Όλα τα δωρεάν του Σαββατοκύριακου σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας - iefimerida.gr

Όλα τα δωρεάν του Σαββατοκύριακου σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας

Δράσεις στο ΒΧΜ,
Δράσεις στο ΒΧΜ / Φωτογραφία: ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / intimenews
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Άρχισαν από σήμερα μέχρι την Κυριακή οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς με εκδηλώσεις σε μουσεία ανά την Ελλάδα.

Οι Ευρωπαικές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, με δωρεάν είσοδο και ποικίλες δράσεις.

Μέχρι την Κυριακή το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού γιορτάζει για 26η χρονιά τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Φέτος, το κοινό ευρωπαϊκό θέμα του εορτασμού είναι η «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά - Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές» (European Heritage Days 2022: Sustainable Heritage - Preserving the past for future generations).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η φετινή θεματική, λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, έχει δύο άξονες:

1. Την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς (υλικής και άυλης) και ειδικότερα την ευαισθητοποίηση γύρω από τεχνικές και υλικά αποκατάστασης παλαιότερων εποχών, τη σημασία της συνέχειας και ανάδειξης παραδόσεων και δεξιοτήτων τόσο σε τοπικό/εθνικό επίπεδο όσο και εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, την επισήμανση καλών πρακτικών από το παρελθόν που μας επιτρέπουν να απολαμβάνουμε τους ιστορικούς χώρους σήμερα, καθώς και τη χρήση νέων τεχνολογιών και ψηφιακών εργαλείων για τη διατήρηση των παραπάνω παραμέτρων της πολιτιστικής κληρονομιάς.

2.  Την υιοθέτηση πρακτικών και τη χρήση βιώσιμων πόρων και υλικών (κατά τη διοργάνωση των εκδηλώσεων του φετινού εορτασμού) που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθιστώντας έτσι τους ιστορικούς τόπους και τα μνημεία προσβάσιμα στις σημερινές και μελλοντικές γενιές. Το τελευταίο μπορεί να επιτευχθεί με τη διασύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη διατήρηση του τοπίου και της βιοποικιλότητας μέσα από μια κριτική ματιά των μέχρι σήμερα πρακτικών.

Ο φετινός εορτασμός των ΕΗΠΚ θα διαρκέσει έως 25 Σεπτεμβρίου με την πλειοψηφία των προγραμματιζόμενων εκδηλώσεων να είναι με φυσική παρουσία του κοινού ενώ υπάρχουν και κάποιες ψηφιακές δράσεις που μπορεί να προβάλλονται σε πραγματικό αλλά και μη χρόνο, και οι οποίες εκτός από τα ηλεκτρονικά μέσα των φορέων τους (ιστοσελίδες, σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ), θα φιλοξενηθούν και στη σελίδα των ΕΗΠΚ στο Facebook https://www.facebook.com/EHDaysGR/ και στο Instagram https://www.instagram.com/ehpk_greece/.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2022 η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους είναι ελεύθερη

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Αττική

 Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο


• 23, 24, 25 Σεπτεμβρίου
Θεματικές περιηγήσεις από τους αρχαιολόγους των Συλλογών του Μουσείου:
α) «Ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση και εξοικονόμηση ύλης και περιεχομένου κατά την Αρχαιότητα μέσα από τα εκθέματα της Συλλογής Αγγείων, Έργων Μικροτεχνίας και Μεταλλοτεχνίας» την Παρασκευή 23 και Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022 και
β) «Υφαντά, καλάθια, ψάθες στο προϊστορικό Αιγαίο. Μαθήματα αειφορίας από το παρελθόν» μέσα από εκθέματα της Προϊστορικής Συλλογής την Παρασκευή 23 και Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022.

• 23 Σεπτεμβρίου

Εκδήλωση για παιδιά:
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Στο μουσείο τριγυρνώ και αρχαία αντικείμενα που ξαναχρησιμοποιήθηκαν αναζητώ» για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ΄ έως Στ΄ Δημοτικού), στις 10:00 π.μ. Οι μαθητές θα γνωρίσουν επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου που μαρτυρούν την επαναχρησιμοποίησή τους στην αρχαιότητα και θα συμμετάσχουν σε εικαστικό εργαστήρι με ανακυκλώσιμα υλικά.
Υπεύθυνοι εκδηλώσεων: Άννα – Βασιλική Καραπαναγιώτη (γενικός συντονισμός), Ευάγγελος Βιβλιοδέτης, Παναγιώτα Κουτσιανά, Μαρία Σελέκου, Νεκταρία Ρουμελιώτη.
Διεύθυνση: 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 44, 10682 Αθήνα
Τηλ.: 213214 4810/4813/4814 (τηλέφωνα υπευθύνων) – Τηλέφωνο για το κοινό: 213214 4856/4889, Fax: 2108213573, e-mail: eam@culture.gr

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νομισματικό Μουσείο • 23 Σεπτεμβρίου

Μουσική εκδήλωση μικτής Χορωδίας Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων Αγροτικής Τράπεζας στον κήπο του Ιλίου Μελάθρου.

• 30 Σεπτεμβρίου

Συναυλία με έργα του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στον κήπο του Ιλίου Μελάθρου.
Υπεύθυνοι εκδηλώσεων: Γεώργιος Κακαβάς, Ελένη Νάκη
Διεύθυνση: Πανεπιστημίου 12, Αθήνα
Τηλ. 210 3632057, 210 3612872, e-mail: nm@culture.gr

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

• 23, 25 Σεπτεμβρίου

Εκπαιδευτικές ξεναγήσεις και εργαστήρια από το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Μουσείου.
Υπεύθυνη εκδηλώσεων: Ράνια Φατώλα
Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα
Τηλ. 213213 9591, e-mail: edu.bma@culture.gr

Επιγραφικό Μουσείο


• 23, 24 Σεπτεμβρίου, ώρα 12.00, Αίθουσα 1
«Ανασυνθέτοντας τα μνημεία της Α’ Αθηναϊκής Συμμαχίας»
Παρουσίαση στο κοινό των μνημειακών καταλόγων της εξηκοστής του φόρου της Α΄ Αθηναϊκής Συμμαχίας, του έργου ανασύνθεσής τους στο Επιγραφικό Μουσείο και τις μελλοντικές προοπτικές της συντήρησης των μνημείων.

• 23, 24 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:00, Εσωτερικό αίθριο

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ανασυνθέτοντας τα μνημεία της Α’ Αθηναϊκής Συμμαχίας»
Παρουσίαση ταινιών παιδευτικού χαρακτήρα του Επιγραφικού Μουσείου.
Υπεύθυνοι εκδηλώσεων: Αθανάσιος Θέμος, Ελένη Ζαββού, Ειρήνη Χωρέμη
Διεύθυνση: Τοσίτσα 1, 10682, Αθήνα
Τηλ. 210 8232950, e-mail: ema@culture.gr

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών

• 23 Σεπτεμβρίου

«Απ' το ρυζόχαρτο στο φως: Παλιές μέθοδοι και νέες τεχνολογίες χαρτογράφησης και ταυτοποίησης των φθορών στα μνημεία» - Ναός του Ηφαίστου και της Αθηνάς, αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Αγοράς
Στο πλαίσιο του Έργου CALLOS “Ανοιχτό Εργαστήριο Συντήρησης των Μνημείων της Αθήνας με τεχνολογίες Λέιζερ και LIDAR”, οι συντηρήτριες/τές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών παρουσιάζουν στο εσωτερικό του Ναού του Ηφαίστου στην Αρχαία Αγορά παλιές και σύγχρονες μεθόδους χαρτογράφησης των φθορών από μνημεία που συντηρούνται από την Υπηρεσία. Οι επιστημονικοί συνεργάτες της Raymetrics Α.Ε. επιδεικνύουν για πρώτη φορά την καινοτόμο διάταξη LIF-LIDAR που σχεδιάζεται ειδικά για το CALLOS με στόχο την εξ αποστάσεως χαρτογράφηση των αρχαίων επιφανειών με βιολογικές επικαθίσεις. Μαζί τους, ερευνητές του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ συζητούν και παρουσιάζουν το φορητό σύστημα φασματοσκοπικής ανάλυσης LIBS/LED-IF/DR που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του έργου και θα συμβάλλει στην ταυτοποίηση των επιφανειακών στρωμάτων των μνημείων. Η δράση απευθύνεται σε φοιτητές/-ήτριες και επαγγελματίες από το χώρο της συντήρησης και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Συνεργαζόμενοι φορείς: Raymetrics A.E., ΙΗΔΛ – ΙΤΕ.
Υπεύθυνη εκδήλωσης: Μάρθα Αθανασιάδου
Διεύθυνση: Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, Μακρυγιάννη 2-4, 11742 Αθήνα
Τηλ. 210 3314706, e-mail: mathanasiadou@culture.gr, callos.panos@gmail.com

Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής


• 23, 25 Σεπτεμβρίου
«Αρχαιότητες Αγ. Τριάδας και υδροβιότοπος Βουρκαρίου. Το χθες και το σήμερα» - Αρχαιολογικός χώρος Αγ. Τριάδας και υδροβιότοπος Βουρκαρίου
Μέσω περιβαλλοντικών βιωματικών δράσεων θα θιγούν θέματα για την ενσωμάτωση και αρμονική ένταξη των μνημείων στο σήμερα, για το φυσικό τους περιβάλλον, τη διασύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς και τέχνης με τη διατήρηση του τοπίου, της άγριας ζωής και της βιοποικιλότητας.
Συνεργαζόμενοι φορείς: Αριστοτέλειο Κορινθιακό Εκπαιδευτήριο, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής Α’ και Γ’ Αθήνας, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευσίνας.
Υπεύθυνη εκδήλωσης: Χριστίνα Καζαζάκη
Διεύθυνση: Μενιδιάτη 22-24, 19100, Μέγαρα
Τηλ. 22960 22426/81771, e-mail: ckazazaki@culture.gr

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• 25 Σεπτεμβρίου

«Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά» στον Αρχαιολογικό Χώρο Αιγοσθένων
Ξενάγηση στο αρχαίο φρούριο των Αιγοσθένων και στον αναστηλωμένο Νοτιοανατολικό Πύργο της ακρόπολης. Το αρχαίο φρούριο των Αιγοσθένων, κτισμένο στο β΄ μισό του 4ου αι. π.Χ., αποτελεί ένα από τα επιβλητικότερα αρχαία φρούρια στον ελλαδικό χώρο.
Υπεύθυνες εκδήλωσης: Ευγενία Τσάλκου, Ειρήνη Σβανά
Διεύθυνση: Πανός 16, 105 55, Αθήνα
Τηλ. 210 3213571, εσωτ. 104, 210 3313343, εσωτ. 106, e-mail: efada@culture.gr

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» - Κέντρο Εθνομουσικολογίας (ΜΕΛΜΟΦΑΚΕ)


• 23 Σεπτεμβρίου
«Προστασία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς/ ευαισθητοποίηση, σημασία και ανάδειξη παραδόσεων με τη χρήση νέων τεχνολογιών» - Αυλή του Μουσείου
Προβολή του ντοκιμαντέρ του Σπύρου Μανωλάτου «Ανέστης Δελιάς, η Μαύρη Γάτα του Ρεμπέτικου» (ώρα έναρξης: 20:30, απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής).
Ο Α. Δελιάς ήταν μέλος της «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς», που ήταν το πρώτο μουσικό σχήμα με βασικό όργανο το μπουζούκι. Παρότι πέθανε πολύ νέος, έδωσε το δικό του στίγμα στο λαϊκό τραγούδι, σε βαθμό που χαρακτήρισε την εξέλιξη της τεχνικής του μπουζουκιού. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την πορεία της ζωής του από τη Σμύρνη, στον Πειραιά και στις παράγκες της Δραπετσώνας μετά την Μικρασιατική καταστροφή του '22.
Υπεύθυνες εκδήλωσης: Σοφία Αηδόνη, Ζοζεφίνα Αλεβίζου
Διεύθυνση: Διογένους 1-3, 105 56, Αθήνα
Τηλ. 210 3254119, e-mail: saidoni@culture.gr, zalevizou@culture.gr

Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης


• 23 Σεπτεμβρίου
«Μικρές ιστορίες αναστήλωσης» - Αρχαιολογικός Χώρος Ακρόπολης
Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα τις αναστηλωτικές εργασίες στα μνημεία της Ακρόπολης.
Υπεύθυνες εκδήλωσης: Ειρήνη Καϊμάρα, Ασημίνα Λεοντή
Διεύθυνση: Μακρυγιάννη 2-4 , 117 42, Αθήνα
Τηλ.210 9239186, e-mail: education.ysma@culture.gr

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων


• 23.09.22 – 31.12.2023
Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά
Περιοδική έκθεση με τίτλο «Φαληρόθεν». Η παρουσίαση των ευρημάτων θα προσεγγιστεί με σύγχρονες μεθόδους έκθεσης, και θα υποστηριχθεί με νέα τεχνολογικά μέσα αναδεικνύοντας όλες τις παραμέτρους της λειτουργίας της παράκτιας θέσης ως χώρο ταφής της αττικής κοινωνίας κατά την αρχαϊκή περίοδο. Επιπρόσθετα, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις τεχνικές και στα υλικά για την αποκατάσταση των ευρημάτων αλλά και την παρουσίαση τους στο κοινό. Ένας από τους κύριους σκοπούς της έκθεσης είναι η παρουσίαση στο κοινό της πορείας των ευρημάτων από τον χώρο εύρεσής τους στον χώρο συντήρησης, καταγραφής και εν τέλει ανάδειξής τους στο μουσείο.

• 25 Σεπτεμβρίου

Μακρά Τείχη και πέριξ αυτών αρχαιότητες – Αστικές Πύλες Πειραιώς (Δήμος Μοσχάτου - Ταύρου, περιοχή Αγίου Ιωάννου Ρέντη, Νέο Φάληρο και Πειραιάς)
Αρχαιολογικός περίπατος στα Μακρά Τείχη και σε μνημεία πέριξ αυτών. Μέσα από τις αφηγήσεις των αρχαιολόγων θα γίνει προσπάθεια να αναπλαστεί η αρχαία τοπογραφία της περιοχής ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην συνύπαρξη του σύγχρονου αστικού ιστού με τα αρχαία κατάλοιπα.
Υπεύθυνοι εκδήλωσης: Ειρήνη Σκιαδαρέση , Γιάννης Συρόπουλος, Άννα – Μαρία Αναγνωστοπούλου
Διεύθυνση: Αλκιβιάδου 229 – 233, 185 36 Πειραιάς
Τηλ. 210 4590700, 705, 711, 712 και 6937930252 (κ. Συρόπουλος), 6977325462 (κα. Σκιαδαρέση) , e-mail: isiropoulos@culture.gr, eskiadaresi@culture.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο


• 24 Σεπτεμβρίου , 11:00-12:15
«Ξανα-παίζουμε;» - Ισόγειο του Μουσείου
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για όλη την οικογένεια (ενήλικες και παιδιά 4-12 χρόνων).
Φέρνουμε μαζί μας το παιχνίδι που χάλασε, έσπασε ή του λείπει ένα κομμάτι και μαζί βρίσκουμε τρόπους επανάχρησής του!
Εμπνεόμαστε από τις συλλογές του μουσείου, αξιοποιούμε υλικά και αντικείμενα, κολλάμε, ράβουμε, χρωματίζουμε και ξαναπαίζουμε!
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 210 3312995/6
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα (παιδιά και ενήλικες)
Συνδιοργανωτές: ΟΠΑΝΔΑ & Ελληνικό Παιδικό Μουσείο
Υπεύθυνη εκδήλωσης: Έβελυν Μπανάκα
Διεύθυνση: Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19, 106 75 Αθήνα (κτίριο Ωδείου Αθηνών)
Τηλ. 210 3312995/6 (εσωτ. 122), e-mail: secretariat@hcm.gr

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης


• 23, 24, 25 Σεπτεμβρίου
«Εορτασμός επετείου 100 χρόνων από την γέννηση του Μιχάλη Κακογιάννη» σε τρεις εκθεσιακούς χώρους (ισόγειο, 1ο και 2ο όροφο) - Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Μιχάλη Κακογιάννη
Υπεύθυνη εκδήλωσης: Αλεξάνδρα Γεωργοπούλου
Διεύθυνση: Πειραιώς 206, 177 78, Ταύρος
Τηλ. 210 3418573, e-mail: ageorgopoulou@mcf.gr

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης


• 24 Σεπτεμβρίου
«Παραμυθοσάββατα» στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Ένα βιωματικό εργαστήρι για παιδιά 2-4 ετών που θα εισάγει τους μικρούς φίλους στον κόσμο της τέχνης και της δημιουργίας. Γνωστά και αγαπημένα παιδικά βιβλία ταξιδεύουν μικρούς και μεγάλους στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών. Μέσα από ομαδικές δραστηριότητες, θεατρικό παιχνίδι, messy και sensory play αλλά και μοναδικές κατασκευές τα παιδιά έρχονται σε πρώτη επαφή με σύνθετες έννοιες ενώ παράλληλα καλλιεργούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.
Υπεύθυνη εκδήλωσης: Ευαγγελία Κανταρτζή
Διεύθυνση: Αγίας Φιλοθέης 17, Πλάκα
Τηλ. 210 3250341, e-mail: info@ekedisy.gr

Μουσείο Ηρακλειδών


• 24 Σεπτεμβρίου
«Εργαστήριο επαναχρησιμοποίησης υλικών»
Θα γίνει παρουσίαση της έννοιας της κυκλικής οικονομίας, της επανάχρησης κι ανακύκλωσης ενώ οι συμμετέχοντες θα συμμετάσχουν στη δημιουργία αντικειμένων από υλικά που δεν ανακυκλώνονται, με τη βοήθεια των ραφτών της «Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο». Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες.
Συνεργαζόμενοι φορείς: Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο
Υπεύθυνος εκδήλωσης: Γιώργος Καζαντζόπουλος
Διεύθυνση: Ηρακλειδών 16, Αθήνα
Τηλ. 210 3461981, e-mail: info@herakleidon.org

• 25 Σεπτεμβρίου «Συνομιλώντας με αναστηλωτές για την αναστήλωση»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εργαστήριο, σεμινάριο, συζήτηση για την αναστήλωση και την εμπειρία στο πεδίο
Υπεύθυνος εκδήλωσης: Μάρκος Τουφεκλής
Διεύθυνση: Ηρακλειδών 16, Αθήνα
Τηλ. 210 3461981, e-mail: info@herakleidon.org

Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών

• 24 Σεπτεμβρίου 18:30-20:30

«Το Παληό Πανεπιστήμιο και οι ένοικοι του. Οι πολιτιστικές αξίες και η βιωσιμότητα ενός ιστορικού κτηρίου» - Αίθουσα εκδηλώσεων Κρίσπη, εκθεσιακοί χώροι και αυλές του Μουσείου.
Χάρτινο θέατρο, προφορικές μαρτυρίες και περιήγηση στο μουσείο (για νεανικό και ενήλικο κοινό).
Η ιστορία του επιβλητικού κτηρίου και των ενοίκων του, διάσημων αλλά και καθημερινών ανθρώπων, ξετυλίγεται μέσα από θεατρικές αναπαραστάσεις και περιήγηση στους εσωτερικούς και τους αύλειους χώρους του. Τα μουσειακά εκθέματα, οι προφορικές μαρτυρίες εσωτερικών μεταναστών και η προβολή παλιών φωτογραφιών με micro-camera, φωτίζουν πτυχές από το ιστορικό πλαίσιο της κάθε εποχής αλλά και από τη ζωή στο κτήριο, που υπήρξε κάποτε ένα από τα πιο μεγάλα της πόλης. Στο χάρτινο θέατρο παρουσιάζονται οι περιπέτειες του πρώτου πολεοδομικού σχεδίου (1833) της Αθήνας, το οποίο οι γνωστοί αρχιτέκτονες, Σταμάτιος Κλεάνθης και Εδουάρδος Σάουμπερτ, οραματίστηκαν και δημιούργησαν στο πρώτο «αρχιτεκτονικό γραφείο» της πόλης και σπίτι τους.

• 25 Σεπτεμβρίου 11:00-13:00

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μια πεταλούδα πετάει στο μουσείο: οι θησαυροί της φύσης, πηγής ζωής και έμπνευσης, στα εκθέματα (συγγράμματα, επιστημονικά εργαλεία και σκεύη, ψηφίσματα, συλλογές αποξηραμένων φυτών και σπόρων, κλπ) & τις αυλές του μουσείου»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: μικρή διαδραστική περιήγηση στις αυλές και τα εκθέματα του μουσείου & εργαστήριο αναδυόμενων χάρτινων κατασκευών (pop up) – για οικογένειες με παιδιά 5-7 ετών.
Ποιούς θησαυρούς της φύσης θα ανακαλύψει μια πεταλούδα στις αυλές και τα εκθέματα του Μουσείου; Γιατί και πώς μελετούσαν την ελληνική φύση οι πρώτοι καθηγητές; Πότε έχει… γενέθλια το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τι «κάρτες» έλαβε από άλλα Πανεπιστήμια της Ευρώπης; Πώς «γιορτάζουν» τα γράμματα όταν φοράνε τα καλά τους; Μα πόση ομορφιά χωράει σε μια ευχή;
Υπεύθυνη εκδηλώσεων: Φαίη Τσίτου
Διεύθυνση: Θόλου 5, 10556 Αθήνα
Τηλ. 210 3689506 & 6973746809, e-mail: ftsitou@gmail.com
Περιορισμένος αριθμός θέσεων - για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, παρακαλούμε καλέστε στα τηλέφωνα του Μουσείου: 210 3689506 & 210 3689502-5.

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου –Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων


• 25 Σεπτεμβρίου
«Τα εργοστάσια συναντιούνται…» -Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου/Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα/ Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Αθηναίων, Δημοτική Πινακοθήκη/ Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Αθηναίων

Τι κοινό έχουν το παλιό εργοστάσιο φωταερίου με ένα από τα πρώτα βιομηχανικά συγκροτήματα της Αθήνας, το Μεταξουργείο και το πρώτο εργοστάσιο κατασκευής καπέλων; Με αφορμή το θέμα της βιώσιμης πολιτιστικής κληρονομιάς, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, η Πινακοθήκη Δ.Α. και το Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα, θα αποδείξουν ότι οι συνεργασίες πολιτιστικών φορέων είναι μοχλοί βιωσιμότητας. Μικροί και μεγάλοι θα ανακαλύψουν την ιστορία των βιομηχανικών αυτών μνημείων που συνέβαλαν στην εκβιομηχάνιση της χώρας και άλλαξαν την σύγχρονη ιστορία του τόπου μας μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες. Θα ανακαλύψουν τη χρήση τους σήμερα, την ανάδειξή τους σε ζωντανούς πολιτιστικούς οργανισμούς, ανοιχτούς στο κοινό και σε απόλυτη σύνδεση με την πόλη της Αθήνας. Η περιπέτεια ξεκινά…
Συνεργαζόμενος φορέας: Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δήμου Αθηναίων
Υπεύθυνες εκδήλωσης: Μαρία Φλώρου, υπεύθυνη Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου
Έλενα Χρονοπούλου, υπεύθυνη Μουσείων και Συλλογών του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Αθηναίων
Διεύθυνση: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι, τηλ. 213010 9325/ E-mail: gasmuseum@athens-technopolis.gr, Πνευματικό Κέντρο Δ.Α., Ακαδημίας 50, 210 5284800
Περισσότερες πληροφορίες & κρατήσεις στο τηλ: 213010 9325 (από τις 12 Σεπτεμβρίου), Δευτέρα – Παρασκευή, 11.00-16.00.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς - Ιστορικό Αρχείο

• 23 Σεπτεμβρίου

«Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά - Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές» στο Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς
1) Εργαστήρι χειροποίητου χαρτιού για ενήλικες (12:00-13:30)
2) Εργαστήρι χειροποίητου χαρτιού για παιδιά (17:30-18:30)
Στόχος του προγράμματος είναι να μας εξοικειώσει τους συμμετέχοντες περισσότερο με την έννοια του χαρτιού και την ιστορικότητά του παρουσιάζοντας τις πρώτες απόπειρες του ανθρώπου να εκφραστεί μέσω της γραφής, καθώς και διάφορα άλλα υποστρώματα γραφής που χρησιμοποιήθηκαν μέχρι να ανακαλυφθεί και να διαδοθεί το χαρτί με τη σημερινή του μορφή. Έπειτα θα δημιουργήσουν χειροποίητο χαρτί.
Υπεύθυνη εκδήλωσης: Ελένη Μπενέκη
Διεύθυνση: Δωρίδος 2, 17778, Ταύρος
Τηλ. 210 3418051, e-mail: archivespiop@piraeusbank.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ