Ελευσίνα 2021: Οι 36 χαμένοι μήνες και οι προσπάθειες να σωθεί η Πολιτιστική Πρωτεύουσα - iefimerida.gr

Ελευσίνα 2021: Οι 36 χαμένοι μήνες και οι προσπάθειες να σωθεί η Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας
Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας /Φωτογραφία: Eurokinissi

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με κίνδυνο να διασυρθεί διεθνώς η Ελευσίνα και η Ελλάδα βρίσκεται η υπόθεση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021, με το υπουργείο Πολιτισμού να σπεύδει να στηρίξει τον δήμο και με τον Πρωθυπουργό να συγκροτεί διυπουργική επιτροπή για να κάνει τα αδύνατα δυνατά μέσα σε 15 μήνες.

«Παρατηρήσαμε μια καταστροφική κουλτούρα αρνητικής νοοτροπίας και προδοτικής συμπεριφοράς, έλλειψη διαφάνειας, δυσάρεστη εσωτερική επικοινωνία και έλλειψη πραγματικού ομαδικού πνεύματος σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης και διαχείρισης.» Αυτό είναι το συμπέρασμα-κόλαφος της έκθεσης που κατέθεσε η διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε στη διοίκηση και στα πεπραγμένα δήμου και διοικητικού συμβουλίου για την «Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021». 36 μήνες χαμένοι όπως τόνισε σε Συνέντευξη Τύπου η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη παρουσία του δημάρχου Ελευσίνας κυρίου Αργυρίου, της προέδρου του νέου ΔΣ Δέσποινας Γερουλάνου και άλλων συμμετεχόντων στο ΔΣ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ελευσίνα 2021: Χάθηκαν 36 μήνες

«Βρισκόμαστε υπό το μηδέν. Χάθηκαν 36 μήνες. Και τώρα πρέπει μέσα σε 15 μήνες να καταφέρουμε να κάνουμε ότι χρειάζεται για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα και να μη διασυρθεί διεθνώς η Ελευσίνα, η Ελλάδα και ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας» τόνισε η υπουργός παρουσιάζοντας μαζί με τον project manager του έργου, τον γενικό γραμματέα σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, όλες τις δράσεις που έχει αναλάβει το υπουργείο αλλά και ευρύτερα η κυβέρνηση για να ξεπεραστούν τα εμπόδια.

Ελευσίνα 2021: Ο Μητσοτάκης εμπλέκει έξι υπουργεία

Με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργικού συμβουλίου που περιλαμβάνεται στο ΦΕΚ της 7ης Νοεμβρίου, συγκροτείται διυπουργική επιτροπή για τον συντοισμό και την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης του θεσμού «Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021» για την Ελευσίνα με τη συμμετοχή των υπουργείων Πολιτισμού, Ανάπτυξης, Τουρισμού, Εσωτερικών, Εξωτερικών, Υποδομών, καθώς και του ΕΟΤ και του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Η πρώτη συνεδρίαση θα γίνει στις 22 Νοεμβρίου. Πρόεδρος της επιτροπής θα είναι η Λίνα Μενδώνη την οποία θα αντικαθιστά σε περίπτωση απουσίας ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Με τον τρόπο αυτό όλα τα υπουργεία καλούνται να δημιουργήσουν μια fast track διαδικασία: να επιταχύνουν την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων για την επίλυση σημαντικών θεμάτων, να βοηθήσουν στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για τη φιλοξενία των δράσεων της διοργάνωσης, την παροχή συμβουλών αλλά και την εισήγηση διοθρωτικώ μέτρων όταν διαπιστώνονται αποκλίσεις.

Ταυτόχρονα ανέλαβε δράση το νέο ΔΣ της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας Πολιτιστικής Πρωτεύσουσας Ελευσίνας με πρόεδρο την Δέσποινα Γερουλάνου που διαθέτει εμπειρία δεκαετιών αφού μαζί με την Ειρήνη Γερουλάνου αποτελούν την ψυχή του Μουσείου Μπενάκη. Αν και το ΔΣ έχει ουσιαστικά συγκροτηθεί εδώ και μόνο δύο μέρες έχει ήδη ενημερωθεί για το σύνολο των ελλείψεων, τα οικονομικά και την έκθεση των εμπειρογνωμόνων. Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα επιλέξει το ΔΣ νέο διευθύνοντα σύμβουλο και καλλιτεχνικό διευθυντή -με ειδική τροποποίηση επιτρέπεται να γίνει απευθείας η επιλογή για την εξοικονόμηση χρόνου και την επιτάχυνση των διαδικασιών. Επίσης θα στραφεί στο κηνύγι χορηγιών.

Το προφίλ του νέου διευθύνοντα συμβούλου

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου θα αναλάβει μια προσωπικότητα κύρους και τεράστιας εμπειρίας στη διοργάνωση κορυφαίων εκδηλώσεων πολιτισμού και λόγου, με διεθνείς επιτυχίες, που θεωρείται από τον χώρο ως ένα από τα πλέον άξια και αποτελεσματικά πρόσωπα σε επίπεδο οργάνωσης, συντονισμού και δημιουργίας. Μια σιδηρά κυρία του χώρου που εμπνέει σεβασμό και ενισχύει το πνεύμα συνεργασίας. Οσον αφορά τον καλλιτεχνικό διευθυντή, δεν αποκλείεται να δούμε ένα πιο ευέλικτο σχήμα με τη βοήθεια της διευθύνουσας συμβούλου. Σε κάθε περίπτωση όλες οι αποφάσεις έχουν στόχο να γίνουν οι διαδικασίες με ταχύτητα και με απτά αποτελέσματα σύμφωνα με τις απαιτήσεις της διοργάνωσης. Δεν υπάρχει περιθώριο για χάσιμο χρόνου, το αντίθετο: το ζήτημα είναι να κερδηθεί το χαμένο έδαφος και να οργανωθεί η Πολιτιστική Πρωτεύουσα μέσα σε 15 μήνες. Ενα θαύμα, που χρειάζεται να γίνουν ηρωικές πράξεις όπως είπε στον δήμαρχο η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το στοίχημα είναι μεγάλο για τον δήμο και την χώρα. Οπως υπογράμμισε ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, στο υπουργείο Πολιτισμού αντιλαμβάνονται απολύτως ότι υπάρχει και ένας έντονος αναπτυξιακός και οικονομικός χαρακτήρας στο όλο εγχείρημα. «Πρέπει να δούμε πώς θα αυξηθεί το τοπικό ΑΕΠ, η απασχόληση και θα γίνει η Ελευσίνας ένας ισχυρός τουριστικός πόλος έλξης». Ο γενικός γραμματέας σύγχρονου πολιτισμού πρόσθεσε ότι σύμφωνα με έρευνες, οι πόλεις που έγιναν Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης είδαν το ΑΕΠ τους τα επόμενα χρόνια να αυξάνεται κατά 4,5%. Ο νέος δήμαρχος Ελευσίνας Αργύριος Οικονόμου τόνισε ότι πρόκειται για ένα υπερεθνικό εγχείρημα.

Αγώνας δρόμου για το βραβείο Μελίνα Μερκούρη

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες πραγματοποιούν όλες τις απαραίτητες εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας για να φιλοξενηθούν δράσεις που θα επιλέξει ο καλλιτεχνικός διευθυντής. Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι να γίνουν εργασίες και υποδομές που θα μείνουν ως προίκα στην Ελευσίνα (όπως αντίστοιχα θα συμβεί στη Σαλαμίνα) τόνισε η υπουργός Πολιτισμού. Ενα άλλο διαχρονικό αίτημα του Δήμου Ελευσίνας που τώρα υλοποιείται μετά από απόφαση του υπουργείου, είναι ότι μετά από 8 χρόνια απουσίας, η ολυμπιακή φλόγα θα περάσει από την Ελευσίνα ξανά.

Σε ακριβώς ένα χρόνο, τον Νοέμβριο του 2020 θα κατατεθεί το τελικό πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και το μεγάλο στοίχημα είναι να έχουν προχωρήσει οι απαιτούμενες διαδικασίες και να μην χάσει η Ελευσίνα το βραβείο Μελίνα Μερκούρη. Κάτι τέτοιο θα ήταν ατιμωτικό για την πόλη όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος, ενώ θα σήμαινε και απώλεια περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ