοποριακό, παραμένει συγκλονιστικά επίκαιρο, πέντε αιώνες μετά τη συγγραφή του, καθώς αποτελεί μια «τοιχογραφία» της ανθρώπινης φύσης, γεμάτη σαρκική επιθυμία, ηδονή, πλάνη και λύτρωση. Οι κωμικές στιγμές διαδέχονται τις δραματικές, σε ένα σκηνικό παιχνίδι ένοχων μυστικών αλλά και αποκαλύψεων και ανατροπών που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή.

Η «Θελεστίνα» η παράσταση που παρακολούθησαν 14.000 θεατές στη Θεσσαλονίκη και απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια από κοινό και κριτικούς, έρχεται στην Αθήνα
Η «Θελεστίνα» η παράσταση που παρακολούθησαν 14.000 θεατές στη Θεσσαλονίκη και απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια από κοινό και κριτικούς, έρχεται στην Αθήνα

Μια «ιλαροτραγωδία» γεμάτη αλχημείες, εξαπατήσεις, δυνατά πάθη και θανάσιμα αμαρτήματα, η οποία ταξιδεύει το κοινό στη γεμάτη δεισιδαιμονίες κοινωνία της Ισπανίας του 15ου αιώνα, «εξερευνώντας» με αριστοτεχνικό τρόπο τις ανθρώπινες αδυναμίες, την απληστία, τη λαγνεία και τον έρωτα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η «Θελεστίνα» -όπως την αποκαλούσε το κοινό- και επικράτησε σαν τίτλος, δημοσιεύτηκε το 1499, έχοντας τολμηρά για την εποχή στοιχεία, τα οποία συνεχίζουν να καταπλήσσουν και να ενθουσιάζουν τους αναγνώστες. Στην συγκεκριμένη σκηνοθετική προσέγγιση του έργου, μέσα από την προσθήκη μια σύγχρονης Παράβασης, υπογραμμίζονται, επιπλέον, η θέση της γυναίκας, η «αρετή» της αγνότητας και η εκμετάλλευσή της καθώς και η τεράστια επιχείρηση χειραγώγησης και εμπορευματοποίησης του γυναικείου σώματος, ανά τους αιώνες.

Η «Θελεστίνα», ένα έργο πρωτοποριακό,  παραμένει συγκλονιστικά επίκαιρο, πέντε αιώνες μετά τη συγγραφή του, καθώς αποτελεί μια «τοιχογραφία» της ανθρώπινης φύσης, γεμάτη σαρκική επιθυμία, ηδονή,  πλάνη και λύτρωση
Η «Θελεστίνα», ένα έργο πρωτοποριακό, παραμένει συγκλονιστικά επίκαιρο, πέντε αιώνες μετά τη συγγραφή του, καθώς αποτελεί μια «τοιχογραφία» της ανθρώπινης φύσης, γεμάτη σαρκική επιθυμία, ηδονή, πλάνη και λύτρωση

Kούκλες φιλοτεχνημένες από εικαστικούς καλλιτέχνες της Βόρειας Ελλάδας οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ΚΘΒΕ και δημιούργησαν έργα τέχνης, «ζωντανεύουν», υπό την επιμέλεια της Φρόσως Λύτρα, με τους θεατές να γίνονται μάρτυρες μιας πομπής συμβόλων, μορφών και ιδεών, που αναδεικνύουν την σεξιστική αντιμετώπιση της γυναίκας και την κοινωνική καταπίεση που υφίσταται, μέσα στο χρόνο.
*Κατάλληλο για θεατές άνω των 13 ετών

Πρεμιέρα 22 Μαΐου στο θέατρο ΗΒΗ
Πρεμιέρα 22 Μαΐου στο θέατρο ΗΒΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημείωμα Σκηνοθέτη- Καλλιτεχνικού Διευθυντή ΚΘΒΕ, Αστέριου Πελτέκη «Αυτή ήταν η κωμωδία ή ιλαροτραγωδία του Καλλίστο και της Μελιβέας, γραμμένη προς γνώσιν και συμμόρφωσιν των τρελά ερωτευμένων, που έρμαιοι του Πάθους τους, λατρεύουν αντί Θεού τους εραστές τους.

Ο ερωτευμένος νεαρός ιππότης Καλίστο, αδυνατώντας να διαχειριστεί την απόρριψη της αγαπημένης του Μελιβέας, δέχεται τη συμβουλή του υπηρέτη του Σεμπρόνιο και ζητάει βοήθεια από τη Θελεστίνα, μια δαιμόνια προξενήτρα, πρώην ιερόδουλη και νυν προαγωγό, η οποία κατέχει τα μυστικά του έρωτα και δίνει λύσεις στα προβλήματα, έναντι αμοιβής, με αλχημείες και μαγικά βότανα. Η Θελεστίνα, βάζει το σχέδιο της σε εφαρμογή, ώστε το νεαρό ζευγάρι να ερωτευθεί με πάθος. Πανούργα, χειριστική και εξαιρετικά ικανή στο να καταλαβαίνει τους ανθρώπους και να εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες τους, χρησιμοποιεί ανορθόδοξους τρόπους, μηχανορραφίες και «ραφές» παντός τύπου που εκχυδαΐζουν τον αγνό «πλατωνικό» έρωτα και εμπλέκουν τους ήρωες σε απρόβλεπτες περιπέτειες…

Ποια θα είναι η είναι η κατάληξη του δυνατού αυτού έρωτα, που μέσα από αλχημείες και εξαπατήσεις, πυροδοτεί μια σειρά θανάσιμων αμαρτημάτων, όπως η λαγνεία και η απληστία, σε μια κοινωνία γεμάτη δεισιδαιμονίες, στην Ισπανία του 15ου αιώνα;

Η Θελεστίνα ή η ιλαροτραγωδία του Καλίστο και της Μελιβέας, είναι το πρώτο διαλογικό μυθιστόρημα το οποίο εισαγάγει ουσιαστικά την λογοτεχνία στην Αναγέννηση. Ο Φερνάντο ντε Ρόχας, ένας βίαια εκχριστιανισμένος Εβραίος, γράφει μια συναρπαστική ερωτική ιστορία, που καθρεφτίζει τη μεσαιωνική ηθική, απεικονίζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά της. Βρίσκεται όμως στο κατώφλι μιας νέας εποχής που αρχίζει να ξεπηδάει με νέους κώδικες. Από τη φεουδαρχία και τον Καθολικισμό αρχίζουν να αχνοφαίνονται τα πρώτα σημάδια της Αναγέννησης και του καπιταλισμού, σε ένα κείμενο που παίζει με τα όρια της Ιεράς Εξέτασης. Το εκτενέστατο μυθιστόρημα των περίπου 65.000 λέξεων, γνώρισε τεράστια επιτυχία με πολλές επανεκδόσεις και διασκευές. Η έντονη θεατρικότητά του κειμένου, οι δυνατοί μονόλογοι, η διαλογική μορφή του καθώς και οι πολύπλευροι χαρακτήρες του, έδωσαν έδαφος για πολλαπλές απόπειρες σκηνικής μεταφοράς. Η σάτιρα, το ποιητικό στοιχείο, ο συνδυασμός του υψηλού και του ευτελούς, τα μεγάλα πάθη και τα συναισθήματα με την ταυτόχρονα κωμική αποδόμησή τους, επιτυγχάνουν μια επιδέξια κοινωνική κριτική της εποχής, αποδομώντας διακριτικά τις αρχές που τη διέπουν, σε ένα κείμενο που επιφανειακά τις παραχωρεί τη νομιμοποίησή τους» καταλήγει ο Αστέριος Πελτέκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Χρύσα Ρώπα
Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Χρύσα Ρώπα

Τα τραγούδια της παράστασης ερμηνεύει η Σοφία Μανουσάκη

Διανομή: Ζωή Ευθυμίου (Νεαρή Θελεστίνα/Β΄Θελεστίνα/Περαστική), Γιώργος Κολοβός (Καλίστο), Θάνος Κοντογιώργης (Σεμπρόνιο/Τριστάν/Περαστικός), Ελισάβετ Κωνσταντινίδου (Θελεστίνα), Χριστίνα Κωνσταντινίδου (Αλίσα/Πόρνη/ Γ΄Θελεστίνα/Περαστική/ σε διπλή διανομή), Τατιάνα Μελίδου (Μελιβέα), Δημήτρης Μορφακίδης (Πάρμενο/ Σόσια/Περαστικός), Αλεξάνδρα Παλαιολόγου (Αρεούσα/ Περαστική), Χρύσα Ρώπα (Ελίσια), Μίλτος Σαμαράς (Θεντούριο/Περαστικός), Εύη Σαρμή (Λουκρέθια), Ελευθερία Τέτουλα (Αλίσα/ Πόρνη/ Γ΄Θελεστίνα/Περαστική/ σε διπλή διανομή), Ταξιάρχης Χάνος (Πλεμπέριο/ Περαστικός)

Χορεύτρια: Έρωτας/ Πόρνη/ Περαστική: Αναστασία Κελέση

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φιγκυράν: Αργυρώ Βλαχοπούλου, Ρέα Καραδέδου-Ισούα, Αγάπη Ουζούνη, Χρυσούλα Σαράντου

Συμμετέχουν με έργα τους οι εικαστικοί: Μαρία Αδάμου, Πέτρος Αναστασίου, Εβίτα Βουδούρη, Σαββίνα Ζήκου, Βασιλική Καραπαναγιωτίδου, Αλεξάνδρα Μπαλτζή, Ελένη Περαντζάκη, Αργυρή Στεφάνου, Ραφαήλ Τσιφλίδης, Χρυσάνθη Τρυφών, Στρατής Χατζηευστρατίου, Σμαρώ Ταχματζίδου, Θώμις Παπαδημητρίου

Eλισσαβετ Κωνσταντινίδου
Eλισσαβετ Κωνσταντινίδου

Απόδοση κειμένου - Σκηνοθεσία: Αστέριος Πελτέκης

Μουσική: Στέφανος Κορκολής / Εικαστική σύνθεση και εγκατάσταση: Φρόσω Λύτρα / Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης / Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος / Συνεργάτις σκηνογράφος- ενδυματολόγος: Δανάη Πανά / Επιμέλεια κίνησης: Αναστασία Κελέση / Βοηθός σκηνοθέτη: Εύη Σαρμή / Οργάνωση Παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου / Φωτογραφίες: Mike Rafail | That long black cloud

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

*Βοηθός σκηνοθέτη (στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης): Χρυσούλα Σαράντου

*Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου (στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης): Αναστασία Μαρκέλλα Νεαμονίτη

Πληροφορίες: Θέατρο ΗΒΗ (Σαρρή 27, Αθήνα)

Πρεμιέρα: Πέμπτη 22 Μαΐου 2025 / Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες και ένα τέταρτο (με το διάλειμμα)

Ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 19:00, Πέμπτη-Παρασκευή- Σάββατο: 21:00, Κυριακή: 19:00

Προπώληση: More.com, 211.1000.365 / Συμπαραγωγή: ΚΘΒΕ- ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΘΕΑΤΡΑ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ