Ευρωβουλευτές προτείνουν ένα «Ευρωπαϊκό Καθεστώς Καλλιτέχνη»

Φωτογραφία Shutterstock

Η επιτροπή Πολιτισμού και Εκπαίδευσης του Ευρωκοινοβουλίου ζήτησε τη δημιουργία ενός κοινού πλαισίου σε επίπεδο ΕΕ για τις συνθήκες εργασίας και τα ελάχιστα πρότυπα για όλους τους καλλιτέχνες.

Χθες η επιτροπή συνεδρίασε και με ψήφισμα 26 ψήφων υπέρ, καμία κατά και 3 αποχές, αποφάσισε να προτείνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα «Ευρωπαϊκό καθεστώς καλλιτέχνη», καθορίζοντας ένα κοινό πλαίσιο για τις συνθήκες εργασίας και ελάχιστα πρότυπα σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν ότι σέβονται πλήρως τις ικανότητες των κρατών μελών στην αγορά εργασίας και την πολιτιστική τους πολιτική.

Διασυνοριακή κινητικότητα

Οι διαφορές στην εκάστοτε εθνική νομοθεσία σχετικά με το νομικό καθεστώς ενός καλλιτέχνη και η διασυνοριακή αναγνώρισή του εμποδίζουν τη συνεργασία και την κινητικότητα. Στο εγκεκριμένο κείμενο, οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη μέλη και την Κομισιόν να άρουν όλα τα εμπόδια στη διασυνοριακή κινητικότητα, αναθεωρώντας, εάν χρειάζεται, τις διοικητικές απαιτήσεις για τις θεωρήσεις, τη φορολογία και την κοινωνική ασφάλιση, καθώς και την αναγνώριση μουσικών πτυχίων και διπλωμάτων. Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης ειδικά προγράμματα για την κινητικότητα των νέων δημιουργών και καινοτόμων ατόμων.

Πρόταση για πλαίσιο συλλογικής σύμβασης καλλιτεχνών και προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων

Οι καλλιτέχνες εκτίθενται σε αθέμιτες πρακτικές από κυρίαρχες ψηφιακές πλατφόρμες ροής, όπως ρήτρες εξαγοράς που στερούν τους τους δημιουργούς από τα πνευματικά δικαιώματα πάνω στο έργο τους. Για να διορθωθεί αυτό, οι ευρωβουλευτές θέλουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό θα έχουν πρόσβαση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και θα επιβάλλουν την προστασία των έργων και των δημιουργών τους στην εθνική νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Υπεράσπιση της καλλιτεχνικής ελευθερίας και έκφρασης

Οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν τα κράτη μέλη να προωθήσουν και να υπερασπιστούν την καλλιτεχνική ελευθερία προκειμένου να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να απολαμβάνουν ελεύθερα καλλιτεχνικές δημιουργίες. Προτρέπουν την Κομισιόν να επιβάλει κυρώσεις σε χώρες της ΕΕ που δεν τηρούν αυτές τις ελευθερίες.

Η πανδημία έχει πλήξει δραματικά τους καλλιτέχνες

Η πανδημία έχει εκθέσει τις προϋπάρχουσες εργασιακές ευπάθειες των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στο χώρο του πολιτισμού. Ο πολιτισμός είναι ένα πεδίο απασχόλησης που χαρακτηρίζεται από διαλείμματα, εύθραυστα μέσα διαβίωσης, αδύναμη κοινωνικής ασφάλισης ή πλήρη απουσία της, λένε οι ευρωβουλευτές. Παραμένουν τεράστιες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά την υποστήριξη, τα κοινωνικά οφέλη και τα κριτήρια για να θεωρηθεί κάποιος καλλιτέχνης. Το 2020, ο πολιτιστικός τομέας στην ΕΕ γνώρισε απώλειες κύκλου εργασιών άνω του 30%, σωρευτικές απώλειες 199 δισεκατομμυρίων ευρώ - με τους κλάδους της μουσικής και των τεχνών του θεάματος να υποφέρουν από απώλειες 75% και 90% αντίστοιχα.

Τον Οκτώβριο το ψήφισμα θα συζητηθεί στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ