Η Μενδώνη στην έκθεση για τη ζωή και το έργο του Θεοδωράκη: Ο Μίκης συνδέει όλους τους Ελληνες | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Η Μενδώνη στην έκθεση για τη ζωή και το έργο του Θεοδωράκη: Ο Μίκης συνδέει όλους τους Ελληνες

μενδωνη πιμπλης φαραντουρη
Η Λινα Μενδώνη με τον πρόεδρο του Μεγάρου Νίκο Πιμπλή και τη Μαρία Φαραντούρη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η παγκόσμια προσωπικότητα του Μίκη Θεοδωράκη αποκαλύπτεται μέσα από την επετειακή έκθεση «Ο γαλαξίας μου», που εγκαινίασε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής και περιλαμβάνει πρωτότυπα ντοκουμέντα του Αρχείου Μίκη Θεοδωράκη τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στους επισκέπτες. Την εκθεση οργανώνουν το ΥΠΠΟΑ, ο Σύλλογος “Οι Φίλοι της Μουσικής» και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, προς τιμήν των 96 χρόνων ζωής και δημιουργίας του Μίκη Θεοδωράκη.

προσωπικά αντικείμενα του Μίκη Θεοδωράκη
Προσωπικά αντικείμενα του Μίκη Θεοδωράκη
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μενδωνη: Ο Μίκης συνδέει όλους τους Έλληνες

Ακολουθεί η ομιλία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη στα εγκαίνια της έκθεσης: «Κυρίες και κύριοι, Η αποψινή βραδιά αποτελεί μια ξεχωριστή στιγμή για όλους τους φίλους της μουσικής. Για όλους όσους έχουν συνεργαστεί με τον μεγάλο μας δημιουργό, για όλους εκείνους που φέρουν τη βαριά ευθύνη της προστασίας και ανάδειξης του αρχείου του Μίκη Θεοδωράκη.

Θα έλεγα ότι πάντοτε και φυσικά και απόψε ο Μίκης, αν και απών, γίνεται μια αόρατη μαγική κλωστή που συνδέει όλους τους Έλληνες, όπου κι βρίσκονται, με την Ελλάδα. Για τον Μίκη Θεοδωράκη η επετειακή έκθεση που εγκαινιάζουμε απόψε αποτελεί ένα ακόμα αστέρι στη σχεδόν ενός αιώνα μουσική διαδρομή του, μια διαδρομή γεμάτη με τόσα πολλά «αστέρια», ώστε να συνθέτουν έναν ολόκληρο «γαλαξία» στη μουσική του σύμπαντος: Τον Γαλαξία του Μίκη.

Αυτούς τους «μουσικούς γαλαξίες», όπως ο Μίκης Θεοδωράκης είχε πει, παλιότερα, μιλώντας για το έργο του, εμπιστεύθηκε ο ίδιος στη μεγάλη και συνεχώς αναπτυσσόμενη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» για περισσότερα από 20 χρόνια τώρα.

Για να γιορτάσουμε τα 96 χρόνια ζωής και προσφοράς του Μίκη στη μουσική, στην Τέχνη, στα Γράμματα στην Ελλάδα, στον Ελληνισμό, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», με τη συγκεκριμένη επετειακή έκθεση, επιχειρεί να φωτίσει τις πολυποίκιλες πλευρές της μουσικής και πολιτικής του φυσιογνωμίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για πρώτη φορά έχουν οι επισκέπτες την ευκαιρία να δουν από κοντά ένα μέρος από το αξεπέραστο, σε μοναδικότητα και πλούτο, αρχείο του Μίκη Θεοδωράκη. Μέσα από τα πρωτότυπα ντοκουμέντα του Αρχείου, ο επισκέπτης συναντά το μοναδικό άνθρωπο που κρύβεται πίσω από τον θησαυρό των τραγουδιών του. Θα χαρεί τη μουσική ιδιοφυΐα του και ταυτόχρονα θα «διαβάσει» μερικά κεφάλαια από την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

Η μουσική του που συγκίνησε και συγκινεί εκατομμύρια πολίτες, σε όλο τον κόσμο, έχει εμπνεύσει τους αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπου γης. Εχει στηρίξει απελευθερωτικούς αγώνες ενάντια σε ανελεύθερα καθεστώτα. Υπέρμαχος της ειρήνης, ο Μίκης, και ενορχηστρωτής της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, στο έργο του προβάλει την πατριωτική ιδεολογία, καθώς είναι ο μέγας εκφραστής των αγώνων και των αγωνιών των Ελλήνων.

Νίκος Πιμπλής, Λίνα Μενδώνη, Μαρία Φαραντούρη
Νίκος Πιμπλής, Λίνα Μενδώνη, Μαρία Φαραντούρη

Κυρίες και κύριοι,

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με το έργο του ο Μίκης Θεοδωράκης επηρέασε την εξέλιξη της μουσικής. Χάρισε έμπνευση και έδωσε μουσική ταυτότητα στην Ελλάδα του 20ού αιώνα. Το συμφωνικό του έργο, η μελοποιημένη ποίηση, η μουσική για το θέατρο και το σινεμά, οι όπερες και τα μπαλέτα μέχρι και το λαϊκό τραγούδι, που συνδέεται με τους αγώνες, τα χρόνια της εξορίας, την πολιτική και τη συγγραφική του δράση, έχει αγαπηθεί από όλους τους Έλληνες, και όχι μόνο.

Η φήμη του Μίκη Θεοδωράκη ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας. Το έργο του, η ζωή του, η πολιτική δράση του είναι πέρα από όρια τοπικά, χρονικά. Κανείς δεν θα τολμήσει να τα εντάξει σε κατηγορίες. Ο χρόνος είναι ο μεγάλος σύμμαχος του έργου του, αφού καθώς κυλάει κερδίζει την πάλη του με την διαχρονία και την διαχρονικότητα.

Η έκθεση «Ο Γαλαξίας του Μίκη» αποτελεί την δική μας ευκαιρία να τιμήσουμε τον Άνθρωπο, τον Αγωνιστή, τον Μεγάλο Δημιουργό Μίκη Θεοδωράκη. Κυρίως, να του εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας που τα τραγούδια του δεν μας άφησαν να αισθανθούμε ποτέ μόνοι και αποκομμένοι από την ομορφιά της χώρας μας. Να του πούμε σήμερα πόσο υπερήφανους μας έχει κάνει, που η μουσική στέλνει το φως της Ελλάδας στον κόσμο όλο.

Τον διαβεβαιώνουμε ότι το ιδιοφυές μουσικό έργο του το οποίο αφήνει παρακαταθήκη στην Ελλάδα, θα συνδέει, σε όλους τους καιρούς, σε όλες τις εποχές τους Έλληνες με τον ελεύθερο κόσμο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
εκθεση
Αποψη της έκθεσης για τον Μίκη Θεοδωράκη

Εκθεση για τον Μικη σε 16 θεματικές ενότητες

Η έκθεση «Ο γαλαξίας μου» σε επιμέλεια της αρχιτέκτονα-μουσειολόγου Ερατώς Κουτσουδάκη, φωτίζει σχεδόν έναν αιώνα διαδρομής του Μίκη Θεοδωράκη. Διαρθρώνεται σε 16 θεματικές ενότητες που καλύπτουν πτυχές της ζωής και του έργου του, βιώματα και συναισθήματα και παρουσιάζονται σε ισάριθμους ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Σε αυτήν εκτίθενται για πρώτη φορά τα πρωτότυπα ντοκουμέντα του αρχείου του μεγάλου συνθέτη, πλαισιωμένα από σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό. Ας σημειωθεί ότι το πλήρες αρχείο του συνθέτη αποτελείται από περισσότερα από 100.000 φύλλα και περιλαμβάνει χειρόγραφες παρτιτούρες, πρωτότυπα κείμενα, προγράμματα, αποκόμματα Τύπου, φωτογραφίες, έντυπα, αφίσες, μετάλλια, κ.ά.

Η έκθεση πραγματοποιείται από τις 8 Ιουνίου έως τις 31 Ιουλίου και από 1 Σεπτεμβρίου έως 30 Οκτωβρίου, στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με ελεύθερη είσοδο.

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ