Oι άγνωστοι πρωταθλητές της Εθνικής Πινακοθήκης -Οι εργάτες, γεωπόνοι, τεχνίτες και εναερίτες σε σκαλωσιές [εικόνες]

Εναερίτες ελέγχουν και καθαρίζουν τις περσίδες στην Εθνική Πινακοθήκη / iefimerida

Καθώς εικόνες των έργων Τέχνης και όψεις της νέας Εθνικής Πινακοθήκης κυριαρχούν στη δημόσια σφαίρα, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στην όψη πίσω από τους προβολείς. Στον άθλο των εργατών και των ανθρώπων που δούλεψαν για να ολοκληρωθεί το κτιριακό περιβάλλον και ο κήπος.

Διασχίζοντας τη Βασιλέως Κωνσταντίνου, ακόμα και με αυτοκίνητο, τις τελευταίες εβδομάδες έβλεπε κανείς όχι μόνο το κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης να αποκαλύπτεται, αλλά και μια πρωτοφανή κινητικότητα στον κήπο και στις όψεις της. Δεκάδες εργαζόμενοι, τεχνικοί, γεωπόνοι, ακόμα και αναρριχητές εργάσθηκαν προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η παράδοση της νέας Εθνικής Πινακοθήκης.

Φωτογραφία: Γιώργος Βιτσαράς/Sooc, για το iefimerida

Μπορεί να μην είναι αυτοί οι σταρ της αποψινής βραδιάς ή των εγκαινίων που θα γίνουν τον Ιούνιο, αλλά έδωσαν την ψυχή τους και εργάστηκαν πιο εντατικά από ποτέ για να ολοκληρωθεί το τοπόσημο και να γίνει η σημερινή τελετή με τους συμβολισμούς που της έχουν αποδοθεί.

Υπενθυμίζουμε ότι στο προϋπάρχον κτίριο των 9.720 τετραγωνικών μέτρων προστέθηκαν επιπλέον 11.040 τετραγωνικά μέτρα, υπερδιπλασιάζοντας τους λειτουργικούς του χώρους, στα 20.760 τετραγωνικά μέτρα, συνολικά.

Φωτογραφία: Γιώργος Βιτσαράς/Sooc, για το iefimerida

Η νέα Εθνική Πινακοθήκη απέκτησε έναν επιπλέον όροφο, καθώς και επιπλέον βάθος τριών επιπέδων. Στον κήπο που δημιουργείται νότια της ιστορικής κεντρικής πύλης, η Πινακοθήκη έχει μία είσοδο ανεξάρτητη από την οδό Μιχαλακοπούλου (στη συμβολή των οδών Μιχαλακοπούλου και Βασιλέως Κωνσταντίνου), η οποία είναι συμβατή με την ιδέα του Ιλισού ως υγρού στοιχείου. Με τον τρόπο αυτό συντηρείται η μνήμη του ποταμού Ιλισού και της ροής του νερού με τη δημιουργία ενός καναλιού και επιπλέον πρασίνου στον περιβάλλοντα χώρο. Το μουσείο διαθέτει, επίσης, ράμπες κυκλοφορίας των επισκεπτών με θέα στον ορίζοντα της πόλης, ασανσέρ και κλιμακοστάσια, πλήρη προσβασιμότητα για ΑμεΑ και σύγχρονα ηλεκτρομαγνητικά συστήματα ασφάλειας.

Φωτογραφία: Γιώργος Βιτσαράς/Sooc, για το iefimerida

Βλέποντάς τους, ανατρέχουμε στα εγκαίνια της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση τον Δεκέμβριο του 2010, όπου ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, στην «τελετή» που οργάνωσε, έφερε πάνω στη σκηνή τους εργάτες και αναγνώστηκε, μεταξύ άλλων, το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Απορίες ενός εργάτη που διαβάζει».

Φωτογραφία: iefimerida

Και στον κήπο, υπό τις οδηγίες της καθηγήτριας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αγγελικής Παρασκευοπούλου, ομάδα κηπουρών φύτευε αυτές τις μέρες ελιές, αγγελικές, λιμπούρνα, αρμπαρόριζες, φτέρες, δεντρολίβανα, πικροδάφνες. Οι εργασίες στον κήπο θα συνεχισθούν, καθώς θα απομακρυνθεί ο τάπητας γκαζόν που υπάρχει τώρα επί της Βασιλέως Κωνσταντίνου, προκειμένου να φυτευθούν βότανα και λουλούδια στη σωστή εποχή.

Φωτογραφία: Γιώργος Βιτσαράς/Sooc, για το iefimerida

H Λίνα Μενδώνη προ ημερών αναφέρθηκε στον κόπο στελεχών και εργαζομένων, που υπερέβαλαν εαυτόν. «Ευχαριστώ όλους όσοι τις τελευταίες εβδομάδες εργάζονται για την ολοκλήρωση του έργου της Εθνικής Πινακοθήκης χωρίς να υπολογίζουν χρόνο και κόπο. Τα στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που έχουν αναλάβει το βάρος της ολοκλήρωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων, τα στελέχη της Πινακοθήκης και τους εξωτερικούς συνεργάτες τους, που ακάματα μεριμνούν για την έκθεση των συλλογών, τους αναδόχους, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Εθνική Πινακοθήκη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ