Ενα φορητό ηλιακό ρολόι από το 250-350 μ.Χ.: Μοναδικό στην Ελλάδα -Πού φυλάσσεται, πώς λειτουργεί - iefimerida.gr

Ενα φορητό ηλιακό ρολόι από το 250-350 μ.Χ.: Μοναδικό στην Ελλάδα -Πού φυλάσσεται, πώς λειτουργεί

Ηλιακο ρολόι στο μουσείο των Φιλίππων
Ηλιακο ρολόι στο μουσείο των Φιλίππων
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Yπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού κάθε εβδομάδα αναδεικνύει συστηματικά στον επίσημο λογαριασμό του στο FB ένα ξεχωριστό έκθεμα από τα μουσεία της χώρας και αυτη τη φορά παρουσιάζει ένα ηλιακό ρολόι.

Το μοναδικό στο είδος του ηλιακό ρολόι στο μουσείο Φιλίππων

Αυτή την εβδομάδα η επιλογή έγινε από το αρχαιολογικό μουσείο των Φιλίππων και αφορά το εντυπωσιακό φορητό ηλιακό ρολόι, που χρονολογείται στο 250-350 μ.Χ. Το μοναδικό αυτό στο είδος του ρολόι, φυλάσσεται στον πρώτο όροφο, μέσα σε ειδική προθήκη και έχει παρουσιαστεί σε μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα εκθέματα του αρχαιολογικού μουσείου που βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, ο οποίος αποτελεί πλέον και μνημείο της UNESCO. Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του το ΥΠΠΟ «το φορητό ηλιακό ρολόι, αποτελείται από τρεις ανεξάρτητους αλλά εφαπτόμενους πεπλατυσμένους δακτυλίους,, οι οποίοι περιστρέφονται 360 μοίρες ο ένας ανεξάρτητα από τον άλλο, δίνοντας στο όργανο τη μορφή σφαιρικού αστρολάβου.

ηλιακό ρολόι στο μουσείο Φιλιππων
Το μοναδικό στο είδος του ηλιακό ρολόι στο μουσείο Φιλιππων

Τα χαρακτηριστικά του ηλιακού ρολογιού

Στην εξωτερική καμπύλη πλευρά του μεσαίου δακτυλίου είναι χαραγμένα ανά δύο σε κάθε ημιδακτύλιο τα ονόματα και τα γεωγραφικά πλάτη των πόλεων: ΡωΜΗC ΜΑΓ ΟΥΙΕΝΝ(HC) ΜΕ--ΑΛΕΞΑΝ(ΔΡΕΙΑC) ΜΛΑ- ΡΟΔΟΥ ΜΛS.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις δυο όψεις της κατά πάχος επιφάνειας είναι χαραγμένα τα ονόματα των μηνών με τρόπο που να αντιστοιχούν σε κάθε πόλη από τη μια πλευρά, οι μήνες από Ιανουάριο ως Ιούνιο και από την άλλη από Ιούλιο ως Δεκέμβριο.

Στον εσωτερικό δακτύλιο και στην εξωτερική καμπύλη επιφάνεια διαμορφώνεται βάθυνση στο μέσον της οποίος ανοίγεται η οπτομετρική οπή. Η εσωτερική καμπύλη πλευρά διαιρείται με χαράξεις σε 12 τμήματα.

Μετράει τις ώρες και τα γεωγραφικά πλάτη

Μοναδικό στο είδος του εύρημα, μπορεί να μετρήσει τις ώρες, να χρησιμοποιηθεί για κατά προσέγγιση μετρήσεις γεωγραφικών πλατών, να προσδιορίσει το αζιμούθιο και το ύψος του ήλιου ή κάποιου άλλου αστέρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βασίζεται στα επιτεύγματα της ελληνιστικής παράδοσης την οποία καλλιέργησαν οι Βυζαντινοί κάτω από την επίδραση της χριστιανικής κοσμοθεωρίας αλλά και αλληλοεπιδράσεις από τον κόσμο του Ισλάμ. Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων, εντός του ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου, το οποίο στεγάζεται σε κτήριο που σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Ιωάννη Τριανταφυλλίδη και Δημήτριο Φατούρο.

Στο ισόγειο παρουσιάζεται αρχαιολογικό, ιστορικό και εποπτικό υλικό της ιστορίας από τον προϊστορικό οικισμό στη θέση «Ντικιλί Τας» και οι ελληνιστικοί και ρωμαϊκοί Φίλιπποι. Στον πρώτο όροφο παρουσιάζεται η χριστιανική πόλη από τα παλαιοχριστιανικά χρόνια της ακμής ως την οριστική ερήμωση της μετά την τουρκική κατάκτηση στα τέλη του 14ου αιώνα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΥΠΠΟ μουσείο Φίλιπποι ηλιακό ρολόι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ