Ερατώ Αλακιοζίδου: Η διεθνούς φήμης πιανίστα σε ένα κονσέρτο εμπνευσμένο από τα MMS στα κινητά - iefimerida.gr

Ερατώ Αλακιοζίδου: Η διεθνούς φήμης πιανίστα σε ένα κονσέρτο εμπνευσμένο από τα MMS στα κινητά

 Ερατώ Αλακιοζίδου
Ερατώ Αλακιοζίδου, φωτογραφίες Yannis Gutmann

H καταξιωμένη πιανίστα Ερατώ Αλακιοζίδου παρουσιάζει την καινούργια αποκλειστική συλλογή της με επιλεγμένες πιανιστικές μινιατούρες απαράμιλλης ομορφιάς.

Οι πιανιστικές της μινιατούρες συνθέτουν και αφηγούνται μια δική τους, μοναδική ιστορία. Medıterranean Mınıature Sketches είναι ο τίτλος της θεματικής ενότητας του κύκλου ρεσιτάλ που θα παρουσιάσει είναι με με 25 πιανιστικές μικρογραφίες ή μουσικά σκίτσα από ισάριθμους συνθέτες, που δεν παύουν να είναι υπέροχες, εν σμικρώ απομιμήσεις ενός μεγάλου μουσικού έργου. Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στις 7 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής» στο Ωδείο Αθηνών στις 20:30.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιανιστικά έργα της Μεσογείου

«Ο τίτλος της συναυλίας είναι παραποίηση του MMS όπως «χαϊδευτικά» αποκαλείται ο τρόπος επικοινωνίας που παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες να στείλουν και να λάβουν μηνύματα με ένα ή περισσότερα multimedia «στοιχεία» (ψηφιακές φωτογραφίες, ήχους, video). Το περιεχόμενο των MMS εξαρτάται ουσιαστικά από τη διάθεση και τη φαντασία του εκάστοτε χρήστη. Έτσι λοιπόν, παραποιώντας τον τίτλο σε Mediterranean Miniature Sketches, συμπεριλαμβάνω μινιατούρες συνθετών που προέρχονται από χώρες της Μεσογείου» αναφέρει μιλώντας στο iefimerida η Ερατώ Αλακιοζίδου.

«Το πρόγραμμα αποτελεί μία προσωπική πρόταση, η οποία έρχεται ως μετεξέλιξη του ακριβώς προηγούμενου εγχειρήματος που αποτυπώθηκε και στην δισκογραφική παραγωγή με τον τίτλο Blue and White (Ordatek records).
Κοινό τους χαρακτηριστικό η ανάδειξη μικρών σε διάρκεια έργων για σόλο πιάνο με την μορφή μιας “αφήγησης”. Στόχος η αφήγηση μια ιστορίας αισθαντικότητας και ευαισθησίας μεσογειακού τύπου».
«Οι μινιατούρες αποτελούν μικρές προσωπικές ιστορίες και αφηγήσεις των συνθετών οι οποίες αποτυπώνονται σε μικρά κομμάτια για πιάνο, σαν σκίτσα. Όλα μαζί συνδέονται μεταξύ τους με έναν μεταφυσικό τρόπο και αφηγούνται μία ιστορία».

«Αγαπώ τη Μεσόγειο με πάθος» λέει η ελληνιδα πιανίστα

«Οι μουσικές αφηγήσεις τού κάθε συνθέτη, δημιουργούν εικόνες, που πριν προλάβει να τις καταλάβει κάνεις, αλλάζουν σαν σκέψεις που προέρχονται από τα ερεθίσματα της Μεσογείου, ανάλογες της καταγωγής τού κάθε συνθέτη.
Η συμβολική αξία της Μεσογείου είναι μεγάλη ιστορία και οι μουσικές αλληλοσυμπληρώνονται, μιλώντας κατευθείαν στην ψυχή των ακροατών
Η σπονδυλωτή μουσική αφήγηση επιδιώκει, πέραν της προσπάθειας επίτευξης μιας συνεκτικότητας ως προς την ροή, την αποτύπωση του στοιχείου της Μεσογείου ως κοινό σημείο αναφοράς.
Αγαπώ τη Μεσόγειο με πάθος. Στον ελεύθερό μου χρόνο- κυρίως τα καλοκαίρια- μελετώ και ταξιδεύω. Σε αντάλλαγμα ελπίζω λίγη από αυτήν τη χαρά και πολύ από το φως της ίδιας της θάλασσας να φωτίζει την ψυχή μου».

γυναικα σε καγγελα
Ο τίτλος της συναυλίας είναι παραποίηση του MMS όπως «χαϊδευτικά» αποκαλείται ο τρόπος επικοινωνίας που παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες να στείλουν και να λάβουν μηνύματα με ένα ή περισσότερα multimedia «στοιχεία» (ψηφιακές φωτογραφίες, ήχους, video) μάς λέει η Ερατώ Αλακιοζίδου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο ακροατής του προγράμματος που θα θελήσει να ακούσει τη συναυλία με τον τρόπο που επιθυμώ, είμαι σίγουρη ότι θα βρει και θα θυμηθεί δικές του αναμνήσεις και οράματα που θα χρωματίσουν με το δικό τους τρόπο τη δική μου αφήγηση.
Η πηγή της έμπνευσης των συνθετών που συμμετέχουν με τις αφηγήσεις τους αλλά και η δική μου διάθεση ερμηνείας αντλείται από την Μεσόγειο. Την Μεσόγειο ως τόπο, τρόπο, ήχο, αίσθηση και αφορμή. Η βαθιά πηγή του ανώτερου πνεύματος στο οποίο αναφέρεται ο πολιτισμός μας.
Η δραπέτευση, η φυγή προς τις ηλιόλουστες παραλίες μιας ευτυχισμένης θάλασσας· που ποθούν, να ξαναγυρίσουν κάποια στιγμή σ' αυτή την πηγή του πνεύματος, όπου ξέρουμε από τα παιδικά μας χρόνια σε μια ζωή λιγότερο άχρωμη και λιγότερο χοντροκομμένη. Άνθρωποι, που μιλούσαν μια καλύτερη γλώσσα και είχαν την αίσθηση των σωστών αναλογιών. Όταν ονειρευόμαστε την ευτυχία του να είσαι άνθρωπος, το βλέμμα μας γυρνά προς την Μεσόγειο. Τη Μεσόγειο των τριών ηπείρων».

Μία καλλιτεχνική έρευνα σε εξέλιξη για πιανιστικά έργα συνθετών

«Η Μεσόγειος είναι μια καλή αφορμή να παρουσιάσουμε έναν "άλλο" τρόπο μουσικής προσέγγισης. Διότι η θάλασσα, έτσι όπως μπορούμε να την αντικρίσουμε και να την αγαπήσουμε, είναι η πιο διάφανη απ' όλες τις μαρτυρίες.
Η μουσική που επέλεξα – κάποια έργα αφιερωμένα σε μένα, άλλα κατά παραγγελία – είναι για μένα σαν ένα πνευματικό ταξίδι αυτοανακάλυψης αλλά και της ανθρώπινης ύπαρξης, μέσα από ήχους που δημιουργούν μια μυστικιστική ατμόσφαιρα αφαίρεσης και ευαισθησίας, ισχυρής, ωστόσο, όπως οι εικόνες και οι μυρωδιές της Μεσογείου.
Το πρότζεκτ αποτελεί μέρος μιας καλλιτεχνικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη και στη συγκεκριμένη συναυλία θα παρουσιαστούν έργα Πορτογάλων, Ιταλών, Ισπανών και κυρίως Ελλήνων συνθετών. Θα υπάρξει συνέχεια τους επόμενους μήνες με προσθήκες έργων από συνθέτες που κατάγονται από Τουρκία, Αίγυπτο, Λίβανο, Ισραήλ, Μάλτα, Μαρόκο, Παλαιστίνη κ.α. με στόχο το πρόγραμμα να συμπεριλαμβάνει όσους περισσότερους συνθέτες γίνεται σε μια κοινή αφήγηση.
Η δύναμη της Μεσογείου είναι αποτελεσματική για όλους εκείνους που ζουν εκεί. Οι περισσότεροι από εμάς έχουν αισθανθεί αυτή τη δύναμη, αν όχι εξουσία τής Μεσογείου πάνω μας, κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Όλοι οι συνθέτες αναφέρονται στο ίδιο εσωτερικό ταξίδι που μεταμορφώνει σε μουσική τις μνήμες από την επίδραση της Μεσογείου».

Από την Ιταλία και Πορτογαλία στην Αθήνα

«Το πρόγραμμα παραμένει διαρκώς μεταβαλλόμενο σαν ένας ζωντανός οργανισμός, όπου νέα έργα (τα περισσότερα με την μορφή της ανάθεσης ή αφιέρωσης) αντικαθιστούν ήδη υπάρχοντα, ανανεώνοντας την αφήγηση.
Ο μορφολογικός προσδιορισμός των έργων σε σχέση με τον τίτλο της συναυλίας αποτελεί ένα ενδιαφέρον σημείο σχολιασμού. Την περίοδο του ρομαντισμού πραγματοποιήθηκε μια έξαρση στη γραφή έργων μικρής διάρκειας με τη μορφή χαρακτηριστικών κομματιών, άλλοτε σε ενότητες όπως πρελούδια, νυχτερινά, ιντερμέδια κ.λ.π., κι άλλοτε σε συλλογές έργων με κάποιο τίτλο (εποχές, λυρικά κομμάτια κ.α.). Στην ιστορική προοπτική οι συνθέτες συνέχισαν να έλκονται από την πρόκληση της συμπύκνωσης περιεχομένου και μορφής της μινιατούρας στη λακωνικότερη εκδοχή της, προσθέτοντας σταδιακά νέες εξωμουσικές αναφορές και στοιχεία έμπνευσης, οδηγώντας σε τίτλους όπως εικόνες, χαϊκού κ.α..
Στη συγκεκριμένη συναυλία μέρος της οποίας παρουσιάστηκε ήδη στην Πορτογαλία στις αρχές Νοεμβρίου και στην Ιταλία τέλη Ιουλίου, συμπεριλαμβάνονται 25 συνθέτες με 25 μινιατούρες που θα παρουσιαστούν σαν ένα συνολικό έργο αφήγησης. Και οι 25 συνθέτες καταθέτουν κάτι διαφορετικό-, και τα έργα τους είναι μοναδικά ακριβώς όπως ένα κομψοτέχνημα μινιατούρας».

Η Ερατώ Αλακιοζίδου τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την ανάδειξη του έργου Ελλήνων συνθετών στο εξωτερικό και παρουσιάζει έργα σε πρώτες εκτελέσεις αποσπώντας λαμπρές κριτικές.
Πρόσφατες εμφανίσεις της συμπεριλαμβάνουν το Φεστιβάλ HOP στην Πορτογαλία( Οκτώβριος 2119) και στην Θεσσαλονίκη (29 Νοεμβρίου 2019) όπου παρουσιάστηκαν έργα των συνθετών σε παγκόσμιες πρεμιέρες, ενώ από την νέα σεζόν θα παρουσιάσει το πρόγραμμα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες καθώς και στη Λατινική Αμερική, ενώ παράλληλα ετοιμάζει την επόμενη δισκογραφική της παραγωγή με την Odradek Records.
25 ΣΥΝΘΕΤΕΣ - 25 ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΕΣ ΓΙΑ ΠΙΑΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΑΤΩ ΑΛΑΚΙΟΖΙΔΟΥ / ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ
Αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής», Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19, Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στις 20:30

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ