Εγκαινιάστηκαν οι ανανεωμένοι χώροι του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτας «Σκουφάς» -Δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση - iefimerida.gr

Εγκαινιάστηκαν οι ανανεωμένοι χώροι του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτας «Σκουφάς» -Δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση

Εγκαινιάστηκαν οι ανανεωμένοι χώροι του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτας «Σκουφάς»
Εγκαινιάστηκαν οι ανανεωμένοι χώροι του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτας «Σκουφάς»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένας νέος εντυπωσιακός χώρος παραδόθηκε στον Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο Άρτας «Σκουφάς», ο οποίος ανανεώθηκε συνολικά αισθητικά και λειτουργικά με δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση.

Η ανακατασκευή της πνευματικής στέγης του «Σκουφά» στην κεντρική πλατεία της πόλης ήταν μία ανάγκη και ένα χρόνιο αίτημα του ιστορικού συλλόγου που μετρά 125 χρόνια ζωής και προσφοράς στην πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη της Άρτας και που κάτω από την ομπρέλα του συναντιούνται διαφορετικές γενιές, στο θεατρικό εργαστήρι, στη χορωδία, στο τμήμα ελληνικών χορών, στη φιλαρμονική και στο εκδρομικό τμήμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 15 Οκτωβρίου από τον πρόεδρο του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτας «Σκουφάς», Νικόλαο Μπανταλούκα, και τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου, σε μία συγκινησιακά φορτισμένη τελετή, παρουσία στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης και επισήμων.

Με ανακαινισμένη πια την αίθουσα εκδηλώσεων στον α' όροφο, ανανεωμένη την εξωτερική όψη του κτιρίου, κατασκευή χώρου φουαγιέ, τοποθέτηση νέων φωτισμών, καθισμάτων και κλιματισμού, καθώς και δημιουργία σκηνής, ο ιστορικός σύλλογος γίνεται πιο λειτουργικός, πιο μοντέρνος, πιο εύρυθμος. Από μια τέτοια πρωτοβουλία δεν θα μπορούσε να λείπει η κατασκευή διαδρόμου πρόσβασης, εξόδου διαφυγής και χώρου υγιεινής ειδικά για AμEA, ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες για καλύτερη προσβασιμότητα στους χώρους του συλλόγου.

«Στόχος μας, στην περίοδο 2022-2023, είναι να ανοιχτούμε ακόμη περισσότερο στην "άλλη" Ελλάδα και να παρουσιάσουμε τις δράσεις μας εκτός των τειχών. Το πολιτιστικό κέντρο, από όπου εκπέμπει το μήνυμά του το Ίδρυμα Ωνάση, δεν είναι ένα τοπόσημο. Αντιθέτως, είναι η Αθήνα και όλη η Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, δίνουμε σημασία στις υποδομές, επειδή δίνουμε σημασία στο περιεχόμενο - και αντιστρόφως» δήλωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου στο χαιρετισμό του και πρόσθεσε: «Δεν ασκούμε μια πολιτική δωρεών και χορηγιών. Για να μείνω στη σημερινή εορταστική ημέρα: εκεί όπου άλλοι βλέπουν την αποκατάσταση ενός κτιρίου, εμείς βλέπουμε ήδη τους ανθρώπους που δημιουργούν πολιτισμό πίσω από αυτή. Εκεί όπου πολλοί βλέπουν μια νέα αίθουσα εκδηλώσεων, εμείς βλέπουμε ήδη τον ανθρώπινο θίασο που θα δώσει περιεχόμενο στην αναβάθμισή της. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ίδρυμα Ωνάση λειτουργεί κυρίως ως καταλύτης, δείχνοντας εμπιστοσύνη στις τοπικές κοινωνίες να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο θέλουν οι ίδιες να καλύψουν τις ανάγκες τους».

Ο πρόεδρος του «Σκουφά» Νικόλαος Μπανταλούκας έκανε μία αναδρομή στην ιστορία του συλλόγου που φέρει το όνομα ενός από τους πρωτεργάτες της Φιλικής Εταιρείας και που με την αδιάλειπτη λειτουργία και δράση του ανέδειξε και σφράγισε την πνευματική , πολιτιστική και κοινωνική πορεία της Άρτας συμβάλλοντας ιδιαίτερα στην διαμόρφωση της αστικής κουλτούρας. «Αντιλαμβανόμαστε όλοι, νομίζω, τη σπουδαιότητα της αίθουσα αυτής, αλλά και την αναγκαιότητα της ανακαίνισής της, δεδομένου ότι, από το 1969 και μετά (όπου και εγκαινιάστηκε), ελάχιστες παρεμβάσεις είχαν γίνει στην αισθητική και στη λειτουργικότητά της» δήλωσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημείωσε ο κ. Μπανταλούκας, οι προσπάθειες για την πλήρη ανακαίνιση όλης της πνευματικής στέγης εντάθηκαν με την έλευση του 21ου αιώνα, όμως δυσχέρειες, κυρίως στην εύρεση των αναγκαίων κεφαλαίων ή και στην ένταξη του έργου σε κάποιο αναπτυξιακό πρόγραμμα, δεν κατέστησαν εφικτή την πραγματοποίηση αυτού του σχεδίου. «Τα λόγια δεν επαρκούν για να εκφράσουν τα αισθήματα μου, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και όλου του Συλλόγου για το Ίδρυμα Ωνάση και τα μέλη του. Θα είμαστε εσαεί ευγνώμονες για την απόφασή τους να αναλάβουν τη χρηματοδότηση του όλου εγχειρήματος» τόνισε.

Κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων ο πρόεδρος του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτας «Σκουφάς» απένειμε τιμητική πλακέτα στον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την γενναιόδωρη χορηγία ανακαίνισης της αίθουσας εκδηλώσεων. Τη σκηνή της ανακαινισμένης αίθουσας εγκαινίασε η Φιλαρμονική του Συλλόγου (που προσφέρει από την ίδρυσή της δωρεάν μουσική εκπαίδευση στους νέους της Άρτας), με ένα πρωτότυπο μουσικό πρόγραμμα που περιλάμβανε από «Τα παιδιά του Πειραιά», μέχρι το «The final countdown» και το «Game of thrones» υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Αντώνη Κατσαούνου.

Με θερμά λόγια για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία που «ενσαρκώνει ένα όραμα όλης της κοινωνίας της Άρτας» αλλά και για τη «σπουδαία παρακαταθήκη του συλλόγου που οφείλει να συνεχιστεί», μίλησαν στους χαιρετισμούς τους, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Χρήστος Γκόκας, ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας, Βασίλης Ψαθάς και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας, Κωνσταντίνος Τράμπας.

Πολιτιστικές δράσεις σε όλη την Ελλάδα

Η πρωτοβουλία αυτή του Ιδρύματος Ωνάση εντάσσεται στις ενέργειες που υλοποιούνται κάτω από την ομπρέλα του πυλώνα του Πολιτισμού, ο οποίος εκτείνεται, ειδικά για την περίοδο 2022-23, σε όλη την Ελλάδα. «Με "πρώτες ύλες" την απορία, τη γνώση και το πείραμα και με μοναδική κατεύθυνση το μέλλον, το Ίδρυμα Ωνάση ανακαλύπτει τις πόλεις και την κρυμμένη ενέργειά τους, απελευθερώνει τις δυνάμεις τους, αναδεικνύει τα μνημεία ή τους φορείς της δημιουργικής παράδοσης, συναντάει τους θετικούς ανθρώπους του πολιτισμού. Με αυτόν τον τρόπο, μεταφέρει συνεχώς μέσα στην Ελλάδα το μήνυμα μιας κοινωνίας που επιμένει να δημιουργεί, ακόμη και όταν οι συνθήκες μοιάζουν αντίξοες» σημείωσε ο Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικά στην περίπτωση της Άρτας, το Ίδρυμα Ωνάση αναγνώρισε στους ανθρώπους του «Σκουφά» έναν σύλλογο δεμένο αναπόσπαστα με την αστική κουλτούρα, που αναδεικνύει και πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα την πολιτιστική και κοινωνική ιστορία της Άρτας των τελευταίων 125 χρόνων. Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, αυτό που φέρνει επίσης κοντά το Ίδρυμα Ωνάση και τον «Σκουφά», είναι ο πολιτισμός που αναδεικνύει την Ελλάδα στα καλύτερά της. Η παράδοση που δεν μένει «παγωμένη» μέσα στον χρόνο, αλλά ανανεώνεται, όπως επίσης και το γεγονός ότι η δωρεά στην Άρτα αποτελεί ένα σημείο πάνω στον χάρτη των δράσεων του Ιδρύματος σε όλη την Ελλάδα.

Τέτοια παραδείγματα είναι η έκθεση «Δούναι και λαβείν» για τον Γιανούλη Χαλεπά στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, όπου τονίστηκε το ταξίδι του από τη γενέθλια Τήνο έως την Ευρώπη και το αθηναϊκό κέντρο. Η έκθεση χειρογράφων και βιβλίων για τον Αθανάσιο Ψαλίδα στα Ιωάννινα, που ολοκληρώθηκε μέσα στη χρονιά. Η μυσταγωγική συναυλία του Τζεφ Μιλς στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου, τον περασμένο Ιανουάριο. Η στήριξή του στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας με τη θέσπιση δύο βραβείων. Και ακολουθεί η έκθεση ψηφιακής τέχνης που ετοιμάζει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για τον ερχόμενο Μάιο στην πόλη των Ιωαννίνων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ εγκαίνια ίδρυμα ωνάση δωρεά
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ