Κόντογλου, Εγγονόπουλος, Μόραλης, Τσαρούχης -Μία υπέροχη εικονική περιήγηση, σαν να είσαι στο μουσείο - iefimerida.gr

Κόντογλου, Εγγονόπουλος, Μόραλης, Τσαρούχης -Μία υπέροχη εικονική περιήγηση, σαν να είσαι στο μουσείο

τσαρουχης ναυτης
Ψηφιακή ξενάγηση με ένα κλικ

Θα μπορούσαμε να πούμε πώς, ένα θετικο που προέκυψε από την πανδημία, είναι η διάδοση των ψηφιακών μέσων και η προσέγγιση μέσω διαδικτύου, όλο και περισσοτέρων, με άγνωστες τους πτυχές της τέχνης.

Το διαδίκτυο φέρνει μέσα στο σπίτι μας θέατρα απο την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, μουσεία και αίθουσες τέχνης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, με αφορμή τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία, νιώθει την ανάγκη να μοιραστεί με το ευρύ κοινό σπάνια έργα της Πινακοθήκης Ρόδου, που φιλοξενείται στο Νεστορίδειο Μέλαθρο την οποία έχει επιμεληθεί ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλώνας. Η συλλογή – μοναδικής σημασίας σε όλη την Ελλάδα - παρουσιάζει με πληρότητα τους δασκάλους της ελληνικής τέχνης και τους μαθητές τους, οι οποίοι έγιναν με τη σειρά τους οι δικοί μας δάσκαλοι. Είναι δηλαδή μια συλλογή που μπορεί διαχρονικά να φέρνει σε επαφή το κοινό και τους δημιουργούς της στα εικαστικά μας πράγματα.

Η Πινακοθήκη Ρόδου ανοίγει την φετινή εκθεσιακή περίοδο με την έκθεση «Βιογραφία» αποκαλύπτοντας το «πρόσωπο» της συλλογής της. Η «Βιογραφία» παρουσιάζει τις προσωπογραφίες κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών όπως των: Κόντογλου, Τσαρούχη, Φασιανού, Εγγονόπουλου, Μόραλη, Χαλεπά. Προσωπογραφίες παιγνιώδεις αλλά και πιο σοβαρές, όλες εκείνες τις μορφές που από τις αρχές του περασμένου αιώνα μέχρι σήμερα έχουν να αφηγηθούν στον κόσμο ιστορίες για τους καλλιτέχνες και την εποχή τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η «Βιογραφία» αναψηλαφώντας το «πρόσωπό» της προσφέρει στο κοινό μια επισκόπηση της ιστορίας της Νεοελληνικής Τέχνης. Αποκαλύπτοντας τη μορφή αυτών των προσώπων, καταγράφει δι’ αυτών την εξέλιξη της εγχώριας ζωγραφικής από τον Θεόφιλο ως τον Θεοφυλακτόπουλο σε μία τολμηρή συνομιλία. Για διαφορετικούς λόγους κάθε πρόσωπο – και ο δημιουργός του – στέκονται συμβολικά για να αφηγηθούν την ιστορία τους κι όλοι μαζί συνθέτουν την ιστορία της Πινακοθήκης Ρόδου.

πινακες
Η «Βιογραφία» παρουσιάζει τις προσωπογραφίες κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών όπως των: Κόντογλου, Τσαρούχη, Φασιανού, Εγγονόπουλου, Μόραλη, Χαλεπά

Η έκθεση, όμως, δεν έχει στενά τοπικό χαρακτήρα. Οι νέες συνθήκες έφεραν ένα εντελώς νέο πλαίσιο στον τρόπο στησίματος, αλλά και θέασης μίας έκθεσης: Η «Βιογραφία» πλέον εκτίθεται ψηφιακά, στην ιστοσελίδα του Μουσείου ΕΔΩ και σε όλα τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, μέσω της τεχνολογίας της εικονικής περιήγησης.

Μία καινοτόμα ψηφιακή ξενάγηση

Η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι καινοτόμα και προσφέρει ένα πλήθος πλεονεκτημάτων: δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να κινηθεί με εξαιρετικά ρεαλιστικό τρόπο μέσα στον χώρο της έκθεσης, ενώ παράλληλα μπορεί να ενεργοποιήσει με ένα κλικ τους υπερσυνδέσμους που έχουν ενσωματωθεί μέσα στην περιήγηση και να έχει πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες (επεξήγηση πίνακα, προβολή βίντεο, φωτογραφία). Σε αυτό το ριζικά αλλαγμένο τοπίο, η «Βιογραφία» και η Πινακοθήκη Ρόδου ανοίγονται στο ψηφιακό κοινό, σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την εκθεση έχει επιμεληθεί ο Γιώργος Μυλώνας, Ιστορικός τέχνης. Η μεταφορά στην πλατφόρμα της Matterport είναι χορηγία της εταιρείας V. Hatzikelis Photography

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ξενάγηση ψηφιακή ρόδος Πινακοθήκη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ