Γιάννης Μαρκόπουλος: Η σχέση του με το ελληνικό ροκ -Η στενή επαφή με τον Παύλο Σιδηρόπουλο - iefimerida.gr

Γιάννης Μαρκόπουλος: Η σχέση του με το ελληνικό ροκ -Η στενή επαφή με τον Παύλο Σιδηρόπουλο

1.Ο Γιάννης Μαρκόπουλος με μέλη από την ορχήστρα του, στη σκηνή του κλαμπ Κύτταρο στις παραστάσεις για τον δίσκο Οροπέδιο. 1976. / Αρχείο Μ.Νταλούκα
Ο Γιάννης Μαρκόπουλος με μέλη από την ορχήστρα του, στη σκηνή του κλαμπ Κύτταρο στις παραστάσεις για τον δίσκο Οροπέδιο. 1976. / Αρχείο Μ.Νταλούκα

Σε φωτογραφία έτους 1976, βλέπουμε τον Γιάννη Μαρκόπουλο στο κλαμπ Κύτταρο όπου παρουσίαζε τον κύκλο τραγουδιών του «Οροπέδιο».

Ανάμεσα στους μουσικούς και τραγουδιστές της ορχήστρας, υπάρχουν και δύο εμβληματικά πρόσωπα του ελληνικού ροκ: ο κιθαρίστας Γιάννης Σπάθας (των Socrates) και ο Παύλος Σιδηρόπουλος. Η φωτογραφία αποδεικνύει ότι ο Γιάννης Μαρκόπουλος, εκτιμούσε μουσικούς και τραγουδοποιούς του ελληνικού ροκ, και πραγματοποιούσε κατά καιρούς, επιτυχημένες συνεργασίες μαζί τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πιο πρόσφατη απόδειξη, είναι η επιθυμία του να διασκευάσει τραγούδια του ο Παύλος Παυλίδης, επιθυμία που εκπληρώθηκε φέτος, στον τελευταίο δίσκο του Παυλίδη με τίτλο «Πέρα από την Θάλασσα». Στον δίσκο αυτό, ο Παύλος Παυλίδης, διασκευάζει με ροκ τρόπο, δώδεκα αξέχαστα τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου.

Για τη συνεργασία με τον Παύλο Σιδηρόπουλο

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος αρχίζει να συνεργάζεται με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας. Το πιο γνωστό τραγούδι από τη συνεργασία αυτή, είναι το «Τούμπου τούμπου ζα» που κυκλοφόρησε δισκογραφικά το 1975.

Η μετάβαση του Παύλου Σιδηρόπουλου από το ροκ στο πολιτικοποιημένο τραγούδι, δυσαρέστησε τότε τους συντρόφους του από το συγκρότημα «Μπουρμπούλια», που πριν λίγους μήνες είχε διαλυθεί.

Ο μπασίστας του συγκροτήματος Βασίλης Ντάλλας, σε γράμμα που στέλνει στην Λένα Στάθη (γυναίκα του ντραμίστα Νίκου Τσιλογιάννη), γράφει πως αν δει τον Σιδηρόπουλο επί σκηνής θα του ρίξει ντομάτες, ενώ τον χαρακτηρίζει «αχαμπουχουλουκουμπά». Ο χαρακτηρισμός από τον στίχο του «Τούμπου τούμπου ζα» του Μαρκόπουλου που τραγουδούσε ο Παύλος: Άχα μπούχου λούχου μπούχου λούχου μπούχου λούχου μπα…Τούμπου τούμπου ζα, τούμπου μάγοι θα μας ψήσουν οι ανθρωποφάγοι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Φωτογραφία από συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο Παλαί ντε Σπορ στη Θεσσαλονίκη. Τραγουδά ο Παύλος Σιδηρόπουλος. Στα ντραμς ο Γιάννης Ρενιέρης. Ιανουάριος 1975. / Αρχείο Μ.Νταλούκα
Φωτογραφία από συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο Παλαί ντε Σπορ στη Θεσσαλονίκη. Τραγουδά ο Παύλος Σιδηρόπουλος. Στα ντραμς ο Γιάννης Ρενιέρης. Ιανουάριος 1975. / Αρχείο Μ.Νταλούκα

Ο αείμνηστος Ντάλλας, που διαφωνούσε με την αλλαγή του Παύλου και θεωρούσε το «Τούμπου τούμπου ζα» γελοίο τραγούδι, δεν είχε δίκιο. Πρώτα γιατί η αλλαγή ήταν φαινομενική, ο Παύλος εξακολουθούσε να είναι ροκ και αυτό αποδεικνύεται από το ότι εκείνα τα χρόνια έγραψε (χωρίς να τα εμφανίσει όμως τότε) μερικά από τα πιο εμβληματικά τραγούδια του ελληνικού ροκ που αποτελούν τον κύκλο του Φλου.

Ύστερα, το «Τούμπου τούμπου ζα» δεν ήταν γελοίο τραγούδι. Αντίθετα, ήταν ένα από τα πιο σοβαρά αντιδικτατορικά τραγούδια κρυμμένο όμως πίσω από «πλακατζίδικους» στίχους. Το τραγούδι (στίχοι και μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου) υπάρχει και στο φιλμ «Δοκιμή» του Ζιλ Ντασέν γυρισμένο το 1974, λίγο πριν την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, όπου το τραγουδούν οι ηθοποιοί που υποδύονται τους φοιτητές της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου 1973. Σε πρώτο άκουσμα, σου δημιουργεί την εντύπωση ότι σατιρίζει τα «σκυλοτράγουδα».

Ο στίχος «μπροστά πηγαίνει ο αρχηγός και πίσω του οι σκύλοι» μοιάζει να αναφέρεται στα «σκυλάδικα» της εποχής και ο στίχος «μη με αφήνεις μοναχή» στα ινδικότροπα σπαραξικάρδια άσματα τύπου «Μη με αφήνεις μοναχή» της Μπέμπα Μπλανς. Το βαθύτερο όμως και ουσιαστικό νόημα του «Τούμπου τούμπου ζα» είναι μία έξυπνη σάτιρα στη δικτατορία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρώτη εκτέλεση δισκογραφικά έγινε από τους Λάκη Χαλκιά και Παύλο Σιδηρόπουλο, ενώ αργότερα το ερμήνευσαν και οι Κώστας Βουτσάς και Γιώργος Μαρίνος. Ο Σιδηρόπουλος το ερμηνεύει και το 1986, μόνος αυτή τη φορά, όταν συνεργάζεται πάλι με τον Γιάννη Μαρκόπουλο στη συναυλία στο Ηρώδειο.

Στα χρόνια 1974-1976, ο Σιδηρόπουλος εμφανίζεται στους δίσκους του Γιάννη Μαρκόπουλου:

  • «Θεσσαλικός Κύκλος» (1974, ΕΜΙ), με τα τραγούδια «Εισαγωγή - Τελάλης», «Το τηλέφωνο» (με τη Λιζέττα Νικολάου), «Η Βασίλω» και «Το Γράμμα» (με τον Λάκη Χαλκιά).
  • «Ανεξάρτητα» (1975, ΕΜΙ), με το «ΤούμπουΤούμπου Ζα» (με τον Λάκη Χαλκιά)
  • «Οροπέδιο» (1976, ΕΜΙ), στο «Δεν Ήρθα σαν Ξένος» σε ποίηση Μιχάλη Κατσαρού (με τη συμβολή του κιθαρίστα Γιάννη Σπάθα των Socrates).

Στα χρόνια αυτά, ο Παύλος συμμετέχει σε συναυλίες του Γιάννη Μαρκόπουλου αλλά και σε παραστάσεις μαζί του, στο κλαμπ Κύτταρο. Σε όλες τις φωτογραφίες του εκείνης της εποχής, είναι χαρακτηριστικό το ανταρτρόκ ντύσιμο και το μουστάκι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Παύλος Σιδηρόπουλος στη σκηνή του κλαμπ Κύτταρο στις παραστάσεις του Γιάννη Μαρκόπουλου για τον δίσκο Οροπέδιο. Δίπλα του η Λιζέτα Νικολάου.1976. / Αρχείο Μ.Νταλούκα
Ο Παύλος Σιδηρόπουλος στη σκηνή του κλαμπ Κύτταρο στις παραστάσεις του Γιάννη Μαρκόπουλου για τον δίσκο Οροπέδιο. Δίπλα του η Λιζέτα Νικολάου.1976. / Αρχείο Μ.Νταλούκα

Σε κάποιες παραστάσεις του Γιάννη Μαρκόπουλου, ο Παύλος Σιδηρόπουλος υποδύεται και τον «πλανόδιο μάντη» σε μια περφόρμανς που γραφόταν από την ηθοποιό Δέσποινα Τομαζάνη και που παρεμβαλλόταν στο πρόγραμμα.

Η Τομαζάνη ήταν η πανέμορφη κοπέλα που επιχειρούσε έναν σουρεαλιστικό αποχαιρετισμό των ψυχεδελικών ονείρων και περιέφερε τον μάντη (Σιδηρόπουλο) επί του οποίου καρφίτσωνε κατοστάρικα, για να χρησμοδοτεί με δυσοίωνο τρόπο.

Η επαφή με τον Παύλο Παυλίδη

Ο δίσκος «Πέρα από τη Θάλασσα», που κυκλοφόρησε στις αρχές της χρονιάς (Ιανουάριος 2023) από τη United We Fly, υλοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση που έκανε ο Γιάννης Μαρκόπουλος στον ροκ τραγουδοποιό Παύλο Παυλίδη. Συγκεκριμένα η κόρη του συνθέτη, Λέγκα Μαρκοπούλου, σε συνάντηση που είχε το 2019 με τον Παύλο Παυλίδη, του μετέφερε την επιθυμία του πατέρας της να διασκευάσει τραγούδια και ορχηστρικά κομμάτια από όλη τη δισκογραφία του. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Παυλίδης επέλεξε να διασκευάσει δώδεκα κομμάτια του συνθέτη, τα «Πέρα από τη θάλασσα», «Κάτω στης Μαργαρίτας τ' αλωνάκι», «Όχι δεν πρέπει», «Η Ρόζα η ναζιάρα», «Γκρεμισμένα σπίτια», «Χίλια μύρια κύματα», «Μιλώ για τα παιδιά μου», «Μαλαματένια λόγια», «Τη μέρα της Πεντηκοστής», «Τα λόγια και τα χρόνια», «Μέρα με την ημέρα», «Γεννήθηκα». Η παραγωγή του δίσκου είναι δική του και του Χρήστου Λαϊνά και η ενορχήστρωση του Ηλία Νικολαΐδη.

«Ο Γιάννης Μαρκόπουλος καταφέρνει ν’ ακούγεται το ασύλληπτο σαν φυσιολογικό, ενώνει την Ανατολή με τη Δύση και επαναπροσδιορίζει την ελληνικότητα ανοίγοντας ορίζοντες» υπογράμμισε ο Παύλος Παυλίδης στην παρουσίαση του δίσκου «Πέρα από τη Θάλασσα».

Διαχρονικά τα τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου

Και άλλοι έλληνες τραγουδοποιοί (από τον ροκ και έντεχνο χώρο) έχουν διασκευάσει τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου κάτι που δείχνει πως τα τραγούδια του εξακολουθούν να εμπνέουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί η διασκευή του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο «Τα λόγια και τα χρόνια» όπως και η ερμηνεία του «Μαλαματένια Λόγια» όπως παρουσιάστηκε από τον Νίκο Πορτοκάλογλου, Τάνια Τσανακλίδου, Ρένα Μόρφη κ.α,  στην εκπομπή «Μουσικό Κουτί» τον περασμένο Μάρτιο στην ΕΡΤ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ