Γιάννης Μπέζος στο iefimerida: Με ενοχλεί η ανοησία ορισμένων εκπομπών και το ότι υπάρχει κοινό που τις ακολουθεί - iefimerida.gr

Γιάννης Μπέζος στο iefimerida: Με ενοχλεί η ανοησία ορισμένων εκπομπών και το ότι υπάρχει κοινό που τις ακολουθεί

προσωπο Γιάννης Μπέζος κούκλα ραφτη
O Γιάννης Μπέζος παρουσιάζει τον «Ράφτη κυριών» στο θέατρο Προσκήνιο

Από τους πιο δημοφιλείς και αγαπημένους ηθοποιούς του τηλεοπτικού και θεατρικού κοινού, ο Γιάννης Μπέζος, δεν μασά τα λόγια του για να είναι αρεστός, δουλεύει ασταμάτητα, σκίζει με την «Φριτέζα» και ετοιμάζεται για την θεατρική του πρεμιέρα.

Ο Γιάννης Μπέζος παρουσιάζει αυτό τον χειμώνα τον «Ράφτη Κυριών» του Ζωρζ Φεντώ από 17 Οκτωβρίου στο Θέατρο Προσκήνιο και μιλά στο iefiemerida.gr για την επιλογή του, την ‘επαγγελματική’ του σχέση με την σύζυγό του Ναταλία Τσαλίκη και την κόρη του Ηρώ Μπέζου, την τηλεόραση και το εάν είναι εύκολο είδος η κωμωδία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γιάννης Μπέζος πρωταγωνιστεί στην περίφημη φάρσα, ενώ υπογράφει τη διασκευή και τη σκηνοθεσία, σε μία διαφορετική εκδοχή της παράστασης, γεμάτη από μουσικές του Φοίβου Δεληβοριά. Στο πλευρό του εκλεκτοί ηθοποιοί, Τάσος Γιαννόπουλος, Ελένη Ουζουνίδου, Άννα Κουτσαφτίκη, Γιάννα Παπαγεωργίου, Λεωνίδας Μαράκης, Θανάσης Ισιδώρου, Κωνσταντίνα Νταντάμη, Ντένια Στασινοπούλου.

«Ράφτης κυριών» από τον Γιάννη Μπέζο

Γιατί «Ράφτης κυριών» για το φετινό χειμώνα; Ο Γιάννης Μπεζος απαντά στο iefiemerida για την επιλογή του «Η επιλογή έγινε για έναν πολύ απλό λόγο, πρώτον για να γελάσει το κοινό, αλλά για να γελάσει με έναν τρόπο παιδικό, από καρδιάς, απενοχοποιημένο, πρωτόγονο και δεύτερον διότι η φάρσα είναι ένα αγαπημένο μου είδος και έχει σαν προϋπόθεση την χαρά όλων των ανθρώπων της σκηνής. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία να χαρούμε και εμείς και οι θεατές». 

θίασος
Γιαννης Μπέζος με ένα εκλεκτό θίασο, Τάσος Γιαννόπουλος, Ελένη Ουζουνίδου, Άννα Κουτσαφτίκη, Γιάννα Παπαγεωργίου, Λεωνίδας Μαράκης, Θανάσης Ισιδώρου, Κωνσταντίνα Νταντάμη, Ντένια Στασινοπούλου και μουσικές Φοίβος Δεληβοριάς

Θέατρο Προσκήνιο, ένα ωραίο θεατρικό στέκι, με μία ωραία παρέα για τον χειμώνα. «Ναι, το θέατρο Προσκήνιο, του οποίου το όνομα το έχω δώσει εγώ παλιότερα, το 2002, γιατί έμεινα στο θέατρο και άλλα τρία χρόνια. Τώρα που επανήλθαμε πριν τρία χρόνια νομίζω ότι είναι μια ευκαιρία να κάνουμε έργα πραγματικά που αγαπούμε με ανθρώπους τους οποίους εκτιμούμε και εμπιστευόμαστε και με τους οποίους έχουμε μια κοινή αναπνοή και δεν θα έλεγα ότι είναι θέμα παρέας, διότι η παρέα συνήθως προϋποθέτει και κάτι που είναι εκτονωτικό, αλλά κάτι το οποίο θα είναι δημιουργικό. Θέλω να πιστεύω ότι και η τρίτη μας χρόνια θα είναι εξίσου δημιουργική με τις προηγούμενες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν αισθάνομαι άγχος για τίποτα και ποτέ»

Κύριε Μπέζο μετά από τόσα χρόνια στο χώρο, αισθάνεστε άγχος για το αν θα γελάσει το κοινό; «Δεν αισθάνομαι άγχος για τίποτα και ποτέ. Το άγχος είναι το τελευταίο που έχει να κάνει με τους καλλιτέχνες. Είναι ανασταλτικός παράγοντας και αίσθημα περίεργο, δεν σε βοηθάει. Το ότι έχω μια έννοια και μια ευθύνη, ναι. Και αυτό ίσως πολλές φορές παραπάνω απ όσο πρέπει. Αλλά για άγχος όχι. Τώρα αν θα γελάσει το κοινό, θα γελάσει, αυτό είναι σχεδόν βέβαιο. Αλλα το θέμα είναι με ποια διάθεση και πως διαβαθμίζεται ποιότητα αυτό το γέλιο, αυτή είναι πάντα η αγωνία μου και όχι το άγχος μου». 

Ιδιαίτερη η σχέση σας με τη μουσική και τα τραγούδια και φέτος μία συνεργασία με τον Φοίβο Δεληβοριά. «Η μουσική είναι κάτι που εμπεριέχει τη μελωδία και το ρυθμό. Επομένως είναι αυτονόητο ότι έχει να κάνει με τη σκηνική πραγμάτωση ενός έργου. Δηλαδή  ένα έργο πρέπει να εμπεριέχει κατά κάποιο τρόπο μια μελωδικότητα και ένα ρυθμό. Αλλά η δυσκολία είναι ότι το ρυθμό και τη μελωδικότητα πρέπει να την παράγουν οι ηθοποιοί επί σκηνής.
Δεν υπάρχει κάτι δεδομένο, δεν υπάρχει μια παρτιτούρα. Η σχέση μου με τη μουσική ουσιαστικά είναι αυτή. Η σχέση μου η επαγγελματική με τη μουσική είναι παραπληρωματική ασχολία, επαγγελματική βέβαια αλλά παραπληρωματική και η σχέση μου με τον Φοίβο είμαι πολύ ουσιαστική διότι είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο μπορώ να συνεννοηθώ με το αίσθημα και όχι απλά με τη σκέψη, ζητώντας από αυτόν να προτείνει και όχι να του πω εγώ»

«Στο δράμα μπορείς να κρυφτείς πίσω από ένα ισχυρό κείμενο»

Εξαιρετικά αγαπημένος στην κωμωδία, με μεγάλο χάρισμα ωστόσο στο δράμα. Ποια η σχέση σας με τα δύο είδη τέχνης; «Το θέατρο είναι ένα. Το ρεπερτόριο για μένα δεν έχει μεγάλες διάφορες με την έννοια ότι είναι ένας χρόνος ο οποίος γίνεται πάνω στη σκηνή και τον οποίο συμμερίζονται οι θεατές κάθε φορά εάν υποτεθεί ότι μπορούν να τον συμμεριστούν και εάν υποτεθεί ότι υπάρχουν θεατές. Αλλά η κωμωδία έχει μια επιπρόσθετη δυσκολία, διότι έχει να κάνει με έναν χρόνο που είναι πειραγμένος. Στο δράμα, το οποίο έχει άλλες φυσικά απαιτήσεις, μπορείς και κατά κάποιο τρόπο να κρυφτείς πίσω από ένα ισχυρό κείμενο. Στην κωμωδία και κυρίως στις φάρσες με τις οποίες καταπιανόμαστε τα τελευταία χρόνια είναι κείμενα τα οποία απαιτούν τη δεξιοτεχνία του ηθοποιού. Δεν ξεχωρίζω τα είδη. Και τα δυο έχουν την ίδια δυσκολία , και τα δυο μπορούν να σου προσφέρουν την ίδια απόλαυση». 

προβες ηθοποιοί
Ο Γιάννης Μπέζος στις πρόβες με τον θίασό του
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ταγμένος στο θέατρο με πολλές επιτυχίες στην τηλεόραση, χωρίς εκπτώσεις. Ποιο το μυστικό της «φριτέζας» που τρελαίνει κόσμο; «Δεν υπάρχει κανένα μυστικό, τα μυστικά αυτά είναι κοινά πια σε όλους. Είναι πρώτα-πρώτα η καλή προετοιμασία, η επιλογή του κειμένου το πρώτο.
Με ενδιαφέρει πρώτα αν θα το έβλεπα εγώ σαν θεατής αν υπήρχε στην τηλεόραση κάτι αντίστοιχο. Δεύτερον η ιστορία του. Αν πρόκειται για την κωμωδία, κατά ποσό έχει κωμική θερμοκρασία όλο αυτό μαζί. Το θέμα είναι η σοβαρή προετοιμασία, η παραγωγή και πάνω απ όλα ποιοι θα εμφανιστούν στο γυαλί».

«Δεν συμβουλεύω την Ναταλία και την Ηρώ»

Συμβουλεύετε την κυρία Ναταλία Τσαλίκη, την Ηρώ Μπέζου, πριν από τις παραστάσεις τους; «Γενικώς δεν συμβουλεύω κανέναν ποτέ, διότι βαριούνται όλοι οι άνθρωποι τις συμβουλές κι εγώ πρώτος απ όλους όταν με συμβουλεύουνε. Αντίθετα προσπαθώ να κουβεντιάζω, να επικοινωνώ και να λειτουργώ με το παράδειγμα. Αν με παραδειγματίσει κάτι που θα δω σε κάποιον άλλον, με ενδιαφέρει περισσότερο από τις συμβουλές.
Οι συμβουλές έχουν να κάνουν με λόγια κι εγώ με τα λόγια δεν έχω παρά πολύ  καλή σχέση . Γενικά τη Ναταλία και την Ηρώ δεν τις συμβουλεύω σε θέματα τέτοια απλώς προσπαθώ να έχω μαζί τους όσο γίνεται μια μεγαλύτερη επικοινωνία, μια συνομιλία ουσιαστική αλλά όχι συμβουλευτική, γιατί η συμβουλή πάντα δίνει έναν τόνο ότι εσύ είσαι σε έναν θρόνο και ξέρεις κάτι παραπάνω. Εγώ δεν ξέρω τίποτα, παραμένω ακόμα μαθητευόμενος». 

γιαννης μπέζος ψαλίδι κουκλα ράφτη
Ο Γιάννης Μπέζος παρουσιάζει αυτό τον χειμώνα τον «Ράφτη Κυριών» του Ζωρζ Φεντώ, από 17 Οκτωβρίου στο Θέατρο Προσκήνιο

Μία φράση του ήρωά σας στον «Ράφτη» που αγαπάτε; «Το τέλος του έργου, η τελευταία φράση ‘Ντρεπόμουν να πω στην γυναίκα μου για τον θείο μου, γιατί ήταν νόθος θείος μου’».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς θα χαρακτηρίζατε τη σχέση σας με το θέατρο κ. Μπέζο; «Θα ήταν πολύ εύκολο να επαναλάβω αυτά που λέγονται κατά κανόνα και σύμφωνα με τη μόδα, είναι η ζωή μου, η αναπνοή μου και όλα αυτά. Εγώ θα σας έλεγα ότι είναι το επάγγελμά μου». 

Αγαπημένος στο ευρύ κοινό μέσα από την τηλεόραση. Εσείς τι βλέπετε και τι σας ενοχλεί στην τηλεόραση; «Βλέπω αρκετά πράγματα, παρακολουθώ τις ειδήσεις, παρακολουθώ εκπομπές οι οποίες είναι πιο ντοκουμαντερίστικες κυρίως στη συνδρομητική τηλεόραση, παρακολουθώ και σειρές. Με ενοχλεί παρά πολύ η ανοησία ορισμένων εκπομπών, το χαμηλό γούστο και με ενοχλεί περισσότερο όταν υπάρχει κοινό που τα ακολουθεί διότι μάλλον τους μοιάζει».

Τι θα βρούμε πάντα στο καμαρίνι σας; «Αυτό που θα βρείτε οπωσδήποτε είναι βιβλία. Δεν υπάρχει περίπτωση να είμαι στο καμαρίνι χωρίς να έχω τουλάχιστον δυο βιβλία»

Θέατρο Προσκήνιο «Ράφτης Κυριών» του Ζωρζ Φεντώ με τον Γιάννης Μπέζο

Σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μπέζου, από 17 Οκτωβρίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για πρώτη φορά ο ανατρεπτικός λόγος και το εκρηκτικό χιούμορ του Ζωρζ Φεντώ συναντούν τη μουσική, σε πρωτότυπη σύνθεση του Φοίβου Δεληβοριά.
Ο «Ράφτης Κυριών», το διασημότερο έργο του Φεντό, είναι κλασική, εξαιρετικά απολαυστική κωμωδία,γεμάτη απρόοπτα, έξυπνο χιούμορ και καταιγιστική δράση.Η συζυγική απιστία γίνεται το εργαλείο για να σατιριστούν η υποκρισία, η σεμνοτυφία και τα μικροαστικά ήθη δημιουργώντας την εικόνα της απόλυτης φάρσας.

Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 19.00, Πέμπτη 20.00, Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18.00 και 21.00, Κυριακή 18:00

Χορηγός επικοινωνίας της παράστασης: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ