Διαγωνισμός έργων τέχνης εμπνευσμένων από τον Μπετόβεν -Μουσικά, ζωγραφικά, βίντεο -Οροι συμμετοχής - iefimerida.gr

Διαγωνισμός έργων τέχνης εμπνευσμένων από τον Μπετόβεν -Μουσικά, ζωγραφικά, βίντεο -Οροι συμμετοχής

Μπετόβεν
Μπετόβεν, φωτογραφία shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σαν σήμερα πριν από 249 χρόνια, στις 16 Δεκεμβρίου του 1770, ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν γεννιόταν στην μικρή πόλη Βόννη στις όχθες του Ρήνου.

Μπετόβεν, ο κωφός πιανίστας

Ήδη από μικρή ηλικία επέδειξε το ταλέντο που είχε στη μουσική, με τον πατέρα του, Γίοχαν βαν Μπετόβεν να είναι ο πρώτος του δάσκαλος μαζί με τον Κρίστιαν Γκότλομπ Νέεφε. Σε ηλικία 21 ετών μετακόμισε στη Βιέννη, όπου ξεκίνησε να μαθητεύει στο πλευρό του Γιόζεφ Χάυντν, αποκτώντας παράλληλα και τη φήμη και το ρεπερτόριο του βιρτουόζου πιανίστα. Στη Βιέννη έζησε μέχρι και τον θάνατό του. Κατά τα το τέλος της δεύτερης δεκαετίας της ζωής του άρχισε να ασθενεί η ακοή του, ώσπου αργότερα έγινε ολοκληρωτικά κωφός. Έτσι, το 1811, σταμάτησε να διευθύνει και να εκτελεί μπροστά σε κοινό, και καταπιάστηκε αποκλειστικά με τη σύνθεση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
σπιτι
Το πατρικό σπίτι του Μπετόβεν στη Βόνη. Εδω θα παρουσιαστούν αφιερώματα προς τιμήν του, φωτογραφία wikipedia

Ετος Μπετόβεν

Με την αφορμή αυτή την ημέρα ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται ένα χρόνο μετά οι εορτασμοί για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου γερμανού μουσουργού.
Κατά τη διάρκεια του έτους Μπετόβεν θα παρουσιαστούν στη Βόννη και οι εννέα συμφωνίες του γερμανού συνθέτη. Ανάμεσα σε αυτές και η Συμφωνία αρ. 6 με την επωνυμία «Ποιμενική» με την οποία ο κορυφαίος μουσουργός εκφράζει τον θαυμασμό και την αγάπη του για τη φύση. Για τον Μπετόβεν το φυσικό περιβάλλον αποτελούσε αναψυχή και ταυτόχρονα πηγή έμπνευσης.

Η στενή σχέση του Μπετόβεν με τη φύση

Η στενή σχέση του συνθέτη με τη φύση ήταν η αφορμή για το Beethoven Pastoral Project που εκπόνησαν από κοινού η Οργανωτική Επιτροπή του έτους Μπετόβεν, η Γραμματεία του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή και το περιβαλλοντικό δίκτυο Earth Day με στόχο την ευαισθητοποίηση για τη σημασία που έχει η προστασία του περιβάλλοντος.

μπετοβεν
Ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται ένα χρόνο μετά οι εορτασμοί για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου γερμανού μουσουργού Μπετόβεν
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να πετύχουν το στόχο αυτό οι διοργανωτές του προγράμματος Beethoven Pastoral Project καλούν όλους τους ενδιαφερόμενους να ανεβάσουν μέχρι τα μέσα Απριλίου στην ιστοσελίδα pastoralproject.org, αφού πρώτα εγγραφούν, ένα έργο τέχνης με πηγή έμπνευσης, την «Ποιμενική”» του Μπετόβεν. Είναι αδιάφορο αν πρόκειται για ερασιτέχνες ή επαγγελματίες καλλιτέχνες, φωτογράφους, γραφίστες, ζωγράφους ή μουσικούς της ροκ, της τζαζ ή της κλασικής μουσικής. Σύμφωνα με τους εμπνευστές το σημαντικότερο είναι η κατάθεση απόψεων για τη σχέση ανθρώπου-φύσης και την ανάγκη σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος.

Όλα τα έργα θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα pastoralproject.org μεταξύ της Ημέρας της Γης (Earth Day) στις 22 Απριλίου του 2020 και την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ στις 5 Ιουνίου του 2020. Είτε πρόκειται για φωτογραφίες, είτε για βίντεο, είτε για πίνακες, είτε γραφικά ή μουσικά έργα. 

Ο dj που παίζει Μπετόβεν

Στους πρώτες συμμετέχοντες ανήκουν ένας DJ, ο οποίος χρησιμοποιεί αποσπάσματα (sampler) από την «Ποιμενική», ένας χορευτής που χορεύει στους ρυθμούς του τέταρτου μέρους της Συμφωνίας αρ. 6 και ένας κινηματογραφιστής που γύρισε ταινία μικρού μήκους.
Ο κοινός παρονομαστής όλων αυτών των καλλιτεχνών είναι ο θαυμασμός για τη Συμφωνία του Μπετόβεν, αλλά και η επιθυμία να σταλεί ένα μήνυμα για την προστασία της φύσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
παρτιτουρα
Χειρόγραφη παρτιτούρα του Μπετόβεν (Σονάτα op. 109)

Οπως αναφέρει η DW απόψε, λόγω της ημέρας, σε πανηγυρική συναυλία στην όπερα της Βόννης η Ορχήστρα Μπετόβεν θα παρουσιάσει μεταξύ άλλων την Εισαγωγή "Λεονώρα” αρ. 3 Έργο 72b καθώς και την “Χορωδιακή Φαντασία” Έργο 80.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ