Ο επόμενος διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου: 26 αιτήσεις υποβλήθηκαν για τη θέση - iefimerida.gr

Ο επόμενος διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου: 26 αιτήσεις υποβλήθηκαν για τη θέση

Εθνικό Θέατρο
Το Εθνικό Θέατρο / Σωτήρης Δημητρόπουλος Eurokinissi

Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, τελικά υποβλήθηκαν 26 αιτήσεις στην προκήρυξη για την κάλυψη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο. Χωρίς να λείπουν οι εκπλήξεις και με τους άνδρες υποψήφιους να υπερτερούν σημαντικά αριθμητικά.

Στην τελική ευθεία μπήκαν και επισήμως οι διαδικασίες για την επιλογή καλλιτεχνικού διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο, μετά την τρικυμία που κόντεψε να το βυθίσει με την υπόθεση Λιγνάδη, αλλά και την απρόσκοπτη λειτουργία και την ειρήνη που ακολούθησε με την Ερι Κύργια στο τιμόνι του. Ετσι, καθώς το Εθνικό παρουσιάζει σε Επίδαυρο και ανά την χώρα τις δυο παραστάσεις του (Ιππείς του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου και Φοίνισσες του Ευρυπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου), η επιτροπή που όρισε το υπουργείο Πολιτισμού για την επιλογή μπαίνει στην τελική ευθεία αφού έχει πλέον στα χέρια της τους φακέλλους με τις υποψηφιότητες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida συνολικά υποβλήθηκαν 26 διαφορετικές αιτήσεις με έναν γρίφο: μπορεί να μην είναι 26 οι υποψήφιοι, αλλά περισσότεροι. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άνδρες οι ενδιαφερόμενοι και ενεργοί στον χώρο του θεάτρου. Το έργο της επιτροπής αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβρη και ουσιαστικά η ανακοίνωση θα γίνει ως τις αρχές του Οκτώβρη -ουσιαστικά δηλαδή με την έναρξη της χειμερινής θεατρικής σεζόν.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ερι Κύργια, που έχει αναλάβει μεταβατική διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου, δεν έκανε αίτηση για τη θέση. Δεν έκανε συνειδητά αίτηση, παρά το γεγονός ότι έχει δεχθεί πολλές πιέσεις να διεκδικήσει τη θέση από καλλιτέχνες και κυρίως από εργαζόμενους του Εθνικού Θεάτρου που δεν επιθυμούν να μπουν σε πιθανές νέες περιπέτειες και αναγνωρίζουν τον ρόλο που έπαιξε στην δημιουργία συνθηκών ειρήνης και απρόσκοπτης εργασίας.

Εχει εξαιρετικό ενδιαφέρον όμως ο τρόπος που θα αποφασίσει η επιτροπή: αφού εξετάσει τη νομιμότητα των αιτήσεων και γίνουν οι συνεντεύξεις, θα πρέπει να συνεδριάσει η επιτροπή και να κατατάξει σε σειρά τους υποψηφίου! «Για την συνεδρίαση αυτή συντάσσεται Πρακτικό στο οποίο περιλαμβάνεται κατάλογος των υποψηφίων, κατά σειρά κατάταξης αυτών µε βάση τη συνολική τους εικόνα µε αιτιολογημένη και εξατομικευμένη εισήγησή της Επιτροπής σχετικά µε την κρίση της επί της σειράς κατάταξης («Τελικός Κατάλογος Υποψηφίων»). Το Πρακτικό αυτό διαβιβάζεται στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισµού, η οποία, µε απόφαση της, δημοσιευτέα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, επιλέγει και διορίζει τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή/Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου κατ’ αποδοχή της κατάταξης της Επιτροπής και µε ειδική αιτιολογία σε περίπτωση τυχόν απόκλισης από τη γνώμη αυτής.»

Δηλαδή, δεν αποκλείεται η υπουργός να μην συμφωνήσει με το όνομα που βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης και να έχει διαφορετική άποψη -που θα πρέπει να αιτιολογήσει. Υπενθυμίζουμε ότι η επιτροπή αποτελείται από τον κορυφαίο συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο που είναι ο πρόεδρος της επιτροπής και πέντε σημαντικές προσωπικότητες του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου: Μαριάννα Κάλμπαρη (καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν), την ενδυματολόγο σκηνογράφο και αρχιτέκτονα Εύα Μανιδάη, την ηθοποιό Ξένια Καλογεροπούλου και την επίσης ηθοποιός Ρένη Πιττακή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ