Η βρετανική κοινωνία υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα -Τι έδειξε δημοσκόπηση - iefimerida.gr

Η βρετανική κοινωνία υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα -Τι έδειξε δημοσκόπηση

Τμήμα των Γλυπτών του Παρθενώνα που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο
Τμήμα των Γλυπτών του Παρθενώνα που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Matt Dunham
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέα ώθηση παίρνει στη Βρετανία η εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με τη δημιουργία ενός νέου σώματος υπό την προεδρία ενός πρώην υφυπουργού Πολιτισμού των Συντηρητικών.

Ο λόρδος Έντι Βέιζι, που διετέλεσε υφυπουργός Πολιτισμού στο διάστημα 2010-2016, θεωρεί ότι «είναι εφικτή μια συμφωνία» για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, που αφαίρεσε και εισήγαγε στη Βρετανία ο λόρδος Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα χωρίς να πληρώσει δασμούς με παρέμβαση του τότε υπουργού Εξωτερικών της χώρας, όπως αποκάλυψαν πρόσφατα ανακαλυφθείσες επιστολές της εποχής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα στη Βουλή των Λόρδων ξεκινάει μια πρώτη συζήτηση για την αλλαγή νόμου που απαγορεύει την επιστροφή αρχαιοτήτων στον τόπο προέλευσης τους, μια σημαντική εξέλιξη καθώς αν προχωρήσει η διαδικασία και τελικά αλλάξει και ο νόμος του 1963 που απαγορεύει την αφαίρεση εκθεμάτων από το Βρετανικό Μουσείο, τότε θα είναι πολύ πιο εύκολο να ληφθεί η απόφαση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Η κυβέρνηση της Λιζ Τρας είπε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να αλλάξει το νόμο με το Υπουργείο Ψηφιακής, Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού (DCMS) να δηλώνει: «Το Βρετανικό Μουσείο εμποδίζεται από το νόμο να αφαιρέσει αντικείμενα από τις συλλογές του, εκτός από ορισμένες περιστάσεις. Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αλλάξει αυτήν την πράξη».

Από την πλευρά του το Βρετανικό Μουσείο σε δήλωσή του αναφέρει: «Θα δανείσουμε τα γλυπτά του Παρθενώνα, όπως κάνουμε πολλά άλλα αντικείμενα, σε όσους θέλουν να τα εκθέσουν στο κοινό σε όλο τον κόσμο, υπό την προϋπόθεση ότι θα τα φροντίσουν και θα τα επιστρέψουν. Η εμβάθυνση της πρόσβασης και της κατανόησης του κοινού, η δημιουργία νέων τρόπων και ευκαιριών για κοινή χρήση και κατανόηση των συλλογών σε ολόκληρο τον κόσμο και η δημιουργία συνδέσεων μεταξύ του παρόντος και του παρελθόντος, παραμένουν στον πυρήνα αυτού που επιδιώκει να επιτύχει το Βρετανικό Μουσείο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ερωτηθείσα πρόσφατα για την πιθανότητα συμφiωνίας που θα οδηγούσε στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενών στην Αθήνα η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε ότι «δεν το υποστηρίζει».

Στελέχη των Συντηρητικών υποστηρίζουν τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα

Το Βρετανικό Μουσείο υποστηρίζει σταθερά ότι μόνο η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει για τη μοίρα των Γλυπτών του Παρθενώνα, αν και η κυβέρνηση λέει ότι «οι συλλογές είναι θέμα των διαχειριστών». Τώρα ένα συμβουλευτικό όργανο σχεδιάζει να κάνει εκστρατεία για μια συμφωνία "win-win" καθώς μια δημοσκόπηση που κοινοποιήθηκε στο BBC φαίνεται να δείχνει ότι η πλειοψηφία των Βρετανών υποστηρίζει τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων.

Τις προσπάθειας του λόρδου Βέιζι, σύμφωνα με το BBC, στηρίζουν άλλα ιδρυτικά μέλη του Parthenon Project, που ίδρυσε ο Θεσσαλονικιός βιομήχανος πλαστικών Γιάννης Λέφας και το ΔΣ του οποίου περιλαμβάνει επίσης δύο άλλα στελέχη των Συντηρητικών, τον διάσημο συγγραφέα Λόρδο Ντόμπς και τη βαρόνη Μέγιερ, αλλά και τη διάσημη δημοσιογράφο Σάρα Μπάξτερ, διευθύντρια του Κέντρου Διεθνούς Ρεπορτάζ Marie Colvin στο Πανεπιστήμιο Stony Brook της Νέας Υόρκης καθώς και τον διάσημο φιλέλληνα ηθοποιό, κωμικό, συγγραφέα, τηλεπαρουσιαστή και σκηνοθέτη Στίβεν Φράι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

54% των Βρετανών υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ο Συντηρητικός πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να γίνει μια συμφωνία «εάν και οι δύο [πλευρές – Αθήνα και Λονδίνο] προσεγγίσουμε το θέμα χωρίς πολλές προϋποθέσεις, χωρίς πολλές κόκκινες γραμμές», αν και η σημερινή κυβέρνηση των Συντηρητικών εμφανίζεται λιγότερο πρόθυμη.

Ωστόσο, δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Parthenon Project σε δείγμα σχεδόν 2.000 ατόμων, έδειξε ότι το 54% των Βρετανών θεωρεί ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επαναπατριστούν αναφέροντας ως βασικό λόγο το γεγονός ότι «δικαιωματικά ανήκουν στην Ελλάδα» και μόνον το 16% των ερωτηθέντων είπαν ότι θα πρέπει να μείνουν στη Βρετανία.

Το Parthenon Project επισημαίνει μια ανάλυση της δημοσκόπησης που δείχνει, ότι μεταξύ των εκείνων που ψήφισαν Συντηρητικούς το 2019, το 44% θεωρεί ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επαναπατριστούν και το 28% είπε ότι δεν το ενοχλεί διόλου μια τέτοια προοπτική.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Times ο νέος πρόεδρος του Parthenon Project, λόρδος Βέιζ, μεταξύ άλλων τονίζει πως «το Βρετανικό Μουσείο φιλοξενεί τα μισά από τα γλυπτά για περισσότερα από 200 χρόνια. Του ζητήθηκε να τα επιστρέψει στην Αθήνα, ώστε να επανενωθούν ως ένα ενιαίο έργο τέχνης, για να μπορεί να τα δει κάποιος στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η Ελλάδα έχει απορρίψει προσφορές δανεισμού. Η ιδέα όμως μιας αμοιβαίας ανταλλαγής που θα περιλαμβάνει μια εναλλασσόμενη έκθεση στη γκαλερί Νταβίν με αντικείμενα που δεν έχουν ξαναδεί ποτέ στο Λονδίνο ήρθε πρόσφατα στο προσκήνιο και είμαι ένθερμος υποστηρικτής της ιδέας αυτής», επισημαίνει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ