Τιμάται σήμερα η μνήμη της Μονσεράτ Καμπαγιέ -Ακούστε την να ερμηνεύει Madama Butterfly - iefimerida.gr

Τιμάται σήμερα η μνήμη της Μονσεράτ Καμπαγιέ -Ακούστε την να ερμηνεύει Madama Butterfly

Η Μονσεράτ Καμπαγιέ σε doodle της Google
Η Μονσεράτ Καμπαγιέ σε doodle της Google
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ισπανίδα υψίφωνος της όπερας Μονσεράτ Καμπαγιέ (Montserrat Caballé), έχει την τιμητική της, αφού η Google της αφιερώνει το σημερινό της doodle, με αφορμή τη γέννησή της, σαν σήμερα, πριν από 89 χρόνια.

H «La Superba» όπως την αποκαλούσαν οι θαυμαστές της, η οποία πέθανε το 2018, ερμήνευσε μια ευρεία γκάμα ρόλων αλλά είναι περισσότερο γνωστή για τα έργα του Βέρντι και για το ρεπερτόριο του μπελ κάντο που ερμήνευσε, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τα έργα των Ροσίνι, Μπελίνι και Ντονιτσέττι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η soprano lirico, που γεφύρωσε την όπερα με την ροκ δίχως να διστάζει να συνεργαστεί με καλλιτέχνες έξω από το ρεπερτόριό της, ήταν μία από τις τελευταίες αληθινές ντίβες.

Αυτό αποδεικνύει περίτρανα και η απάντηση της Μαρίας Κάλλας όταν ρωτήθηκε ποια θεωρούσε άξια διάδοχό της: «Μόνο η Καμπαγιέ».

Ακούστε τη Μονσεράτ Καμπαγιέ να ερμηνεύει Madama Butterfly του Πουτσίνι:

Ανάμεσα στις μεγάλες της επιτυχίες ήταν και η εμφάνισή της στην "Νόρμα" του Μπελίνι, στη Σκάλα του Μιλάνου το 1972.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Καμπαγιέ απέκτησε διεθνή φήμη το 1987 όταν έπειτα από επιθυμία της ΔΟΕ ηχογράφησε το τραγούδι "Barcelona", ντουέτο με τον Φρέντι Μέρκιουρι, τραγουδιστή του βρετανικού ροκ συγκροτήματος Queen. Η πόλη καταγωγής της Καμπαγιέ, η Βαρκελώνη, αποτέλεσε έμπνευση για αυτό το τραγούδι και αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως ένα από τα δυο επίσημα τραγούδια των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1992.

Προερχόταν από φτωχή οικονομικά οικογένεια. Σπούδασε μουσική στο κονσερβατόριο του Λισέου και τεχνική του τραγουδιού μαζί με τους Nαπολεόνε Ανοβάτσι, Εουτζένια Κεμένι και Κοντσίτα Μπαντία.

Το 1956 εγκαταστάθηκε στη Βασιλεία της Ελβετίας, όπου έκανε το επαγγελματικό ντεμπούτο της ως Μιμή στην παράσταση της όπερας Μποέμ του Τζιάκομο Πουτσίνι.

Το 1962, η Καμπαγιέ επέστρεψε στην Βαρκελώνη και έκανε το ντεμπούτο της στο Λισέου με τον ομώνυμο ρόλο στο έργο του Στράους Arabella.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Ελλάδα η τελευταία της εμφάνιση ήταν στις 17 Σεπτεμβρίου 2012 στο Ηρώδειο με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του José Collado.

Η Καμπαγιέ αφιερώθηκε σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Ήταν πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της ΟΥΝΕΣΚΟ και ίδρυσε μια οργάνωση στην Βαρκελώνη για παιδιά με αναπηρία. Το 2003, πρωταγωνίστησε στο δικό της ντοκιμαντέρ με τίτλο Caballé Beyond Music, στο οποίο συμμετείχαν πολλοί δημοφιλείς τραγουδιστές της όπερας, μεταξύ των οποίων οι Plácido Domingo, Luciano Pavarotti, José Carreras και Renée Fleming.

Τον Δεκέμβριο του 2015, καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή σε ποινή φυλάκισης με αναστολή και της επιβλήθηκε πρόστιμο 254.231 ευρώ.

Ήταν παντρεμένη με τον ισπανό τενόρο Μπερναμπέ Μαρτί με τον οποίον είχε αποκτήσει δύο παιδιά. Μάλιστα η κόρη της, η Μονσεράτ Μαρτί, είναι επίσης σοπράνο της όπερας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΟνσεράτ Καμπαγιέ Google σοπράνο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ