Σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ για αγορά νέων έργων τέχνης σε ΕΜΣΤ και Μοmus –Η έκπληξη του μουσείου στο Φιξ [εικόνες] | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ για αγορά νέων έργων τέχνης σε ΕΜΣΤ και Μοmus –Η έκπληξη του μουσείου στο Φιξ [εικόνες]

ΕΜΣΤ
Το έργο της Ναν Γκόλντιν «Ολομόναχη», 1995 - 1996 από τη συλλογή του ΕΜΣΤ

Με νέα έργα τέχνης κυρίως μέσω αναθέσεων εμπλουτίζονται οι μόνιμες συλλογές σύγχρονης Τέχνης του ΕΜΣΤ και του Μοmus στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης του Πολιτισμού λόγω κορωνοϊού. Την ίδια ώρα τα πρώτα στοιχεία από την επαναλειτουργία του ΕΜΣΤ μετά την καραντίνα που έχει στη διάθεσή του το iefimerida, έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον.

To πακέτο στήριξης του Πολιτισμού ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού ήδη από τις 2 Απριλίου, αρχίζει και ξετυλίγεται. Τώρα είναι η σειρά των μουσείων σύγχρονης τέχνης της Ελλάδας να κληθούν να στηρίξουν νέους δημιουργούς και ευρύτερα την νεκρή αγορά έργων τέχνης λόγω της πανδημίας. Συγκεκριμένα, τόσο το ΕΜΣΤ όσο και το Μomus λαμβάνουν έκαστο έκτακτη επιχορήγηση ύψους 210.000 ευρώ, από το πακέτο των 15 εκατομμυρίων προκειμένου να γίνουν αγορές έργων τέχνης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η εμβληματική βίντεο-εγκατάσταση Σχεδία του Μπιλ Βιόλα στο ΕΜΣΤ
Η εμβληματική βίντεο-εγκατάσταση Σχεδία του Μπιλ Βιόλα στο ΕΜΣΤ

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση εγκρίνεται η «έκτακτη επιχορήγηση του πολιτιστικού φορέα με την επωνυμία Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus), με το ποσό των διακοσίων δέκα χιλιάδων ευρώ (210.000,00 €), για την κάλυψη δαπανών που αφορούν την αγορά έργων τέχνης που θα εμπλουτίσουν τις συλλογές του Οργανισμού, την ανάθεση παραγωγής έργων σε καλλιτέχνες και την παραγωγή ψηφιακών δράσεων, στο πλαίσιο στήριξης της σύγχρονης δημιουργίας λόγω των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης». Αντίστοιχη είναι η απόφαση για το ΕΜΣΤ.

Πώς θα γίνουν οι αγορές στο ΕΜΣΤ που έχει ακόμα μεταβατική διεύθυνση; Οι επιμελητές του μουσείου θα κάνουν τις επιλογές και θα τις εισηγηθούν στο ΔΣ του Μουσείου προκειμένου να δώσει το τελικό πράσινο φως.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αγορά τέχνης έχεις ουσιαστικά παγώσει εν μέσω πανδημίας, έτσι θεωρείται καθοριστικής σημασίας η παρέμβαση των μουσείων για να αγοράσουν ή κυρίως να αναθέσουν την δημιουργία νέων έργων τέχνης, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις συλλογές τους. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσά που διατίθενται είναι εξαιρετικά χαμηλά για την αγορά έργων τέχνης σταθμών, αφού οι τιμές στην αγορά σύγχρονης τέχνης είναι δυσθεώρητες. Θα έχει ενδιαφέρον όμως να δούμε πώς θα κινηθεί με αυτό το περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ ο χώρος των Ελλήνων δημιουργών.

Οι επισκέπτες του ΕΜΣΤ, τα επόμενα βήματα

Την ίδια ώρα, έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον τα στοιχεία για την επισκεψιμότητα του ΕΜΣΤ. Το μουσείο που επιτέλους άνοιξε πλήρως τον Φεβρουάριο για να κλείσει λόγω πανδημίας τον Μάρτιο, άνοιξε τις πύλες τους στις 16 Ιουνίου με όλα τα μέτρα ασφαλείας που επιβάλει η πανδημία. Μέσα στις 13 πρώτες μέρες λειτουργίας, οι επισκέπτες άγγιξαν περίπου τους 1.050 δηλαδή κατά μέσο όρο 80 επισκέπτες την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το iefimerida.gr.

Το έργο-προσκύνημα του Γιάννη Κουνέλλη (Χωρίς Τίτλο, 2004) από τη συλλογή του ΕΜΣΤ
Το έργο-προσκύνημα του Γιάννη Κουνέλλη (Χωρίς Τίτλο, 2004) από τη συλλογή του ΕΜΣΤ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Aν αναλογιστεί κανείς ότι ο μέσος όρος επισκεψιμότητας στην Ακρόπολη αυτές τις μέρες είναι τα 50 άτομα, αντιλαμβάνεται κανείς πως η περιέργεια και ο ενθουσιασμός για τη λειτουργία του μουσείου παραμένει και τροφοδοτείται βέβαια αποκλειστικά από Ελληνες πολίτες -καθώς τώρα αρχίζει η επιστροφή των τουριστών στην Αθήνα. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την πρώτη περιοδική έκθεση του ΕΜΣΤ που επρόκειτο να γίνει τον Ιούνιο αλλά λόγω της πανδημίας μεταφέρεται τον Σεπτέμβριο. Οσο για τη θέση του διευθυντή, θα συνεχιστεί η παράδοση που θέλει μια γυναίκα να διοικεί το ΕΜΣΤ, με μια δυναμική Ελληνίδα με διεθνή παρουσία να έχει δώσει τα χέρια ήδη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού σύμφωνα με πληροφορίες μας. Μόνο που η τοποθέτηση για μια σειρά... τεχνικών λόγων θα καθυστερήσει λίγο ακόμα.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ