Χανιά: Eγκαίνια στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων για την έκθεση «BΑΤΗ ΤΙΜΕ! Σώμα - Νερό - Διάλογοι» [εικόνες] - iefimerida.gr

Χανιά: Eγκαίνια στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων για την έκθεση «BΑΤΗ ΤΙΜΕ! Σώμα - Νερό - Διάλογοι» [εικόνες]

«Γυναίκα στο μπάνιο» του Τ. Κατσουλίδη, από την περιοδική έκθεση «BΑΤΗ ΤΙΜΕ! Σώμα–Νερό–Διάλογοι» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων
«Γυναίκα στο μπάνιο» του Τ. Κατσουλίδη, από την περιοδική έκθεση «BΑΤΗ ΤΙΜΕ! Σώμα–Νερό–Διάλογοι» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων / Φωτογραφία: flashnews.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εγκαινιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων η περιοδική έκθεση με τίτλο «BΑΤΗ ΤΙΜΕ! Σώμα-Νερό-Διάλογοι», από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού - Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων.

Η έκθεση όπως δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, πριν την τελετή των εγκαινίων, η διευθύντρια της εφορείας αρχαιοτήτων Χανίων, Ελένη Παπαδοπούλου, πραγματοποιείται πάνω στην ιδέα και σε συνεργασία με το Μουσείο Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου (MuCEM | Μασσαλία), με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Μέσα από 137 αρχαία, μεσαιωνικά και σύγχρονα αντικείμενα και έργα τέχνης -από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων και του MuCEM, καθώς και άλλων μουσείων και συλλογών στην Ελλάδα και τη Γαλλία και τις 6 θεματικές της ενότητες επιχειρείται μια πρωτότυπη ιστορική και καλλιτεχνική ώσμωση και ένας συνεχής διάλογος με τις ποικίλες όψεις των διαχρονικών λουτρικών συνηθειών, ζωτικό στοιχείο των πολιτισμών της Μεσογείου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως τόνισε, «η έκθεση αποτελεί το δεύτερο μέρος της συνεργασίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων με το Μουσείο Πολιτισμών της Ευρώπης, στο πλαίσιο μιας τριετούς προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Κρήτης με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για την τοπική ανάπτυξη μέσα απο τον πολιτισμό».

Η Αρπαγή της Ευρώπης του Ζαν Ρενέ Γκωγκέν, η Αφροδίτη του Παύλου Σάμιου και το ελληνιστικό αγαλμάτιο της θεάς μας εισάγουν στην εμβληματική αξία του υγρού στοιχείου στη μυθολογική κοσμογονία των θεοτήτων, ενώ με τη Βάπτιση του Χριστού του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και τα τελετουργικά αγγεία των κλασικών χρόνων προβάλλεται ο ρόλος που διαδραματίζει το νερό στις διαβατήριες τελετές της ανθρώπινης ζωής. Οι ιδιωτικές λουτρικές συνήθειες σκιαγραφούνται, στο πέρασμα των αιώνων, μέσα από αρχαία, μεσαιωνικά και νεώτερα αντικείμενα, πριν ξεδιπλωθεί η σημασία των δημόσιων λουτρών ως χώρων ευεξίας και κοινωνικοποίησης από την αρχαιότητα έως τα χαμάμ, με ζωγραφικά έργα της Φλαμανδικής σχολής και κορυφαίων οριενταλιστών καλλιτεχνών (Ζαν-Λεόν Ζερόμ, Θεόδωρος Ράλλης). Από το έργο Οι Λουόμενοι του Πωλ Σεζάν έως τις αφίσες του ΕΟΤ, διοχετεύεται η μοναδική εμπειρία που προσφέρει η επαφή με τη φύση και το απόλυτο μεσογειακό τοπίο του ήλιου και της θάλασσας. Στοιχειοθετούνται, τέλος, σημαντικές ψηφίδες της ιστορίας του σαπουνιού με επίκεντρο τη Μασσαλία και το εργοστάσιο της ΑΒΕΑ στα Χανιά, και υπογραμμίζεται ο στενός δεσμός μεταξύ των δύο πόλεων, χάρη σε ικανό αριθμό εκθεμάτων, όπως ποικίλες γαλλικές αφίσες και αντικείμενα από τη μακρόχρονη παραγωγή του εργοστασίου της ΑΒΕΑ.

Το πρώτο μέρος της συνεργασίας ειχε υλοποιηθεί στην Μασσαλία απο τον Οκτώβριο του 2021, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου του 2022, με την προβολή του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων μέσω 13 αντιπροσωπευτικών αντικειμένων απο τις συλλογές του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης αφού τόνισε οτι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων αποτελεί κόσμημα για την Κρήτη και τη χώρα, επανέλαβε οτι η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει κάθε πράξη πολιτισμού που αναδεικνύουν την εξωστρέφεια του νησιού πάνω σε πολιτιστικές δράσεις. « Πιστεύω απόλυτα οτι ο πολιτισμός αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της κάθε περιοχής», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, αναφέρθηκε στην κοινή προσπάθεια των δύο μουσείων για την τοπική ανάπτυξη μέσω του πολιτισμού χαρακτηρίζοντας σημαντικό γεγονός τη δυνατότητα που δίνουν οι εκθέσεις στη γνωριμία των λαών με τον πολιτισμό σε όλον τον κόσμο.

Ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, καλωσόρισε στα Χανιά την έκθεση και την Γαλλική αποστολή, αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο μουσείων και τόνισε ότι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο επανατοποθετεί τα Χανιά όχι μόνο σε τοπικό αλλά σε μεσογειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο. «Με την έκθεση αυτή αποδεικνύεται με ακρίβεια αυτός ο χαρακτήρας του μουσείου», είπε χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απο την πλευρά του ο πρόεδρος του Μουσείου Πολιτισμών της Ευρώπης, Jean-François Chougnet, αναφέρθηκε στην αξία της συνεργασίας του Μουσείου με το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, τονίζοντας οτι ο πολιτισμός είναι ένας σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης.

Την έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 5 Σεπτεμβρίου, συνοδεύει επιστημονικός κατάλογος σε δύο γλώσσες (αγγλικά και ελληνικά).

Φωτογραφία: flashnews.gr
Φωτογραφία: flashnews.gr
Φωτογραφία: flashnews.gr
Φωτογραφία: flashnews.gr
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Φωτογραφία: flashnews.gr
Φωτογραφία: flashnews.gr
Φωτογραφία: hania.news
Φωτογραφία: hania.news
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ